Šta je novo?

Bitcoin prevara ili ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Niko ovde ne pokusava da se obogati vec da zaradi nesto malo sa strane. "Lako" je da rintas i na kicmu da zaradjujes ali aj zaradi pare "na nista". Moras da imas neki smek za to i pameti u glavi ;)

A ti sine devile jednostavno batali ovu temu i idi radi nesto korisno, pusti nas gluperde na miru. Zaradio si opomenu sigurno zbog ovolikog trolovanja, sad pamet u glavu ;)

niko se nije obogatio ne radeci nista,
da je tako,
svi bi bili bogatasi.

Brate mili,u kojoj si ti galaksiji,molim te...
Ajde da smo nemci pa da si izjavio ovakvo nesto... pa ajde,jos i nekako...ali u Srbiji...
Svim bogatasima je najtezi "rad" bio tamo 90-tih kad su (ako nije i to umesto njih) vikali na cosku "marke,marke..."

@Devil 2000... Pretpostavljam da ovo ima smisla raditi jer 99,9999% ljudi misli isto kao ti. Onih 0,0001% se skupilo po ovakvim forumima, razmenjuje iskustva i mozda zbog toga tebi izgleda da "svaka susa zna za ovaj vid zarade".

...ja imam svoje misljenje kao i svi ostali,
ko god ima svoje razmisljanje nek prosudi...
Ja ne ubedjujem nikoga da napusti ovaj posao,
nego im dajem svoje razmisljanje...
Neko ko daje svoje razmisljanje i ne potura ga svim silama nekom drugom, napise jednom svoje misljenje, a ne bude najglasniji u temi odgovarajuci na svaki post
Temu si bezveze upropastio.

Nisam zeleo temu da stavim u "Sta da kupim" jer mi je jako bitno to sto je vezano za mining i sto se ovde vec uveliko prica o tome pa sam se nadao da ce neko od tih ljudi koji su vec kupili hardware pomoci oko pitanja.

Ukoliko sam napravio problem, molim moderatore neka prebace temu.

@Coyote
Ako stvarno verujes u ovu pricu i smatras da ima potencijala.. ulazi i ne osvrci se na druge..

Ja sam poceo sa kopanjem pre 10 meseci.. i cela prica mi je bila vise nego nerealna.. posle prve isplate od 50$ ulozio sam dosta vise nego sto ti planiras sad.. za svo to vreme.. tj od mog prvog dana rudarenja bila je prisutna prica a-sika i kako je sve gotovo i kako su ljudi pukli pare za grafike.. bas u tom periodu dovlacio sam po 30-40 grafa po turi.. i pun gas..

Sad 6 meseci kasnije mogu da se nasmejem tim a-sik zagovornicima..

Fakultet sam zavrsavam.. tj na budzetu sam i to mi nije opterecenje.. ostao mi je jos 'ebeni diplomski, al ne stizem da ga napisem jer treba naostriti silne asove za rudarenje :D

I ako ti je za ohrabrenje, ja cu sad pojacati kapacitete za barem tu cifru koju si ti naveo :D

A za ove nabedjene @djavolcice sta reci..
Verovatno se jedu sto nisu onda (pre par godina) usli u pricu :)

Meni je celu pricu bitcoina prezentovao clan bencha mige.. i hvala mu do neba.. bio sam u neverici ali posle kratkog perioda potvrdila se ona narodna "gde ima dima ima i vatre" :D

Kako kaze jedan moj drugar.. ovo je filmska prica.. al sve dok bude postojala, pun gas i uzivaj u zivotu :D

Tako da, ako si planirao da ulozis.. ulozi koliko si spreman da oprostis.. i ne veruj previse u a-sik price.. ukljuci samo gram mozga u pogon.. i stavi prst na celo i zalitaj sebe jednu prostu cinjenicu

"Zasto bih ja prodao a-sik nekome, kada se ta investicija otplati za 10dana.. a posle toga taj isti koji je otplatio uredjaj, ce svaki dan praviti gomile para"

E da.. neko spominje godine i ko je kome tata :) ja sam '83 i bas u punom jeku rudarenja dobio sam cerkicu :) istina da sam vise puta preskocio njeno vecernje kupanje.. ali sad kad je sve skockano.. moze se uzivati u lepotama zivota ;)

Bas kada smo organizovali prvi skup rudara u ovcar banji.. dan pre toga sam dobio curicu ;)

Poslednja izmena:
Treba da se cuju i ovakva kontra misljenja ali otvorite posebnu temu pa se tamo lepo okupite.

