Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

A pola godine im treba da isporuce 300 komada. :d

Pratim forume prica se da ima mozda i blizu 30 000 pre order-a, jos nije krenula serijska proizvodnja ako krene tad ce se znati pouzdanije gde ste
A i ti sto su vec uplatili za tih 300-1000kom prvi sto dobiju ima debelo da se nafatiraju tu nema sumnje, ali oni su i rizikovali pa i zasluzuju

Poslednja izmena:
Ova 7970 matrix je opaka karta, ali 460e je mnogo.
Šteta što google translate ne raid i konverziju forinti u €. :)

Ako "pukne" rudarenje BTC-a zbog ASIC-a, LTC neće pući. Svi rudari BTC-a će preći na LTC i tako će i dalje zarađivati...

Nemaju oni ništa na stanju, ne znam da li si nekad bio do njih? :)
Sve im je u "magacinu", posluju tako što ti naručiš nešto kod njih, oni zovu uvoznika da naruče da to stigne kod njih pa ti onda oni prodaju... Stanje kod njih = 0.

Poslednja izmena:
A i jako je zanimljiva cena ovih 7950 :D

@zeljko za kraj aprila asicminer je najavio jos 50th i avalon treba da isporuci nekih 36th i to je to sto se tice za prvu polovinu ove godine, a to ce biti u pogonu period maj-jun, sa tom snagom dif skace minimum duplo, s obzirom da 7950 trenutno donosi nekih 120e, tad ce biti 60e, "mi" kad smo poceli sa ovim zarada je bila 35e, a cena moze jos i da skoci...

zeljko je napisao(la):
Nisi me razumeo, ne govorim o propadanju bitcoin-a ili padu cene, vec o naglom skoku diff, koliko tacno ne znam, sve zavisi od broja asic-sa koje isporuce, jer realno ako GPU tuce 100$, asic ce tuci 2500-5000$ sto je nerealno, mozda u prvih 3-4 meseca pa ce doci do pucanja diff, u sto ne zelim da ulazim kad i koliko
Ono sto se prica da je kapacitet proizvodnje oko milion asic uredjaja godisnje, mada je sve to nagadjanje

I sami znate da je limit bitcoin-a na 21 milion i da je vec stiglo rudarenje do 10m, diff se mora povecat kako bi se usporilo rudarenje jer je plan da 21mil dostigne tek 2020+ godine pa racunajte

Ja vidim da ti ne razumes. Diff kada se poveca smanjice se broj iskopanih novcica, to konstantno usporava. Diff se nivelise tako da konstantno bude oko 144 blokova dnevno i to je to. Ne moze diff skociti toliko naglo, jednostavno isporuka asic-a je prespora koliko bi trziste zelelo da bude. Kako bude skakala snaga i skok cene je neminovan. U kojoj meri videcemo ali zarada je svakim danom sve bolja zbog sve veceg ulaganja. Ovaj period itekako treba iskoristiti. Mozda nece biti ovako dobro uvek, mozda ce biti i bolje, zavisi od ulaganja a jako je lepo krenulo. Ovo je prica kao nijedna do sada, ne podleze bukvalno nijednim pravilima koji se odnose na druge stvari. Svaki strah i kolebanje umeju da kostaju na duze staze. Ja sam se tog straha oslobodio pre par meseci i super mi ide. Da sam druge slusao jos bi bio na jednoj karti.

http://pastebin.com/r9Dky7UV

Interesantan clanak. :)

Jedino sto se ne slazem jeste vrednost btc-a kad pukne. Ovde se spominje 10-20$. Ja bih pre rekao da ce vrednost biti 25-30$ u slucaju pada. Ali mislim da je bitcoin daleko od toga... :)

Tacno i logicno. Ne mogu se pare - novac stvoriti nioutkuda. Da imam 10-ak ili vise btc-a pratio bih vrlo pazljivo btc-e i na prvi znak pada ih prodao.

E sad to moze da bude ujutru, a moze da bude i nakon sto btc dostigne 200$....Samo je pitanje ko ce kupiti toliko btc coina.

Tacno i logicno. Ne mogu se pare - novac stvoriti nioutkuda. Da imam 10-ak ili vise btc-a pratio bih vrlo pazljivo btc-e i na prvi znak pada ih prodao.

E sad to moze da bude ujutru, a moze da bude i nakon sto btc dostigne 200$....Samo je pitanje ko ce kupiti toliko btc coina.

