Šta je novo?

Blu-Ray + srpski prevod

Ljanmi

Slavan
Učlanjen(a)
01.02.2006
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 7600
Matična ploča
Asus TUF B650M
RAM
2x16 EXPO
GPU
Phoenix RTX 3080
Storage
2 TB Samsung 990 PRO Heatsink
Zvuk
Solo 6C
PSU
EVGA G3 1000W
Kućište
Lian Li Dan 3 Snow White
Monitor
LG 42LA660S-ZA 2014 / LG 82UP80003LA 2021
Miš & tastatura
DeathAdder V3 Pro Snow White
Pristup internetu
  1. Optički internet
:type: Sa apsolutnom komercijalizacijom HD standarda vise zaista ne mogu da smislim divx niti xvid, mislim kako neko uopste moze da gleda divx u 2008. Isprane boje (kao da uopste postoje?), siromastvo detalja (nema ih), "tranzistorski zvuk"...itd. Salu na stranu, bio je dobar posle VHS pogotovu xvid DVDrip ali nista ne traje vecno, ni pomisao da imam preko 150 filmova na HDD-u dostupni samo duplim klikom i mojim raspolozenjem. Prestao sam i da gledam filmove(ne racunam gledanje jednog filma mesecno) sve do komercijalizacije HD standarda. HD je vratio slavu u punom sjaju umirucoj filmskoj industriji. Navucen na HD (bila je to ljubav na prvi pogled :) ) i nepopravljivo se vodim logikom - sto veci video fajl to bolje. Iskusio sam skorije i fantasticni BD 1080p 25.4GB cijim sam kvalitetom prosto odusevljen. Konkretno skidao sam Shrek-a 3 dva meseca i posle tolike muke ne znam kako da ga startujem? Guglao sam malo i nasao powerDVD Ultra 7.3 kao jedno od resenja (da bih kasnije saznao i da je to jedino resenje za reprodukciju BD-ova trenutno nazalost :( ) . Medjutim odmah je usledio problem jer taj (jedini) program nece da pusta Shreka :mad: ? Trazeci sam zakljucio da je problem u folderu. Jednostavno nece da pusta filmove iz foldera vec sam morao da napravim image i da ga ucitam u deamon. Odmah se startovao powerDVD po mountovanju image-a i proradio :wave: ! Yupi. Medjutim ne mogu da namestim prevod nikako. Rasturio sam se od guglanja i citanja stranih foruma sa bezuspesnim pokusajima ubacivanja externog titla. Bilo je price o vobSub-u, alternativnim player-ima koji jednostavno trenutno ne postoje i nista od toga zaista ne radi. Trenutno skidam jos 2 BD formata i ako nekoga interesuje ova tema i ima bilo kakva iskustva vezana za ovu temu dobrodosao je. ... Da se razumemo ovo je buducnost, bogatstvo detalja, ostrina, kontrast, boje... Samo je pitanje vremena kada ce ovaj problem da se resi i nece dugo proci do pojave gomile konkurentnih player-a sa mnostvom naprednih opcija. A do tada svaka pomoc je dobrodosla. PoZz

Poslednja izmena od urednika:
Evo jednog kineza koji se hvali da je uspesno resio problem ali na dosta komplikovan nacin, sada da li mu je verovati :) ? Verovatno da ne laze ali njegov program ciji source daje mora da se prepravlja ne bi li se iskoristio za nase potrebe. Malo je komplikovana cela prica pa ako nekog interesuje evo linka http://forum.doom9.org/showthread.php?t=121272 . Voleo bih kada bi postojalo neko jednostavno resenje, nesto kao recimo vobSub ali on je prestao da se update-uje jos 2005 sa verzijom v2.37. Skorije, 2007 je postao sastavni deo projekta Guliverkli2 sa verzijom v2.38 i negde sam procitao da se sprema resenje upravo na ovaj nacin i da je rad na tome u toku medjutim ne mogu da dam link jer sam zaboravio gde sam to video. Kada bi Microsoft u skorijoj buducnosti ubacio podrsku za BD u WMP11 kroz neki update, da li bi onda mogli da iskoristimo vobSub v2.37 za svoje potrebe na extra elegantan nacin?

