Šta je novo?

Bitcoin nije kripto - kripto je prevara

Babic

Poštovan
Učlanjen(a)
18.07.2017
Poena
95

Primjetio sam da su mnogi ljudi na ovom forumu jako neupuceni i da brkaju babe i zabe mjesaju bitcoin i kripto a to su dva svijeta sasvim razlicita .zato sam otvorio ovu temu da malo pricamo o tome
Ja razumijem ljude bitcoin je apstraktna stvar i promjena paradigme novca pogotovo ako ljudi nemaju znanje o novcu ili tehnicko znanje jako je tesko razumjeti i napraviti razliku ,lako je nasjesti na kripto prevaru zato sam ovde odlucio da pokusam da objasnim razliku izmedju bitcoina i kripta kako bi vam pomogao i kako izbjegli finacijske gubitke i kako nebi nasjeli na kripto prevare
Pokusacu da vam objasnim sta je bitcoin
Bitcoin je montarna mreza i novac potpuno decentralizovana .Sta je novac to je za druge teme prporucujem da procitate ovu knjigu ako zelite da udjete u tu zeciju rupu
Pod pojmom decentralizacije podrazumijeva se da ni jedan sudionik mreze samostalno nema mogucnost da namece ili mijenja pravila na temelju kojih bitcoin monetarna mreza funkcionira.Ne postoji CEO ili grupa ljudi koja kontrolise protokol kao kod krripto coina ili kao upravni odbor sredisnjih banka kao kod fiat valuta .Ne postoji srediste gde se slijva novac ili neko ko je imao prednost
Bitcoin je kao internet protokol ,Kako bi vam olaksao zamislite bitcoin kao internet. intrenet za novac
Kripto je prevara jer su mnogi prevaranti uvidjeli uspjeh bitcoina i da mase ne razumiju sta je bitcoin i da su mase pohlepne sto je privuklo prevarante da iskoriste to neznanje i pohlepu
Naprimjer jedan od prvih prevara je bio Litecoin ,grupa prevaranta se okupljenja oko Kineza Charlie Leea je kreirala Litecoin ali pre pokretanja mreze oni su sebi ostavili veliku kolicinu coina koje su prodavili na trzistu naivcima
Evo napirmjer Charli lLee
https://www.cnbc.com/2017/12/20/lit...sells-his-holdings-in-the-cryptocurrency.html
Mnogi od ovih prevara su i danas jos uvjek zive i funkcionisu Litcoin,Etherium.Solana .Poligon.XRP itd itd
a mnoge prevare su zauvjek nestale ,stotine i hiljade raznih scam coina je otislo u zaborav ,neki su umrli tiho a neki kao bitconekt,onecoin,hex coin .tera luna itd itd su privukli paznju jer su prevare bile ogromne i milioni ljudi su izgubili novac
bitconekt
https://www.justice.gov/opa/pr/bitconnect-founder-indicted-global-24-billion-cryptocurrency-scheme
onecoin
https://www.investopedia.com/terms/o/onecoin.asp
Hex
https://www.reuters.com/world/us/us...fraud-related-unregistered-crypto-2023-07-31/
Tera luna coin
https://www.theverge.com/2023/2/16/23603360/terra-luna-securities-fraud-sec-do-kwon

Kada bi vlade SAD,Rusije i Kine pokusala da zauzmu i ukinu bitcoin one to nebi mogle jer je to nemoguce
Decentralizacija je fundamentalna osobina Bitcoin monertarne mreze jer ni jedan pojedinac, ni jedna kompanija niti bilo koja vlada neke drzave nije u mogucnosti „zauzeti“ mrezu i samostalno promijeniti pravila za razliku od ostalih kriptovaluta scamcoina gde kompanije i programeri koji su napravili te kriptovalute kontrolisu te kriptovalute te mogu mjenjati tu kriptovalutu kako zele
Evo naprimjer Etherium ako uhvate Vitalika Buterina i Lubina i grupu oko njih i pritisnu ih mogu da rade sta zele .Da sad ne ulazim u POS mehenizam koji vodi ka jos vecoj centrazlizaciji
Ali tu je najveci problem sto Vitalik i grupa prevaranta moze da printa sebi novi ETH kad proda sve sto su dodjelili sebi pre pokretanja Eth prevare kao sto upravni odbor sredisnje banke odlucuje kad ce da printa novi fiat novac
Ethereum Co-Founder Vitalik Buterin Sells $100K Worth
https://www.moomoo.com/news/post/34...h-of-eth?level=1&data_ticket=1719132104780491
Niko ne moze da ih zaustavi .Budite jako oprezni ova prevara moze da potraje jos godinama ali ce na kraju zbog inflacije umirati laganom smrcu jer niko ne moze da ih zaustavi da printaju jos ETH ako potraznja naraste i kad sve raspordaju

