Šta je novo?

Bitcoin prevara ili ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
"It's 170 MHz, two chips, 16 engines each but one is disabled. 170,000,000 * 2 * 15 = 5,100,000,000 = 5.1 GH/s"

dakle nije jedan hash po taktu, vec 30 po taktu. dakle svaki od tih 30 engine-a iza sebe mora da ima kompletan pipeline toliko dugacak da svakog takta zavrsava jedan hash (ako gledas samo main loop to je pipeline od min. 64 operacije (pod uslovom da svaka traje jedan takt))!

...ali ako uporedis da npr. Intel Core 2 na 1.830 MHz (291.000.000 tranzistora, 65nm, 143mm2) potrosi 15.4 ciklusa http://www.cryptopp.com/benchmarks.html (ali samo jedan core!) za jedan SHA256 hash, mozda to i ne izgleda tako nemoguce!...

za Butterfly ASIC nigde nisam uspeo da nadjem tacan die size ali ako je u 65nm, rekao bih da imaju na raspolaganju oko 300.000.000 tranzistora (u dva fizicka chipa). Da li je to dovoljno da se sve gore navedeno implementira... ? ...mnogo 32bitnih registara, minimum 64 pipeline stages sa 5-6 jednostavnih operacija i sve to puta 30 (30 enginea) za SHA2 masinu od 5.1 GH/s (na 170MHz)...? (negde sam procitao da je npr. za 32bitni ADD potrebno oko 3000 tranzistora kako bi radio za oko nano sekundu - sto mu dodje jedan takt na 1GHz CPU)

u svakom slucaju, ovaj Buterfly bi trebao da bude 170x brzi od ekvivalentnog Intel CPUa (ako se posmatra kolicina tranzistora).

da, ali CPU ima daleko kompleksniji pipeline: tamo ima mnogo granjanja i flush-ovanja. dok kod ASIC-a imaš 6 instrukcija, pipeline je uvek pun i prazni se tek na svakih 10 minuta, tj. samo onda kada se pronađe novi blok.

Poslednja izmena:
OK, pohvatao sam neke konce i ja, ali mi nije jasno sada:

Satoshi was even nice enough to have a special rule where the first transaction in a new block is a free money number given to the person who successfully brute forced the block. This ensures that there’s motivation for everyone to brute force the blocks (aka mining) and build the distributed ledger – they get some money for it!

Cije pare dobijaju osobe koje rese blokove i koje resavaju blokove (svi)? Odakle to potice?

Izgleda da to nikoga mnogo ne zanima dogod parica kaplje...

Cije pare dobijaju osobe koje rese blokove i koje resavaju blokove (svi)? Odakle to potice?
Iz same činjenice da je kreiran novi blok, što je mnogo realnija osnova nego u slučaju centralnih banaka koje novac prave bukvalno ni iz čega.

Dogod ja mogu na svakom ćošku za svoje evriće da dobijem štagod, a za "iskopane" BC ne, za mene evro trenutno (a cenim i u tekućoj deceniji) ima mnogo realniju osnovu.

Mislim da The Minister pita odakle potiče novac.

Neko je u početku "upumpao" određenu količinu novca u sistem.

Zašto? Niko to sa sigurnošću ne može da kaže. Neko ko je imao interes da plati "rudare" da šeruju svoj hardver radi kriptoanalize.

Ko je to bio? Ne zna se, možemo samo da nagađamo. Možda Kinezi, jer zašto se razbija baš SHA heš funkcija koju su stvorili Ameri i koju DoD koristi u svojim sistemima. Ovo je naravno nagađanje, a ko ima bujunu mašto ko zna kakvu priču može da sklopi. :)

http://www.cryptomuseum.com/crypto/usa/nsa.htm

Sada kada je ovo zaživelo u ovolikoj meri taj neko to ne mora više da radi. Čak štaviše mogao je ogroman novac da zaradi ali ja mislim da to prvom finansijeru ovog projekta nije ni bio cilj.

Dogod ja mogu na svakom ćošku za svoje evriće da dobijem štagod, a za "iskopane" BC ne, za mene evro trenutno (a cenim i u tekućoj deceniji) ima mnogo realniju osnovu.
Sa ovim se 100% slazem, potpuno racionalan pristup.
Sa druge strane, da ti sada neko ponudi da biras izmedju 100 dinara, 100e ili 100btc sta bi odabrao?

