Šta je novo?

BlueScreen POMOC HITNO !

Prvo i osnovno i treba da se uradi novi sistem i ako ima plave ekrane znaci da nije softver vec hardver.
  1. Napajanje testirati testerom voltaza nekih 20 minuta i ako je moguce sa nekim opterecenjem
  2. Iz mog iskustva memorija moze da brljavi i ako prodje test zilion puta (valjda je dovoljno jednom, programer je napravio test tako da je testira celu na svim adresama i ne vidim nijedan razlog da se test vrti 7 puta ili celu noc), greska prestaje zamenom iste.
  3. Moze hard disk da zeza (prolazi test ali ako se testira sa Victoria alatom, mozda ces videti spore-lose sektore, program imas u Hirens Boot, sve preko 200ms tretiraj kao lose)
  4. Maticna ploca ili graficka (samo zamena dokazuje kvar, mozda los bios, kontroler za RAM memoriju)
  5. Procesor (najredje moguce jer je najkvalitetnija komponenta u svakom racunaru ali zamenom dokazujes kvar)

Ovako se radi u servisu i ne gubi se mnogo vremena citanjem dumpova i slicno. Jer vreme se cesto izgubi a problem se ne resi ;)
To sto se tako radi u servisu nije zato da se ne gubi vreme, nego ne niko ne zna da uradi osnovni debug. Ovo sto si napisao samo pokazuje da se radi najobicnije nabadanje, bez ikakvog dubljeg testiranja.
Procesorski fail je vrlo redak, i opet ce se videti iz BSOD - eventualno ce puknuti tako da dobijes los rezultat kod osnovnih radnji koje ne ukljucuju alokaciju memorije.

Na osnovu kog podatka iznosiš ovakvo tvrđenje

Pa ako instaliras cist Win7 ili Win8 i on ti izbacuje plave ekrane i pre instalacije drajvera, naravno da se sumnja u hardver a ne softver.

QUOTE=mmsandi;3570029]Na osnovu slabog znanja. Mada, u ovom slucaju bih se i ja odlucio za reinstall, jer rjesenja ni na vidiku.[/QUOTE]

Znanje je mozda malo ali je iskustvo veliko ;) Mozes da dumpujes do mile volje, ali iskustvo+nesto znanja ce brze resiti problem.

@HighOne
Ne kazem apsolutno da tvoja metoda ne daje rezultate, ali sam video suvise cudnih i nelogicnih stvari u servisu da bi sve bilo crno-belo. Kod PC-a je svaka nelogicnost logicna ;)
Da dodam ako je maticna ili CPU problem, Windows to sigurno nece znati da ti saopsti.

Mada moje iskustvo nije veliko, BSOD-ovi na koje sam ja nailazio su preko 90% softverske prirode. E sad, mozda sam ja izuzetak.

Pa ako instaliras cist Win7 ili Win8 i on ti izbacuje plave ekrane i pre instalacije drajvera, naravno da se sumnja u hardver a ne softver.

QUOTE=mmsandi;3570029]Na osnovu slabog znanja. Mada, u ovom slucaju bih se i ja odlucio za reinstall, jer rjesenja ni na vidiku.

Znanje je mozda malo ali je iskustvo veliko ;) Mozes da dumpujes do mile volje, ali iskustvo+nesto znanja ce brze resiti problem.

@HighOne
Ne kazem apsolutno da tvoja metoda ne daje rezultate, ali sam video suvise cudnih i nelogicnih stvari u servisu da bi sve bilo crno-belo. Kod PC-a je svaka nelogicnost logicna ;)
Da dodam ako je maticna ili CPU problem, Windows to sigurno nece znati da ti saopsti.[/QUOTE]
Ovo sto si napisao nema nikakve osnove. Iz dumpa se moze videti sta je problem, cak i kad ti "iskustvo i nesto znanja" ne mogu reci nista - kao sto je ovde slucaj, jer jedini savet koji ja vidim ovde je reinstall.
Fail procesora, odnosno maticne se opet moze videti vrlo jasno. Windows ti lepo saopsti da nesto nije u redu preko BSODa.

Šta sve nećemo pročitati od kvazi mastora. Čitanje mini dump-ova ti je osnova dijagnostike. Ako znaš da ih čitaš problem rešavaš bez mnogo mozganja i nagađanja i za daleko kraće vreme nego da čupaš jednu po jednu komponentu. Takođe reći će i ako je problem ploča ili procesor.
E sad što ima priučenih majstora manualaca to je već druga priča.

No možda jednom shvate da su windows debugging tools i symboli must have, ako želite čak i amaterski da radite diagnostiku porodici prijateljima pošteno ili komercijalno.

Naježim se kada čujem da je majstorima osnova servisa formatiranje diska (naravno bez predhodnog beckupa) instanalcija windows xp black edition, win7 gamer edition i sličnih gluposti, kao i dijagnostika po principu čupaj jedno, drugo, treće možda naletim na problem. Mislim dobro je za naplatau može se naplatiti više stavki uz to prodati "nova komponenta" a posle se ta neispravna ugradi u drugu mašinu na opravci...

Poslednja izmena:
Znanje je mozda malo ali je iskustvo veliko Mozes da dumpujes do mile volje, ali iskustvo+nesto znanja ce brze resiti problem.
Vidiš tu si u ogromnoj zabludi. Ti samo nabadaš šta bi moglo da bude problem. Dump pokazuje na to šta je bio problem u trenutku kad se desio BSOD. Nekad je jednostavno videti problem, nekad ne...

Mada moje iskustvo nije veliko, BSOD-ovi na koje sam ja nailazio su preko 90% softverske prirode. E sad, mozda sam ja izuzetak.
Zavisi šta i kako radiš - ako se baviš OCom, velika verovatnoća da ćeš imati većinu HW BSODova. Mislim da nema nekih pravila, ali je skoro sigurno da ima dosta bagovitog softvera.

Šta sve nećemo pročitati od kvazi mastora. Čitanje mini dump-ova ti je osnova dijagnostike. Ako znaš da ih čitaš problem rešavaš bez mnogo mozganja i nagađanja i za daleko kraće vreme nego da čupaš jednu po jednu komponentu. Takođe reći će i ako je problem ploča ili procesor.
E sad što ima priučenih majstora manualaca to je već druga priča.

No možda jednom shvate da su windows debugging tools i symboli must have, ako želite čak i amaterski da radite diagnostiku porodici prijateljima pošteno ili komercijalno.

Naježim se kada čujem da je majstorima osnova servisa formatiranje diska (naravno bez predhodnog beckupa) instanalcija windows xp black edition, win7 gamer edition i sličnih gluposti, kao i dijagnostika po principu čupaj jedno, drugo, treće možda naletim na problem. Mislim dobro je za naplatau može se naplatiti više stavki uz to prodati "nova komponenta" a posle se ta neispravna ugradi u drugu mašinu na opravci...
Slažem se potpuno. Ako ne znaš bar pogledati minidump, ne znaš uraditi osnovnu dijagnostiku.

Poslednja izmena:
Pa vidim vi "profesionalci" mu ocitaste dumpove a covek jos uvek ne resi problem. Toliko o vama, dalje nema ;)
Izlisno je reci da je svaka rasprava sa vama suvisna i beznadezna, jer misljenje je kao dupe - svako ima svoje.

To sto on nije resio problem, nije do nas - nego do njega. Receno mu je sta da pogleda. A to sto ti nekog zoves profesionalcem kad zna da pogleda dump u WinDbg, govori o tvom znanju - bez obzira koliko iskustva imas. Bez uvrede.

Poslednja izmena:
Vrh Dno