Ako imate argumenete koje bi meni promjenili pogled slobodo ih iznesite

To je tema stara koliko i kripto. Neko veruje neko ne veruje ostalo nije važno.

Bitcoin je kriptovaluta (i to prva) pa samim tim i jeste kripto.

Kripto je prevara jer su mnogi prevaranti uvidjeli uspjeh bitcoina i da mase ne razumiju sta je bitcoin i da su mase pohlepne sto je privuklo prevarante da iskoriste to neznanje i pohlepu

Ovo je počelo sa BTCom.

Kada bi vlade SAD,Rusije i Kine pokusala da zauzmu i ukinu bitcoin one to nebi mogle jer je to nemoguce

Itekako je moguće. Čak štaviše. daleko je lakše nego što ti koje slijepo slušaš govore. No s obzriom da bi uzrokovalo gubitke kod vladajućih elita takav scenario je vrlo malo vjerovatan.

Decentralizacija je fundamentalna osobina Bitcoin monertarne mreze jer ni jedan pojedinac, ni jedna kompanija niti bilo koja vlada neke drzave nije u mogucnosti „zauzeti“ mrezu i samostalno promijeniti pravila za razliku od ostalih kriptovaluta scamcoina gde kompanije i programeri koji su napravili te kriptovalute kontrolisu te kriptovalute te mogu mjenjati tu kriptovalutu kako zele

Obični ljudi "idu" tamo gdje i bogataši "idu" tako da ako kitovi odluče da promijene BTC protokol oni će to i uraditi i imaćeš situaciju kao sa ETH i ETC.

Moj ti savjet Babiću da razmišljaš svojom glavom umjesto što slušaš slijepo BTC evangeliste koji to rade samo zato što im nije u interesu da narod trguje sa ostalim kriptovalutama jer im ne mogu prodavati svoj BTC po višoj cijeni. Budi kao dzigi12. :)

Kao laik iz glave mogu navesti nekoliko projekta koja su (valjda) decentralizovana , bila bez premine i ostalo u superlativu u odnosu na btc mrezu.
monero , vertcoin , digibajt , miriadcoin.
Monero je zadnjih godina , ili bolje reci rodjenjem bio napadan cak i od jakih drzavnih institucija (necu pomenuti imena) i opstao. Sve sto treba kripto da predstavlja ima u moneru.
Ova naredna tri koja pomenuh se slabo odrzavaju. Na neki nacin je glavni krivac upravo decentralizacija.
Ono sto je ocigledno da je neravnopravna bitka izmedju centralizacije i decentralizacije. Gde su centralizovani kripto projekti u prednosti jer su privukle bogatase i bankare (po principu ako ne mozes ih pobediti a ti im se pridruzi).
Btc_a samim tim sto se kopa asicima po meni to je jedna vid centralizacije. (Ovo vazi manje vise za sve asice - skupi trose mnogo struje i nisu dostupni svima = centralizacija).

U pocetku se nismo zamarali sa time. Kome smo se carstvu priklanjali? Pa onome carstvu ko najbolje placa. Dok je ltc bio profitabilan kopalo se. Kada je uleteo asic , prestalo se pa se jednog leta (2016?) pojavio eth sa xx miliona premine. Da li sam razbijao glavu ? da(malo jesam). Profitabilan? Da. UDri . Imam dva drugara jedan je bio protiv eth sa svim argumentima koje se u zadnjih 3-4 meseca ovde prica i to stoji. Drugi je kopao u jos u beta fazi kada jos nije bilo pulova nego direktno u novcaniku. Na kraju smo svi kopali eth do samog kraja (ovo je opste poznata prica manje vise svih nas).