Bice korisnije za sve.

Ima vec tema za takve ali dzabe kad im zavist ne da mira. Zove se Bitcoin prevara ili.... Ja kapiram da mi ovde pricamo da vanzemaljci postoje pa da neko dodje da nas razuveri. Ali toliko ljudi sa foruma vec odavno ima isplacen hardware, ima i dobru zaradu, zabavu itd. i dodje neko da ti prica o piramidalnim sistemima i Jezdi. A sto se tice obrazovanja, ja sam moju skolu zavrsio, radim i ne mislim da zivim od bitcoina, samo ekstra zaradu.

Moj savet svima koji se bave ovim poslom je da se manu corava posla. Svi bi da zarade a da nista ne rade, a to nikada nece proci kod nas a kamoli na zapadu.
Secam se pre 15tak godina kada je bila manija sa referalima i pay per klik, pa smo svi ko majmuni klikcali na reklame i ispunjavali formulare da bi dobili par centi po kliku ili dolar po formularu.
Ja licno nikada nisam video uzivo da je nama stigao neki cek za ovaj posao iako je bilo gomilu likova sa ovog podrucja koji su se hvalili istim, i mamili nas da se prikljucimo preko njihovog referala.
Tako da potrosi te pare na fax iz IT-a ili na kucno ucenje IT tehnologija pa unovci to posteno i sto je najvaznije mnogo pre ces povratiti ulozeni novac nego preko tih shema.

heh... meni je samo impresivno da smo kao civilizacija stigli do tacke gde se spaljuju fizicki resursi kako bi "pravili" novac.

elem, evo ga teardown 5.1Gh/s ASICa od juce:

http://codinginmysleep.com/video-teardown-of-bfl-asic/

heh... meni je samo impresivno da smo kao civilizacija stigli do tacke gde se spaljuju fizicki resursi kako bi "pravili" novac.

... jeste i do tacke da se ljudi ubijaju zbog socioloski ekonomske nametnutosti totalitaristickog rada u I-fabrikama u kini ;)... sve je to povezano u maglu gde se gubi duh coveka, i tesko je biti skroz van toga.

Poslednja izmena:
Jeste da možda postavljam smešno pitanje, možda je i za smejanje ali nema veze, moram ovo da pitam.

Šta je to ASIC i kako se koristi. Bio bih zahvalan ako bi neko mogao da mi objasni i da kaže gde to ima da se kupi i za koju cenu.

... jeste i do tacke da se ljudi ubijaju zbog socioloski ekonomske nametnutosti totalitaristickog rada u I-fabrikama u kini ;)... sve je to povezano u maglu gde se gubi duh coveka, i tesko je biti skroz van toga.

da, apsolutno "tesko je biti skroz van toga". Bitcoin je super jer omogucava svima da stancaju novac - nesto sto je do juce bila privilegija nekolicine.

Šta je to ASIC i kako se koristi. Bio bih zahvalan ako bi neko mogao da mi objasni i da kaže gde to ima da se kupi i za koju cenu.

e kosta, kosta... to sam i ja pitao pre par nedelja :)

ASIC je sve sto nije FPGA. MOS 6502, MC68000, AMD K8, intel Ivy Bridge, nvidia GeForce... sve su to ASICi: "Application-specific integrated circuit"

Nije baš tako. :)

ASIC, u teoriji, je čip koji ima samo jednu unapred definisanu namenu. Recimo, ovo o čemu se sada bruju je čip koji će da radi sa sha-256 heš blokovima. Dakle, ne može da rešava MD-5 ili bilo koji drugi algoritam već samo onaj za koji je namenski dizajnian.

E sad, ASIC narodski zovemo celu štampanu ploču, ili uređaj, koja pored ASIC čipova sadrži i druge elemente.

ASIC, u teoriji, je čip koji ima samo jednu unapred definisanu namenu. Recimo, ovo o čemu se sada bruju je čip koji će da radi sa sha-256 heš blokovima. Dakle, ne može da rešava MD-5 ili bilo koji drugi algoritam već samo onaj za koji je namenski dizajnian.

E sad, ASIC narodski zovemo celu štampanu ploču, ili uređaj, koja pored ASIC čipova sadrži i druge elemente.

upravo to!

@Coyote
Ako stvarno verujes u ovu pricu i smatras da ima potencijala.. ulazi i ne osvrci se na druge..

