Šta je novo?

Boot

Lacika

Cenjen
Učlanjen(a)
09.02.2012
Poena
160
Nece da mi boot preko fleske, imam lap top 4530s i sad treba nesto da instal. I kad odradim f9 i nadjem flesku zatim je izaberem da preko nje to odradi, isto kao da preskoci taj korak, nastavi sa podizanjem sistema... Zna li neko u cemu je problem ?

Stavi u samom bios-u da ti umesto hdd prva bude fleska sa koje ce da boot-uje.
Ako ni tako nece, onda ti fleska nije bootabilna.

To sam postavio i isto je stanje, fleska je bootabilna, isprobao sam na druge laptop-ove i radi na svaki...

Vidi da li ima opciju negde u BIOS-u tipa Secure Boot ili Secure BIOS ili nesto na tu varijaciju posto nisam siguran kako ide tacno i stavi na Disabled pa onda probaj. Znam da sam jednom davno na jednom laptopu morao to da uradim i tek je tad ucitao USB fleshu sa instalacijom Win-a.

Da ne otvaram novu temu, ova je savrsena :) UPOMOC!!! :)

Ovako...
Sastavio sam racunar delom od novih delom od starih komponenti.
Staro:
HDD od 80GB sa prethodno funkcionalnim XP-om, optika, maticna asus asus m3a78, procesor amd phenom 9550 quad core 2.2 GHz , ram 2x2GB ddr2.
Novo:
Napajanje 550W, HDD 1TB WD caviar black, optika

Misija: instalirati Windows 7

U BIOS-u sve cita normalno, i optike i hardove (i optike i hardovi su sata i ata), kao i flesh kada ga ubacim. Ali kada treba da zapocne butovanjem, tu krece sex.

Kada podesim u BIOS-u da butuje sa cd-a, bez obzira na to koja je optika u pitanju, izbacuje mi sledeci tekst "reboot or select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key". Proverio sam na laptopu, CD je butabilan, bez sumnje.

Kada podesim da butuje sa flesha, dodje do slike od maticne i tu zaledi. Ako odmah kliknem DEL udje u BIOS, ali ako ne udjem u BIOS odmah, onda zaledi na slici od maticne i ne mogu ga ni preko ctrl+alt+del restartovati, vec moram fizicki na dugme. I za flesh sam proverio na laptopu, butabilan je.

Stavim default vrednosti u BIOSU, probam opet, ali opet ista prica. Resetujem plocu vadjenjem baterije, ali uzalud.

Pokusam da dignem prethodni sistem sa starog HDD-a, i to daje mali pomak jer postavi pitanje kao da nije pravilno ugasen sistem prilikom poslednjeg gasenja: da li da startuje u safe mode i sl, ili normalno. Ali sta god da odaberem, jednom cijukne i restartuje se sam.

Sugestije?

Probaj otkačiti miš pa vidi hoće li se odglaviti. Ako ne, probaj i sa drugom tastaturom. Zna nekada ta glupost praviti problem.

Kao prvo kako ti je vezan ta optika i hdd sa kojeg pokusavas da starujes windows?
verovatno je taj hdd 80 Gb ata,a optika?
Imas jumper na njima i moras da ih podesis pravilno(master,slave)
Moras vise podataka da izneses,koliko vidim nesto ti se "jase" izmedu komponenata.
u biosu isto mora biti podeseno na IDE mod za te ata uredaje.

Reseno. Ispostavilo se da je do napajanja, ali mi tek sada nista nije jasno u vezi napajanja.

Danas kada sam pokusao da ga upalim, zavrteo je ventilatore i prekinuo napajanje. Lampica na MB je svetlila. Ubacio sam jedno starije napajanje i butovalo ga je savrseno. S obzirom da sam problematicno napajanje juce kupio (nije neko ali trebalo bi da gura: MS PRO 550w atx p4) popizdio sam. Pre nego sto sam krenuo da ga reklamiram, odlucio sam da mu dam jos jednu sansu, kao pred streljanje, sa instaliranim WIN7.

NAPAJANJE RADI. WTF?

Za svaki slucaj iznova instaliram OS i sve radi savrseno.

Zbunjen sam. Siguran sam da je napajanje ranije bilo dobro prikopcano (proverio nekoliko puta), pa mi nije jasno kako sad odjednom radi. IMA LI NEKO IDEJU STA SE DOGODILO?

U svakom slucaju, stavicu celu masinu na stress test pa ako bude problema javljacu.

Hvala na interesovanju.

Mene zanima kako da napravim flash bootabilnim?Hocu da reinstal windows, a posto mi je izbacio neki eror dok je rezao na dvd, preostaje mi samo flash.
Izvinjavam se ako je pitanje po ko zna koji put, ali sam u safe mode pa mi je malo teze sad da trazim po forumu.
Hvala.

Ne mogu da koristim ovaj tool u safe modu...

Nasao sam resenje.

Nazad
Vrh Dno