Šta je novo?

Black screen u igrama

Grunt

Čuven
Učlanjen(a)
22.07.2002
Poena
690
Masina je iz potpisa, znaci procesor je O/C-ovan ostalo ne.

Imam sledeci problem, neke igre (ne sve) znaju da se zapucaju na sledeci nacin, igra od jednom stane, monitor se ugasi na sekund i pojavi se desktop, a u pozadini ide zvuk iz igre sasvim normalno, znaci nije ukocena igra, nekada sa prostim alt tabom mogu da nastavim da igram, nekada ne. Ja onda odem u task manager ubijem igru podignem je ponovo i nastavim da igram, i onda opet dok ne dodje do tog zaglupljivanja moze da prodje razliciti vremenski periodi nekada pola sata nekada par sati, a nekada se uopste vise ne zaglupi igra :wall::wall:

Preko Core Temp-a odma pri zaglupljivanju pogledam temperaturu i bude oko 60c, a graficku proverim preko gpuz i bude oko 45-50c, znaci ne deluje mi nesto strasno ni jedno ni drugo. Probacu sutra da vratim procesor na default pa da vidim, u medju vremenu mozda je neko imao slican problem pa zna od prilike sta je :D

PS
Koliko se ubrzanje uopste dobilo u igrama sa ovim O/C-om mog procesora sa 2.5ghz na 3.3ghz nikada se nisam bavio benchmark programima, da znam koliko bi izgubio ako je do procesora pa da moram da ga drzim na default do kupovine nekog boljeg kulera.

Da li ti izbacuje neku poruku kada se pojavi desktop.
Meni to lici na VPU Recover.

Nikakva poruka, mada ja uvek imam samo drajvere za grafu instalirane nemam onaj Catalyst centar ili kako se vec zove.

Da nisi podizanjem CPU frekvencije podigao i DDR previse? Mozda te memorija zeza.

Hm, mozda mada ne verujem jer je ovaj hyper x predvidjen da radi na 1066mhz, probacu da ga nastelam da radi na 800mhz, ionako brzina RAM-a bas i ne utice na performanse, samo jos da skontam koji delioc mi za to treba :D Danas ili sutra cu da formatiram hard stavljam Win7 64bit, pa cu videti da li cu i u njemu imati isti problem.

OK danas sam sa OCCT-om smarao procesor koji sam btw stavio na 3ghz da radi i sve je stabilno i temperature idealne za moj mali box cooler 65c max za oba core-a.

Izgleda je graficka problem ili napajanje :*(

Posle par minuta GPU stress test-a iz OCCT-a dobijem isti problem ko kod igara iskljuci se monitor, samo sto ovde ne dobijem desktop nego ekran u jednoj boji, posto sam probao par puta jednom je crven pa plav itd :D

Sta mi ostaje sada da odnesem graficku kod nekog druga da vidim kako tamo radi ? To je jedini nacin da proverim da li je ona problem ili napajanje jer tako ?

Poslednja izmena:
A kakva je situacija samo CPU kad testiras?

Sada sam ja malo zakomplikovao stvar jer sam napravio jos jedan topic u grafickim karticama :D

Posto sam definitivno odredio da je grafa u pitanju. Evo malo copy paste.

Nisam mogao da lezem da spavam dok jos nesto nisam probao, skinuo sam ati tray tools i sa default smanjio klokove na 575/950 mhz, pa sam pustio OTTC da siluje kartu ponovo, ovaj put 20min testa bez problema proslo, a pre je prsavala posle svega par minuta dok je jos temperatura bila kao sto rekoh smesnih 55c, sada je posle nekih 5 min nabila 70c i na tome je i ostala sledecih 15min. Znaci nije pregrevanje problem, nego mozda neki ubagovani primerak ? Sutra cu probati da pustim test jedno 1h da ide, i ako prodje ostajem na ovim ~5% nizim klokovima, ne vredi mi da se cimam sa garancijom ako ce sve da radi na tim klokovima, jer se slazete ??

Pre testiranja grafe sam prvo mucio CPU ( a njega sam i ranije gnjavio 12+h sati sa Orthosom i stabilan je bio) + sam otisao i ipak resetovao podesavanja u BIOS-u na default da ipak ne bi bilo da je do cpu/ram.

Ja bih to reklamirao sto pre, ne znam do kada ti vazi garancija, ali to treba zameniti, odneti na reklamaciju, jel ako puca pod nekim programima za testiranje uvoznik ce je 100% zameniti drugom.

Evo prosla je bez ikakvih problema ceo OCCT GPU test sa tim smanjenim klokovima, nikakvih naznaka ne stabilnosti. E sada i ja bi voleo novu odma sutra da dobijem, ali ja sam iz Subotice a graficka je bila narucena iz Amaze-a (oni su je uzeli iz Alti racunari), a oni su iz BG-a ili Cacka ne secam se tacno, imam jos 10-11 meseci garancije. Neznam da li se isplati cimati se do njih i placati put, jer ko zna da li ce uvaziti to sto puca pod OCCT-om, i da li imaju/hoce uopste da mi zamene, nikada nisam imao dobra iskustva kod nas sa takvim garancijama :(

Dok sam jos ovde, Alti je iz Cacka, a ti bi to trebao zameniti, jel postoji mogucnost da ce prestati da radi i na tim smanjenim klokovima. Salji Amaze-u i objasni im proble. Prethodno ne bi bilo lose da probas sa drugom grafikom, ili bar da im kazes da si probao, i do detalja im objasni sta se desava. Ovi u Altiju su manje vise ok, a ako imas njihovu garanciju zaovi i salji im postom, slobodno.
Pozdrav

OK sutra cu nazvati ove iz A-maze-a, posto sada izgleda nerade. Pa cu videti sta kazu, frka mi je jer nemam nijednu drugu grafu kuci trenutno a imam osecaj da ce to slanje/menjanje potrajati, pa cu biti bez kompa ko zna koliko :( Pokusacu da navatam nekog iz komsiluka ako ima neku viska grafu da nju strpam u komp cisto da imam pristup netu.

PS
Jer si imao iskustva sa tim zamenama graficke, posto vidim da u ponudi nemaju vise ovaj model 4850 jer su voljni neki drugi model da daju i koliko im taj proces zamene traje jer gledaju da odugovlace ili su ipak fer pa brzo daju drugu ?

pa do sada su bili fer, i uvek menjaju za bar malo jacu grafiku, ali da zna da potraje, zna. Tako da budi spreman na to da ces biti bez kompa 2 nedelje. Znam kako je ali ja sam reklamirao sve sto mi je sumnjivo, tako da to i tebi savetujem.

Nazad
Vrh Dno