Ja sam poceo sa kopanjem pre 10 meseci.. i cela prica mi je bila vise nego nerealna.. posle prve isplate od 50$ ulozio sam dosta vise nego sto ti planiras sad.. za svo to vreme.. tj od mog prvog dana rudarenja bila je prisutna prica a-sika i kako je sve gotovo i kako su ljudi pukli pare za grafike.. bas u tom periodu dovlacio sam po 30-40 grafa po turi.. i pun gas..

Sad 6 meseci kasnije mogu da se nasmejem tim a-sik zagovornicima..

Fakultet sam zavrsavam.. tj na budzetu sam i to mi nije opterecenje.. ostao mi je jos 'ebeni diplomski, al ne stizem da ga napisem jer treba naostriti silne asove za rudarenje :D

I ako ti je za ohrabrenje, ja cu sad pojacati kapacitete za barem tu cifru koju si ti naveo :D

A za ove nabedjene @djavolcice sta reci..
Verovatno se jedu sto nisu onda (pre par godina) usli u pricu :)

Meni je celu pricu bitcoina prezentovao clan bencha mige.. i hvala mu do neba.. bio sam u neverici ali posle kratkog perioda potvrdila se ona narodna "gde ima dima ima i vatre" :D

Kako kaze jedan moj drugar.. ovo je filmska prica.. al sve dok bude postojala, pun gas i uzivaj u zivotu :D

Tako da, ako si planirao da ulozis.. ulozi koliko si spreman da oprostis.. i ne veruj previse u a-sik price.. ukljuci samo gram mozga u pogon.. i stavi prst na celo i zalitaj sebe jednu prostu cinjenicu

"Zasto bih ja prodao a-sik nekome, kada se ta investicija otplati za 10dana.. a posle toga taj isti koji je otplatio uredjaj, ce svaki dan praviti gomile para"

E da.. neko spominje godine i ko je kome tata :) ja sam '83 i bas u punom jeku rudarenja dobio sam cerkicu :) istina da sam vise puta preskocio njeno vecernje kupanje.. ali sad kad je sve skockano.. moze se uzivati u lepotama zivota ;)

Bas kada smo organizovali prvi skup rudara u ovcar banji.. dan pre toga sam dobio curicu ;)

Bravo jos jednom.

Djole veruj mi da sam se najezio na deo tvog teksta, znas i sam koji...

Занимљиво је колико се расуђивање око биткоина базира на вери. Као миља марака :D (надреалисти).

Само да додам на конто приче о рмбачењу, једну веома стару јеврејску пословицу "Да се од рада може обогатити, магарци би имали златна седла" :)

A jel bi mogao neko od vas koji su se usrećili sa Bitcoinom da kaže konkretne brojke,dakle koliko je profitirao kada se oduzme cena kupljene opreme?
Mnogi ovde kažu da se isplati,ali niko da iznese konkretne cifre... Jel kupio neko kola ili stan od tog Bitcoina?

A jel bi mogao neko od vas koji su se usrećili sa Bitcoinom da kaže konkretne brojke,dakle koliko je profitirao kada se oduzme cena kupljene opreme?
Mnogi ovde kažu da se isplati,ali niko da iznese konkretne cifre... Jel kupio neko kola ili stan od tog Bitcoina?

LOL !!!

Kakavi bre stanovi, avione smo bre kupili i egzotična ostrva. Meni je komšija s desne strane risim, a sa leve Dule. Ispred je okean, a iza na kopnu farma gde proizvodim pamuk. :D

Šta sve ljudi neće da pitaju. Da nećete izvode iz banke da vam kačimo?

LOL !!!

Kakavi bre stanovi, avione smo bre kupili i egzotična ostrva. Meni je komšija s desne strane risim, a sa leve Dule. Ispred je okean, a iza na kopnu farma gde proizvodim pamuk. :D

Covek je postavio najbolje pitanje koje vam se moze postaviti. Stalno ulazete evo gore risim kaze da ulaze neku lepu svotu novca, znaci ono sto je zaradio je manje vise ulozio, ovamo se kupuju asic-i, a sto vise imas visa je cena struje i koliko si se ti kao pojedinac cimao da sve to sastavis sredis i odrzavas, utrosio si lepo vreme. Baci sve na papir pa ces da vidis da je ovo posao manje vise kao svaki drugi, samo sa rizikom da ti sve propadne kroz 15 dana. Evo jedan tekst na slicnu temu, ali jako lepo prezentuje nacin "side zarade".

http://www.theverge.com/2013/3/27/4099100/income-at-home-herbalife-scamworld-biz-opp

I sta mislis ko ovde ima najvecu zaradu pojedinacno u celoj ovoj prici, rudar? Pa naravno da nije nego Mt Gox.