Sada posto vise niko ne placa sada postoji drugi argument a to je vera. Verovanje da je odredjeni projekat bas taj PRAVI , a svi ostali lazni prevarantski. Pravi projekti sa strasnom dobrom pricom. ubediti nekog da pocne verovati. Xm ...

Posle svega da li su "tvorci" iskoristili situaciju i capili $$$$ nije pravo pitanje. Vec da li smo MI iskoristili priliku i capili $$$$ koji su nam upravo ti momci koje pljujemo omogucili?

Simpatija je jedno razum je drugo. KAda bude doslo vreme za beganje, verujem da ce nam pre toga otezati izlaz. Deja vue.

Monero da bi zastitio decentralizaciju je uradio nesto mnogo gore, izbegao je asic ali je napravio milion i jedan malware, pola mreze ni ne zna da majnuje xmr 😂

Sve sto si Babicu napisao za alt coine vazi i za Btc. Grupa ljudi koja ga je stvorila prva je rudarila po 50btc po bloku i tako izrudarila veliku kolicinu. Svake 4 godine ide halving pa tako sto se kasnije prikljucis vece su sanse da postanes "naivac" na koje dampuju ovi sto su rudarili po mnogo nizim cenama.
Bilo kakve promene na Btc mrezi moguce su ako se slozi 51% mreze. Rollback je radjen 2013. godine, 2019. je CZ tvrdio da za par dana moze da dobije podrsku vecine rudara za rollback..
Dokle god je rudarenje profitabilno, mreza je sigurna, ali cim prestane, a to ce se desiti kad tad (jos najvise 2,3 halvinga), vrlo brzo ce se rudari "sloziti" da produze sebi biznis.
Sustina je jednostavna, svi koji ulazu u kripto to rade da povecaju ili makar sacuvaju vrednost svog novca. Dok cena ide gore svi nedostaci se zanemaruju.
Ono sto mogu da se slozim sa tobom to je da je trziste altcoina postalo shitcoin kazino i da je sve teze zaradito zbog hiperprodukcije prevara.

Sve sto si Babicu napisao za alt coine vazi i za Btc. Grupa ljudi koja ga je stvorila prva je rudarila po 50btc po bloku i tako izrudarila veliku kolicinu. Svake 4 godine ide halving pa tako sto se kasnije prikljucis vece su sanse da postanes "naivac" na koje dampuju ovi sto su rudarili po mnogo nizim cenama.
Bilo kakve promene na Btc mrezi moguce su ako se slozi 51% mreze. Rollback je radjen 2013. godine, 2019. je CZ tvrdio da za par dana moze da dobije podrsku vecine rudara za rollback..
Dokle god je rudarenje profitabilno, mreza je sigurna, ali cim prestane, a to ce se desiti kad tad (jos najvise 2,3 halvinga), vrlo brzo ce se rudari "sloziti" da produze sebi biznis.
Sustina je jednostavna, svi koji ulazu u kripto to rade da povecaju ili makar sacuvaju vrednost svog novca. Dok cena ide gore svi nedostaci se zanemaruju.
Ono sto mogu da se slozim sa tobom to je da je trziste altcoina postalo shitcoin kazino i da je sve teze zaradito zbog hiperprodukcije prevara.
Ovde postoji vise aspekata nerazumjevanja
Prvo vecina ljudi ne razumije sta je novac niti razumije monetarni fiat sistem u kome zivmo pa im je zato tesko da razumiju ekonomske aspekte bitcoina ,radi se o promjni paradige

