Šta je novo?

Blackout zavese ili nesto slicno

tablet_fan

Slavan
Učlanjen(a)
24.12.2012
Poena
435
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7 12700KF & AK620 Zero Dark
Matična ploča
ASROCK z790 PG Lightning
RAM
32 GB DDR4 3200MHZ
GPU
NVIDIA RTX 3080TI
Storage
2x 1 TB NVME
Zvuk
KZ ZS10 Pro X
PSU
800W Bronze
Kućište
DEEPCOOL MATREXX 50
Monitor
LG C3 OLED 42' 4K 120HZ
Miš & tastatura
HyperX Pulsefire Haste 2, Red Dragon Kumara
Ostale periferije
HyperX QuadCast
Mobilni telefon
Honor Magic6 Pro
Pametni uređaji
Sony A7IV
DJI MINI 4 PRO
DJI RS4 PRO
Pristup internetu
  1. Optički internet
Tragam neko vreme za resenjem kako da zamracim sobu ali da mogu po potrebi da pustim i malo sunca.
Probao sam rolo zavese, zebra zavese i debele neprovidne zavese ali opet propusta svetlo sa strana ili direktno kroz njih.
Najveci problem mi je sto mi ujutru udara sunce direktno u sobu a ne mogu da spavam lepo ako nije skroz zamracena prostorija.
Naisao sam na instagramu na ovu stvar
Da li ima neko bolje resenje, ne stavljaju mi se roletne na taj prozor jer planiram da menjam kompletnu stolariju za godinu dve.
Dakle treba mi sto vise da zamraci a da opet moze da se otvori prozor/pusti svetlo povremeno.

Imam debele zavese koje ne pustaju svetlo i dodatno sluze kao zvucna izolacija, debele i teske.

Meni jedino ovo pada na pamet samo nisam sigran dal može da se montira na non velux ili klasičan prozor - https://www.velux.rs/proizvodi/unut...YD*MTcxNjExNDE0OC4xLjAuMTcxNjExNDE0OC4wLjAuMA..
Koliko vidim ovo je samo za krovne prozore velux :(
Ako propušta sa strana ili nisu dovoljno široke zavese, dakle nedovoljno pokrivaju površinu oko ivice prozora ili su previše odmaknute od prozora.

Ja sam uzeo u ikei neke oko 6-7 hiljada i odlično zamrače.
Da, upravo to. Ne budu pribijene uz zid kao sto bi bile kada bi funkcionisale u okviru neke vrste rama.
Mozes li mozda da mi posaljes sliku u PM preko dana, da vidim koliko je zamraceno sa tvojim zavesama?

Ako hoćeš da skroz zamračiš prostoriju, najjednostavnije je da staviš teške, debele zavese, od zida do zida i od poda to plafona.
Postoje i druge varijante (napr Ikea blinds od nekog, kao gumiranog, platna). Sa njima je problem da moraju da se dobro montiraju - da budu blizu otvora i da ga dovoljno preklope da svetlost ne procuri sa strane/gore/dole.
Pozdrav

Mozes li mozda da mi posaljes sliku u PM preko dana, da vidim koliko je zamraceno sa tvojim zavesama?
Mogu, ali nema poente, jer telefon sam upali night mode, pa bude svetlije nego što jeste u stvarnosti. Ako ugasim night mode, bude potpuni mrak, što takođe nije baš slučaj, ali je realnija reprezentacija stanja.

Prozori su ka jugu, trenutno udara direkt sunce, ispred ovih zavesa su bele prozirne, kad navučem ove blackout, ne prolazi ništa. Kod mene malo svetlosti ulazi sa strane, ali to sam namerno ostavio, da ne bude potpuni mrak.

Mozes li mi poslati link ovde ili u PM, hvala :D

Ako prozori nemaju odstojanje do zidova sa strane, nijedna zavesa nece pomoci da bas ne propusta sunce (za potrebe spavanja dzaba i malo).

Ove Velux su duplo dobre, ako moze nesto tako na bilo kom prozoru. Ne samo da zamrace skroz, vec i zastite leti od ogromen vrucine! Imajte na umu da debele zavese toliko toplote uhvate od sunca da klima kod mene duplo vise mora da radi.

