Šta je novo?

Bootmgr missing, hitno potrebna pomoc

ikoalosaurus

Slavan
Učlanjen(a)
07.05.2009
Poena
495
Loadovao sam default settingse u biosu i od tog trenutka ne mog da dignem sistem. Pokusao sam repair preko butabilnog usba, izbacuje mi errore kako nema windows installacije, mogu samo cmd da pokrenem od svih onih repair toolova, tu sam probao bootrec komande, nista. Proverio sam boot priority u biosu, prvi je ssd, imam samo jos jedan terabajt storage hard. probao sam i da ga otkacim pa vratim, nista. u pitanju je asus gene-z ploca a ssd je asus raidr express i ide na pci slot. Palo mi je na pamet da l nije nesto do njega, ali ne secam se da kad sam ga ubacio u komp da sam imao neka posebna podesavnja u biosu . Dakle samo sam vratio bios default podesavanja jer mi klok nije bio stabilan u poslednje vreme i od tog trenutka ne mogu da udjem u bios. Potrebno mi je neko resenje jer mi hitno treba komp zbog posla : /

Ne mozes da udjes u BIOS? Odradio si clear CMOS?

Pa da, ili izvadi bateriju ili prespoj dzamper.

prespojio dzamper al nisam siguran da l je ispalo dobro, bootmgr is still missing. mogu da probam i sa baterijom sad.

Imam prekidac za clear cmos na ploci pozadi, je l mogu da ga drzim pritisnutog dok je u boot procesu ili?

Udju u cmd preko butabilnog cd ili usb pa probaj sledece komande ovim redosledom:
diskpart
list disk
select disk 0 ili broj koji odgovara tvom disku
list partition
select partition * ovde broj umesto zvezdice koji odgovara particiji gde je win
active
exit
bootrec
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /rebuildbcd

To bi trebalo da uradi posao.

Verovatno je BIOS defaults poremetio nesto oko hardova - stavi da je taj SSD primary master, testiraj bez HDD dok ne provalis gde je greska.

Imam 2 diska u masini, ssd i jedan wd od 1tb .
@freestyler probao sam te komande, nista se ne desi kad resetujem.

vadio sam hard, ostane samo ssd i sa njega se butuje. Sta podrazumevas pod primary master?

Da li nakon komande list disk izbaci listu diskova koje imas u sistemu?

izbaci, s tim sto za disk 1 (ssd) pise free space 0, kad dodjem do rebuildbcd, mogu y n ili a , i tu za bilo sta kaze system device cannot be found ili tako nesto, zaboravih tacnu poruku.

Mozda je neki problem sa ssd-om. Jedino da probas neki linux live usb ili cd pa da vidis da li ga on vidi ili da probas ssd da prikacis na neku drugu masinu da vidis da li radi.

strah me i da formatiram pa da bude isti problem, brzo bih instalirao neke programe za rad veceras al moze li i posle toga da baca isti error? sad sam vadio bateriju, zamenio slot ssdu , izvadio drugi hard, no success

Da nisi promenio mod rada sata kontrolera?

Ako je problem samo u boot manageru ne bi trebalo opet da se javlja eror a ako je do ispravnosti samog ssd-a onda je to vec druga prica.

pustio sam format i sad ide install windows pa sta bude. moram da zavrsim neki sharepoint solution do jutra i ko za baksus prvi put u zivotu mi padne sistem bas veceras. javljam update za 15ak minuta. Igrao bih se jos i trazio resenje al mi hitno treba osposobljena masina

radi sistem najnormalnije. nelogicno mi je bilo da je ssd, star je mesec dana em ubija kako radi, al jos nelogicnije mi je da tako pukne bootloader zbof def settingsa u biosu. . .

Nisam ni imao sata kablove, SSD mi je na PCI-E slotu, a storage hard sam bio izvadio. U svakom slucaju, problem je resen clean install-om windowsa, sreca moja pa poslednjih godinu-dve dana sve iskljucivo drzim na cloudu, pa mi reinstall sistema zaista ne predstavlja vece cimanje od 3 sata, al opet, izgubljeno vreme je izgubljeno vreme . .

Ovo hoće da se desi kad je A: instaliran win8.1 sa USB-a ili sa lokalnog HDD (na kom je samo instalacija osmice, naravno). B: Ukoliko je prekidana instalacija - prsne MBR i BCD. C: Ukoliko se downgradeuje, D: koristi dual boot ili E: EFI umesto GUID partition table...
...
Ja imam trenutno isti problem, digao sam osmicu pre par dana sa lokalnog HDD i sad ako hoću da podignem sistem - moram da držim nakačen taj HDD da povuče bootsector sa njega, pa me pita šta hoću - instalaciju ili Windows8.1 da dižem - i što je najcrnje - ako izaberem Windows8.1 podiže se najnormalnije i radi najnormalnije. Danas ću probati da popravim MBR i BCD, eventualno da uradim RebuildMBR, pa javljam šta je bilo.
Nisam mogao do sada jer u procesu popravke boot-a kroz DOS - nije sposoban da vidi instalaciju windows-a koja je na HDD.

