Šta je novo?

Biostar Tforce P965 i E6300 - zapucavanje masine posle Orthosa i na minimalnom OC

tibby

Čuven
Učlanjen(a)
28.04.2003
Poena
619
Imam gore navedenu plocu i procesor i 2gb Geil black dragon rama...nikad nisam nesto previse OC-ovao, drzao sam ga oko 2.5ghz i radilo je stabilno... posle sam resio malo da se igram i digao ga na nekih 2.8-2.9 bez podizanja napona, ukljucio Orthos i sve silne programcice za kontrolu...drljao ga nekih 20ak minuta i sve je bilo ok. Nakon toga prekinuo rad Orthosa i nastavio da surfujem po netu da bi mi ubrzo ispisalo poruku da vise ne moze da snima na E: drajv a nakon toga se restartovao komp.

Kada sam ga ponovo upalio vise nije mogao da digne sistem vec prijavio gomilu ostecenih fajlova... Pomislio sam da je HDD problematican, posle sam ga pregledao sa svim zivim programima, formatirao i sve je pokazivalo da je on OK. Ponovo sam nabacio sistem (XP SP3) i racunar mi se poceo zamrzavati bez nekog posebnog povoda, makar nista ne radio na kompu. Probao sam i sa drugom Win instalacijom i ista prica. E sad ja sam uvek proc. OC-ovao malo, na oko 2.3-2.4 znajuci da je to pre radilo normalno i jako stabilno.

Sada sam u situaciji da nakon one moje igrarije i Orthos-ovanja, a potom i pada sistema vise ne mogu ni malo da OC-ujem procesor jer se uvek zamrzava, a sada kada radi na defaultu mu se to desava ali dosta retko!?

Da li je moguce da je to igranje bez dizanja napona i Orthosa nanelo nekakvu stetu procesoru? Da li je moguce ispitati sa necim ispravnost procesora? Sta je moguci uzrok tome sto ne mogu vise da OC-ujem procesor koji je pre odlicno mogao da se klokuje?

hvala i pozdrav

Imam gore navedenu plocu i procesor i 2gb Geil black dragon rama...nikad nisam nesto previse OC-ovao, drzao sam ga oko 2.5ghz i radilo je stabilno... posle sam resio malo da se igram i digao ga na nekih 2.8-2.9 bez podizanja napona, ukljucio Orthos i sve silne programcice za kontrolu...drljao ga nekih 20ak minuta i sve je bilo ok. Nakon toga prekinuo rad Orthosa i nastavio da surfujem po netu da bi mi ubrzo ispisalo poruku da vise ne moze da snima na E: drajv a nakon toga se restartovao komp.

Kada sam ga ponovo upalio vise nije mogao da digne sistem vec prijavio gomilu ostecenih fajlova... Pomislio sam da je HDD problematican, posle sam ga pregledao sa svim zivim programima, formatirao i sve je pokazivalo da je on OK. Ponovo sam nabacio sistem (XP SP3) i racunar mi se poceo zamrzavati bez nekog posebnog povoda, makar nista ne radio na kompu. Probao sam i sa drugom Win instalacijom i ista prica. E sad ja sam uvek proc. OC-ovao malo, na oko 2.3-2.4 znajuci da je to pre radilo normalno i jako stabilno.

Sada sam u situaciji da nakon one moje igrarije i Orthos-ovanja, a potom i pada sistema vise ne mogu ni malo da OC-ujem procesor jer se uvek zamrzava, a sada kada radi na defaultu mu se to desava ali dosta retko!?

Da li je moguce da je to igranje bez dizanja napona i Orthosa nanelo nekakvu stetu procesoru? Da li je moguce ispitati sa necim ispravnost procesora? Sta je moguci uzrok tome sto ne mogu vise da OC-ujem procesor koji je pre odlicno mogao da se klokuje?

hvala i pozdrav
Da li si proverio temperaturu procesora???Provrti orthos ili linx neko vreme pa vidi da li ce da se zamrzne???Ako pukne na def...onda nesto nije u redu...Postoji mogucnost da se proc ostetio,ali minimalna...Svaki noviji proc ima vise vrsta zastite...tako da ne verujem....Pre bih rekao da te zeza RAM ili graficka!Zamrzavanje slike u vecini slucajeva je posledica lose RAM memorije ili eventualno viskokih temp graficke kartice,a ,moguce da ti je napajanje na izdisaju......

