Šta je novo?

Borland C++BuilderX --> korak napred?

silverglider

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
30.07.2000
Poena
770
Evo teme taman da se nadovezemo na pricu o editorima iz ove sobe.

C++BuilderX je novo, kompletno multiplatformsko IDE resenje za c/c++. Kljucna rec je 'multiplatformsko', jer podrzava kompajlere za windows, linux i solaris (koliko pratim borlandove news sobe, publika stiska i za BSD/MacOS X podrsku). Ovaj put borland nije razvijao svoje kompajlere za svaki od tih OS-ova, vec je isao na mnogo brze resenje - koriscenjem vec gotovih i isprobanih kompajlera. To znaci da u svom c/c++ projektu mozete da izaberete ciljni OS, ali i kompajler kojim ce se projekt buildovati. Za sada je spisak ovakav:

- windows:
  • borlandov c/c++ kompajler (trebao bi valjda da bude u paketu)
  • microsoftov c/c++ (da, dobro ste procitali, ukoliko imate ms c++ paket, i vise volite kod koji on pravi, mozete ga iskoristiti)
  • gnu gcc (win)
  • intel c++
  • metrowerks codewarrior c++ kompajler
    [/list:u]

- linux:
    • gnu gcc
    • intel c++
    • (malo je cudno da niko ne pominje borlandov c/c++ kompajler koji se isporucivao uz Kylix3)

- solaris ( sparc takodje ) :
      • sun forte c++
      • gnu gcc

Sada jedan te isti projekat (pure c/c++) mozete odmah portovati i na linux/solaris i obratno i izabrati zeljeni kompajler (gcc je npr. free i ne morate uopste brinuti za troskove dodatnog alata na drugoj platformi). To bi trebalo da znaci da je uz alat spakovan i souce biblioteka. Za nas koje interesuje i hardver to takodje znaci da imate recimo i alat za razvoj 64-bitnog softvera (ko je rekao AMD Athlon64? ) time sto cete koristiti recimo gnu c/c++ kompajler koji vec postoji u toj varijanti. U paketu (osim u personal verziji) dolazi i niz intelovih fast math biblioteka za optimizacije za intel platformu (valjda je to i neophodno ukoliko se koristi intelov 7.1 c/c++ kompajler).

Osim za razlicite kompajlere, IDE podrzava i razlicite alate za kontrolu verzija, tako da mozete da koristite (free) CVC, Visual Source Safe, Star Team i jos neke druge alate. Rad sa tim serverima je podrzan direktno iz IDE-a (preko njegovog univerzalnog interfejsa), tako da iz editora mozete direktno da pratite history, diff fajlove i slicno.

Jedina multiplatformska nepoznanica koju sam ja primetio se tice InstallShielda. Naime, ne pominju da li dolazi samo verzija za windows ili i za ostale OS-ove (koja postoji vec neko vreme, samo je papreno skupa). U "jacim" pakovanjima ima i lepsih dodataka - Together za UML modeliranje, XMLspy i slicno.

Takodje, izlazi i edicija za mobilne uredjaje, sto bi moglo da bude interesantno za ljude koji razvijaju taj tip softvera. Navedene su tacno serije mobilnih telefona (Nokia, Sony Ericsson, Siemens, Samsung, Panasonic, Motorola...) koji podrzavaju platformu - uglavnom SymbianOS, za koji dolazi u kompletan emulator radi debugginga i slicno. Mobile Edition koristi izgleda Borlandov MobileSDK koji se vec koristio za java development pomocu JBuildera ili Mobile Studia, sto ukazuje na kompatibilnost sa postojecim aplikacijama.

Firmama koje rade softver za vise plaftormi (kao sto je moja) sve ovo moze izgledati vrlo interesantno. Pogotovo sto ovo 'multiplatform' moze uskoro da znaci ne samo "razliciti OS", nego i razlicita CPU platforma. To jest, cim moze da se koristi gcc kompajler, ostaje vrlo izgledna mogucnost (mada je trenutno nejasno stanje oko toga) da se napravi executable i za non-x86 procesore (SPARC je naglaseno podrzan).

Za firme koje se trude da imaju legalan softver za rad, a da koliko-toliko minimalizuju troskove, ovo deluje kao fino resenje. Vrlo elegantno se moze izmesati windows i linux u development mrezi. Ista prica koju smo imali ovde u internet sobi u vezi mail servera u firmi - uzme se neka pentium+ masina, instalira na njoj linux i neki mail server; takvo resenje je jednostavno, provereno i definitivno jeftinije nego licence za windows mail servere. Tako i ovde moze da posluzi neki p2 ili p3 racunar pod linuxom za backup projekata i za CVS (mozda isti komp koji sluzi kao mail server? :d ). A ujedno se napravi i linux verzija softvera i ponudi trzistu - postoji X firmi kupaca koje bi htele da minimizuju svoje troskove, recimo time sto nece morati placati windows licence, a treba im samo softver za knjigovostvo i nesto slicno. Ponudi se i windows i linux verzija, pa sta im milo - vazno je da firma ponudjac ne mora dva puta da radi jednu te istu stvar.

Za sada je paket na raspolaganju samo u pre-orderu (personal €300, developer €600 i enterprise €1500) i sigurno je da "jede" RAM - za normalan rad ce trebati bar 512MB. Sto se tice procesora, savetuju od P3 @500 sto i nije preterano strogo. I jos jedno ogranicenje sto se tice windowsa - potreban je minimum Win2k.

Zanimljivo. Da li to znaci da ce imati dve verzije za Windows i Linux ili ce sve ici kroz jedan paket?

