Šta je novo?

Bolje performanse?(newbie)

• Začetnik teme Začetnik teme Bones
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Bones

Slavan
Učlanjen(a)
05.05.2004
Poena
301
O/c sam barton-a 2500+ to jest podigo sam magistralu na 200 mhz
ali temperatura je 60c i vise, na pocetku,koristim kuler koji radi na 2200rpm
kako to da povecam?Dodavao sam ja voltazu ali u mom biosu ne postoje brojevi nego:
-5%
-7.5%
-10%
ali cpu temeratura nije pala(mozda se i povecala🙂)
dalje ja sam podigao m na 200mhz ali gde povecavam da mi bude 11x200,12x
i tako dalje ,sada mi je valjda na jedanest mogu li to da podignem,spustim ...?

ako imate predloge kako da povecam performanse mog racunara,bio bi zahvalan na pomoci

inace konfiguracija je sledeca:
gigabyte-ga7n400
barton 2500+
geforce fx 5200
1.0 gb memorije
120 gb samsung hdd SATA
i to sve u thermal thake Xaser II
sa dtk 300w napajanjem

naime problem je u tome da mi je komp spor
a u far cry-u lose radi i na medium settingsima

Pa normalno je kad dizes voltazu da ti se i teperatura CPU povecava 😉
Pogledaj dali si dobro postavio kuler,dali ti je dobro nalegao na CPU !!!
Stavi magistralu na 200 i mnozioc na 11 to ti je 3200+...
Dalje napon stavi na 1.75 ako nestabilno radi stavi mu 1.8...
Ovo bi trebalo da pomogne 😉
PoZ...😉

Bones je napisao(la):
kako to da povecam?Dodavao sam ja voltazu ali u mom biosu ne postoje brojevi nego:
-5%
-7.5%
-10%

ako imate predloge kako da povecam performanse mog racunara,bio bi zahvalan na pomoci

gigabyte-ga7n400
barton 2500+
geforce fx 5200
1.0 gb memorije
120 gb samsung hdd SATA
sa dtk 300w napajanjem

Ako zelis da se oprobas u OC-u prvo moras obezbediti adekvatnu opremu. Kuleru ne mozes podici broj obrtaja, nego kupi kuler koji je namenjem nesto extremnijim zahtevima. Moja topla preporuka je TT volcano 12 sa kojom ce se verovatno sloziti i vecina clanova foruma. TT12 je po meni jedan od najboljih ali ga nesto visa cena (29 eura) cini neprivlacnim vecini korisnika. Posle ti jedino ostaje da procitas par thread-va i uputstava za OC od iskusnijih clanova. Nemoj se igrati bez kulera i bez predznanja jer mozes napraviti rostilj u kucistu 😡

PS. sto se tice FarCry-ja-nabavi bolju graficku karticu jer je FX5200 krs :d

Pozdrav

Bones je napisao(la):
-5%
-7.5%
-10%

gigabyte-ga7n400
barton 2500+
geforce fx 5200
1.0 gb memorije
120 gb samsung hdd SATA
sa dtk 300w napajanjem

Sve je uredu samo je to prevelik zalogaj za quler na 2200rpm 😉

FarCry ti lose radi zbog slabe graficke, a komp ti, takodje, sigurno nije spor zbog takta procesora, vec je 99.9% softverske prirode!
Tesko se u normalnom radu (znaci, bez igara, 3D aplikacija i testova) primeti razlika izmedju procesora na 1.83Ghz i 2.2GHz!

p.s. Onaj 0.01% ide na neispravnost hardvera.

Inace, doticni procesor mi na 2.2GHz sa WhisperRock IV radi u leru na ~45C, na 1.65V.

Jedino mi nije jasno to sto bi doticni kuler trebao da po defaultu radi na 2300rpm, a kod mene radi na 2700, sto je vise od propisanih 10% odstupanja.

Mozda si ga podmazao?! 😉

Nisam, ali sam podmazivanjem poterao SkiveStream sa default 4800 na 6500rpm!
Verovali ili ne !!!

O kakvom to "podmazivanju" pričate? 😀

Masinskim uljem!

