Šta je novo?

BlueRay-rip vs original

Sirena

Slavan
Učlanjen(a)
02.03.2008
Poena
350
Moze li mi neko reci ima li velike razlike izmedju rip-a i originalnog blueray filma?
Izmedju ostalog me zanima i 720p i 1080p - predpostavljam da je original u 1080p a rip 720p?
Skinuo bih neke drage filmove koji su b,ray rip i arhivirao ih na DL DVD pa zato pitam :)

BR Rip moze da bude isto kao dvd-rip. To sto je BR rip samo govori sa kog je medija ripovano.

Ono sto bi trebalo da gledas jeste kodek kojim je encodiran rip , rezolucije, bitrate i naravno velicinu ripovanih fajlova.

Pa razlika je slicna dvd - dvdrip cak i manja
Naravno razlika je u kvalitetu i velicini.
Stim sto razlika u kvalitetu mala a u velicini poveca ;)
Sad naravno ima onih koji vole full kvalitet i oni ce skdiati bluray original
Dok je nekima u 720p dovoljno.
Sad zavisi koje filmove bi skidao.
Filmove do sat ipo najcesce i 1080p staju na dd
Dok neki duzi filmovi 720p ne mogu da stanu ni na dl disk
naravno ima za svaki film rip koji staje na dvd5 ali kod hd je bitan kvalitet a ne velicina tako da kad skidas ripove gledaj
da to bude od nekih poznatijih internal grupa tima HV Esir CtrlHd preskoci scenska izadnja kojima je bitna brzina i velicina a ne kvalitet

Poslednja izmena:
Zavisi od filma do filma. Ako skidas npr. "28 days later" isto ce ti biti dal ces ga skinuti u full br-u od 30gb-a ili divx-u od 700mb-a jer je film sniman u sd-u i br mu nista ne znaci. Sa druge strane, ako se govori o npr. transformersima, i te kako se primecuje razlika u kvalitetu slike kad se ripuje sa hddvd-a u 1080p/720p x264.

Dakle sve ti zavisi od filma do filma i od toga koliki si perfekcionista jer u nekim filmovima ni 720p nema mnogo bolju sliku od dvd-a dok kod nekih full br/hddvd verzija su stvarno tehnolosko savrsenstvo i svako kompresovanje degradira sliku. Pogledaj http://bluray.highdefdigest.com/reviews_video.html gde imas opise filmova i koji ima kakav kvalitet slike.

Je li, a kakva situacija sa IMAX naslovima, koji su (re)izdati na BluRay?
Pitam, posto su oni snimani ranije -pod tim mislim na: pre HD tehnoloskog procesa snimanja- ali su snimani u spec. rezimu i sa spec. hardwerom, predvidjeno za OGROMNA IMAX platna, a u vecini slucajeva sa 3D izvedbom (gledanje u IMAX bioskopima na ogromnim platnima+3D naocare).
Imam nekoliko IMAX originala na DVD-u (DVD9), ali i gomilu divx/dvd-ripova, a odnedavno sam poceo "loviti" i "BD x264 720/1080p ripove" (sa sve AC3 ili DD 5.1/DTS zvukom), ali jos nisam imao srecu da probam IMAX (ili National Geographics/Discovery) original "full" BluRay izdanja....
Ako neko ima iskustva (ili zna malo vise o tome), voleo bih da ovde napise... mislim tema se direktno nadovezuje na vec spomenuto od strane "Kraken"-a...
Hvala unapred!

Ako skidas npr. "28 days later" isto ce ti biti dal ces ga skinuti u full br-u od 30gb-a ili divx-u od 700mb-a jer je film sniman u sd-u i br mu nista ne znaci.

