Šta je novo?

Blackberry bold - iskustva?

Vezano za drugi paragraf gore - kad nemas BIS, jedina stvar sto ne radi je corporate push email servis, tj ne mozes da primas email poruke (ali samo one koje idu preko BIS servera. Email kao sto je gmail, yahoo, hotmail, msn, itd. radi normalno). Mi u porodici imamo tri blackbarry telefona, Bold, Pearl i Curve. Na Bold-u imam BIS servis a za druga dva imam najobicniji data plan. I sa data plan, web, i ostale aplikacije koje smo skinuli sa Web-a rade sasvim normalno.

I biloo koji drugi PDA telefon ukljucujuci iPhone je beskoristan (za data i internet) bez Data servisa. Da ponovim, na BB ti NE TREBA BIS ili BES za internet pristup. BIS je samo za pristup kompanijskim mrezama za dobijanje email-a...

Za streaming ti ne treba BIS or BES. Ja cu bas da provjerim kod mene kuci jel te aplikacije sto pominjes rade samo na WIFI pa cu ti javiti. ALi pazi jos jednu stvar kad si kuci vidi jel WIFI ikonica u gornjem desnom uglu bele boje ili je onako, siva...desi se cesto (ne znam zasto) da se telefon ne nakaci automatski na tvoju kucnu mrezu iako pokazuje ime mreze u vrhu ekrana. U ovom slucaju WIFI ikona je siva sto znaci da telefon "vidi" WIFI mrezu ali nije aktivna. U tom slucaju tvoje aplikacije naravno nece raditi jer nemas internet pristup. Kad vidim to kod mene, ja samo iskljucim/ukljucim WIFI i odmah proradi. Meni se cini da je to bug...

Kazem ti imam 10 aplikacija skinutih sa neta i nijedan nece preko wi-fi. Youtube mi na nekim mrezama hoce da streamuje na nekim nece... verovatno je neko podesavanje kod rutera.

Ni obicna Facebook aplikacija nece da se nakaci na net, jer kaze da nije ukljucen data service plan. Pa mislim....

Imao sam E66 i na njemu je SVE sljakalo bez problema! Koj program koristis za GPS?

Da li iko zna ako je moguce da se prebace Contacts koj su sacuvani na microSD, na SE k850, u BB Bold?

Kao visegodisnji korisnik Blackberry-ja, da se i ja prikljucim temi.

Koristio sam Curve, pa Bold. Treba malo vremena da se covek navikne sa OS, ali nema sumnje BB je namenjen samo i iskljucivo poslovnim korisnicima. Ukoliko ne baratete sa dosta mailova u toku dana, i ne koristite Outlook, nece vam biti previse od koristi. Osim ako niste kao moja mladja sestra tinejdzerka koja je videla Britni/Madonu/Andjelinu Dzoli/Rijanu sa BB pa sad hoce i ona :d

Koriscenje BB telefona, a pritom ne placati 1000din mesecno za BIS, ili ukoliko ste u vecoj firmi pa da firma placa Server, stvaro nema nikakvog smisla. Blackberry nije Nokia niti to zeli da bude.
Srce telefona cini push mail i sinhronizacija sa Outlook-om (MS Exchange-om), sve ostalo je manje vise tu da bi popunilo formu.

Naravno, kao sto je neko napisao, moguce je korsitit BB telefon bez usluge, ali tako dobijate aparat na kome ne radi jedina stvar za koju je napravljen i koja cini 90% telefona. Kamera, Wifi, GPS, browser, aplikacije, itd.. su daleko inferiornije od bilo kog prosecnog Nokia telefona, i tu su samo da, kao sto sam rekao, popuni se forma 'multimedijalnog' telefona. Ali ako placate BIS/Server, Blackberry ce postati zver i tesko da cete posle toga preci na neki drugi telefon.

Takodje moram da zapljuem sva tri operatera (posto im je cenovnik/usluga preslikana). Moj drugar iz obliznje republike za 20Eu ima unlimited GPRS i usluga mu radi u celom svetu. Dok sam ja imao samo 1 MB u romingu i usluga mi nije radila u Grckoj?!?! A pritom su me dva dana iz Call centra ubedjivali da imaju problem sa mojim aparatom i da ce ga srediti i na kraju su mi samo javili da nemaju potpisan GPRS roming sa Grckim provajderima. Da li treba da napomenem da su mi pozive od/iz call centra naplatili po roming tarifi tako da je racun bio astronomski. Srecom pa firma placa :banana:

cena

Koliko kosta BB Bold u Srbiji? Ja sam svoj narucio pre par dana i sutra mi stize (zivim u USA), pa me samo interesuje za koliko se ovaj telefon moze naci u Srbiji?
Ja sam se za Bold odlucio posle citanja mnogo review-ova na netu. Bold je business telefon koji je daleko bolji i od Nok E71 i od pomenutog Iphone 3GS.
BTW: bolje stvari od trackball-a nema na BB telefonima.
Poz svima.

