Šta je novo?

Box Paket Problem sa internetom [Telekom Srbija]

stale96

Poštovan
Učlanjen(a)
15.07.2014
Poena
69
Pozdrav svima, imao sam samo net do pre par dana koji sam uzeo u mts (Telekom Srbija) kako vec.
Odlucio sam se skoro da uzmem Box paket i uzeo Box 4.
Do tada je net dobro radio imao sam 10 mbp/s ali je radio sasvim solidno, desilo se nekad da pukne ali to je zanemarljivo.
E sada od kada sam dobio i STB uredjaj za IPTV i povezao sve kako treba, cesce se desava da puca net i da puca samim tim i IPTV. Zvao sam 19771 i dolazio je radnik koji je rekao da je slaba neka parica ili nesto slicno tome.
Pa bih zamolio ostale koji zive na selu da mi kazu da li imaju slicne probleme, jer mi je radnik rekao da bi puno boljeradilo da sam u gradu i slicne stvari.Pa rekoh da vidim da li sam ja izuzetak.
Cak sta vise ovo je najveca brzina koju sada imam za net ovo je posle 5-6 merenja nekad nece da prebaci ni jedan, ovo je max sto sam uspeo izvuci. http://prntscr.com/5l4nxk

Ima tema za Telekom ADSL i Box. Loša ti je parica odnosno udaljen si previše od centrale. Što si uopšte potpisao ugovor pre nego što si raspitao? I potpisao si ugovor na brzinu DO 10 mbps. Tako da ne znam da li ćeš uspeti da raskines taj ugovor.

Najverovatnine jeste tako kako ti je rekao njihov radnik.
Sa druge strane, znaju oni i da se izvlače i "mažu" korisnika, tako nešto im uopšte mi je strano.

Kod mene na primer je udaljenost do centrale malo više od 1200 metara kabela i imam brzinu 10 megabita (punih 10, nema 15% adsl gubitaka) i iptv osnovni paket.
Sve radi ok.
Kablovi, ostala infrastruktura i tel. centrala stari oko 16 godina.

jer mi je radnik rekao da bi puno boljeradilo da sam u gradu i slicne stvari.
Kakve veze ima da li zivis na selu ili u gradu ako ti je recimo centrala ispred kuce, to jednostavno nije tacno, ako si na selu los ti net a ako si u gradu dobar ti net. Svasta, to ISKLJUCIVO zavisi od kvaliteta i duzine parice od centrale do tebe, nema veze sa gradom ili selom.
Ne mogu da verujem da ti tako nesto rekao covek koji radi u TS, ili ti nisi dobro razumeo ili on ne zna svoj posao.

@stale96
Ajde postavi parametre adsl rutera (ides na 192.168.1.1 pa telekom telekom; pa uradis screenshot prozora).
I onda sve zavisi od telekoma, ali za iznos koji placas mesecno za box paket bi morali dobrano da se potrude da ti srede stvari, a ne da te radnik otkaci sa tako glupom recenicom ( a brzina koju sad imas - no comment).
Pogotovo ako ti je (kao sto je kolega enraged napisao) centrala negde u blizini kuce....

@enraged bas tako je rekao secam se jer sam mu ja na to odgovorio : Mi koji zivimo na selu onda trebamo biti odseceni od sveta zbog toga? Po tome pamtim.
@LostInTime evo SS-a http://prntscr.com/5ltxcu
@tema spomenuo je da je preopterecena centrala nesto veliki broj korisnika lose instalacije tako nesto, rekao mi je da su kablovi oni telefonski koje imam losi. otisao sam do grada kupio nove povezao sa splinterom telefonom sve kako treba i dalje lose radi. Nzm sta moze biti :/

Poslednja izmena:
Izgleda da imas ovaj noviji ADSL modem....
Idi na WAN, pa na DSL tab i to stavi....

@Imax
Ako ti ne puca veza i ide ti na speedtestu oko 8,5 Mbita - narani svinje i nediraj pucad :)
Prema parametrima veze to ti je neka max brzina koju mozes da imas stabilno, barem dok te ne prikace na novi istureni stepen....

Hvala na odgovoru. Inače tako i imam trenutno oko 8,5 megabita i vrlo je stabilna. ne puca i radi odlično. Do pre par meseci sam imao i drugi stb za iptv i tada mi je protok bio preko 10 megabita i radio je opet odlično. Jedino što je ponekad iptv znao da secne. Kada sam odjavio drugi stb, skinuli su na 8,5.
Mislim da bi uskoro trebali da postave istureni stepen, pa će valjda biti još bolje.
Trenutno koristim box 4 i d3i, pa bi bilo lepo kada bi još povećali protok, ali nije loše ni ovako.
Zna li ko, da li može nekako da se podesi da stavim port 4 na modemu(HG532e), gde mi je d3i da bude primaran, tako da protok ide prvo njemu, a za ostalo šta preostane?