Jel probao neko ovo: https://en.bitcoin.it/wiki/Bitcoin_Alert

ili ovo https://play.google.com/store/apps/details?id=st.brothas.mtgoxwidget&hl=en

Može li da se podesi alarm na odrećeni pad ili skok cene?

Uroš je u pravu, tada neće imati ko da kupi novčiće koliko će ponuda biti velika. Bitno je to nekako namirisati i biti među prvima. :)

Nisi me razumeo, ne govorim o propadanju bitcoin-a ili padu cene, vec o naglom skoku diff, koliko tacno ne znam, sve zavisi od broja asic-sa koje isporuce, jer realno ako GPU tuce 100$, asic ce tuci 2500-5000$ sto je nerealno, mozda u prvih 3-4 meseca pa ce doci do pucanja diff, u sto ne zelim da ulazim kad i koliko
Ono sto se prica da je kapacitet proizvodnje oko milion asic uredjaja godisnje, mada je sve to nagadjanje

I sami znate da je limit bitcoin-a na 21 milion i da je vec stiglo rudarenje do 10m, diff se mora povecat kako bi se usporilo rudarenje jer je plan da 21mil dostigne tek 2020+ godine pa racunajte
da li neko moze da mi pojasni sta je tacno taj ASIC (u hardwerskom smislu)?

Na lugons predavanju pre par nedelja u novom sadu sam cuo da to treba da bude FPGA / VHDL vatijanta koja trosi 10x manje struje a brza je x puta od najbrzih GPU???

Kao prvo, bilo koji FPGA nema sanse da bude ni blizu namenskom hardwareu, pogotovo sto je potreban masivni paralelizam! ...plus je skup.

Dakle, sta je ASIC (tj sta bi trebao da bude posto kontam da ga jos uvek nema u prodaji)??

Uros Novakovic je napisao(la):

Kupice svi oni koji zele da zarade trgovinom bitcoin-a. Cena stalno skace i svi se utrkuju da kupe. Dokle god bude svezeg priliva novca i ljudi zeljnih zarade btc ce skakati. Sad se hajp toliko digao da ne verujem da ce padati skoro. Koliki je hajp jasno se vidi po ceni. Potraznja je ogromna i cena ce ici gore jos.
U jednom trenutku sigurno ce doci do pada, ogromnog pada ali bas nece biti toliko skoro. Isuvise je ovde neiskoriscenog potencijala i moguce obrta novca da bi se dozvolilo da to pukne za mesec ili dva ;)

Nece to tako lako ici. Hajp ga drzi visoko, ne realno stanje ponude i potraznje. I sadasnji promet kakav takav mu je postavio ovu cijenu. Jesnostavno, kad krene da pada, niko ga nece htjeti bas kao sto ga sada svi zele.

Dok je ovako dobra cifra, treba trgovati koliko ko ima. Hw radi svoje, ne vidim razloga zasto ne kesirati to sto napravi za mjesec dana.

Edit: Ono sto ga eventualno moze spasiti je da naprasno postane opste prihvaceno sredstvo placanja na netu. Dakle, da mozes kao i sa pravim novcem da kupujes na ebay, amazonu, placas racune, rezervises hotele, avio karte i slicno... Dakle, da bude univerzalna internet valuta.

Za sada je samo dobro naduvan balon.

Poslednja izmena:
Sve je to ok ali nemojte da potcenjujete hajp. Hajp povecava potraznju drasticno. I sto je najveca fora, to funkcionise savrseno. Svi koji su do sada ulozili lovu bili su u plusu, nema razloga da stane u skorije vreme. Dali ce to puci za 3 godine? Mozda, ko zna. Dali ce puci za 3 meseca? Nema sanse!

da li neko moze da mi pojasni sta je tacno taj ASIC (u hardwerskom smislu)?

Na lugons predavanju pre par nedelja u novom sadu sam cuo da to treba da bude FPGA / VHDL vatijanta koja trosi 10x manje struje a brza je x puta od najbrzih GPU???

Kao prvo, bilo koji FPGA nema sanse da bude ni blizu namenskom hardwareu, pogotovo sto je potreban masivni paralelizam! ...plus je skup.

Dakle, sta je ASIC (tj sta bi trebao da bude posto kontam da ga jos uvek nema u prodaji)??

Šta je sad pa tebi? Mrzi te da tražiš u ovoj temi?