Koliko sam ja razumeo, trebalo bi da postoji instalacija IDE-a i za windows i za linux u paketu (odnosno sun solaris) - a kompajler biras sam.

Znaci, kupis (jedan) paket i mozes da instaliras IDE na sve podrzane OS-e?
Ovo zvuci sjajno - jedno zaista multiplatformsko i compiler-independent resenje :) ! A imace i ugradjen alat za dizajniranje interfejsa?

Sumnjam da bi danas iko plasirao takav alat, a da nije "visual". Ne znam samo koliko ce biti otvoren po pitanju tih biblioteka; znaci, da li ce forsirati svoj qt-bazirani CLX framework ili ce dozvoljavati neku otvorenost i na tom planu. Naravno, mozes ti da uvek radis 'pure c/c++' varijantu linkovanja neke ext gui bibliotete bez problema, samo sto tada ima da radis peshke.

Mislim, za verziju jedan i ovo je vise nego dobrodoslo, a u sledecih godinu dana neka potrebe sta ima od buba i prosire 'prosirivost' paketa i ja cu biti zadovoljan.
Ne napomenuh jos da u paketu ide i integrisan odlicni borlandov debugger - malcice prosireni & unapredjeni u odnosu na ovaj koji sad koristim (bar koliko se da videti iz trailer filma).

Koliko ja vidim, postoje 3 verzije na borlandovom sajtu : za win, linux i solaris. Nista cudno, obzirom da ce se IDE koristiti na jednom od ovih OSova, a onda se pri kompajliranju bira kompajler i dobija binarni fajl namenjen nekom od ova 3 operativna sistema. To bi trebalo da znaci da ce CLX & qt biti dominantne stvari, a nisam skapirao da li ce uopste biti VCL-a....sto nije lose, qt je stvarno kjut :)
Jedina stvar koja ce nekome mozda zasmetati je brzina kompajliranja; na slabijim masinama se clx projekti kompajliraju ubistveno dugo....za razliku od vcl-a.
Nista, odoh ja da skinem tih 300 i kusur mega, pa cemo da vidimo

Ne, IDE postoji u dva izdanja - za windows i za linux/solaris zbog jednostavnog formata executable fajla (exe & a.out). A ono sto smo se zapitali je bilo da li ce oba IDE-ta biti u paketu (ne pricam za download, nego za CD izdanje).

Razlika u kompajliranju CLX-a je samo izmedju Delphi/Kylix-a sa jedne strane i C++Buildera sa druge strane. Prvi koriste prekompajlirane biblioteke, dok builder builduje i biblioteke koriscene u programu.

Ovo mi zvuči odlično, a da li se dobija QT licenca uz paket (u linux varijanti) pošto QT traži plaćanje licence za komercijalne programe.
Ne vidim ništa loše kod QT-a, deluje mi lakši za kodiranje i čitljivije od recimo MFC-a, jedino me malo nervira potreba za meta kompajlerom.

Prećićemo mi svi na Borland i Linux, Microsoft će propasti, a Bill Gates će dolaziti kod mene da zajmi pare za 'leba. (U savršenom svetu mašte)

Evo mi je instalacija BuilderaX, ali nikako ne stizem da probam...

silverglider je napisao(la):
Evo mi je instalacija BuilderaX, ali nikako ne stizem da probam...

Ajde pa nam javi kako izgleda. Koliko sam razumeo tu bi trebali da se nalaze i alati za pravljenje programa za mobilne telefone?

Ne u ovome sto ja imam - to za softver za mobilne telefone je posebna verzija, Mobile Edition i koristi dodatni SDK koji mozes i sada da skines sa borlandovog sajta (taj ME valjda ima to kod sebe na CD-u, pa ne mora posebno da se skida).

da li mi neko moze reci gde mogu da nabavim verziju c++ koja radi pod xp-om i da je kompatibilna sa verzijom 3.1 jer tu koristimo na faxu

Evo ja ga upravo isprobavam (windows verzija). Kao prvo, gui interfejs je gotovo identican Jbuilderovom i prilicno je trom. Drugo, nema vise vizuelnih komponenti kao u Delphiju ili CBuilderu - znaci radi se sa windows.h i lagano grade prozori i forme, a tu je naravno i skoro zaboravljena WinMain funkcija :)
Od interesantnih stvari tu je mogucnost preuzimanja projekta preko CVS-a, zaista gomila kompajlera za sve platforme (intel, ms, borland, gnu, minigw, sun), svi moguci dbexpress drajveri, corba i web aplikacije.
Postoje template-i za symbian os, ali nema symbian SDK-a, koji mora posebno da se instalira.
Zanimljiv proizvod, ali ko je navikao da dovlaci dugmice i zacas iskreira formu, bolje da batali BuilderX.

please da li zna neko odgovor na moje prethodno pitanje treba mi hitno ... problem sa tom verzijom mi je sto ne mogu da ga razvucem u xp-u preko celog prozora a kad stavim u full screen istripuje se tj ne rade ni mis ni tastatura ovo se ne desava samo kod mene nego kod svih koji imaju xp, da li postoji neki pach

Downloadovao ga sa borlandovog sajta.

Pa da, iskoristio sam novi 34 mb/s univerzitetski link, downloadovao win i lin verziju i net sdk.. 1 gb podataka :)
A pojavio se i crack, pa ko voli......

Thread ide na vrh i pitanje:

Da li dolazi "ugradjen" Borland-ov c++ kompajler ili je ovo "chist" IDE?

septimus je napisao(la):
Thread ide na vrh i pitanje:

Da li dolazi "ugradjen" Borland-ov c++ kompajler ili je ovo "chist" IDE?

pravo pitanje. ako nema compilera onda je ovo bezobrazno skupo

Vrh Dno