Šta je novo?

Boot detecting IDE drives: SMRZ/dugo ocitavanje/none

banezi23

Cenjen
Učlanjen(a)
11.07.2013
Poena
169
Pokusavam da pomognem komsiji, poceo je da mu brljavi racunar prilikom ukljucivanja.
BIOS prepozna procesor i kolicinu memorije, zatim kod detecting IDE drives se ili zamrzne ili jako dugo ocitava
ili normalno ocitava, pa prepozna/ne prepozna hard, ponasa se kako mu se cefne.
(Takodje se desava da ne prepozna tastaturu povezanu preko USB porta, drugu tastaturu preko PS/2 porta prepoznaje uvek.)
Kada ne prepozna nista izbaci samo poruku tipa boot disk failure, insert boot disk.
Kada uspe da prepozna hard, krene sa podizanjem xp, pa uglavnom uspem da udjem u WinXP ili Safe mode,
al nakon par minuta se opet smrzne. Desavalo se i da se smrzne, pa posle odredjenog vremena radi, pa opet smrz.
Probao sam da resim problem sa vadjenjem baterije sa ploce, menjanjem SATA kablova, menjanjem kablova napajanja,
otkacivanjem svega sem Harda, vadjenjem jednog pa drugog stapa RAM-a. Probao sam hard preko svog racunara, radi normalno.
Napajanje mu je zamenjeno pre par meseci, ne verujem da je problem do njega.
Tako da ostaje da ima neki problem sa plocom ili BIOS-om (nikada nisam radio flesovanje) pretpostavljam.
Ne postoji nacin na koji bi to proverio, posto nemam plocu sa odgovarajucim socketom.
Pa me interesuje sta sve u ovom slucaju moze biti problem?
Svaki savet, predlog, iskustvo sa slicnim problemom je dobrodoslo. Hvala.

Inace konfiguracija je:
AMD Sempron 3000+ 754 socket
MSI K8N Neo3
2x512 RAM
200GB SATA Seagate BAracuda
ATi Radeon X700 SE
INTEX 500W

PS. Da komsa ima love uzeo bi nesto novo, al je stiska, pa karabudzimo ovo sto ima.

Poslednja izmena:
Video sam slican slucaj sa nekom starom masinom i istim napajanjem koje nije bilo staro ni 10 dana. Napajanje zamenjeno i sve radi do dan danas.

Mozda sam se zeznuo, sto sam u startu odbacio da problem ima veze sa napajanjem. To bar imam, pa cu zamenim, pa javim da li se resio problem.

Zamenjeno napajanje, simptomi ostali isti. Jel ima jos nekih predloga, sta bi jos mogao da pokusam?

Sta to znaci , da radi normalno, na tvom racunaru? HDD Sentinel? Prekontrolisi njegovo zdravstveno stanje, to ti je osnovno, kod starijih masina...
Ako je samo taj , sata disk, prikljucen, poiskljucuj IDE kontrolere, floppy kontroler [sem ako nemas neku optiku, na Ide kanalu].
pozz

Radio sam HDD sentinel test za bad i damage sektore, nema ih. Dok su performanse i health diska na 100%. Jedino sto vidim da mu je radna temperatura veca od mog diska u proseku za 7,8 stepeni. Ne znam, jel postoji neki test u vezi ovog prepoznavanja/ ne prepoznavanja od strane BIOS-a?
Bios ga i dalje ne vidi svaki put, vec kad mu se cefne, a kada ga vidi, ili se smrzne prilikom podizanja sistema ili par min nakon podignutog sistema. Probao sam da menjam mesta SATA kabla na ploci, al to definitivno nema uticaja, na koji god da ga prikljucim isto se ponasa.
Sad sam spojio i DVD-ROM, njega BIOS vidi svaki put. Al nemam hard sa IDE kablom, pa da isprobam tu varijantu.

Ako mozes povezi taj hdd na neku drugu plocu pa vidi da li ga prepoznaje.
Moguce da ploca zeza, jer i tastaturu ne prepoznaje uvek (jel hladnjak na cipsetu vreo?).

Probaj i neki live linux sa usb flesa (puppy linux ili nesto slicno)

Poslednja izmena:
Koji je Seagate hard disk u pitanju? Mozda je samo problem u sata2 disk i sata1 kontroler na ploci.
Kod WD-a imas jumper, za prebacivanje u sporiji mod rada, a treba videti da li ima taj disk nesto slicno i to je onda resenje problema...
pozz

Reseno. :)))
Stavio sam neki malo veci kuler na hladnjak cipseta i prebacio jumper, ogranicio brzinu harda na manju brzinu i proradilo. Nema vise smrza.
Drugari, hvala vam puno na savetima, zivi bili.
Pozdrav.

Nazad
Vrh Dno