Šta je novo?

Boot sektor problem

Universe

Čuven
Učlanjen(a)
05.12.2004
Poena
695
Pre neki dan sam reinstalirao XP koji mi je obrisao onu boot sekvencu (Grub) u MBR kreiranu iz PCLinuxOS-a 2007, gde mogu da biram između Windowsa i Linuxa sa iste particije.
Sada mi se butuje jedino XP, pa me zanima kako da ubacim samo tu sekvencu jer kad probam da je instaliram opcijom sa livecd-a, ništa se ne dogodi, verovatno tretira taj pokušaj kao da hoću da snimim mbr na CD ili šta već.
Ne želim ponovo da reinstliram pclinuxos jer ću izgubiti mnoga podešavanja koja sam radio, pa ako neko zna ima li neka caka da se samo taj boot deo ponovo ubaci?

Nemam iskustva sa PCLinux-om, ali znam da Suse to sređuje sa svojim instalerom bez problema. Ima opcija recovery, pa ideš tamo na advanced i izabereš samo da ti popravi boot rekord i sam rekonfiguriše sam loader. Vidi, ako PCLinux to nema (što bi stvarno bilo čudno), onda uzmi neki Suse install disk pa popravi sa njim, mislim da ne bi trebalo da bude problema zbog toga što je instaliran neki drugi Linux.

P.S. Jesi probao sa klasičnim PCLinux instalerom, a ne LiveCD?

Eto, preteče me Thunderdome... :) Njegov predlog deluje još lakše. Srećno! :wave:

Digneš sistem sa rescue ili live cd-a i siđeš u konzolu. Startuješ grub. Dobićeš njegov interaktivni prompt:

grub>

Prvo treba da mu kažeš koji je uređaj koji sadrži /boot particiju:

grub> root (hd0,0)

U ovom primeru gore je to prva particija ( *,0 ) na prvom disku ( hd0 ).

Sad pošto si specifikovao koja je boot particija (da bi u odnosu na nju grub mogao da nađe gde su stage1, stage2 i ostali fajlovi gruba), uradiš zapisivanje gruba na sam disk:

grub> setup (hd0)

zapisuje grub u MBR prvog diska, a

grub> setup (hd0,0)

zapisuje grub na početku prve particije prvog diska (ako odgovara boot particiji sa početka priče). Pošto je prethodna instalacija najverovatnije takođe koristila MBR, dovoljan je ovaj prvi zapis. Pod pretpostavkom da nisi ništa dalje čačkao oko reinstalacije samog linuxa, stari meni u kojem stoje i windows i linux bi trebalo ponovo da se pojave kao i pre.

Mislim da ces najlakse opraviti sa Super Grub-om.
http://supergrub.forjamari.linex.org/

Probao sam i uspelo je, njime sam podigao particiju i instalirao boot iz svog pclinuxos-a.
Posle sam video da sam u stvari imao loader "LILO with text menu", ali se desila i jedna zanimljiva stvar nakon što sam ga opet stavio. Kad sam resetovao mašinu video sam da je promenio boju pozadine iz plave u crvenu, iako nigde nisam video neku opciju za menjanje boja.
Možda je ovaj SGD nešto promenio, pa je to uticalo i na LILO, ali nije mnogo ni bitno (mada je plava bila prijatnija za oko), važno je da sve opet šljaka bez greške.
Hvala svima.

Evo jos jednog nacina da resis problem... Podignes sistem sa PCLinuxOS LiveCD-a, logujes se kao root, otvoris meni: system -> configuration -> boot and init -> Redo MBR

Poslednja izmena:
Evo jos jednog nacina da resis problem... Podignes sistem sa PCLinuxOS LiveCD-a, logujes se kao root, otvoris meni: system -> configuration -> boot and init -> Redo MBR

Da, ovo je prava stvar, eto bilo je na dohvat ruke, a ja sam po inerciji stalno pokušavao iz Control Centra, gde nikako nije išlo sa livecd-a.
Inače rešio sam i misteriju plavog LILO backgrounda, on je meni zaostao još iz verzije 0.93, mada nisam primetio ovu redo MBR opciju u njegovom start meniju, pa sam posao odradio pešački instalacijom, a onda vratio 2007 verziju sa backup cd-a koji sam napravio.
Najvažnije je da sada sve radi i izgleda kao što je bilo ranije. Hvala.

Nazad
Vrh Dno