Šta je novo?

Kućna multimedija Bluetooth risiver sa optickim izlazom

• Začetnik teme Začetnik teme dj13
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?
Nekako mi se cini "naj pro" ovaj zadnji samim time sto nema analaogne izlaze?
Taj poslednji ima optički izlaz, za signal koji primi preko BT. Jeste da ima noviju BT verziju i najbolji aptX HD codec.
A prethodna dva imaju samo analogni izlaz, a optički ulaz. Meni bi onaj prvi odgovarao kada bih znao da daljinac može da pojačava kada povežem TV preko optičkog na starije analogno pojačalo koje nema daljinac.

Taj poslednji ima optički izlaz, za signal koji primi preko BT. Jeste da ima noviju BT verziju i najbolji aptX HD codec.
A prethodna dva imaju samo analogni izlaz, a optički ulaz. Meni bi onaj prvi odgovarao kada bih znao da daljinac može da pojačava kada povežem TV preko optičkog na starije analogno pojačalo koje nema daljinac.
U pravi su za prvi ali moguce da drugi ima opticki izlaz. Opis je nejasan ali jedan komentar kaze:

Prilozi

• Screenshot 2026-01-17 192001.png
    Screenshot 2026-01-17 192001.png
    97.1 KB · Pregleda: 4
Primer upotrebe, slusanje muzike sa mob 🙂
Telefon preko BT na BT prijemnik pa u Yamaha risiver preko toslink. Ideja je da se na taj nacin najmanje gubi u kvalitetu, tj ne zavisi se preterano od kvaliteta prijemnika i njegove konverzije BT u analog audio. A skoro pa sigrno da ni jedan od ovih BT prijemnika ne moze da se meri sa pravim audio risiverom u konverziji signala. Jeste da BT vec oskranavi signal ali onda barem ne mora jos i prijemnik.
Imam neki jeftin taj BT prijemnik sa Alija koji daje analogni signal, suma koliko hoces.

Koji je Yamaha risiver? Iz Yamaha risivera imas izlaze za zvucnike? Zasto mislis da je opticki bolji od RCA npr? Imao sam Yamaha resiver, i spojio sam mobilni 3.5mm izlaz iz telefona na rca ulaz u neki od rca inputs na yamaha resiveru, i to je zvucalo odlicno.

Da zvucnici su povezani na Yamaha risiver. U ovom slucaju o kome pisem a i u vecini drugih ako je rec o prenosu audio signala digitalni je uglavnom uvek bolja opcija.
Ti si povezao mobilni direkt na pojacalo, ali ovde se ipak radi o necemu drugom.
Ali da ponovim. BT signal koji je digitalni treba da se pretvori u analogni signal (DAC konvereter). Da li je bolje da to radi neki BT risiver sa Alija od 5-10-15-20eur i on da salje analogni signal u Yamaha risiver, ili je bolje da se DAC konverzija dogodi u Yamahi, sa cijim DAC ti prijeminici ne mogu da se mere.
Mozda neki ovakvi nude kvalitete ali cena je previsoka.

A i sami BT prijeminici boljeg kvalitete podrzavaju vise BT kodeka i omogucju bolji prenos. Sad sam i ja malo upio u to i ovaj treci BT prijemnik sa Alija je mnogo bolji od prava dva po tom pitanju. Podrzava SBC / AAC / aptx / aptx-HD / LDAC kodek, dok prava 2 samo SBC.

https://www.amazon.com/dp/B0969CJ85H?tag=bingleymusiclive-20&linkCode=ogi&th=1&psc=1 Ovaj ima toslink output

Pros:

• Exceptional audio quality with support for aptX HD and Bluetooth 5.1.
  • Plug-and-play functionality allows for effortless pairing and use.
  • Multiple output options including analog RCA and digital optical to fit various audio systems.
Cons:

• No power adapter included, requiring a separate purchase for a USB power source.
  • Limited to Bluetooth connectivity, which may not suit users preferring wired connections.
  • Best Sellers Rank indicates it may not be as widely recognized as other audio receivers on the market.

Odustao sam od ranije pomenutog BT risivera. Ali trgovac dao mesec dana za shipping, pa sam mu otkazao order.
Uzeh nesto drugo:

Sa cipom QCC5181 - premium tier kako kaze Qualcomm. Vidim da "kvalitetni" brandovi nude risivere sa ovim cipom i za vise stotina eur.
Da li ce ovaj kinez imati delom taj kvalitet ce vidimo.

Nazad
Vrh Dno