Kraken procitaj ovo
"Fox presents '28 Weeks Later' in 1080p/AVC MPEG-4 video in the film's original 1.85:1 theatrical aspect ratio. The film was shot on a variety of stocks, including Super 16, Super 35, and HD video."
To nikako ne znaci da je film sniman u SD !!! i razlike mora da ima izmedju BR i 700mb divx !!!

evo slike iz 28 days latter dvd i blu ray

1191725877-28daysdvd05.JPG

1191725692-28daysbd05.JPG

1191725888-28daysdvd07.JPG

1191725712-28daysbd09.JPG

I sta sad ? dvdrip-divx treba da ima bolji kvalitet od source dvda da bi bio jednak sa blu rayom - to je nemoguce

Sd je Sd = shit i ne moze se izvuci mnogo bolje iz toga kraken je tu potpuno u pravu
ali ipak stepen kompresije divixa i 36mbps AVC kod blu raya je potpuno drugaciji i blu ray ce izgledati malo bolje od dvda a dosta bolje od divixa

inca 28 days latter nebitno kako je sniman blu ray rls je skoro ceo film sd dok je samo kraj hd
tako da barem zbog toga vredi imadi barem 720 p dvd5 blu ray rip ovog filma
plus da ne pricam o dts zvuku kod br

Poslednja izmena:
Kraken procitaj ovo
"Fox presents '28 Weeks Later' in 1080p/AVC MPEG-4 video in the film's original 1.85:1 theatrical aspect ratio. The film was shot on a variety of stocks, including Super 16, Super 35, and HD video."
To nikako ne znaci da je film sniman u SD !!! i razlike mora da ima izmedju BR i 700mb divx !!!

Ajd da budem precizniji- naravno da ima razlike izmedju br-a i divx-a i kod ovog filma al ni priblizno tolike koja bi opravdala skidanje full verzije od 30 gb-a. Sta vise, izmedju dvd-a upscaleovanog sa ps3 i full br verzije nisam video nikakvu razlike, a pitanje je kolika bi razlika bila izmedju dobro odradjenog divx-a i dvd verzije. Ako smo se vec vezali za pricu o ovom filmu najbolja verzija koja moze da se naci je halcyon-ov 720p br rip jer ima ok sliku i ac6 zvuk koji je daleko bolji nego na dvd verziji a zauzima jedan dvd-r. Btw, citat je cist marketinski trik jer je hd kamera koriscena za kraj filma, dok je gro radjeno sd kamerom:

The majority of the film was shot using a European model Canon XL-1s standard-definition camcorder at 720x576 resolution (thanks to Grubert for the info), a decision on the part of the filmmakers to give the film a rough-around-the-edges visual style. As such, it’s unrealistic to expect that '28 Days Later' would look as sharp as other high-def releases. I did, however, hope to see at least some benefit from this Blu-ray transfer.

http://bluray.highdefdigest.com/1085/28dayslater.html

Dakle, film jeste sniman u sd-u, sem malog dela pred kraj.

Ono sto je bila poenta price je da svakakvi filmovi izlaze na br-u pa se mogu cuti price da su 720p ripovi vise nego dovoljni, a sudeci po 28 days later, i oni su suvisni. Dakle, ne moze se generalizovati odgovor da li je bolje skidati 720p/1080p ili full br/hddvd jer to zavisi od filma do filma, kod nekih ce se videti razlika a kod nekih nece.

Alister ti pricas o 28 weeks a kraken o 28 days ...
citajte malo postove

kod 28 weeks latter - Film je sniman u mnogo manjoj rezoluciji od 1080 p i zbog toga ne moze da bude bolji blu ray od dvda ali to je jedan veoma veoma redak primer.Nabroji 5-6 filmove koji postoje na blu ray za koje smatras da se ne isplati skinuti barem 720p ...

:Tacno je da se nemoze generalizovati odgovor .Ali ne do filma vec do onog ko gleda.
Razlika izmedju BD+ blu ray i upscale dvd postoji u 99.9 % filmova
A to dal ta razlika opravdava skidanje full verzije to ne treba generalizovati.
Nekome opravdava kome je stalo do full kvaliteta a nekome ne koji tipa ima sporu konekciju i nema gde da cuva tolike fajlove

Poslednja izmena:
Sorry kraken ja sam napravio gresku ... brzo (ne)citam postove:S:
Ti si mislio na 28 days later a ja sve vreme mislim na 28 weeks later:d

hvala _Weasel_ za ukazanu gresku;)