Ali nešto njušim da je problem sa particijama na hardu svima nama koji imamo taj problem. Da li je EFI/GUID ili jednostavno Win8 instalacija tretira particije drugačije nego Win7 instalacija, pa je ono što je Win7 ili neki prethodni sistem uradio sa particijama - prosto nekompatibilno sa načinom na koji osmica tretira hard i onda inteligentno reši da upropasti bootsector...

Poslednja izmena:
Ovo hoće da se desi kad je A: instaliran win8.1 sa USB-a ili sa lokalnog HDD (na kom je samo instalacija osmice, naravno). B: Ukoliko je prekidana instalacija - prsne MBR i BCD. C: Ukoliko se downgradeuje, D: koristi dual boot ili E: EFI umesto GUID partition table...
...
Ja imam trenutno isti problem, digao sam osmicu pre par dana sa lokalnog HDD i sad ako hoću da podignem sistem - moram da držim nakačen taj HDD da povuče bootsector sa njega, pa me pita šta hoću - instalaciju ili Windows8.1 da dižem - i što je najcrnje - ako izaberem Windows8.1 podiže se najnormalnije i radi najnormalnije. Danas ću probati da popravim MBR i BCD, eventualno da uradim RebuildMBR, pa javljam šta je bilo.
Nisam mogao do sada jer u procesu popravke boot-a kroz DOS - nije sposoban da vidi instalaciju windows-a koja je na HDD.

Ali nešto njušim da je problem sa particijama na hardu svima nama koji imamo taj problem. Da li je EFI/GUID ili jednostavno Win8 instalacija tretira particije drugačije nego Win7 instalacija, pa je ono što je Win7 ili neki prethodni sistem uradio sa particijama - prosto nekompatibilno sa načinom na koji osmica tretira hard i onda inteligentno reši da upropasti bootsector...

Da li si ti uopste procitao moj topic?

Em se radi o win 7 , em se desilo nakon settovanja default vrednosti podesavanja u bios-u, nijedno od ovoga sto si ti naveo.

Dobro, nije 8.1 nego 7. Ne toliko bitno za problem koji imaš.
Istina - propustio sam da si setovao bios na default. To nije razlog za takav nastup - dešava se. Ti nikad nisi ništa propustio, verujem... Ah, da, osim da paziš šta radiš sa računarom... :)
Naveo sam da imam isti problem i moguće razloge, eto - MOŽDA si propustio da kažeš da si i nešto od toga radio. Da sam napisao "A da nisi možda A: B: C:" ti bi reagovao bez tog "štastičito" stava.

U principu, problem se reši "sam" u većini slučajeva pokretanjem automated repair procesa sa instalacionog diska, tako da najčešće nema potrebe da se formatira išta. Čak i kada komande kojima se rebuilduje boot na hardu, koje ti je neko dao u prethodnim postovima, neće da reše problem - postoji šansa da će automated repair rešiti problem. Meni je rešio, a probao sam sve druge "ručne" metode pre toga, da bih na kraju uradio taj automatizovani "for dummies" repair - i sve funkcioniše normalno.
Savet za ubuduće - nemoj da radiš repair sa bootable USB. Postoji šansa da neće uspeti, a da će uspeti sa DVD u istim uslovima.

Pa nema DVD, opet ce da ti kaze da ne citas.

Ja se ne sećam kad sam instalirao Win da nije sa USB-a. To sigurno nije uzrok problema koji su se ovde desili - jedino treba paziti da novi Windows ne stavi svoje boot fajlove na vec postojecu particiju na nekom drugom hardu. Potpuno je nevazno odakle radis instalaciju bilo sedmice ili osmice. Ako uradis UEFI install, onda idu GPT diskovi sa posebnom UEFI boot particijom, ali to je vec druga tema.
Ovo sto se desilo OPu je skoro sigurno problem sa PCI-E SSD-om - trebalo je pogledati gde su otisli boot fajlovi, ako nisi dozvolio da sedmica kreira svoju sistemsku particiju kod instalacije?

Bas tako, skoro sam siguran da je problem do pci-e ssd-a, jer sam se dosta i mucio da nateram da radi u punoj snazi na ovoj ploci, uefi boot mi nije bio podrzan.
BIo sam siguran da nema nikakev razlike butovao sa usb ili sa diska, ne vidim sta se sustinski menja. Butabilan medij je butabilan medij.

Sigurno. PCI-E SSD-ovi su dosta retke zverke zasada i određeni problemi su za očekivati...

Nazad
Vrh Dno