@risim Razlog sto se ASIC pojavio na trzistu je taj posto je doticna masina u jacim krugovima manje vise normalna pojava ili sa druge strane moze biti pak konkurencija koja ce uvideti manu konkurenta i to sve lepo spustiti u mase (naveo bih ti primer super za to bas u pogledu online zarade, ali nemam vremena sad da pisem). ASIC je realna pojava, koje treba da se plasis, ako je stalno budes zanemarivao i stagnirao u tom smislu unapredjivanja svog rudnika, ne pise ti se lepo, imas brdo primera od prezentacije iPhone-a pa nadalje.

Bitcoin deli jednu veliku slicnost sa Neobux-om (pay to click ad) stalno ulazes, ali slabo sta ti ostane $, naravno i jedan i drugi princip imaju neke svoje karakteristike.

Da citiram samog sebe:

S kojim pravom bilo ko od vas očekuje da mu bilo ko, ne vezano za Bitcoin već za bilo koji posao, polaže račune?

Sve vam piše, postavljali smo milion puta kalkulatore koji računaju isplativost pa računajte sami.

Svašta.

Ne sale, bas je onako kako sam naveo: sve sto nije fpga je asic. I danasnji amd i intel procesori, gpu, cpu u mom atariju iz 1985. sve su to asic.

A vi narodski zovite sta hocete kako hocete ;)

Pa pomešao si. ;)

Ja ga narodski zovem ASIC zbog tebe jer ne "kopčaš" razliku.

Uzmi s ASIC-om, ovim narodskim, pa igraj neku igru ili pokreni OS.

Poslednja izmena:
Nisam ispratio, zasto bi neko/iko platio nekome to sto njegov komp obradjuje neke informacije? Kakve su te informacije koje obradjuju procesori? Sta oni u stvari oobradjuju i zasto je neko to spreman da plati? Da li je u pozadini svega podsticanje na prodaju hardwera, grafickih, ASIC cipova, potrosnju struje...? Ne razumem zasto neko to placa, i ko to placa, obzirom da se time nista ne kreira...

Ај и ја да изјавим за дневник нешто :)

Поента је у томе да се направи средство плаћања, које не зависи од влада, од светске банке, ММФ-а, федералих резерви, америчке владе. Нико нема моћ да штампа биткоин осим рудара који успут рударењем пружају и услуге трансфера новца, тј. тотално чини банке непотребним. Интернет мења лице планете на много начина а биткоин је оно што ће напасти оне најбогатије и најмоћније кругове на планети, тако што ће им избити из руку могућност да константно штампају паре како им се свиђа. Ево главни пример су американци, они су одштампали неке енормне хрпе долара типа 700 милијарди, долар ће кад тад пасти, обична бураније има да добије безвредне доларе, богаташи ће поново покуповати све и свашта. Уствари исто као код нас 90их. Е са валутом коју не контролишу неке силе иза паравана, не може се тако покрасти популација. Сведоци смо еволуције финансијског система кроз интернет :)

Samo da dodam da je sve manje više kako si opisao i naravno mi se sviđa ideja i cela koncepcija BTC-a, ali je problem što je samo jedna menjačnica, MtGox drži oko 80% transakcija. Videli smo šta se dešava sa cenom kada ta glavna karika (da tako kažem) zakaže tj laguje i blokira. Ok bio je i balon sa cenom itd. Hoću da kažem, da trenutno neki opasni igrači tipa moćni bankari koji drže pola (ako ne i ceo ) sveta bi mogli da "kontrolišu", zablokiraju MtGox i odmah problemi i panika. Mogli bi i da teoretski zabrane isplatu širom sveta novac sa Goxa i eto problema i ogromnog pada vrednosti coina ;) bar ja tako mislim.
Ovo sve ne znači da će se i desiti jer je ova priča na globalnom nivou dosta mala, ali kada bi značajno ojačala postoje načini sigurno kako bi nam otežali dalju zaradu.
Za početak bi bilo dobro da postoji još bar 2 (bolje još više) jače berze/menjačnice gde bi se trgovalo pa da podela bude ravnomernija..

