Šta je novo?

Blicevi

cisco

Čuven
Učlanjen(a)
23.10.2003
Poena
715
Bas nema mnogo price o ovome (sem crvenih ociju). Evo sta bi mene zanimalo:

1. Za i protiv kupovine polovnog blica. Da li je moguce da se lampa "istrosi" i da blic gubi neke svoje karakteristike (koje?) nakon odredjenog broja okidanja (red velicine, onako odokativno)

edit: 1a: Ako kupovina polovnog nije totalna glupost, koliko manju cenu (%) u odnosu na nov treba ocekivati?

2. Do koje udaljenosti vanjski blic moze da pomogne kod crvenih ociju bez koristenja bounce efekta? Moze i neka formula tipa funkcija od udaljnosti blic<->objektiv i udaljenost subjekt<->objektiv) a moze i empirijska vrednost

3. Da li se vigneting smanjuje/nestaje sa vanjskim blicem?

4. generalni saveti oko kupovine - na sta obratiti paznju sem guide no i ugla pokrivanja?

Ako je od znacaja, aparat je Nikon F65 (s nadom da ce biti dopunjen sa D70 pre kraja ove godine), a najcesce fotografisem ljude (i to male - do metar visine :) ) u zatvorenom prostoru.

Hvala

Imas mnogo pitanja za odjednom.
Crvene oci se smanjuju ako blic nije u ravni sa centralnom osom objektiva i retinom (mreznjacom) i ako je duzica (iris), odnosno kako narod kaze zenica, skupljena. Kupi rucicu za aparat i za bocno postavljanje blica i efekat crvenih ociju ce se malo smanjiti, jer je upadni ugao veci. To vazi za snimke iz blizine, za snimke iz daljine nema pomoci ako slikas u tamnoj prostoriji ili bez "dvostrukog sevanja" blica koje ima zadatak da zatvori zenicu. Vodi racuna o starosti polovnog blica ili o tome da li je koriscen, ali ne zbog lampe. Ako je kvalitetna lampa se ne menja (menja se malo zastinti sloj/filter za UV, ali to danas nema znacaja...) U blicevima se nalaze veliki elektroliti koji se vremenom suse, pogotovo ako ne rade. Dakle ako je blic star 10 godina, a nije radio uopste, pri tome je neki kinez ili slicno, to nije dobra kupovina. Sva je sansa da nesto pregori, a pogotovo pobudni trafoi za lampu. Ja sam letos kupio second hand Vivitar 285 kompletan za 50 EUR-a, a kada je bio nov mogao sam samo da sanjam o njemu. Kostao je kao i jedan solidan porodicni fotoaparat. Znaci 30% od cene za staru stvar, recimo. Ali, stare stvari su i dobre stvari (na primer Metz 45 ili 60, Vivitar 283 ili 285, SB15 za Nikona itd.).Ako slikas klince za lovu po skolama ili slicno, kupi ruske halogene rucne sijalice od 1000W i uperi kad treba da slikas blicem lampom na plafon (ove lampe mozes da ih koristis do 10 minuta, jer se inace istope). To daje veoma jako "in" svetlo od koga ce im zenice biti skupljene, pa ce efekat crvenih ociju biti manje izrazen. Na kraju, mali blicevi daju takav efekat pre od vecih jer su tackast izvor svetla. To narocito vazi za bliceve ugradjene u fotoaparate pored ili iznad samog objektiva.
Mnogo imas pitanja...

Pa dosta si mi pomogao, hvala.

Inace, nije slikanje za lovu, samo za zadovoljstvo. Ideja je da klince hvatam prirodno, bez namestanja i gledanja u lampu ili pre-flash (plus, pre-flash suvise povecava shutter lag).

Jos da mi neko kaze dve-tri o vigneting...

Pretpostavljam da kad kazes "Vigneting" mislis na karakteristiku ugradjenog blica, a ne na karakteristiku samog objektiva. Objektiv moze sam da unese vinjeting, opsebno prilikom jaceg svetla i u situacijama kada se pojavljuje "flare", kad sunce udara sa strane u objektiv.

Vinjeting flesa? Pretpostavljam da bi trebalo da se smanji, mada mozda mozes da imas problema pri sirokom uglu, ako blic i kamera dobro ne saradjuju. Nisam davno koristio spoljni blic, a i onda samo jedan na jednoj kameri.

Moras da bolje objasnis na sta mislis kada kazes vinjetiranje. Postoje razne vrste, pa zato...
Inace klinci ne vole blic, jer im, naravno, smeta. Bolje je razmisliti o par halogenih lampi uperenih na plafon i bocne zidove (mora postojati samo jedno glavno svetlo, pazi) i slikati na 3200 stepeni uz takvo svetlo. Onda nema nijednog od problema o kojima govoris, a klinci ce u igri sa tobom da se zaborave i moci ces da ih slikas. Naravno, ne sa 1/250 ili slicno, jer obicno nema toliko svetla.