Druga vrsta nerazumjevanje su tehnicke prirode
Bitcoin je po svoj prirodi potpuno decentrlizovan ,znam da vam je sve apstraktno i tesko razumjeti ali ako ste koristli nekad tornet ,bitcoin je nesto slicno kao tornet
Korisnici imaju bitcoin klijent na svojim racunarima
Niko ne moze da promjeni bitcoin klijent koji korisnik pokrece na svom racunaru osim ako to sam korisnik ne uradi
Rudari ne mogu nista da mjenjaju oni imaju drugu funkciju
Rudari su podredjeni korisnicima koji vrte klijent softver jer korisnici mogu da vrlo lako i jeftino da uniste rudare i njihov bizins u kojii su ulozili milijarde . teorija igra
51% napad je nesto sasvim drugo i on je moguc ali malo vjerovatn i nebi se njime nista postiglo osim sto bi se ometala bitcoin mreza neko vreme ,korisnici bi samo promjnili hash algoritam i taj koji bi pokrenuo 51% napad bi spalio milijade dolara

Ako neko zeli dublje razumjevanje tehnickih aspekata bitcoina preporucujem ovu knjigu u kojoj su opisani dogadjaji iz 2017 kad je vecina ruadra,bogatih kompanija u bitcoinu pokusala da poveca velicinu bloka ,taj dogadjaj se naziva rat velicinu bloka ,prakticno ti veliki entiteti su pokusali da preuzmu bitcoin ali mali korisnici su odbacili promjene
da su uspjeli bitcoin bi bio danas kao eth jako centrtalizovan jer niko vise od obicnih korisnika nebi mogo da pokrece bitcoin klijent softver na svom racunaru vec bi to radil samo veliki entiteti koji bi o svemu odlucivali

Za razumjevanje ekonomskih aspekata preorucujemove dve knjige Bitcoin i Fiat standard

Bitcoin standard je preveden i moze se naci u Srbiji u knjizarama a postoji i u pdf formatu kao i audio formatu na youtubu

Sada posto vise niko ne placa sada postoji drugi argument a to je vera. Verovanje da je odredjeni projekat bas taj PRAVI , a svi ostali lazni prevarantski. Pravi projekti sa strasnom dobrom pricom. ubediti nekog da pocne verovati. Xm ...

Posle svega da li su "tvorci" iskoristili situaciju i capili $$$$ nije pravo pitanje. Vec da li smo MI iskoristili priliku i capili $$$$ koji su nam upravo ti momci koje pljujemo omogucili?

Simpatija je jedno razum je drugo. KAda bude doslo vreme za beganje, verujem da ce nam pre toga otezati izlaz. Deja vue.

This. Sve je sad fino, svako godinama juri da ćapi šta god više može, al u nekom momentu što kažu Ameri shit is gonna hit the fan i šta će kome tad novac zasnovan na veri.

Al možda ja nisam u pravu, možda su Babići ovog sveta stvarno smislili kako da najzad naprave ekonomsko blagostanje štancujući novac iz ničega. Mnogi su to pokušavali vekovima i nikom nije pošlo za rukom.

This. Sve je sad fino, svako godinama juri da ćapi šta god više može, al u nekom momentu što kažu Ameri shit is gonna hit the fan i šta će kome tad novac zasnovan na veri.

Al možda ja nisam u pravu, možda su Babići ovog sveta stvarno smislili kako da najzad naprave ekonomsko blagostanje štancujući novac iz ničega. Mnogi su to pokušavali vekovima i nikom nije pošlo za rukom.
Ti si jos 2017 kad je bitcoin bio par hiljada dolara tvrdio da ce Babici ostati sa gacama na stapu na jednoj temi gde sam ja tvrdio da cemo ga za nasih zivota gledati na 100 k ili 200 k
Moram da budem iskren i da priznam da tada nisam razumio bitcoin na nivou na kojem ga danas razumijem

Zlatni standard je propao jer zlato nije ispunjavalo sve karakteristike dobrog novca
Zbog nedostataka zlatnog standarda dobili smo prevarantski fiat
Bitkoin je rijesio problem prisutan od postanka ljudske civilizacije pitanje novca i prakticno ima sve karakteristike koje dobar novac treba da ima
Bitcoin je najsuperiorniji oblik novca koga je svijet ikad vidio i zbog toga ce u narednim godinama i decenijama demonetizovati zlato i pokupiti svu monetarnu premiju ne samo sa zlata vec i sa nekretnina .U narednih 10 god bitcoin ce gotovo sigurno nadmasiti zlato po market capu
Ziv bio pa vidio