Sirena - dA original je u 1080 p rezoluciji
A to dal da skidas 1080 p ili 720 p dal da skidas 720p od 6 gb ili dvd5 to sve zavisi od tebe
razlika uvek postoji a to dal je dovoljna za toliko veci fajl zavisi od tebe
naravno tu je i zvuk DTS u odnosnu na AC.
Cesto je encode filma preamsi dvd5 za 1-1.5gb samo zbog DTS zvuka koji mozda tebi nije potreban
Najvise zavisi na cemu ces da gledas ako ces gledati na 22" monitoru sa stereom od 40 evra onda gledaj da skidas 720p sa ac3 zvukom ....
Ako imas full hd tv onda skidaj barem 1080p
Naravno filmove od 2 i vise sata ne ocekuj da ces naci 720p dvd5 ili 1080p dvd9 a da kvalitet valja

A ako oces da skidas filmove samo da bi ih arhivirao i nemas pojma na cemu ces jednog dana da ih gledas onda nisam pametan :D

Poslednja izmena:
Da vas pitam...Kojim kodekom/plejerom je moguce izvuci maksimalni kvalitet iz 720p mkv? Proc se 4400 x2 . Koristim default kodek u km playeru, medjutim, na svakih recimo pola minuta/minut secne sliku/zvuk da sihronizuje ili sta vec...Konkretno, pustacu ma plazmi, pa ono...ochu maximum :)

Ljudi, ako je film sniman na 35mm onda nema rezoluciju i moze da se grebuje u bilo sta...

sve ima 'rezoluciju', pa cak i taj 35mm. postoji ono 'zrno' pa onda i rezolucija objektiva itd..
(kolko sam cuo, "master" se radi u rezoluciji 4000x4000)

rekao bih da se i na 22" monitoru (valjda 1680 x 1050 ?) jasno vidi razlika izmedju HD i 720p

Poslednja izmena:
Pi bre ja dignem temu iz mrtvih a vi me offtopicujete :) Slazem se sa orange-om, ipak ni film nije vektor, ima svoje zrno.

sve ima 'rezoluciju', pa cak i taj 35mm. postoji ono 'zrno' pa onda i rezolucija objektiva itd..
(kolko sam cuo, "master" se radi u rezoluciji 4000x4000)

rekao bih da se i na 22" monitoru (valjda 1680 x 1050 ?) jasno vidi razlika izmedju HD i 720p

vidi se razlika ali za full hd treba 24"

inace HD je standard
a 720p rezolucija
valjda si mislio razlika izmedju full HD 1080 i 720ripa

Imam monitora od 22 inča koji imaju 1080 :)

Kvalitet ripova može jako da varira, naravno, i često ne zavisi direktno od veličine izlaznog fajla, već od samog postupka kompresije, koji se stalno usavršava.

Ja ipak uglavnom dovlačim full bitrate ripove - recimo John Rambo je 14 gb u tom slučaju, u 1080p. Postoji i nekoliko zaista odličnih grupa koji redovno izbacuju sopstvene releasove, recimo Eureka ili ESiR.

Pa mogu da naprave i na 10" samo sto gubi svaku poentu hda

i nema nikakve veze bitrate sa kvalitetom
Scena mnogo puta rokne bitrate nenormalno velik a onda internal sa duplo manjim bitratom izbaci bolje izadnje.

Poslednja izmena:
Moze li se osjetiti razlika na 22" monitoru izmedju 720p i 1080p? Pitam posto je rezolucija monitora 1680x1080 a 1080p je 1920x1080 :)

Rezolucija monitora je 1680 x 1050 a ne 1680 x 1080.

Moze se osjetiti razlika ali, da li vredi zbog te male razlike skidati duplo veci film ?
Uzmi 24" ako oces 1080.