Poslednja izmena:
Isao bih procesom eliminacije.

Clear CMOS za pocetak. Nakaci drugi hard i vidi sta se desava. Zamrzavanja se najcesce desavaju zbog nestbilnog procesora ili HDDa. Kasnije bi krivica mogla da padne na plocu...

Poslednja izmena:
ram proverio, grafichku proverio, hdd proverio (mada ne mogu da se zakunem u njega)
shto se tempa tiche, nije to u pitanju...imam hyper TX2...ne ide preko 50c

ram proverio, grafichku proverio, hdd proverio (mada ne mogu da se zakunem u njega)

shto se tempa tiche, nije to u pitanju...imam hyper TX2...ne ide preko 50c
Moj bold!

A cpu + plocu!? Probaj da overklokujes CPU na drugoj ploci pre svega...

Poslednja izmena:
napajanje LC Power od 450W...sa istim je radilo i ranije dobro i stabilno

nemam bash gde da proverim cpu

pa lose je to napajanje, jos ako je staro mozda su oslabili kondezatori u njemu
koliko ima Ampera na +12V grani?

Jesi fiksirao PCI-E magistralu na 100 MHz ?? Poshto ako ti je nameshtena na AUTO podigao si je zajedno sa FSB-om i zbog toga imash oshtecene file-ove na disc-u.

EDIT: Ovo vazi za SATA Disc-ove.

Poslednja izmena:
Ne mora da znaci da ce povecanje pcie magistrale uticati negativno na hdd (pa cak iako su sata1/2). Povecana pcie magistrala utice da se graficka automatski oc, pa ovo moze da dovede do nestabilnosti sistema. Meni npr. zbog ploce mora pcie magistrala da stoji uvek na auto, tako da je pcie takt 125mhz i tako sljaka vec 10-11 meseci (hdd su sve sata2 WD) i sljakaju bez ikakvih problema.

Ne mora da znaci da ce povecanje pcie magistrale uticati negativno na hdd (pa cak iako su sata1/2). Povecana pcie magistrala utice da se graficka automatski oc, pa ovo moze da dovede do nestabilnosti sistema. Meni npr. zbog ploce mora pcie magistrala da stoji uvek na auto, tako da je pcie takt 125mhz i tako sljaka vec 10-11 meseci (hdd su sve sata2 WD) i sljakaju bez ikakvih problema.

Citao sam o tome ranije, a i pricali smo kad sam bio kod tebe. Naime, nisam siguran da je to slucaj sa svim grafickim karticama, znam da je vezano sa 9600GT.

http://news.softpedia.com/news/Nvid...e-9600GT-Kills-its-9800GT-Brother-80015.shtml

Ja nemam drugu graficku pa da probam, mada mi je nekako logicno da se povecanjem pcie magistrale povecava i brzina GPU (slicno kao kod CPU gde se dize FSB). Neka proba da zakljuca pcie na 100mhz pa nek vidi da li ce da mu se popravi stabilnost. Ona moja prva ploca koja je riknula (video si je gore izlozenu) Tforce 965PT je radila sa pcie na 100mhz super stabilno na fsb od 415mhz...dok je radila:smoke:

Za pocetak, vrati sve na def. i provrti neki test stabilnosti.
Mislim da taj procesor za 2.8-2.9GHz trazi jos voltaze...

Ne mora da znaci da treba veci napon. Ja e6300 drzim na default naponu 1.325v za 2.9ghz, a ova GA ploca ima jos i solidan vdrop, tako da sve zavisi od primerka.

Mislim da je konkretni E6300 moj bivsi procesor i zato kazem..
@tibby, ako si u prolazu, svrati do mene, ponesi memoriju i cpu pa cemo provrteti kod mene na ploci..

Vrh Dno