Nenac je napisao(la):
Moras da bolje objasnis na sta mislis kada kazes vinjetiranje. Postoje razne vrste, pa zato...

Koliko ja shvatam, vignetting so pojavljuje bez obzira na vrstu svetla (lampe, blic, sunce...) jer u stvari zavisi od objektiva. Medjutim, u uputstvu za aparat su informacije o tome stavili u poglavlje o blicu, pa sam pomislio da bi sa drugim blicem ogranicenja bila drugacija tj. da bi vignetting bio manje izrazen. Evo sta kazu u uputstvu za telo aparata:

naslov: *Usable Lenses with Built-In Speedlight*

...
refer to the table below for the zoom lenses with some limitations in usable focal length or shooting distance
...

pa sad ide tabela:

Vignetting occurs at the edges of the frame resulting in the underexposure with the following zoom lenses, which have limitations in usable focal length or shooting distance:

...
AF 28-80 f/3.5-5.6 : 28mm or longer focal length; and at 28mm, at 1.8m or longer shooting distance
...

Inace, vignetting na slikama sa prirodnim svetlom nisam primetio (mada ga nisam specijalno trazio) dok ima nekoliko slika sa blicem kod kojih je bas upropastio sliku. Ugradjeni blic inace pokriva do 28mm po specifikaciji.

Totalno sam zbunjen. :eye:

Nenac je napisao(la):
...par halogenih lampi uperenih na plafon i bocne zidove (mora postojati samo jedno glavno svetlo, pazi)...

Ma znas kako je kad nekuda ides sa malim detetom (pelene, sokici, limunici... tri torbe je malo :rolleyes: ) Jos i lampe da vucem, ne mogu. Za dnevnu sobu to cu mozda i da uradim ali za posete je blic ipak prakticniji.

OK, jasno mi je prosao sam kroz to sa klincima.
Vinjetiranje o kome tu pise odnosi se na upotrebu tvog aparata sa ugradjenim blicom u kombinaciji sa razlicitim objektivima koje na njega mozes da stavis. Kada su telci u pitanju tu ne bi trebalo da imas problema (u smislu pada svetlosti po uglovima i sl.), jer blic pokriva prostorni ugao koji odgovara 28mm objektivu (ako se secam dobro od pre 20 godina 72 stepena), znaci vise od telca koji , zavisno od tipa, ide mnogo nize (25, 32 stepeni itd.). Ali, postoji opasnost da merenje nece biti najbolje, a to zavisi od aparata, odnosno nacina merenja svetlosti rada blica. Ne znam kako je na tvom aparatu, ali mozes da probas i vidis. Ako ti svetlost tog blica nije dovoljna ili tesko mozes da uklonis "crvene oci" ima i drugih nacina kako moze da se resi problem a da to ne budu halogene lampe, ali najvaznije je pitanje da li na tom aparatu imas izlaz za blic (X konektor) ili stopicu za montazu blica?

Znas sta, ponovo citam tvoj post i vidim da mozda pravim gresku i da ti nisam dobro napisao. Mozda ti i nemas pravo vinjetiranje, vec problem sa paralaksom, a da ti se cini da je u pitanju vinjetiranje blica? Najbolje bi bilo da bacis neku od tih slika gde kazes da imas veliki problem na sajt, na primer smestis u Digitalci slike (ako se Bane, moderator, sa tim slozi, naravno), pa onda moze da se lepo vidi sta ti imas kao problem. U redu?

Pa na ovom forumu se mnoge slobode dozvoljene :)... Može naravno i ovde da zakači sliku sa problemom...

Nenac je napisao(la):
Ali, postoji opasnost da merenje nece biti najbolje, a to zavisi od aparata, odnosno nacina merenja svetlosti rada blica...pitanje da li na tom aparatu imas izlaz za blic (X konektor) ili stopicu za montazu blica?
Aparat koristi 3d-matrix metering kroz objektiv (TTL) i matrix balanced fill flash (sem u M modu koji koristim retko). Postoji (standardni?) hot shoe sa kontaktima za sinhronizaciju. U uputsvu pise da mogu blicevi SB28,28DX,25,24,22,22s,20,15...

Evo i jedne slike gde se lepo vidi zatamnjenje po uglovima (rezolucija i kompresija su takve kakve su da bi slika bila manja, ako treba kvalitetnija verzija, okačiću i to).