100BTC-a :d

Sa ovim se 100% slazem, potpuno racionalan pristup.
Sa druge strane, da ti sada neko ponudi da biras izmedju 100 dinara, 100e ili 100btc sta bi odabrao?

Kakvo glupo pitanje.
Pa naravno da bih odabrao 100btc, razlika je suviše velika i rizik je isplativ.
Ali da mi neko ponudi isplatu nekog posla od npr. 1000 eura u eurima ili btc, sa 30% uvećanjem, izabrao bih eure.

BTC any time, pogotovu za +30% ;)
Ok, ljudi su skepticni i ja to razumem. Ja se nebih razmisljao nimalo, samo bi mu dao adresu ;)

Vec sam po 5x pisao minimalno odgovore na sva ta pitanja i nemam nameru da pisem 100x.
Pomogao sam svakome ko je imao sta konkretno da me pita, PM brisem kompletno svakih 7-10 dana tako da nemoj da me prozivas da sam trol i da necu da pomognem nikome. Ti da si citao na vreme imao bi sta da procitas.
Ja se svakako o tehnickom delu nisam interesovao jer me i ne zanima niti se razumem u to. Ne znam kako te samo nije mrzelo da trazis tamo neke moje postove umesto da sednes lepo i da googlas to sto te interesuje. Ja tu stvarno ne mogu da ti pomognem. A ti ako ne umes da prihvatis salu ok, necu da se salim s tobom. Vozdra ;)

izvini, nisam znao :/ ...jedino sam video tvoje postove u ovoj temi. mene ne zanima da radarim ali hocu da znam o BitCoinima: sta je, zasto je, ko je... :)

izvini jos jendom.

da, ali CPU ima daleko kompleksniji pipeline: tamo ima mnogo granjanja i flush-ovanja. dok kod ASIC-a imaš 6 instrukcija, pipeline je uvek pun i prazni se tek na svakih 10 minuta, tj. samo onda kada se pronađe novi blok.

genijalcina, nema veze sto ASIC ima samo 6 operacija - da bi imao performanse od 1 hash per cycle mora da odradi sve operacije istovremeno! dakle mora da ima, lupam, 120 jedinica za sabiranje, 60 za mnozenje... kako bi mogao da uradi ovo. u svakom slucaju da, daleko je jednostavniji od CPU i 170x puta brzi :)

btw citam da onaj 5.1GH/s Butterfly trosi 50W - sto se uklapa u 65nm i 300 miliona tranzistora - otprilike isto kao i Core 2 Duo iz 2006 (imao je TDP od 65W max.)!

izgleda da nisi bas sve iscitao :)
ranije, pocetkom 2000, ceo proof-of-work koncept Adama Backa je imao problem jer niko nije hteo da angazuje svoje privatne resurse. Sa BitCoinima to nije slucaj jer ako angazujes svoje resurse dobijas BitCoine koje mozes da promenis u dolare ili eure. Jednostavno, BitCoini su perfektno upakovana ideja stara deceniju (dokumentovano deceniju, a mozda i vise :))

To sto neko danas moze da zaradi sa BitCoinima je sekundarno u odnosu na ono sto BitConi MOŽE da donose.

---

mislim da ono sto te buni je:

1. BitCoina ima ukupno 21 milion. (tj. unapred je odredjeno koliko ce ih ukupno biti)

2. izdaju se unapred predvidjenom brzinom i to onima koji "rudare" tj. rade proof-of-work.

ovde imas grafikon tempa izdavanja novca, do 2140 ce biti izdato svih 21 miliona BitCoina:
Total_bitcoins_over_time.png

kao sto rekoh, mreza koja koristi proof-of-work koncept nikad nije ranije masovno zazivela jer niko nije imao interesa da trosi resurse!

Prve verzija, tj. ideja, je uz svaku transakciju imala predvidjenu i novcanu NADOKNADU koja bi se davala onima koji rade proof-of-work - dakle isto kao sto i danas banke imaju nadoknadu tj. proviziju! Banke imaju ovo jer su ONE posrednici u transakcijama (i imaju troskove zaposlenih, imaju troskove u slucaju kradje...).

e sad, BitCoin je Javna mreza - mreza bez centralizovanog posrednika (banke). Javna mreza ne moze da radi bez proof-of-worka kocepta! (btw proof-of-work moze na prvi pogled izgledati kao razbacivanje resursa ali jednostavno ne mozete imati javnu, decentralizovanu mrezu, bez ovog mehanizma).

