Šta je novo?

Boot problem

nikola123

Cenjen
Učlanjen(a)
16.12.2010
Poena
159
Drug me zovnuo da mu uradim reinstal windowsa. On hoce xp ali dobro to nije bitno. Naime u njegovom biosu nema boot opciju. Onda sam pomislio da uzmem njegov hard disc i da ga prebacim kod mene i da mu tako instaliram windows. Ali kod mene i kod njega su razlicita kacenja sa hard disc tako da je i to odpalo. Kako da mu uradim reinstall windowsa. Hvala.

Mislim, ako se ne varam, da kada stiskas f12 ili f10 da ti izbaci boot options pa mu oznacis da hoces da butujes sa cd-a

Probaj i jedno i drugo :)

EDIT:

To naravno podrzumevam da prilikom dizanja BIOS-a stiskas f12 ili f10 :) i onda ce ti izbaciti opcije

Poslednja izmena:
Probacu pa cu videti. Ali ako ima jos neko nesto cisto kada on donese komp da probamo jos nesto ako ovo ne bude radilo. U svakom slucaju hvala mozda pomogne.

Koja je ploca u pitanju? Nikad nisam video neku da nema boot opciju....
Koji hard je u pitanju, ata ili sata?

Definitivno moras da pri boot-ovanju pritiskas neki funkcijski taster. U zavisnosti od maticne ploce moze da bude F8, F10, F11, F12
To mora da pise negde pri bootovanju u donjem uglu ekrana.
Sem toga verovatno ima i njegovom biosu da se nadje redosled boot uredjaja. Moras samo da detaljno prodjes kroz bios.

Koja je ploca u pitanju? Nikad nisam video neku da nema boot opciju....
Koji hard je u pitanju, ata ili sata?

Veruj mi nisam ni ja. Ali cudan neki bios. Recicu mu da danas donese comp do mene pa ce mo videti. A probacemo ove funkcijske tastere. Uglavnom kada donese comp kod mene sve cu znati.

Ima sigurno opcija da se boot-uje sa optickog uredjaja, samo je treba naci :trust:

Jedino sam na 586-ici mogao da biram samo Floppy ili HDD :D

Pa moguce da je napisano samo u drugacijoj formi. Ne znam videcu pa cu javiti mozda nekome pomogne. Ko bude imao isti problem.

f10, f11, f12 su tasteri koji mogu biti za ulazak u boot menu.
najjednostavnije je da naveds koji je bios ili koja je maticna u pitanju

Moguće da je neki stariji brendirani komp u pitanju.

Video sam pre par meseci jednu brendiranu četvorku (HP), sa tako retardiranim BIOS-om da sam hteo da vrištim od muke.

BOOT opcija je prikrivena, a čak nema u BIOS-u hardware monitor niti informacija o tome koji je CPU u pitanju niti koliko ima instaliranog RAM-a.

Slicno nesto. Ovaj drug je otisao u selo pa kada se vrati donece komp da namestimo. Tada cu javiti. Nadam se samo da nece biti uzaludno nosen ukoliko ne uspemo da napravimo. Ali valjda ce mo naci gde je. Nadam se :).

ne znam da li si se snasao, ali nekada davno kada nije postojalo da biras kako da bootujes, instalacija se radila na sledeci nacin.... iskljucis hdd u biosu i automatski podize sistem sa cd...

Prvo nepostoji komp koji nema boot from cd samo treba caprkati po biosu, cak neka matora 2. (dell) sa nekim cudnim biosom ima tu opciju tako da sve novije ima sigurno samo je pitanje pod kojim menijem se nalazi..

Nazad
Vrh Dno