Cisco,
imas da kupis za 6011.00 dinara u Repromarket-u u Filipa Kljajica 49 novi blic METZ C2 36 (GN 36 !!!) sa pokretnom glavom na kojoj se menja zizna daljina izvlakom sociva a za objektive od 28 do 85 mm. To je super kupovina, jer se radi o novom, dosta snaznom blicu odlicne firme, mozda i najbolje na svetu. To je manje od 100 EUR-a, a ja sam letos pazario Vivitar 285 za 50 EUR-a ali star najmanje 10 godina!! Pa ti vidi.
Na istom mestu imas i SLAVE UNIT i to dva tipa (1930.00 za kabl i 2966.00 dinara sa stopicom za montiranje blica) kao i nekoliko vrsta rucica za montazu blica sa strane u odnosu na fotoaparat. Cene su razlicite ali oko 1300.00 dinara. Osim blica, koji je jeftin, ovo drugo bas i nije, ali...bar ima i to sve na jednom mestu. Sa slave unit i nekim polovnim blicom postavljenim sa strane i sa glavnim blicom postavljenim na rucicu mozes da napravis laku, pokretnu i jednostavnu, ali vrlo efikasnu rasvetu za slikanje klinaca (ili bilo cega drugog) a da problem crvenih ociju bude smanjen jako ako ne i potpuno uklonjen. Takav komplet cas moci da koristis i za makro, nocne snimke, za akt, portrete itd. Razmisli o tome. Vazno je da ovih stvari ima.

Otići ću da pogledam to. Zvuči vrlo, vrlo privlačno. Hvala.

pre nego sto kupis blic, proveri da ti ne vinjetira objektiv.
oni to rade na najvecem otvoru blende. slikaj neku neutralnu pozadinu danju, tipa jednobojni zid (ne bas taman, da bi lakse video), od najveceg do najmanjeg otvora blende. to i na sirokom i na tele podrucju . prem da mi sa slike deluje kao da sirok pravi vinjete.
mozda ti venjitira zbog filtera na objektivu, ako imas. mozes i pre slikanja da uperis aparat u beli zid i da pazljivo gledas mutno staklo po uglovima. tako neces morati da slikas

E, ovaj sajt mi se svidja. Nocas sam napisao tekst, ali me mrzelo da ga saljem, pa rekoh sebi ujutro. Kad ujutro vec covek napisao sta treba. Kada bi cela drzava bila takva...
Evo teksta:
"Cisco, desilo se da si u medjuvremenu postavio svoju sliku dok sam ja
pisao tekst u vezi Metz-a. Zato nisam ni video tvoju sliku, a postavio sam tekst odmah iza tvoje slike koji nema veze po redosledu.

Dakle, ja ne bih rekao da imas problem sa paralaksom, odnosno bar deo
vinjetiranja sigurno nije nastao zbog paralakse.Slika koju si postavio ne
pokazuje najjasnije prirodu i razmere vinjetiranja, iako se najverovatnije
radi o blicu male snage i sa manjim prostornim uglom. No, to se to moze
lako proveriti. Trebalo bi da sa blicem napravis sliku golog belog ili
sivog zida u mraku ili, jos bolje, u jacem polumraku. Najbolje negde van kuce. Tada ce se jasnije ocrtati razlike u osvetljenju po celoj panorami
snimka, a to bi trebalo uraditi ponavljajuci snimanje uz menjanje zizne
daljine objektiva (zuma) kako bi se uocila eventualna razlika u pokrivanju
prostora, odnosno neusaglasenost prostornog ugla blic/objektiv.
Nepodudaranje pokrivanja blica/objektiva kod snimanja objekata na maloj udaljenosti moze biti uslovljena i paralaksom, ali tada je obicno ceo
jedan deo snimka podeksponiran, a ne svi uglovi podjednako ili bar blizu tome. Pomenuto snimanje bi trebalo izvrsiti na udaljenosti koja je nominalno negde oko 2/3 maksimalne moguce po specifikaciji proizvodjaca, jer dalje od nominalne granice ce se svakako videti pad svetla po uglovima slike prosto zato sto blic osvetljava manje-vise oval ili elipsu, a snimak je cist pravougaonik.

Naravno, sve to mozes sam da ispitas, ne treba ti niko drugi. Ako vidis da je ugradjeni blic problem, resenje su eksterni blicevi, a posto imas sjajan aparat sa TTL merenjem, onda je najbolje skupiti pare i kupiti "dedicated" blic, znaci neki od Nikonovih SB bliceva tako da tvoj aparat sa blicem cini "pametnu" celinu pa se vreme trajanja bljeska blica odredjuje centralnim TTL merenjem. Naravno, rucka je uvek dobra stvar, a METZ koji sam pomenuo je, bez obzira na sve, sjajna kupovina uvek i za svagda. Moze da posluzi kao "fill in" svetlo (pozadina, bocno svetlo, nocu po donjem rakursu, na primer po travi itd., uz "slave unit"
kao okidac za njega).To je sjajna stvar za napredniju fotografiju, a posebno za digitalne aparate, jer je napravljeni snimak moguce odmah proveriti i korigovati rasvetu. U klasicnoj fotografiji je "provera odmah" mislena imenica, osim ako imas para za polaroid ledja...ali to je vec iz neke druge price."

Sa ovim instrukcijama i prethodno datim od strane "ima-li-tu-koga" u vezi vinjetiranja objektiva (sve isto ali u toku dana i bez blica) mozes da doakas Nikonu i raspravis problem.

Vrh Dno