BitCoin je ovaj problem "finansiranja" resio tako sto daje BitCoine onima koji rade proof-of-work.

Poslednja izmena:
OK, pohvatao sam neke konce i ja, ali mi nije jasno sada:

Satoshi was even nice enough to have a special rule where the first transaction in a new block is a free money number given to the person who successfully brute forced the block. This ensures that there’s motivation for everyone to brute force the blocks (aka mining) and build the distributed ledger – they get some money for it!

Tvoje pitanje je logično ali si izgubio iz vida da sistem plaća u bitcoinima, a ne u novcu. Algoritam diktira tempo kojim se bitcoin generiše u sistemu i nagrađuje učesnike odnosno one koji participiraju i podržavaju sitem, što bi kovač rekao proof-of-work.

Poslednja izmena:
kovacm je napisao(la):
izvini, nisam znao :/ ...jedino sam video tvoje postove u ovoj temi. mene ne zanima da radarim ali hocu da znam o BitCoinima: sta je, zasto je, ko je... :)

izvini jos jendom.
Opusteno, nisam shvatio nista licno ;)
Vidim ja da si uleteo u pricu na pola i da treba jos puno stvari da iscitas da bi skontao bas kako to radi. To je deo price koji mene licno ne zanima i u koji se ne razumem ali Sale bi mogao da nam drzi predavanja bez problema ;)

Priznaj da nisi verovao onda kada je pocela prica. :D

Priznaj da nisi verovao onda kada je pocela prica. :D

Priznajem, bio sam veoma skeptičan, a taj skepticizam me je koštao nekoliko hiljada eura, vezano za ovu priču (koliko bih sigurno zaradio do danas da sam počeo u septembru da kopam). Nema veze, nakupiće se i ovako do avgusta za jednan apartman na Sitoniji. :)

Nisam Đavo da mi je malo. :D

Poslednja izmena:
Tvoje pitanje je logično ali si izgubio iz vida da sistem plaća u bitcoinima, a ne u novcu. Algoritam diktira tempo kojim se bitcoin generiše u sistemu i nagrađuje učesnike odnosno one koji participiraju i podržavaju sitem, što bi kovač rekao proof-of-work.
OK. Ali postoje "menjacnice" koje coine menjaju za pravi novac, zato sam napisao "pare".

Znaci,
Neko je prvo izmislio algoritam necentralizovanog transfera "novca".
Nekome se ideja svidela i taj je ulozio - upumpao, kako kaze Sale KG, ali pravi novac kao pokrice tj protivvrednost za 21m coina.
Recimo da je taj neko taj pravi novac "dao" "menjacnici", kao MTgox, da ga ona isplacuje kao motivaciju za sudelovanje u sistemu (rudarenje).

Ako je tako, to onda objasnjava moje pitanje odakle potice "novac" za nagradu rudara. A kako ce taj Neko da zaradi time sto je ulozio u ovakav sistem ne razumem, kad nema provizija, taksi, a svi se redom razbijaju od zarade, rudarenja...

Ovako se sistem odrzava u zivotu (i, ako sam dobro skapirao, ideja je interesantna) dok se ne potrosi upumpani novac, a to ce biti 2140god a mozda i ranije. Dolaze novi korisnici, izlazi novi, brzi hardwer a coini se, po algoritmu, sve manje i manje generisu kroz vreme (od 2009. do 2010. je generisano oko 3 miliona coina (ili oko 15% od ukupno ulozenog pravog novca - pokrica za 21m coina) dok ce od 2032. do 2033. biti generisano svega oko 100.000 coina (ili 0.5% od 21m coina)). Znaci nesto slicno kao na planeti Zemlji - sve veci broj ljudi se otima za sve manje kolicine vode, hrane, nafte... Da je sve ovako prosto, jasno bi bilo da bi se taj sistem urusio daleko pre 2140. godine, cim bi postalo jasno da se previse korisnika sa super brzim cipovima bori za isuvise malu kolicinu novca - bitcoina; ili ce ostati samo oni najjaci, koji su mnooogoo vise ulozili u hardwer, pa time imaju mnogo vece sanse za zaradu, dok ce, pritom, svi manji igraci odustati (a to bi trebalo da dovede u pitanje opstanak sistema "proof-of-work") jer im se ne isplati da se bore sa takvim protivnicima, pa ce sav proof-of-work da se prebaci samo na najjace (nesto kao globalizacija-privatizacija); Ali tu sada mozda stupa neka druga komplikacija zvana "Berza" ili ogromno variranje vrednosti bitcoina.......sto mozda moze da promeni ovu situaciju