Čuo si za FPGA a nisi čuo za ASIC ??? Istraživanja u oba smera idu paralelno. Koja li ti to predavanja slušaš? :S:

http://en.wikipedia.org/wiki/Application-specific_integrated_circuit

Ovo sam već kačio, nije skupo proizvesti, ima ih ko pleve (FPGA)

http://www.copacobana.org/

Poslednja izmena:
Realno, koji jos biznis model omogucava povrat sredstava za 40-60 dana?
Uzmite procjenu za 2x2000e konfe i za 2x500e konfe i uz pomoc bilo kog btc digitrona, sta mislite koja ce sredstva da se brze isplate?

Ovo je sad trenutak koji treba iskoristiti. Za ljeto ne znam, ali ne vjerujem da ce jesen docekati. Ko sad ima kes da ulozi u 3-4 kompa sa dobrim karticama, na vecem je dobitku nego da da pare pod kamatu ili da okusa srecu u nekom kazinu. Sa ovim jednostavno nema greske sada. Rizik je sveden na apsolutni minimum sto se ulaganja tice. Dobit moze da bude samo u vecoj ili manjoj cifri. Minusa nema.

bilo bi dobro kad bi nasli semu pa da uradimo u kucnoj radinosti :d

Neverovatno je kako dobro krckaju brojeve to do sad nije vidjeno, nesto sto sam racunao po nedelju i vise urade za dan, ako se jos vise bude mogao da se optimizuje openCL kod za neke racune bice bruka. Malte ne svaka karta mu dodje kao jedan blejd a dosta je jeftinije, sa ovim vasim miningom me bacate u razmisljanje da napravim neki switch da malo krcka a malo minira. Jedino sto je u sobi gde krckaju pakao tj bice pakao tek leti i ako je sve pod vodom

6970 powercolor, nova 190 eura, sta mislite o ovome?

Vidim da se spekuliše o sudbini Bitcoina, hoće li potrajati ili neće...
Zapitajte se zašto je došlo do skoka potražnje, samim tim i cene coina?
Bankarski sistem širom sveta puca uveliko. Nakon Kipra je došlo do značajnog skoka, pomislite šta će biti nakon Portugala/Španije/Italije tj. koje god sledeće krize.
Jedina muka su ASIC-i. Ko ih ima biće kralj, bukvalno :)

Trenutno su BTC i LTC isplativi po ovim cenama. Dokle bude ovako treba uživati :D

Poslednja izmena od urednika:
Sada sam gledao po netu gde bih mogao da nabavim extendere sa molexom i nigde ih nema.

jel' taj molex bas neophodan tj da li da porucim extendere bez njega?

Nije neophodan, ja imam bez i sve radi savrseno. Pod uslovom naravno da imas dovoljno konektora na napajanju da sve povezes

http://pastebin.com/r9Dky7UV

Interesantan clanak. :)

Jedino sto se ne slazem jeste vrednost btc-a kad pukne. Ovde se spominje 10-20$. Ja bih pre rekao da ce vrednost biti 25-30$ u slucaju pada. Ali mislim da je bitcoin daleko od toga... :)

Ko sto rece sajber samo bi maloumnik sad iskesirao neku vecu kolicinu btc-a, valjda su ukapirali da je mnogo pametnije da se smire i puste vreme da odradi svoje, odnosno da ljudi kupovinom btc-a upumpaju novac u btc i tako mu povecaju neku realnu vrednost... juce mi je berza donela jos 15$ :p...

Poslednja izmena:
Kad kliknem na payout na pool-u, koliko treba vremena da se pojave btc na mtgox-u?

Par sati, odnosno od jednog sata pa navise...

Hvala! U startu se čini smešno, ali dok kopam komp radi potpuno normalno, i inače ga ne gasim, a sad zarađuje i neku crkavicu :)

Ko sto rece sajber samo bi maloumnik sad iskesirao neku vecu kolicinu btc-a, valjda su ukapirali da je mnogo pametnije da se smire i puste vreme da odradi svoje, odnosno da ljudi kupovinom btc-a upumpaju novac u btc i tako mu povecaju neku realnu vrednost... juce mi je berza donela jos 15$ :p...

Nikada mi ne mozemo saznati da li maloumnik drzi neku vecu svotu novca ili ne, i koliku maloumnik ceka cenu da rasproda sve to. Realno njega vise nece biti briga da li je i kako srusio berzu/vrednost btc, kada ce u svoj dzep staviti 600.000~700.000e.

A ja na mtgox-u prodao za 150e 3 novcica. :p Stavim tu cenu, i niko je kupuje nekoliko minuta, za 5 min se vratim u kancerariju rekao ajde stavicu novu vrednost, kad ono mi ostalo 0.7 btc a ostatak u evrima, znaci nije sve odjednom prodao. :) I posle minut ode i tih 0.7Btc...

Vrh Dno