Poslednja izmena:
Tu verziju od 25GB sto si skidao skidaju ljudi koji zele da ga pustaju preko standalone BluRay uredjaja.
Imas mnogo bolja resenja u vidu x264 ripova, zauzimaju mnogo manje a kvalitet isti, plus imas i domaci prevod.

U prijatelju.... pa jesi li gledao i BluRay film i neki HD divx? Razlika jeste primetna. Meni je odlicna i slika na nekom HD divx ali neki BD film je ....cudo! Heh, razlika kao izmedju DVD i obicnog divx filma.

Ma yeste x264 OK ali kazem da se vodim logikom "sto vece - to bolje" mislim ovu tehnologiju sam ocekivao jos pre 5 god ali putevi komercijalizacije su dugacki :( i verujte mi da vidim razliku. Ako mogu ja bih da gledam BD a ako nema BD moze i x264 jer je odlican. Ja bih radije gledao jedan EXTRA kvalitetan film nedeljno nego svaki dan divx.

U prijatelju.... pa jesi li gledao i BluRay film i neki HD divx? Razlika jeste primetna. Meni je odlicna i slika na nekom HD divx ali neki BD film je ....cudo! Heh, razlika kao izmedju DVD i obicnog divx filma.

Jedino gde ima primetne razlike izmedju originalnih BluRay filmova i ripova
jesu HDTV filmovi snimani sa satelita ili kabla pa kompresovani u x264.
U sklopu imena imaju "HDTV" i tako ih mozes prepoznati.
Kvalitet takvog snimka jeste primetno losiji od BD filma, cak je losiji i od 720p ripa sa BD-a istog tog filma.

Gledao sam originalni BluRay "Ice Age2" i njegov 1080p x264 rip (7.3GB) na fullHD televizoru i razlike u kvalitetu nema.

Btw, HD divx o kojima ti pricas su .avi filmovi u 1280x720, gledao sam Matrix 2 u tom formatu i vide se kockice na sve strane, za razliku od x264 kod kojeg toga nema ;)

Poslednja izmena:
Ja imam Ice Age i Cars (1280*9xx je resolution)to gledam na 22" wide monitoru i licno ne primecujem da je nesto 'lose' na ripu.Doduse neznam primeti li se na 22" ista.Da i oba su x264 ripovi.

Poslednja izmena:
Pod HD divx mislim na sve ripove tj i na x264. Imam kuci Transformerse i HD-DVD (oko 25GB) i HD rip x264 (oko 8GB) i DVD DL. Gledao sam kod mene na monitoru i tv i kod 2 drugara koji imaju 32" 720p i 40" 1080p HDTV i razlika je itekako uocljiva izmedju svih formata. Svi kompovi koji su pustali materijal su novijeg datuma sa HDMI ili DVI vezom.

A i vi našli crtaće da upoređujete koji su vizuelno 5x manje zahtevni za kompresiju od neke akcije :).

A i vi našli crtaće da upoređujete koji su vizuelno 5x manje zahtevni za kompresiju od neke akcije :).

Ti "crtaci" su radjeni u Mayi (citaj: 3D animacija) i kao takvi su savrseni za uporedjivanje kvaliteta izmedju ralicitih formata (ja probao pa video gde je razlika najuocljivija). Jednostavno oni su najbogatiji detaljima, bojama, efektima, kontrastom...

Imam kuci Transformerse i HD-DVD (oko 25GB) i HD rip x264 (oko 8GB) i DVD DL.I

imas jos tri "rip-a" HD Transformersa ...ova 25GB je 1080p verzija ! a od 8 GB je 720p i normalno je da ima razlike ...probaj da uporedis sa verzijom 1080p DD+ 5.1 od 13 GB i verujem da neces naci nikakve razlike u videu ,samo u zvuku.

http://imdb.com/title/tt0418279/ verujem da su mislili na film koji traje 144 min i ima akcije koliko hoces
Srbine, naravno da sam mislio na Ice Age. Mislim, nije ovo forum mentalno zaostlaih osoba, pa da diskusija treba da bude ovako nisko (valjda nije).

Ti "crtaci" su radjeni u Mayi (citaj: 3D animacija) i kao takvi su savrseni za uporedjivanje kvaliteta izmedju ralicitih formata (ja probao pa video gde je razlika najuocljivija). Jednostavno oni su najbogatiji detaljima, bojama, efektima, kontrastom...
Ne slažem se da su crtaći dobri za poređenje kompresija. Nebitno je u kom su programu rađeni - dobar dizajner će napraviti crtani podjednako dobro u bilo kom programu. Takođe, da li je 2d ili 3d isto tako nije bitno. 2D crteži i 3D modeli, mape i efekti ne mogu da budu toliki izazov za kompresiju kao što su filmovi snimljeni kamerom. To je prosta činjenica. Primera radi, kod DVD ripovanja, skoro pa se dobije podjednak kvalitet ripovanja kada se crtani ripuje na 700mb, a akcija na 1400mb.

Tu verziju od 25GB sto si skidao skidaju ljudi koji zele da ga pustaju preko standalone BluRay uredjaja.
Imas mnogo bolja resenja u vidu x264 ripova, zauzimaju mnogo manje a kvalitet isti, plus imas i domaci prevod.

Kako i na šta režu to što skinu da bi gledali na stand-alone BR uređaju?

na blu ray diskove ?
jesu skupi ali ih ima

Ne slažem se da su crtaći dobri za poređenje kompresija.

Upravo tako. Crtani filmovi su renderovani materijal koji u originalu nema nikakav shum, osim ako je vestacki dodat zbog realizma, reziserskog ubedjenja ili neceg treceg.
Drugo, imaju idealan odnos kontrast/osvetljenje za razliku od igranih filmova.
Trece, uglavnom su boje zive i nema ispranih crnih pozadina kao u igranim filmovima na kojima bi se mogli videti tragovi preterane kompresije.
Sve su to razlozi zasto i kompresovan materijal crtanopg filma uvek odlicno izgleda.

Sa druge strane, npr. film "Miami Vice (2007)" u originalu je namerno radjen sa velikom dozom shuma, u toj meri da prosto nervira. Kad se kompresuje u 720p, opet nema neke velike razlike u kvalitetu u odnosu na HDDVD original.
Onda npr. stariji filmovi izdani na BD i HD medijima imaju vidljivo "zrno" od filma, pa i kompresovani u 720p izgledaju isto lose/dobro kao originali.
I na kraju, gubitak na kvalitetu se najvise primecuje na HDTV ripovima, koji kvalitet izgube najvise zbog dve kompresije. Prva kada se snima sa kabla/satelita, druga prilikom x264 kompresije.

Transformers (2007) je posebna prica, film je poslednje produkcije, sniman je opremom koja moze da isprati HD rezoluciju u totalu i naravno da ce original da izgleda bolje od 720p ripa, ali ne i od 1080p ripa ;)
Imam rip verziju od 12.2GB, originalnu BD verziju nisam gledao, ali sam uveren da orginalna verzija ne moze da bude bolja. Zato sto je ovaj rip savrsen :)

Poslednja izmena:
Posalji mi BD rezac, prazan BD disk i uputstvo kako narezati film na isti jer sam cuo da je nemoguce i dobijas od mene FUllHD Transformersi, hehehe.

Posalji mi BD rezac, prazan BD disk i uputstvo kako narezati film na isti jer sam cuo da je nemoguce i dobijas od mene FUllHD Transformersi, hehehe.

reci mi na tvojoj verziji od 25Gb ,jel ima dodatnih materijala tipa traileri interview i ostale gluposti ili ceo image samo film???

posalji mi farmu i kravu dobice litru mleka
ovo nesto u tom fazonu ? :D

OK sve je to lepo sto kazete, vase licne impresije sa x264 ripovima ali zar je moguce da nikoga ne zanima da kada mu se nadje BD pri ruci a ne neki polutan da namesti prevod i uziva kao ne znam sta vec?

Pod HD divx mislim na sve ripove tj i na x264. Imam kuci Transformerse i HD-DVD (oko 25GB) i HD rip x264 (oko 8GB) i DVD DL. Gledao sam kod mene na monitoru i tv i kod 2 drugara koji imaju 32" 720p i 40" 1080p HDTV i razlika je itekako uocljiva izmedju svih formata. Svi kompovi koji su pustali materijal su novijeg datuma sa HDMI ili DVI vezom.

Da li to znaci da nemas kuci LCD TV?Pa gde si pokupio toliko znanje o ovim stvarima?Mislim u pozitivnom smislu jer vidim da znas dosta toga.:)

Pogresno si cuo :D
Da protekcija nije davno razbijena, ne bi danas bilo toliko 25GB HD kopija, pa i HD ripova usotalom.
Skines 25gb film sa neta i narezes ga Nerom na prazan BD disk, to je sva filozofija.

Poslednja izmena:
BluRay disk nije razbijen i sve kopije koje postoje su ili razbijeni HD-DVD filmovi ili HD ripovi. Ni igrice za PS3 nisu provaljene a i one su na BD disku. Jednostavno BD rezac odbija da nareze film ili igricu i BD se moze koristiti samo kao data storage. Sto se mene tice ne radim za Sony tako da ono.... neka ga razbiju, ocu i ja to, hehe. Sto se tice Transformersa od 25.4GB ima filma 1080p, ima zvuka 5.1 DD+ i ima extras nekih varijanti ali nista spektakularno - neki govor, HUD i link ka netu. A to sto znam za LCD je deo posledice toga sto planiram kupovinu pa se raspitujem a i interesuje me tehnika. Otkako sam pre vise godina pazario svoj prvi komp i audio uredjaj i tek onda otkrio razne prej**otine resio sam da im vise ne dozvolim da se igraju sa mnom. Sto kazu moji drugari prodavcima se kosa dize na glavi kada ja udjem u radnju, hehe. To vazi za tehniku i zivotinje, ipak sam ja biolog ;)

Prijatelju, ako si u pravu super :) Na zalost nemam BluRay rezac, niti prazne diskove pa da sam nesto probao, samo iznosim ono sto sam procitao na netu i diskusije sa drugih foruma nasih i stranih. Ako jesu to uspeli znaci da ce potraznja za BD diskove i uredjaje biti jos veca a samim tim ce i cena padati.

Problem sa blueray zaštitom je da na novim diskovima mogu bez problema da primene nove načine enkripcije. Ove postojeće AACS ključeve koje su iščitali iz WinDVD-a je bilo dovoljno za postojeće naslove. Pošto su ovi softverski plejeri oduvek bili najslabija karika, možda im i ne budu više davali licencu. :p

imas jos tri "rip-a" HD Transformersa ...ova 25GB je 1080p verzija ! a od 8 GB je 720p i normalno je da ima razlike ...probaj da uporedis sa verzijom 1080p DD+ 5.1 od 13 GB i verujem da neces naci nikakve razlike u videu ,samo u zvuku.

Word! A govorim iz iskustva. Naime, imam BR na testu, a komšija je kupio "300" na BR-u , dok sam ja ranije skinuo BR-rip ovog filma (1080p, x264, 12 giga). Razlike ni u brzim scenama jednostavno nema! Naravno, PowerDVD 7.3 i u jednom i u drugom slučaju (čak mi se čini da onaj rip WM Classic pušta i bolje). Naravno da ima razlike kad poredite filmove od 4 ili 8 giga u 720p rezoluciji (a to je 1280 x 500 i nešto) sa 1080p ripovima koji su .264 enkodovani (stari 3xDVD5 MPEG2 1080i ripovi su katastrofe!).

p.s. jel ima neko ovaj 25GB transformers rip? :)

Poslednja izmena:
1. Koji ce ti vrag srpski prevod?
2. Ajde brate, divx je i dalje zakon po svim merilima. Jedno i najbitnije je poredjenje kvaliteta i storage-a. A jedan glupavi BR ti nabacis 35 divx-a. Sta dalje reci

Vrh Dno