Ti si jos 2017 kad je bitcoin bio par hiljada dolara tvrdio da ce Babici ostati sa gacama na stapu na jednoj temi gde sam ja tvrdio da cemo ga za nasih zivota gledati na 100 k ili 200 k
Moram da budem iskren i da priznam da tada nisam razumio bitcoin na nivou na kojem ga danas razumijem

Zlatni standard je propao jer zlato nije ispunjavalo sve karakteristike dobrog novca
Bitkoin je rijesio problem prisutan od postanka ljudske civilizacije pitanje novca i prakticno ima sve karakteristike koje dobar novac treba da ima
Bitcoin je najsuperiorniji oblik novca koga je svijet ikad vidio i zbog toga ce u narednim godinama i decenijama demonetizovati zlato i pokupiti svu monetarnu premiju ne samo sa zlata vec i sa nekretnina .U narednih 10 god bitcoin ce gotovo sigurno nadmasiti zlato po market capu
Ziv bio pa vidio
BTC može da postane ono što si naveo, ali isto tako može da pukne koliko sutra i da ostane samo u sećanju.

Ziv bio pa vidio

Jedna od glavnih karakteristika novca je relativno stabilna vrednost, Bitcoin to ne moze imati (inace bi XRP bio glavni :D ).
Zato bitcoin nikada nece moci da zameni novac.
Sto naravno ne negira sve druge kvalitete kripta, tj BTC-a.

BTC će biti nezvanična alternativa zlatu.
Zvanično ne odgovarž državama jer nije centralizovan, ne odgovara većini građana jer nije stabilan i ne odgovara muljatorima jer nije podložan lakim promjenama.

Zato je osuđen da bude alternativa.

Odustao sam na Bitcoin nije kripto.
Da si napisao da Bitcoin nije samo kripto vec nesto vise imalo bi smisla. Ostatak "informacija" je kao da si iz par knjiga izvukao po recenicu i kao napisao si nesto. Nisi apsolutno nikome pomogao da ne pukne na berzi, kako losim ulaganjem tako i losom trgovinom.
Nemoj da mi zameris ali tema je presiroka i preglomazna da bi u jednom postu ista pametno napisao. S puno stvari se ne slazem uopste ali nije ni bitno.

Bitkoin jeste kripto valuta prva nastala i tata svih ostali, on je zaseban sam za sebe decentralizovan u potpunosti sa anonimnim kreatorom što mu daje mnogo na značaju. Ostale kripto valute spadaju pod Altcoin tata je njihov ETH ja to tako gledam... I ni jedan Altcoin se ne može porediti sa BTC.

Ne samo altcoini, ne može se ništa na tržištu porediti sa bitkoinom, unikatan je i specifičan jer nema borda direktora, nema nikoga ko upravlja njim, zato je poseban, izmedju ostalog.

Ne samo altcoini, ne može se ništa na tržištu porediti sa bitkoinom, unikatan je i specifičan jer nema borda direktora, nema nikoga ko upravlja njim, zato je poseban, izmedju ostalog.

To onako teoretski dobro zvuči. U praksi, Bitcoin projekat vodi ista grupa divelopera koja vedri i oblači skoro od samog početka. Ti ljudi su multi-milioneri od bitcoina kog su iskopali na samom startu kad je moglo da se kopa kašikom i generalno su vrlo shady. Tu kamarilu su godinama optuživali za koluziju sa rudarima, nameštanje cena i mnogo što šta. Bilo je i svađa u toj grupi, ljudi su odlazili i međusobno se pljuvali, forkovali lanac, itd.

Ako te interesuje Bitcoin politika, napravi sopstveni Bitcoin Improvement Proposal, pa vidi s kim ćeš da imaš posla.