Poslednja izmena:
@Imax
Na tom modemu 99% neće da može.
Mali FAQ da se upoznaš sa problematikom http://www.tp-link.com/no/article/?faqid=194
Neko moje viđenje kako bi to moglo da se izvede (čisto teoretski pošto nikad nisam probao).
kupiš ovako nešto http://www.tp-link.com/lk/products/details/?categoryid=219&model=TD-W8950N
iscimaš telekom da ti daju parametre linka da bi mogao da prikačiš novi ADSL modem,
nađeš nekog da ti podesi jedan LAN port na novom modemu samo za IPTV (koliko sam video i to imaš)
taj isti ti podesi drugi LAN port da ima minimum 3,4,5 Mbita koliko ti je potrebno za glatko gledanje D3i usluge
ostatak bandwitha ti se deli na sve ostale uređaje koji su nakačeni na ADSL ( wireless plus ostatak LAN portova)

ILI
(isto čisto teoretski, ima ovde ljudi koji su više godina u praksi što se tiče mreža, pa nek isprave - dodaju)
kupiš ovako nešto http://www.tp-link.com/lk/products/details/?categoryid=&model=TL-WR841N
WAN port ubodeš u Lan port telekomovog ADSLa
jedan lan port na novom uređaju podesiš da ima minimum 3,4,5 Mbita koliko ti je potrebno za glatko gledanje D3i usluge
ostatak bandwitha ti se deli na sve ostale uređaje koji su nakačeni na novi ruter ( wireless plus ostatak LAN portova)

Kod drugog primera nemaš problematiku oko IPTVa, ali je onda problematika oko podešavanja nove mreže....

Koliko vidiš sve može, ali je pitanje da li ti se isplati para i živaca to što bi želeo da dobiješ.....
A i nisi napisao odakle si, pa je i pitanje da li bi našao nekog dovoljno stručnog ko bi ti to znao uraditi.

Mislio sam ako mogu sam (uz nečije uputstvo), da podesim, ali ako je to komplikovano nije baš neophodno.
Meni i ovako radi dobro, jedino ako nešto skidam sa neta, onda zna da secka.

@Imax
Ako ti samo PC povuce protok, mislim da bi ti i ovako nesto zavrsilo posao:
https://www.youtube.com/watch?v=_JroTSxLjeQ
Koliko sam video ovaj alat je besplatan i samo direktno zadas koja aplikacija moze koliko da povuce download i cao zdravo :)

Pokušao sam ovu aplikaciju, ali ne sviđa mi se. Ja sam mislio da li je nekako moguće da nekako podesim, da neki port ima prioritet, ali ako nije moguće ili je komplikovano, ne mora to da podesim.
Mogu ja i na torentu, kada skidam nešto, da ogrničim protok. Jedino što bi onako moglo da ide automatski, da ne mora stalno da podešavam, a ograničilo bi i ostale uređaje.
Hvala na trudu.

@stale96
Mhm, kako da ti kazem - mrka kapa....
Downstream line attenuation ti je 42,4 dB ( u prevodu to ti je preko 3 km do centrale - iliti najveca duzina parice koju sam ikada video ).
Onaj ko ti je u telekomu rekao da ce ti raditi net 10 Mbita + IPTV kako treba ili te je slagao ili nema pojma - oni u bilo kom trenutku vide duzinu parice. Ta udaljenost ti omogucava MAX protoka oko 7 Mbita sto mislim da si i imao pre IPTV-a. E sad su ukljucivanjem IPTV usluge preko virtuelnog kanala automatski odvojili oko 6 megabita - a za internet ti je ostalo otprilike da procitas novine ili posaljes mail + sto je nestabilan net).
E sad imas par resenja:
ako ti je bitniji internet od TVa, po meni imas pravo da raskines trenutni ugovor i da na primer potpises box bez IPTV usluge (slobodno im pokazi moj post, posto ti nisu rekli a MORALI su da znaju da ce ti biti ovako los internet)
ili ako imas cetvorozilni kabel (dve parice) dovucen do kuce da ti preko druge parice puste samo internet BEZ DODATNOG naplacivanja telefonske pretplate ili neke druge naknade....

Dogodine javi sta si uspeo da uradis, posto ti je od ove ostalo taman toliko da omastis brkove nekom prasetinom :beer: :party:
Pozzzzz :p

Pa zvao sam i rekao ovo sto si ti rekao meni. Rekli su mi da je taj kabl neizvodljvo sprovesti do moje kuce. U svakom slucaju rekli su da ce da me posete uskoro. Ja sam rekao da cu da raskinem ugovor sa njima iz prostog razloga jer su lopovi, pri cemu sam dobio opomenu da serazgovori snimaju, rekao sam im jos bolje daa znaju ljudi sa kim imaju posla. Tako da ocekujem svasta, i ne verujem da sam ovako uglibio. -_-

Nisi nista zaglibio, samo si krenuo malo tvrdje nego sto je trebalo.
Spusti malo loptu i lagano na finjaka: ti zelis uslugu, oni zele da ti je lepo naplate svakog meseca i na njima je da ispostuju i isporuce ono sto su ti prodali (otprilike ti se pretplatis na casopis, a oni ti svakog meseca posalju samo korice i 10 posto zamrljanih stranica).
I jos jednom, samo lagano i opusteno.
Pozzz

Kod mene u blizini su postavili istureni stepen. Sada mi je ovako: Screenshot_1.png
Šta mislite kako je sada i do kog protoka mogu da idem. Da li je moguć VDSL ili ne.

Можеш колико хоћеш али VDSL тешко.

Vrh Dno