Ja sam uzeo .. valjda su to rolo, blackout platno, ali BELE boje. Ne upija toplotu nimalo. Ne uklanja svo sunce kao teske platnene, ali u mom slucaju je ovo mnogo bitnije. Eventualno, combo ovih sa platnenim. Za "doplatu" cete ustedeti na klimi za jedno leto najvise.

Ne znam koliko ti je taj prozor ali sudeći po svim ovim predlozima jeftinije i efikasnije je da staviš pravu PVC ili ALU roletne.

Kad budeš promenio prozor možeš da ostaviš istu roletnu, a i da je bacis neće koštati više od ovih raznih roletnu koje predlažu.

Ja sam u Jysku kupio blackout rolo zavese, probija sa strane malo jer ne naležu potpuno na prozor ali su baš jeftine i završile su mi posao, spavam bez problema iako mi je prozor direktno na suncu. Za tri prozora širine 60 cm sam platio manje od 5.000 din. što je tri puta jeftinije nego kod ovih koji izrađuju po meri. U Jysku imaju i obične blackout zavese, nisu skupe ni one ali ja nemam garnišne pa sam uzeo rolo. U Ikei su rolo blackout duplo skuplje a kvalitet lošiji, kao neki karton, papir, šta li.

Samo da imate predstavu
Kvardrat PVC roletne je 30-35eur
alu roletna je 50eur m2,
pokrivanje u oba slucaja 100%

Yup, ali razvali pola zida da je ugradiš, pa posle obrada špaletni i krečenje, nije baš tako jednostavno. Ali da je dobro, jeste.
Treba pogledati i venecijanere, u krajnju ruku kombinacija venecijaner + zavesa.

@tablet_fan kontam da se tebi najviše isplati kupovina onih naočara za spavanje...
svilena-maska-za-spavanje-vise-boja.jpg

Yup, ali razvali pola zida da je ugradiš, pa posle obrada špaletni i krečenje, nije baš tako jednostavno. Ali da je dobro, jeste.
nesto si pobrkao...
Roletne se ugradjuju na prozor sa spoljnje strane, samo se usrafi.
apsolutno nema nikakvih zidarskih radova

Roletne na montirane prozore se ugrađuju spolja. Kada se ugrađuju zajedno sa prozorom, onda može i unutra, ali onda ionako predstoje završni radovi.

Kako se upravlja tim roletnama sa spoljne strane? Mora da se otvori prozor ili se gurtna nekako ubaci unutra, u prostoriju?
Pozdrav

Iskreno, mislim da ste u pravu i da su sva jeftinija resenja ustvari neko polu-resenje sa kojim necu biti zadovoljan.
Roletna je izgleda jedini ispravan put, ako mogu da je iskoristim za godinu dve kada budem ugradjivao novu PVC stolariju onda je to okej resenje.
I mene ovo zanima sto je kolega @rafiki napisao, nisam imao susreta sa roletnama koje su sa spoljne strane.

Hahaha, ovo je odlicno. Hvala.
Ovako nesto je definitivno to sto mi treba :D

Meni i dalje nije jasno kuda gurtna ulazi unutra? Šta se buši? Zid iznad ili pored prozora ili ragastov od prozora?
Pozdrav
P.S. Ovo pitam za spoljnju ugradnju roletni, na postojeći prozor.

Meni i dalje nije jasno kuda gurtna ulazi unutra? Šta se buši? Zid iznad ili pored prozora ili ragastov od prozora?
Pozdrav
P.S. Ovo pitam za spoljnju ugradnju roletni, na postojeći prozor.

U mom slučaju (spoljna ugradnja roletni na ranije postavljene prozore) gurtna ulazi kroz ragastov. Isti se ubuši, ubacuje se bužir kroz koji se provlači gurtna. Sasvim prihvatljivo rešenje.

Prilozi

• Rolo2.png
    Rolo2.png
    628.8 KB · Pregleda: 52
da, busi se okvir prozora i tuda ulazi gurtna, slicno kao i kada je gotova roletna sa prozorom.

Ko hoce mracnu sobu ovo je najbolje resenje.

I kako to izgleda spolja? Predpostavljam da čitava kutija visi na zidu?

Nazad
Vrh Dno