Samo da ja opet primetim da se radi o GA ploci...
Menjanje mnozioca tj 11x, 12x, 10x, ti 99% nece raditi... moj barton je otkljucan i na doticnoj ploci nije hteo da se digne nikako sem 11x...
Dalje, mesta za mnogo bolji kuler NEMA, jedino da stavis tt 7+... 12-ica NE staje, probano (doduse sa L varijantom, ali sumnajm da su ovde popravili stvar)
Temperature koje ti pokazuje uzimaj sa rezervom, jer ne mogu da se porede sa onima koje pokazuje abit ili epox... obavezno sto vise dodatnih ventilatora u kuciste... (doduse xaser bi vec trebao da ima koji?!)
Voltazu dizi ako BAS moras... Moja u startu overvoltuje, tako da proc super radi na 200x11... svakih 0.5v dize za dobrih par stepeni (oko 5 u loadu na ovoj ploci, po mom iskustvu), a kako nemas uslova za bolje hladjenje, bolje NE clockuj, osim kad ti je bas neophodno...
farcry na fx5200 je mucenje i za masinu i za oci i klokovanje ti ne pomaze previse...
I za kraj, bolje da si uzeo chiefa sa 360w napajanjem i bolju graficku umesto xasera...

danijel00 je napisao(la):
...I za kraj, bolje da si uzeo chiefa sa 360w napajanjem i bolju graficku umesto xasera...

Posle j****a nema kajanja! :d

Uzmi Whisper rock IV i uzivaj. Pusti se tih bakarnih budalastina koje hlade bolje tek kada se odvrnu preko 3000-3500 rpm. Takodje testirao sam solidan broj kulera i za bakar provereno treba veci odvrtanje. Imao sam TT7+, a sada doticni Whisper IV i TT na minimumu od 3000rpm hladi losije za 4-5 stepeni. Probano na vise ploca i procesora. Druga je stvar kada TT odvrnem, ali onda ne cujem sebe, a da ne govorimo o TT12+. CAR ga je donosio i odvrtao, pa to je uzivanje za komsiluk!

shone190 je napisao(la):
Druga je stvar kada TT odvrnem, ali onda ne cujem sebe, a da ne govorimo o TT12+. CAR ga je donosio i odvrtao, pa to je uzivanje za komsiluk!
A sunce li ti tvoje... moracu jedan dan da donesem ceo kuler dole u firmu, sa sve potenciometrom! Pa da onda cujes kako to zvuci na minimumu... odnosno, kako to NE zvuci na minimumu! :d

CAR je napisao(la):
A sunce li ti tvoje... moracu jedan dan da donesem ceo kuler dole u firmu, sa sve potenciometrom! Pa da onda cujes kako to zvuci na minimumu... odnosno, kako to NE zvuci na minimumu! :d
I kako to NE hladi na mimumu 😀 :d 😀 :d

shone190 je napisao(la):
I kako to NE hladi na mimumu 😀 :d 😀 :d
Jel'? 😉

Moj TBred, na 2.45 GHz, sa 1.85V... svaki dan, vec mesecima. Na minimumu, radi bez problema.
Onaj mobilni Barton, na 2.5 giga sa 1.8... 6 sati Prime-a, max temp 53 stepena 😉

Mislio sam u odnosu na Whispera. Mislim glupo je uzimati TT12+ i drzati ga na minimumu kad ti posao zavrsava i Whisper, Raptor..., a jeftiniji su 15-20 eura. Kada se odvrne druga stvar je u pitanju. Jesam li u pravu?
Pozdrav!

Bones je napisao(la):
gigabyte-ga7n400
barton 2500+
geforce fx 5200
1.0 gb memorije
120 gb samsung hdd SATA
sa dtk 300w napajanjem

Ja se izvinjavam sto se mesam, ali fx5200 mi BODE oci koliko ne lezi sa ostatkom. Sve je solidno, samo karta :smash:

shone190 je napisao(la):
... posao zavrsava... !

Tehnicki i inzenjerski(racionalno) si potpuno u pravu, ali neki put nije vazno od tacke A..... pa sa ficom (vrsi posao), nekome treba rols.