Poslednja izmena od urednika:
Dzaba se prica o decentalizaciji kada Asicminer ima oko 14TH i u planu jos 200TH, tacno je ovo sto si napisao za privatizaciju citavog sistema oni ce kontrolisati distibuciju i cenu novcica. Sa druge strane mora da postoji balans u vidu alternativnih valuta.

Znaci,
Neko je prvo izmislio algoritam necentralizovanog transfera "novca".

Ne nije izmislio, samo je primenio SHA-2 algoritam (heš funkciju) za svoj projekat. I to jednu verziju ove funkcije.

Nekome se ideja svidela i taj je ulozio - upumpao, kako kaze Sale KG, ali pravi novac kao pokrice tj protivvrednost za 21m coina.
Recimo da je taj neko taj pravi novac "dao" "menjacnici", kao MTgox, da ga ona isplacuje kao motivaciju za sudelovanje u sistemu (rudarenje). Ako je tako, to onda objasnjava moje pitanje odakle potice "novac" za nagradu rudara.

Već sam se ogradio da nagađam u vezi toga ali neko je svakako morao da "upumpa" neku količinu novca da bi se projekat "primio" u širokim narodnim masama. Novac nije mogao da se stvori ni iz čega i novac koji se sada vrti daleko prevazilazi početni kapital.

Ovako se sistem odrzava u zivotu (i, ako sam dobro skapirao, ideja je interesantna) dok se ne potrosi upumpani novac, a to ce biti 2140god a mozda i ranije.

Neće se dogoditi ranije jer je Japanac dodao nešto što se zove diff i što "niveliše" procesorsku snagu i ne dozvoljava da se svi blokovi reše za kraće vreme nego što je predviđeno. To je i mene u početku zbunjivalo ali sam tek kasnije shavtio koncept. BTC ne zavisi od novca. On je sada povezan s novcem kao zlato, srebro, platina, dijamant i tome sl. Njegovu vrednost određuje tržište a on će postojati čak i ako neko "isisa" sav novac iz sistema.

Dolaze novi korisnici, izlazi novi, brzi hardwer a coini se, po algoritmu, sve manje i manje generisu kroz vreme (od 2009. do 2010. je generisano oko 3 miliona coina (ili oko 15% od ukupno ulozenog pravog novca - pokrica za 21m coina) dok ce od 2032. do 2033. biti generisano svega oko 100.000 coina (ili 0.5% od 21m coina)). Znaci nesto slicno kao na planeti Zemlji - sve veci broj ljudi se otima za sve manje kolicine vode, hrane, nafte... Da je sve ovako prosto, jasno bi bilo da bi se taj sistem urusio daleko pre 2140. godine, cim bi postalo jasno da se previse korisnika sa super brzim cipovima bori za isuvise malu kolicinu novca - bitcoina; ali tu stupa sada neka druga komplikacija zvana "Berza" ili ogromno variranje vrednosti bitcoina.......

Već sam objasni da do ovoga neće doći zbog algoritma koji sprečava da se ovo kriptoanalizira za par godina (ili desetina godina). Logika nalaže da ono što se teško pronalazi više vredi od onoga što možeš da pronađeš i na ulici. Tako i ovde, gde nema puno logike, očekuje se da će vrednost BTC-a za 50 godina biti višestruko veća nego sada. Niko ne kaže da će to toliko dugo da opstane, jer ako 90% ljudi koji se sada interesuju za BTC izgubi interesovanje i sama vrednost BTC-a će da padne ali i pomenuti diff. Čudno je sve to i na veoma neobičan način povezano. :)