Ja bih voleo da znam da li postoji negde neki forum za aplikacije, dodatke, pitanja ili slicno vezano za Bold...

Kupio sam telefon mnogo je zaj****... toliko stvari moras da podesavas, i toliko programa su NEkompatabilni da neznam sta da radim...

5 sati sam utrosio sam da ga povezem na svoj WiFi kuci, podesavanja rutera, nedodeljivanje IP-a mislim haos!

Sad kad konacno radi WiFi, nemogu Nimbuzz da pokrenem. Testing your connection... ERROR!

Nemam nikakav program za navigaciju, instalirao sam google maps kaze nemoze da koristis bez data plana (necu da placam, zasto imam wifi?), Nimbuzz nemoze da nadje konekciju. Hvala bogu Opera i BB Browser rade savrseno.

"Bradavica" je super, stvarno je nesto sto su trebali jos ranije da ugrade! Slika filmova mogu i u HD i FENOMENALNA je!

Zvuk fantastican, samo je kamera malo njesra...

Problem ti nije sa telefonom, nego izgleda nisi konfigurirao netowork router. Kad je to ok, u telefon samo uneses Key i to je to...
Inace moras da placas data plan. WiFI ti radi samo u kuci, sta ces u kolima i okolo dok setas ulicom??

Kazem ti imam 10 aplikacija skinutih sa neta i nijedan nece preko wi-fi. Youtube mi na nekim mrezama hoce da streamuje na nekim nece... verovatno je neko podesavanje kod rutera.

Ni obicna Facebook aplikacija nece da se nakaci na net, jer kaze da nije ukljucen data service plan. Pa mislim....

Imao sam E66 i na njemu je SVE sljakalo bez problema! Koj program koristis za GPS?

Amaze i Gokivo

Ja sam probao Storm, 8800, Perl, Bold i jos neke koji ce tek doci u Srbiju, veruj mi da znam o cemu pricam. Takodje sam u rukama uvek imao modele koji ce tek da se pojave na trzistu ili su jos uvek u test fazi :)

Moras da shvatis da Blackberry nije samo telefon, to je paket koji se sastoji od servisa (push mail na primer) i uredjaja. Ti imas uredjaj ali nemas servis. Samim tim, dobar deo tog telefona je beskoristan jer zahteva servis - bilo BIS ili nesto drugo.
Vip, Telenor - kod njih mozes naci cene za BIS. To sto ti/mi zivimo u Srbiji nema apsolutno nikakve veze sa ovom pricom. Bez obzira na to sto zivis u Srbiji, model poslovanja RIM-a je isti. Hacka nema, taj telefon je napravljen i namenjen samo jednoj ciljnoj grupi i to je to.

Elem, postoji nacin da manuelno setujes GPRS ako to vec nisi uradio - u TCP podesavanjima nacices 3 polja koja se ticu toga (apn, user, pass). Kad to popunis, stvari ce se malo srediti ali ti, recimo, interni browser nece raditi (zahtevace BIS) dok Opera hoce. Probaj tako pa javi sta si uspeo da uradis (ja sam ovako, na primer, uspeo da ozivim moj Blackberry Pearl koji sam imao dok Vip jos nije bio u Srbiji niti je iko znao na nasem trzistu sta je to BB i sta je to BIS).

Djelimicno tacno. BIS servis omogucava corporate email da radi. Bez njega se moze ali ti treba data plan. Sa tim planom mozes da konfigurisesd npr yahoo ili hotmail koji ne trebaju BIS da rade. Isto je tacno za brawser.

Za navigaciju je najbolji WeTravel. Koristi interne mape sa kartice tako da ne koristi internet.
http://depositfiles.com/files/dxf5248an
Nakon instalacije treba napraviti folder na kartici pod nazivom WeTravel a unutar tog foldera jos jedan pod nazivom Map. U Map folderu treba prekopirati sadrzaj iz http://depositfiles.com/files/n8tpb7n8w. Nakon toga u podesavanju programa treba izabrati prethodno napravljen folder WeTravel kao root programa.

Testirano na bb 8900. Prilicno precizna navigacija, malo je nezgodno za pretrazivanje ulica, ali radi. :)

Nazad
Vrh Dno