Poslednja izmena:
pa verovatno zavisi od samog filma dal se isplati. mislim na radnju i ostalo.
ali po meni je i na 19" monitoru sa rezolucijom 1280x1024 razlika lako uocljiva.

filmove koje mozes da gledas vise puta vredi nabaviti u vecoj rezoluciji, jer ce jednog dana 24" monitori biti standard.

ali po meni je i na 19" monitoru sa rezolucijom 1280x1024 razlika lako uocljiva.
Da da, lako uočljiva razlika između 720p koji ima širinu 1280 piksela i 1080p koji mora da se risajzuje na istih tih 1280 piksela :trust:

off

Da vas pitam...Kojim kodekom/plejerom je moguce izvuci maksimalni kvalitet iz 720p mkv? Proc se 4400 x2 . Koristim default kodek u km playeru, medjutim, na svakih recimo pola minuta/minut secne sliku/zvuk da sihronizuje ili sta vec...Konkretno, pustacu ma plazmi, pa ono...ochu maximum :)

vlc player. ja imam slabiji procesor od tvog a radi bilo koji 720p. donedavno sam imao 2600xt i nije hteo da pušta 1920x800 ripove, a sad sa 4850 pušta i to ali samo sa zoom player-om ali professional verzijom sa coreAVC kodecima itd. vlc i dalje neće 1080p rip da pusti.

danas sam našao pravi fullhd rip i to "stargate the ark of truth" baš u 1920x1080 rezoluciji, i koči žešće. sreća pa sam skinuo samo sample, a film je 6,6 giga.

i što se tiče blu-ray originala iron man npr. 46 GB, rip 10,8 GB. kod originala sa softverom odobrenim od strane ATI-ja zauzeće procesora je oko 1% max 10%, rip sa druge strane zauzeće 100% i neće da radi. procesor je 3800 x2, a razlog je UVD2 na grafičkoj. kod originala je u funkciji a kod ripa nije. i zato kod takvih ripova treba imati što nasviraniji procesor sa dosta keš memorije.

po 150put
Gracike mogu "ubrzavaju" pustanje odnosno pomazu(procesor je minimalno zauzet) i kod ripova odnosno x264 a ne samo kod full bluray H264.
Pretrazite malo forum 2222 puta je pisano o tome ima cak i jedna topic gde je sve lepo objasnjeno.

Gracike mogu "ubrzavaju" pustanje odnosno pomazu(procesor je minimalno zauzet) i kod ripova odnosno x264 a ne samo kod full bluray H264.
Uz napomenu da to ipak ne radi uvek, tj. ako su korišćena neka nestandardna podešavanja codec-a prilikom kompresije.

fullhd rip i to "stargate the ark of truth" baš u 1920x1080 rezoluciji, i koči žešće. sreća pa sam skinuo samo sample, a film je 6,6 giga.

To je kvalitet u pm. :)
Zaobidjite 1080p ripove koji su ispod 8GB, osim ako nije u pitanju crtac.

Poslednja izmena:
Ja se na vasem mestu ne bih previse zaletao da skidam sve i svasta sa Neta, jos uvek vlada anarhija po pitanju standarda za BD kompresovanje. Neka izvesna buducnost ce verovatno biti mini bluray ripovi, BD5 (na DVD5, 4.37 GB DVD-u) i BD9 (na DL DVD-u) koji zadrzavaju punu funkcionalnost bluray diska. Nesto kao DVD shrink, samo za bluray.

Ja ne znam o čemu vi ljudi pričate... Imam nekih 100-tinjak HD rip filmova, što 720p, što 1080p i to mi na mašinama iz potpisa radi bez problema. Nema sjeckanja, zastajkivanja ili već čega. Na Mac-u koristim Chroma ili VLC player, sa Perian-om ili Apple-ovim kodekom, a na PC-u K-Lite codec pack bez FFDShow-a. I sve radi kao podmazano.

A skidam, maltene redom...

Ja sam pre neki dan skinuo rip 300 1080p,rip je velicine oko 7gb i mogu reci da ja licno ne primecujem nikakvo seckanje niti sta na masini iz potpisa.Graficka je za danasnje pojmove slaba.Koristim najobicniji XP Codec pack sa Bs Playerom.Slika je izvanredna,doduse jos nisam probao film na bluerayu pa ne mogu da kazem da li je isto ili bolje.Posto sam poceo da skidam samo HD ripove skinuo sam pre neki dan i Rambo 2008 DTS 1080p 14gb i mogu reci da sam jos jednom prezadovoljan.

Pa naravno da neće da secka na quad procesoru.

Nazad
Vrh Dno