Šta je novo?

Bojler za kuhinju

Dori

Zapažen
Učlanjen(a)
27.11.2022
Poena
11
Zdravo svima ☺️Potreban mi je savet oko kupovine bojlera za kuhinju.
Prilikom kupovine slavine, rečeno mi je da na nju idu niskomontažni, visokopritisni i predloženi Termorad prohromski ili Ariston plastificirane oplate. Koji je bolji izbor?

Moze da stoji dole ako ostane ista orijentacija bojlera, sto znaci da ako cevi bojlera izlaze sa donje strane (visokomontazni), tako mora biti i na novom mestu, znaci ne smes ga okrenes kontra.

Visokomontažni bojler nije predvidjen za nisku ugradnju, može da se poveže (nisam siguran za sve modele) ali odeš kod tog prodavca/ex vodoinstalatera i pozoveš ga da ugradi postojeći bojler, em ukradeš malo zanat em ne "pljuneš" 100e umanjeno za montažu.
Postavljaš pitanja krenuvši od baterije preko bojlera za stvari kojih uopšte nema u montažnim uputstvima gde se radi budženje ili povezivanje na pogrešan način u odnosu na propisano uputstvom.

Nama je majstor DOM visoko montazni bojler montirao ispod sudopere,u normalnom polozaju.Cevi dole.Samo je cevke produzio.Posle 10 godina je crko,pa je zamenjen novim niskomontaznim.
Tu pozinje igranka,novi je Metalac sa plasticnim kazanom.

Moj stari DOM visokomontazni radi od kad znam za sebe a imam 35,ne secam se kad su ga ugradili...Ne znam jel se nesto promenilo u jvaliteu kod novijih al da me neko pita ja bi DOM preporucila..
Visokomontažni bojler nije predvidjen za nisku ugradnju, može da se poveže (nisam siguran za sve modele) ali odeš kod tog prodavca/ex vodoinstalatera i pozoveš ga da ugradi postojeći bojler, em ukradeš malo zanat em ne "pljuneš" 100e umanjeno za montažu.
Postavljaš pitanja krenuvši od baterije preko bojlera za stvari kojih uopšte nema u montažnim uputstvima gde se radi budženje ili povezivanje na pogrešan način u odnosu na propisano uputstvom.
Sta znam 3 vodinstalatea su mi rekla da moze onaj bojler visokomontazni samo da se ne okrece na dole cevi...

Pa koliko moze, a stvar je u tome da obicno nema dovoljno mesta ispod sudopere da se tako montira i zato se koristi niskomontazni.

Ok onda.
Ja imam mesta da napravim taj luk al me zanimalo da li je bolje da luk bude dublji ispod.Tj dal postoji mogucnost da nesto explodira ako nema dovoljno prostora ispod.
Pretpostavljam da su po tom pitanju niskopritisni bezbedniji od visokopritisnihi da ne moram da brinem.
Hvala svakako

Dovoljno je da mozes da savijes crevo tako da ga ne silis, nego lagano, i da imas mesta za pridjes rukom cevi da zategnes na cev bojlera kako valja. Sve ostalo ti je isto kao i niskomontazni. Fora sto uz novu bateriju obicno dobijes creva, koja mozes da upotrebis za niskomontazni, ali je previse kratko za ostale varijante.

Poslednja izmena:
Uglavnom sam uvek uzimao za montažu (kod mene je doduše visokomontažni) inoks cevi, našao na netu opis:
Maxthon Snap20241010140238.jpg
Mora prvo merenje i onda obično u prodavnici seku i savijaju prema tome na mašini. Uglavnom, vodinstalateri to rade bez problema i za tvoj tip montaže.
Meni se desilo jednom da je krenuo da kuva bojler, ali onda probije na slavini i bude veselo ali sve ode kroz sudoperu:) Tada sam naučio da ga gasim kada se negde ide. Tako da je jedina opasnost da se negde ne spljošti crevo ali onda će na drugom mestu verovatno da probije. Znam da naprave ponegde rusvaj ali nisam čuo da ekslpodiraju tako lako.
Za poziciju i krivine ne brini, imaš oko 4-5 bara pritiska u vodovodnoj instalaciji, tako da tera to bez problema.

Kod bojlera za kuhinju kada je uključen grejač obično kaplje na bateriji a pošto je otvoren sistem (nema sigurnosnog ventila) mreža "popije" sav pritisak ako "prokuva" bojler.

ventil za vodu mora do kraja da se zavrne kad se stai kudelja pretpostavljam.
Ja kad ga navrnem stane na jednom mestu ispratila sam video sa zatezanjem,i cak sam smanjila kudelju al ne mogu rukama vise da ga zavrnem bas je cvrsto a i kad bi jos zavrtala sa kljestima imam trip da bi nesto puklo.jel sam samo preplasena po tom pitanju i treba da se zateze jace ili opet da smanjujem kudelju..
tj kad se ek ventil za vodu zateze koliki otprilike otpor treba da bude kad treba da se stane?U vs sl jel mora do kraja da se uvrne dok ne udju svi navoji ?

ovo sam ispratila
tj nebitno zategnucu opet i smanjicu kudelju

Poslednja izmena:
da li je realno da još uvek radite sa kučinom ?

Nazad
Vrh Dno