-Trenutno sam pozajmio tt volcano 9 sad cu da ga probam;jel moze?
-xaser-a sam inace dobio na poklon🙂
-dobio sam jos tri kulera sa xaser-om da li mogu sve da ih nakacim?
-za graficku znam ali nema se,i glupo mi je dati toliko para,ne znam preporucite neku,ali
da je ne menjam ubrzo;

ps hvala svima na odgovorima

Bones je napisao(la):
-Trenutno sam pozajmio tt volcano 9 sad cu da ga probam;jel moze?
-xaser-a sam inace dobio na poklon🙂
-dobio sam jos tri kulera sa xaser-om da li mogu sve da ih nakacim?
-za graficku znam ali nema se,i glupo mi je dati toliko para,ne znam preporucite neku,ali
da je ne menjam ubrzo;

ps hvala svima na odgovorima

mozes sve da ih nakacis bez problema
prodaj xasera i kupi grafiku

ha ha a ko ce da ga kupi🙂

samo da ti znas gde ja zivim🙁

Vladd je napisao(la):
Tehnicki i inzenjerski(racionalno) si potpuno u pravu, ali neki put nije vazno od tacke A..... pa sa ficom (vrsi posao), nekome treba rols.
Pa nisam ni mislio da zavrsava posao na 70 stepeni. Kazem ti da na minimumu TT12+ i Whisper IV hlade potpuno isto. Ako mu ne smeta buka onda nek' odvrce i uziva. Meni Barton na 2.3Ghz (Whisper IV) radi na 53 stepena maksimalno opterecen u Prime-u posle 5 sati. Mislim da ti to govori sve o potrebi kupovine TT-a recimo. Video si i Careve temperature ca TT12+ pa lepo uporedi i onda pricaj o fici i rolsu!

shone190 je napisao(la):
Pa nisam ni mislio da zavrsava posao na 70 stepeni. Kazem ti da na minimumu TT12+ i Whisper IV hlade potpuno isto. Ako mu ne smeta buka onda nek' odvrce i uziva. Meni Barton na 2.3Ghz (Whisper IV) radi na 53 stepena maksimalno opterecen u Prime-u posle 5 sati. Mislim da ti to govori sve o potrebi kupovine TT-a recimo. Video si i Careve temperature ca TT12+ pa lepo uporedi i onda pricaj o fici i rolsu!

Pa salim se. 🙂 Nije odnos fice i ...20€. Mene je glava bolela od 9-ke(ali nije islo preko 43)

Ali ono sto treba Caru, ne treba svakom pocetniku 🙂

Opet idete off topic...
Prikaci sve ventilatore, ako primetis da ti se gasi hard ili tako nesto, onda ti je napajanje preslabo... meni se chief na 300w gasio sa slicnom masinom na toj ploci, a sad dtk je ili bolje napajanje (pa podnosi dobro), ili gore, pa ima slabiju zastitu, pa se ne ugasi kad bi trebalo nego sroza napone...
Javi da li si uspeo da stavis taj 9+, posto njega jedinog nisam probao na ovu plocu da nataknem... 7+ staje, whisperrock staje, raptor NE staje... 12 ne staje...
Graficku je stvarno tesko preporuciti... zavisi sta ti treba i koliko hoces para da das... oko ispod 100eu ima ti4200 (ako jos ima), 100 imas ati9600np, za oko 150 imas 5900xt, a za oko 200 imas 9800 (ustvari malo su preko, pogledaj po oglasima...)

Taj Chieftec ti je bio neispravan. Nema sheme da slicna konfa "guta" 300W.

danijel00 je napisao(la):
...Temperature koje ti pokazuje uzimaj sa rezervom, jer ne mogu da se porede sa onima koje pokazuje abit ili epox...

:laugh:
Čista gluost, očigleno uopšte nisi probao GA ploče ili si probao svega nekoliko komada...
A još si našao sa Abit-ovim da ih porediš... :S:

Poslednja izmena:
shone190 je napisao(la):
Mislio sam u odnosu na Whispera. Mislim glupo je uzimati TT12+ i drzati ga na minimumu kad ti posao zavrsava i Whisper, Raptor..., a jeftiniji su 15-20 eura. Kada se odvrne druga stvar je u pitanju. Jesam li u pravu?
Pozdrav!
U sustini, jesi. Koji ce nekome TT12 (tacnije, sta ima da daje 29 evra!) ako nece da siluje CPU i tera ga na max... osim toga, upravo zbog njegove celokupne izrade od bakra, potreban je jaci ventilator da oduva nagomilanu toplotu.

Ali, kada jednog dana (mozda vec i za koji dan, ne znamo ni ti ni ja kako je covek rasplozen 😉) porastu apetiti, pa se krene preko 1.8V... taj Whisper ni izbliza nece biti dovoljan 😉
Ovako uvek imas u rezervi extra RPM...

Jesam li ja u pravu? 😉

Nazad
Vrh Dno