To u realnom, da kažem stvarnom slučaju ne bi bilo tako jer bi se uz ovoliku procesorsku snagu ovo razrešilo mnogo ranije (mada je i to pod velikim znakom pitanja). To ne znači da bi SHA-2 heš algoritam bio razbijen, daleko od toga, već bi se rešio (brute-force metodom) ovaj heš (ili ovi) koji je zadat. Recimo Japanac je heširao nešto uz pomoć ovog algoritma i pustio u etar da se kriptoanalizira. Procenio je da bi za rešavanje brute-force metodom, ili nekom skraćenom metodom nebitno (rođendanski problem i njemu sl. koji pronalaze kolizije i skraćuju vreme razbijanja nekog algoritma) ovo bio rešeno za neki period. Kako je on znao da će se vremenom procesorska snaga uvećavati i da će se hardver još razvijati on je uveo pomenuto ograničenje. Mi ne znamo da li je Japanac predvideo nove heš-ove ukoliko bi pomenuti bio razrešen i koliko ih ima. Očigledno je da jeste. On može (onaj koji vodi računa o svemu ovome) da ubacuje nove heš vrednosti po potrebi, a najverovatnije se tome brine jedan sistem a ne čovek. Shvati ovo kao jednu igru koja ima svoja pravila.

E sad, postavlja se pitanje šta ako ja imam mogućnost da ubacujem heš vrednosti koje ćete vi da kriptoanalizirate. Šta misliš, da li bih tu mogućnost iskoristio? ;)

Kao što je sport povezan s novcem tako gledaj i na ovo. Podseti se samo koliko su novca sportisti zarađivali pre 30 godina, a koliko sada zarađuju. Da li su Ronaldo ili Mesi bolji od Pelea? Sumnjam, mogu da kažem da su na istom nivou, vrhunski fudbaleri, a razlika u novcu koji se vrteo za vreme Pelea i sada je ogromna. Ovo je banalan primer da BTC ne zavisi od novca, kao ni sport. Oba će da postoje i bez novca. U oba slučaja pomenutim pojmovima će se baviti entuzijasti ako nekom igrom slučaja novac presuši u ovim sistemima.

Kao i u svim sferama života, gde god se vrti i obrće kapital tu ima svakojakih tipova. Tako i ovde. Naravno, nama odgovara da ovo zaživi, ne samo zbog novca koji zarađujemo, već je sam koncept više nego zanimljiv i suprotan svemu postojećem u realnom životu.

Ne razumes i dalje. Nije mtgox menjacnica vec berza, razlika je ogromna. Nije ovde moralo biti ni dinara u celoj prici. Ljudi rudare i budu placeni u bitcoinima. Bitcoini mogu i ne moraju da imaju vrednost. Dok se ne pojavi neko ko je zainteresovan da kupi to na berzi vrednost je nikakva. Neko proceni da ova prica ima buducnost i kad krene da kupuje na berzi i valuta dobije neku vrednost tek onda krece prava igra i pocinje da se rudari i zbog zarade. Sama primena i mogucnosti bitcoina kao valute su jako zanimljive ljudima kao i mogucnost placanja njima i sl. Zbog mogucnosti zarade zanimljivo je ljudima s novcem koji mogu zaraditi dosta love samo cuvanjem coina ili trgovinom na berzi.
Problem je samo prve pare da udju u pricu.
Probaj da razmisljas o bitcoinu kao o deonici. S jedne strane to je samo parce papira da si vlasnik jednog delica neke firme ali s druge strane ako ta firma vredi nesto onda vredi i deonica. Ako je firma bezvredna onda znas sta mozes s tim papirom :D

Ne razumes i dalje. Nije mtgox menjacnica vec berza, razlika je ogromna. Nije ovde moralo biti ni dinara u celoj prici. Ljudi rudare i budu placeni u bitcoinima. Bitcoini mogu i ne moraju da imaju vrednost. Dok se ne pojavi neko ko je zainteresovan da kupi to na berzi vrednost je nikakva. Neko proceni da ova prica ima buducnost i kad krene da kupuje na berzi i valuta dobije neku vrednost tek onda krece prava igra i pocinje da se rudari i zbog zarade. Sama primena i mogucnosti bitcoina kao valute su jako zanimljive ljudima kao i mogucnost placanja njima i sl. Zbog mogucnosti zarade zanimljivo je ljudima s novcem koji mogu zaraditi dosta love samo cuvanjem coina ili trgovinom na berzi.
Probaj da razmisljas o bitcoinu kao o deonici. S jedne strane to je samo parce papira da si vlasnik jednog delica neke firme ali s druge strane ako ta firma vredi nesto onda vredi i deonica. Ako je firma bezvredna onda znas sta mozes s tim papirom :D

Mislim da si propustio da citiraš pravu osobu. :D

Mislim da si propustio da citiraš pravu osobu. :D

Ovo je post za sve one koji se femkaju, dal da udju u posao ili ne.
Posto ovde postoje, da tako kazem dve grupe, jedna radi vec uveliko a druga je u neverici oko svega toga i baca flejm jer ne mogu da raciste sa sobom dal da udju u posao.

Mi ne znamo da li je Japanac predvideo nove heš-ove ukoliko bi pomenuti bio razrešen i koliko ih ima.

da li mozes malo detaljnije da opises sledece stvari koje si nabacao:

- "zbog algoritma koji sprečava da se ovo kriptoanalizira"
- "uz ovoliku procesorsku snagu ovo razrešilo mnogo ranije"
- "Japanac predvideo nove heš-ove" ...

...nabacao si svasta a nisi rekao nista, tj. nisi pogodio;

problem je sto si i ranije pisao nesto na temu enkripcije ali sve povrsno, nista konkretno; kako je zakljucio bahati_sid:

"Ja bas mislim da ti laicki pricas, cim od svega pokusavas da napravis nekakav voodoo bauk. Drugim recima, ne prestajes da budes laik ako naucis nekoliko pojmova i definicija." link

mada, sa druge strane te i razumem - kad vidim da kazes da:

"Daleko od toga da za sebe mogu da kažem da sam Haker, nažalost nisam ni blizu toga, ali volim da čitam i dosta sam upoznat sa tematikom." link

buduci da se svaka tvoja polemika zavrsava sa "Jednostavno rečeno, ne razumeš se u problematiku." ili "ovo prevazilazi jedan forum" rekao bih da si nasao idealno polje (kriptografiju) u koje se retko ko razume i gde ti mozes slobodno sagovornicima da kazes da su glupi (na lep nacin) :)

ALI

ako se stvarno razumes (moguce da sam pogresio, kao i u slucaju [saj]bera) molim te da opises kako funkcionise BitCoin (kad si vec u tim vodama...);

problem je sto si i ranije pisao nesto na temu enkripcije ali sve povrsno, nista konkretno; kako je zakljucio bahati_sid:

Problem je što se ni Bahati ne razume u kritografiju pa je zbog toga tako pisao. Kao što se ni ti ne razumeš. Da si pratio šta sam tamo pisao umesto što si citirao Bahatog možda bi ti nešto i naučio, ovako si izgleda džabe čitao. On je "padao" na osnovnim principima, ti još nisi ušao toliko duboko u sve ovo. ;)

Već sam napisao moje viđenje kako funkcioniše priča oko Bitcoina. Čak, štaviše, sasvim sam ubeđen da neko treći stoji iza svega i da je novac samo sporedna stvar u svemu ovome isluži da zamajava široke narodne mase. Pročitaj još jednom pa pitaj šta ti nije jasno. Ključni pojmovi su SHA-256, brute-force i ko ima mogućnost da određuje koji i čiji heš će da se kriptoanalizira. Ovo i mene najviše zanima u svemu ali to se ne priča javno i ne verujem da ćemo uopšte saznati taj deo priče.

Ja nemam nameru da gubim vreme objašnjavajući tebi osnovne principe kriptografije. Imaš dobre knjige čak i na srpskom jeziku pa čitaj sam. Doduše već sam u ovoj temi napisao šta se koristi, kako i zbog čega, očigledno je da to nisi razumeo.

Jednosmerne heš funkcije se ne koriste za šifrovanje, pa ne možeš da ih povežeš sa diskusijom koja je vođena na tim linkovima, već za druge dve stvari vezane za asimetričnu kriptografiju, a ti potraži koji su to pojmovi, tako se najbolje uči. Ima ih četiri.

Drago mi je da si se interesovao za to što sam pisao, to znači da te je zaintrigiralo nešto. Od 2005. pa do danas sam mogao da dam dva doktorata. :D

Svoju stručnu ekspertizu iznosim na drugim mestima, nabrajao sam ti i njih (pod 1., 2. i 3.) pošto te je zainteresovala nauka, gde je veoma izložena (mislim na ekspertizu) stručnom i kritičkom mišljenju. Forum ne služi za to.

Nije poenta svoje neznanje zaklanjati linkovima sa google linkovima, copy-paste jednačina, algoritama i zatrpavati diskusiju nepoznatim i nezgrapnim rečima i izrazima, a sve to predstavljati kao svoje znanje. Pri tome te 95% ljudi ne razume šta pričaš, niti ima volju i želju da to isto čita.

Jedan od mojih mentora je imao običaj da kaže "Ako znaš svojoj babi da objasniš šta je ... (bilo koji pojam) onda možeš da kašeš da znaš šta je to". Koliko vidim, ti bi tvoju babu zatrpao google linkovima koji njoj ništa ne bi razjasnili, niti bi joj išta bilo jasno, niti bi te razumela o čemu pričaš. Džaba ti onda takvo znanje, koje pri tom ne poseduješ vezano za ovu tematiku. S druge strane ti nemaš ni potrebno predznanje da bih s tobom ulazio u bilo kakvu stručnu analizu vezanu za ovo. Ja razumem da je kriptografija danas veoma popularna i ne trudim se da sputavam ljude da pišu o tome. Slobodan si da nastaviš, a ja ću se umešati samo ako lupiš neku glupost, čisto da te ispravim zbog drugih ljudi koji će to možda da čitaju.

Poslednja izmena:
Problem je što se ni Bahati ne razume u kritografiju pa je zbog toga tako pisao. Kao što se ni ti ne razumeš. Da si pratio šta sam tamo pisao umesto što si citirao Bahatog možda bi ti nešto i naučio, ovako si izgleda džabe čitao. On je "padao" na osnovnim principima, ti još nisi ušao toliko duboko u sve ovo. ;)
klasicna retorika... vidim, vezbao si prethodnih par godina... ;)

da vidimo da li cemo cuti nesto novo:

Ja nemam nameru da gubim vreme objašnjavajući tebi osnovne principe kriptografije...

ne, nema nista novo... isto kao i do sada:

Imaš dobre knjige čak i na srpskom jeziku pa čitaj sam. Doduše već sam u ovoj temi napisao šta se koristi, kako i zbog čega, očigledno je da to nisi razumeo.

...ista prica sa tvoje strane godinama unazad...

Drago mi je da si se interesovao za to što sam pisao, to znači da te je zaintrigiralo nešto. Od 2005. pa do danas sam mogao da dam dva doktorata. :D
ali nisi??? :D

Nije poenta svoje neznanje zaklanjati linkovima sa google linkovima, copy-paste jednačina, algoritama i zatrpavati diskusiju nepoznatim i nezgrapnim rečima i izrazima, a sve to predstavljati kao svoje znanje. Pri tome te 95% ljudi ne razume šta pričaš, niti ima volju i želju da to isto čita.
hm... pricas o sebi?

Jedan od mojih mentora je imao običaj da kaže "Ako znaš svojoj babi da objasniš šta je ... (bilo koji pojam) onda možeš da kašeš da znaš šta je to". Koliko vidim, ti bi tvoju babu zatrpao google linkovima koji njoj ništa ne bi razjasnili, niti bi joj išta bilo jasno, niti bi te razumela o čemu pričaš. Džaba ti onda takvo znanje, koje pri tom ne poseduješ vezano za ovu tematiku. S druge strane ti nemaš ni potrebno predznanje da bih s tobom ulazio u bilo kakvu stručnu analizu vezanu za ovo. Ja razumem da je kriptografija danas veoma popularna i ne trudim se da sputavam ljude da pišu o tome. Slobodan si da nastaviš, a ja ću se umešati samo ako lupiš neku glupost, čisto da te ispravim zbog drugih ljudi koji će to možda da čitaju.

dakle u prethodnih 2.703 karaktera nisi rekao apsolutno NISTA korisno...

...osim sto si se samohvalio (?!?) :happy: (bravo, bravo :trust:); sto bi stari rekli: "usta moja, hvalite me da vas ne pocepam!!!")

hm trolu... sta da radim sa tobom?
ignore lista?
CESTITAM!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno