Šta je novo?

Blage pruge po jednolicnoj povrsini na snimku sa GS500

Stefan1

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2003
Poena
649
Da li na forumu ima vlasnika Panasonic NV GS500 ili GS400.
Primetio sam jedan, pa recimo problemcic. U pitanju je to da kad snimam jednolicnu povrsinu, ali najcesce po mraku u 16:9 formatu vide se nekakve pruge, naravno to nije tako strasno, ali me ipak interesuje da li je to kod Panasonic kamera normalno, ili treba da je reklamiram. Kao sto sam rekao najvise se primeti po mraku. Cini mi se da sam to primetio na jos jednoj DV kameri pre nekoliko godina... ne mogu da se setim na kojoj. Ne znam da li je to neki DV artefakt, da li je do procesiranja, gain-a ili slicno.

To ti je banding... Tipicna pojava...

Da li na forumu ima vlasnika Panasonic NV GS500 ili GS400.
Primetio sam jedan, pa recimo problemcic. U pitanju je to da kad snimam jednolicnu povrsinu, ali najcesce po mraku u 16:9 formatu vide se nekakve pruge, naravno to nije tako strasno, ali me ipak interesuje da li je to kod Panasonic kamera normalno, ili treba da je reklamiram. Kao sto sam rekao najvise se primeti po mraku. Cini mi se da sam to primetio na jos jednoj DV kameri pre nekoliko godina... ne mogu da se setim na kojoj. Ne znam da li je to neki DV artefakt, da li je do procesiranja, gain-a ili slicno.

Stefane ne slusaj glupe savete ovde nego je nosi na reklamaciju posto je GS500 isto sto i GS400, NIKAKVE sare i pruge NE SMEJU DA SE vide u bilo kom modu, Fotografija i DV kamera se bitno razlikuju u akviziciji slike pa banding u ovom slucaju nema veze sa vezom, nije to super profi Nikon D200 :D :D, svasta. Stvarno mi je zao sto imas problema sa kamerom koji si toliko zeleo da uzmes, bolje je vrati ako mozes i idi na Canon HV20. Sorry.

Banding je pojava koja je sasvim normalna za senzore bilo da su CCD ili CMOS i nije uopste bitno da li se nalazi u DV ili web kameri ili fotoaparatu. E sad to sto na nekom primerku kamere se javi isti a na drugom ne, to je vec do QC prilikom proizvodnje same kamere i senzora... Kao sto Stefan rece javlja se u trenucima kada mnogo struje stize u senzor, isto kao i kod fotoaparata koji pate od te pojave...

Banding je pojava koja je sasvim normalna za senzore bilo da su CCD ili CMOS i nije uopste bitno da li se nalazi u DV ili web kameri ili fotoaparatu. E sad to sto na nekom primerku kamere se javi isti a na drugom ne, to je vec do QC prilikom proizvodnje same kamere i senzora... Kao sto Stefan rece javlja se u trenucima kada mnogo struje stize u senzor, isto kao i kod fotoaparata koji pate od te pojave...

Ne Abdee...ono o cemu ti pricas zove se Vertical Smear i to nije Banding niti nema nikakvih dodirnih tacaka sa ovom drugom pojavom.

To o cemu ti pricas nema nikakve veze sa prugama na jednolicnim povrsinama pri losim svetlosnim uslovima vec se javlja kada je u kadru izvor svetla. A i to se javlja kod nekih malih digitalaca (Fuji npr.).

Ovo sto je stefan primetio je posledica zgusnjavanja piksela tj. desava se jer je "mala bara puna krokodila" tj. mali senzor pun piksela...

To o cemu ti pricas nema nikakve veze sa prugama na jednolicnim povrsinama pri losim svetlosnim uslovima vec se javlja kada je u kadru izvor svetla. A i to se javlja kod nekih malih digitalaca (Fuji npr.).

Ovo sto je stefan primetio je posledica zgusnjavanja piksela tj. desava se jer je "mala bara puna krokodila" tj. mali senzor pun piksela...

Ne znas o cemu pricas, prvo si rekao da je to "banding" pa onda zato sto mnogo struje stize u senzor a sada ispada mali senzor pun pixela - da je Stefan pitao da li je normalno da imam vertikalni trail od svetla kada uperim u sijalicu ja bih rekao da je smear sasvim normalna stvar jer je GS500(GS400) jeftina kamera i kao takva ona nema Frame Transfer CCD, ovako NISTA OSIM SMEARINGA ne sme da bude vidljivo od linija, sara i ostalih artefakata na snimku.

Pa vidi Storm, ja jako dobro znam o cemu pricam. LM, kombinacija pikselima napakovanog senzora i mnogo struje koja bezi na sve strane u istom rezultuje bandingom. Cak ne mora da se radi o struji iz senzora, moze da bude da ista bezi iz motora u objektivu dok pokusava da fokusira...

Pa vidi Storm, ja jako dobro znam o cemu pricam. LM, kombinacija pikselima napakovanog senzora i mnogo struje koja bezi na sve strane u istom rezultuje bandingom. Cak ne mora da se radi o struji iz senzora, moze da bude da ista bezi iz motora u objektivu dok pokusava da fokusira...

Ja dobro znam da ne znas o cemu pricas ;) ili se samo pravis :p, Stefane nosi na garanciju slobodno!

Mene plasi da mi ovi sm*adovi kameru zadrze mesec ipo dana, a kamera mi strasno treba za sada posto je leto, a ja leti dosta snimam.

Evo grab frameova pa Stormwatch i Abdee mozete pogletati. Meni je malo tamniji prikaz na LCD-u, pa ne mogu da vidim da li se na grabe frameovima po mraku vidi to.

Prilozi

• Grabbed Frame 1.jpg
    Grabbed Frame 1.jpg
    23 KB · Pregleda: 86
  • Grabbed Frame 2.jpg
    Grabbed Frame 2.jpg
    19.2 KB · Pregleda: 78
  • Grabbed Frame 3.jpg
    Grabbed Frame 3.jpg
    20.7 KB · Pregleda: 75
Ja na ovim thumbovima veličine poštanske marke ništa ne vidim, ali ono što si opisao liči na banding.

Nista sutra cu okaciti grab frame na delu snimka na kome se bas vidi. Da li je tu resenje jedino zamena CCD chipova... ili ima jos neko resenje.

Nema drugo reshenje, ako uopshte i postoji problem, jer ga ja na ovim primerima ne vidim.

btw, lepo sam ti reko da uzmesh HV20, al' ti ne slushash starije :D

A banding je ???????

Hoce li mi neko odgovoriti sta je tacno banding ?

A banding je ???????

Colour banding is a problem of inaccurate colour presentation in computer graphics. While in 24 bit colour modes, 8 bits per channel should be enough to render images in the full visible spectrum, in some cases there is a risk of producing abrupt changes between shades of the same colour. For instance, displaying natural gradients (like sunsets, dawns or clear blue skies) can show minor banding.

Colour banding is more present with relatively low bits per pixel (BPP) at 16–256 colours (4–8 BPP), where not every shade can be shown because there aren't enough bits to represent them.

Wikipedia

U prevodu, to je isto shto i posterization. To se najbolje vidi na nebu, a ja ga na ovom jednom primeru ne vidim..

A banding je ???????

Shark imas li LCD monitor? Mozes videti colour banding svaki put kada recimo gledas snimak zalaska sunca na lepom plavom nebu :D , ti ostri prelazi izmedju boja sunca i neba recimo kod TN panela koji su uglavnom 6-bitni po kanalu se vide ko na dlanu. Posto slika govori vise od hiljadu reci proveri sam.

Nazad
Vrh Dno