Satoši je izbacio papir i obavio svoje, sazidao temelje i nestao, naravno da mora biti nekoga ko će raditi na izvornom kodu i održavati ga, suština je da je sve otvoreno.
To što su multimilioneri ne znači da su shady, pritom ne kažem da nisu, našli se na pravom mestu u pravo vreme, realno uzeli pristojnu količinu kada je bila jeftina, jer nikoga drugog nije to zanimalo.
Ne znam mnogo o tome, ali osim onog lika što je forkovao i napravio BCH, ne znam za druge likove, taj je da kažemo shady ali nije odavno u Bitcoinu, tera nešto svoje.

Ne interesuje me Bitcoin politika, za sada, ali verujem da nije lako da se menja protokol tek tako, ako uopšte.
Michael Saylor da izadje sada i predloži nešto, verujem da bi bio odbijen, ma šta god da je u pitanju tj. kakav god Improvement Proposal, zato to i ne radi, pretpostavljam, možda grešim 🤷‍♂️
Tu smo svi da naučimo nešto svaki dan, nije sramota ne znati.

Satoši je izbacio papir i obavio svoje, sazidao temelje i nestao, naravno da mora biti nekoga ko će raditi na izvornom kodu i održavati ga, suština je da je sve otvoreno.
To što su multimilioneri ne znači da su shady, pritom ne kažem da nisu, našli se na pravom mestu u pravo vreme, realno uzeli pristojnu količinu kada je bila jeftina, jer nikoga drugog nije to zanimalo.
Ne znam mnogo o tome, ali osim onog lika što je forkovao i napravio BCH, ne znam za druge likove, taj je da kažemo shady ali nije odavno u Bitcoinu, tera nešto svoje.

Ne interesuje me Bitcoin politika, za sada, ali verujem da nije lako da se menja protokol tek tako, ako uopšte.
Michael Saylor da izadje sada i predloži nešto, verujem da bi bio odbijen, ma šta god da je u pitanju tj. kakav god Improvement Proposal, zato to i ne radi, pretpostavljam, možda grešim 🤷‍♂️
Tu smo svi da naučimo nešto svaki dan, nije sramota ne znati.
Bitkoin je tu da ostane i mislim a niko neće i ne može njegovo mesto zauzeti e što se tiče ETH mislim da njega mogu skloniti i tu se kolebam izmedju par kripto valuta

@morbius , video maločas i setio se tebe :)
To je to, objasnio čovek sve ukratko.

Prazna priča. Kao, sve je ovo decentralizovano, trustless navodno. Treba tu gomila poverenja, prvo i osnovno moraš da poveruješ da Bitcoin uopšte nešto vredi, a ne vredi ništa, čarobni pasulj. Onda tu krene da se pominje scarcity, ja kažem da mora da ima i utility i onda se bezveze vrtimo u krug. Nikad ništa nije prihvaćeno kao novac zato što ima dobre osobine da se koristi kao novac, roba je postajala novac zato što su ljudi želeli da poseduju korisnu stvar.

To je druga priča.
Ovo je na konto onoga što si rekao oko politike, Improvement proposal itd.
Nema šta neko da predlaže niti da menja, niti to i može.

Potencijalni problem u budućnosti može biti provaljivanje privatnih ključeva sa quantum računarima, ali to je za sada SF, sem toga bio bi to kolaps svega generalno, ne samo Bitcoina.

To je druga priča.
Ovo je na konto onoga što si rekao oko politike, Improvement proposal itd.
Nema šta neko da predlaže niti da menja, niti to i može.

Jes, pošto ti se Sejlor u to razume ko Marica u krivi. On je tu da ulaže tuđe pare u tech fantaziranje, to mu je opis posla još od pre kripta.

Nije on bitan, nego to ti je tako, dokaži suprotno ili objasni kako bi mogao da se menja protokol, nema problema, ja bih voleo to da znam, izašao bih iz bitcoina onda verovatno.
Naleteo sam slučajno na taj short danas jer pratim Swan kanal, dobro je objašnjeno u nekoliko sekundi, verovatno je mnogo duže pričao, moraću da potražim taj intervju :)

Nazad
Vrh Dno