A za ove što pitaju za zaradu, pa normalno je kao i u svakom (drugom) biznisu neko je trenutno u minusu (bez opreme pričam) neko je već podigao 100 a neko 10K+ €, zavisi kad je krenuo koliko je vešt bio i koliko je uložio u startu ;)

Poslednja izmena:

Поента је у томе да се направи средство плаћања, које не зависи од влада, од светске банке, ММФ-а, федералих резерви, америчке владе. Нико нема моћ да штампа биткоин осим рудара који успут рударењем пружају и услуге трансфера новца, тј. тотално чини банке непотребним. Интернет мења лице планете на много начина а биткоин је оно што ће напасти оне најбогатије и најмоћније кругове на планети, тако што ће им избити из руку могућност да константно штампају паре како им се свиђа. Ево главни пример су американци, они су одштампали неке енормне хрпе долара типа 700 милијарди, долар ће кад тад пасти, обична бураније има да добије безвредне доларе, богаташи ће поново покуповати све и свашта. Уствари исто као код нас 90их. Е са валутом коју не контролишу неке силе иза паравана, не може се тако покрасти популација. Сведоци смо еволуције финансијског система кроз интернет :)

Ali koliko ja vidim vama je samo bitno koliko to vase novo sredstvo placanja vredi u starim zelenim novcanicama... i najvazniji kriterijum da li cete biti u plusu ilu ne je upravo vase stanje racuna u dolarima/evrima...

Zato ce cela stvar i da propadne jer je to neizvodljivo. Nekada se nije placao porez na Amazon Mechanical Turk, danas se placa. Nekada si mogao naruciti robu iz Srbije a da ne platis PDV, danas malo teze (ako imas srece pa ti ne naplate). Drzave imaju moc, obicno gradjanstvo nema a pogotovo ne gomila ljudi rastrkanih sirom sveta. Prvom prilikom ce USA pokusati da nametne porez bitcoin sistemu a ako to ne uspe, sledi gasenje istog.

Internet aktivizam je kao dosadna muva sto leti oko dzina. Kada je dzin ignorise, muva misli da je postigla nesto i da zapravo ima uticaj na stvari. Dzinu zbog dimenzija je problem da je ubije, pa se tako ganjaju ali nikada muva nece uspeti da preuzme moc od dzina. Tako ni internet aktivisti nikada nece preuzeti moc od onih koji je danas imaju. Oni malobrojni koji poticu sa interneta sto uspeju da steknu moc, se vremenom pod uticajem iste kvare. Nema utopije, nema internet revolucije.

^ Ovo si dobro sročio, i rekao bih da si 99% u pravu, postoj 1% šanse da se nešto značajnije izmeni u sledećih par godina da ne kažem decenija.

Bitcoin ne mogu da uguše, ma koliko se trudili. Tako je koncipiran.
Jedino što mogu da urade je da ga oteraju u ilegalu.

Zato ce cela stvar i da propadne jer je to neizvodljivo. Nekada se nije placao porez na Amazon Mechanical Turk, danas se placa. Nekada si mogao naruciti robu iz Srbije a da ne platis PDV, danas malo teze (ako imas srece pa ti ne naplate). Drzave imaju moc, obicno gradjanstvo nema a pogotovo ne gomila ljudi rastrkanih sirom sveta. Prvom prilikom ce USA pokusati da nametne porez bitcoin sistemu a ako to ne uspe, sledi gasenje istog.

Internet aktivizam je kao dosadna muva sto leti oko dzina. Kada je dzin ignorise, muva misli da je postigla nesto i da zapravo ima uticaj na stvari. Dzinu zbog dimenzija je problem da je ubije, pa se tako ganjaju ali nikada muva nece uspeti da preuzme moc od dzina. Tako ni internet aktivisti nikada nece preuzeti moc od onih koji je danas imaju. Oni malobrojni koji poticu sa interneta sto uspeju da steknu moc, se vremenom pod uticajem iste kvare. Nema utopije, nema internet revolucije.

Неће ићи лако то је сигурно, али има неколико ствари за које мислим да су другачије и ево зашто. Државе на већем делу планете не постоје више као ентитети који у правом смислу држе моћ, то је било раније док финансијски центри моћи нису постали оно што јесу данас. Држава је данас само апарат који неко вози на врху а то није популација. Причао је Макс Кајзер на РТ шта ће се десити ако американци покушају да забране биткоин, десиће се само пребацивање трговине и пословања на територије која га буду користиле. А да га војно забране, како ? То је немогуће.

Мислим да ће пре бити неко постепено пребацивање на сигурне валуте него нека интернет револуција одједном, јер што би неко био глуп па држао паре за које знаш да ће сваки час да пукну као балон тј. долар. Сами америкаци хоће назад златни стандард, и то ће биткоин понудити у некој форми.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Само да додам, наравно да ми је важно ми је колико вреди биткоин, ако ћу већ да га копам у чему је ту проблем?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno