Šta je novo?

Block MAC address?

• Začetnik teme Začetnik teme luci
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

luci

Čuven
Učlanjen(a)
05.12.2005
Poena
619
Kojim softwerom i kako mogu blokirati mac adresu mrezne karte pojedinih korisnika u lokalnoj mrezi?

Hvala.

Poslednja izmena:
Koliko se secam, trebalo bi da moze preko BlackICE.

Blackice je koliko me secanje sluzi neka vrsta anti virusa i fire wall,nemam neko iskustvo sa njim,medjutim imam zone alarm,u njemu su profilterisane sve adrese na mrezi opcija(fire wall,zonese),medjutim kad neko od usera iz work groupe(nekom kome je zabranjen pristup) preuzme IP addressu nekog korisnika koji trenutno nije ukljucen,on onda moze da pristupi mom kompjuteru!
Probao sam na kartotrku Expert medjutim tu mi je delovalo nesto konfuzno,u opciji edit rule,imam source i destination na prvu opciju modify stavio sam IP adresu koju on korist ali (moze da je zameni is predhodne price )i MAC addressu njegove mrezne karte, a na destination ,moju IP i MAc adressu,ali nista i dalje mugu da ulazim kod njega, takodje i on kod mene u serovane foldere?

Kao što može da se promeni ip adresa tako može da se promeni i MAC adresa i onda si opet na početku. Digni ti lepo, naravno ako možeš, DC i pređi sa workgroup-a na domain.

Kao što može da se promeni ip adresa tako može da se promeni i MAC adresa i onda si opet na početku. Digni ti lepo, naravno ako možeš, DC i pređi sa workgroup-a na domain.

Mene su lozili da je MAC adresa fiksna... ?

Mac adresa jeste fixna. E sad sto se moze "softverski promeniti" to je vec drsko 🙂
@lucci : "medjutim kad neko od usera iz work groupe(nekom kome je zabranjen pristup) preuzme IP addressu nekog korisnika koji trenutno nije ukljucen,on onda moze da pristupi mom kompjuteru!"

kako mislis preuzme adresu. Jel ih rucno menjaju ili imas dhcp, ili ste na apipi? Pojasni malo 🙂

Narode, MAC adresa je hardverska adresa mrežnih uređaja. Mora biti jedinstvena za svaki mrežni uređaj (od mrežnih karti do rutera). Ne treba da se menja. Nju je zadala međunarodna organizacija zadužena za to (barem jedan deo adrese, drugi je na proizvođaču).

Zasto tako mislis ?
Evo ti prost primer zasto bi to radio. Kada uzimas paket kod kablovskog ISP-a koji podrzava staticku IP moras im dostaviti MAC svog rutera. I sta kad se taj ruter pokvari ? Lakse ti je da mu samo prepises mac sa starog (on ima restore to default) nego tri dana jahanja sa tehnickom podrskom (a to posle 10sati cekanja na call centru).

NPR 😉

druge metode za sta bi moglo da se koristi necu da komentarisem 😀

Kojim softwerom i kako mogu blokirati mac adresu mrezne karte pojedinih korisnika u lokalnoj mrezi?

Hvala.

e da umesto da blokiras odredjene bolja praksa (generalno kod bilo kog filtriranja) je da blokiras sve osim odredjenih.

mada i ovo ti nece pomoci ako se korisnici medjusobno vide preko nekog switcha jer prostom arp -a komandom ce videti sve makove 🙂

Ako idu preko nekog gw onda moze ti ovo pomoci jer mac prolazi samo do 1 hopa 😉

Mac adresa jeste fixna. E sad sto se moze "softverski promeniti" to je vec drsko 🙂
@lucci : "medjutim kad neko od usera iz work groupe(nekom kome je zabranjen pristup) preuzme IP addressu nekog korisnika koji trenutno nije ukljucen,on onda moze da pristupi mom kompjuteru!"

kako mislis preuzme adresu. Jel ih rucno menjaju ili imas dhcp, ili ste na apipi? Pojasni malo 🙂

Ovako svi smo mi povezani u WORK GROUP,preko sviceva ima 15 korisnika i nema servera!
A sto se tice menjanja mislim na fizicko udje u opcije adaptera mreznog i promeni u addresu nekog korisnika kome je dozvoljen pristup a nije trenutno na lanu.
Znam da se menja MAC adresa(a-Mac Address Change) ali opet to ne zanaju svi:d ,inace bas me zanima jer u Zonu sa blokirao sve IP i to mi radi ali MAC teze tj uopste ne radi?

Zasto tako mislis ?
Evo ti prost primer zasto bi to radio. Kada uzimas paket kod kablovskog ISP-a koji podrzava staticku IP moras im dostaviti MAC svog rutera. I sta kad se taj ruter pokvari ? Lakse ti je da mu samo prepises mac sa starog (on ima restore to default) nego tri dana jahanja sa tehnickom podrskom (a to posle 10sati cekanja na call centru).

Daj ako te ne mrzi, objasni na kratko kako mogu da promenim MAC adresu (na integrisanoj LAN karti), opako me zanima. Zelim da posle natrljam nos tom tipu sto me je lozio :wave:

Hvala unapred!

Poslednja izmena:
Ja na mreznoj integrisanoj mogu u BIOS-u da promenim poslednja 3 para hex cifara MAC adrese. Hardverski naravno. Ne znam sto bi bio problem promeniti celu adresu preko softvera.

Ko ja? Ma jok ja sam mu dao posto mozda mora da promeni kablovski modem kao u primeru sto si ti dao 😀

http://www.klcconsulting.net/Change_MAC_w2k.htm
Pomocu ovoga npr onako lepo i jednostavno samo nije besplatno

Inace sama operacija se zove "Mac spoofing" i sve o njoj mozes naci http://en.wikipedia.org/wiki/Mac_spoofing gde drugde nego na wikipediji 🙂

A moze i na besplatan nacin: u Windows-u (attach) ili u bios-u (ko ima opciju za to). ,)

EDIT: Moguca je i trajna promena MAC adrese prilikom flesovanja bios-a (naravno, ko ima opciju za to). Recimo, moja ploca ima tu opciju.

Prilozi

• mac.webp
    mac.webp
    22.2 KB · Pregleda: 114
Poslednja izmena:

Hvala.

ccproxy...mali programcic...za windows...lak za koriscenje...sasvim dovoljno opcija..moja preporuka

ccproxy...mali programcic...za windows...lak za koriscenje...sasvim dovoljno opcija..moja preporuka

Hvala ti Sakall pokusacu sa njim!
A softwer koji je malo pre neko trazio ima (a-Mac Address Change) lak je za koriscenje!

Evo skinuo sam CC Proxy 6.3.3,ako si ga koristio reci mi kako si disejblujem nekog tj kako da ga ne propustim!
Na njegovom grafic monitoringu ne vidi se protok,grafikon protoka,skenirao sam sve adrese u mrezi to radi ali mi nije jasno kako da zabranim pristup nekom?

Statore, skidam kapu. Pitao sam cisto informativno. Znati ovo ne skodi, a, vala, moze da bude uzasno korisno (10x sanel :d ) Posto koristim linux, nece mi biti neke vajde od doticnog programa ali sam zato na wikipediji nasao upustvo i za linux 🙂 Hvala lepo svima!
:wave:

malo je stara tema ali me interesuje dali je baš na svakom ruteru moguća zamena mac adrese? pošto sam čuo da na nekim modelima to nije moguće bez flešovanja.

Nazad
Vrh Dno