Šta je novo?

Biostar TA790GX

Cat

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2004
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 3600 & Xigmatec HDT-S1284
Matična ploča
MSI MAG B550 TOMAHAWK
RAM
2X16GB G.Skill RipJaws DDR4@3600
GPU
GTX 1650
Storage
Samsung M.2 980pro & SATA 850 EVO
PSU
CHIEFTEC GDP-650C
Biostar je ponudio 4 varijante ove ploče:

TA790GX 128M
-On Board 128MB DDR2 Side-Port memory
-ATX Form Factor

TA790GX A2+
-On Board 64MB DDR2 Side-Port memory
-ATX Form Factor

TA790GX XE
-Micro ATX , 1XPCI-e 16X
-On Board 64MB DDR2 Side-Port memory

TA790GX3 A2+ ("deluxe" model)
-ATX Form Factor
-On Board 128MB DDR3 Side-Port memory
-100% Solid Capacitors

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

cena : http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813138128

review

Još uvek je nema kod nas (koliko ja znam), ali me zanima ipak da li se neko ipak dočepao ove ploče i kakva su iskustva s njom. Meni je ona prvi pik za sledeći prelazni rok.

Okačite i neki review ako naletite.

Poslednja izmena:
Ovaj mATX skroz dobro izgleda...

da oni su njihovi glavni distributeri i dobijaju ploče jako brzo.

pa jeftinija je skoro 50 eura !

Poslednja izmena:
U čemu je razlika ovo "64Mb / 128MB DDR2 Side-Port memory"?

to ti koristi samo ako nećeš stavljati neku normalnu grafičku, tj. ako ćeš se "igrati" sa integrisanom.
to je bilo na J&W 780g pločama koje su uvek bile znatno brže od konkurencije bez sideport memorije.

pod brže mislim bolje u igrama.

U čemu je razlika ovo "64Mb / 128MB DDR2 Side-Port memory"?

Benchmark je napisao(la):
AMD sa 790GX čipsetom insistira na prisustvu dodatnih 128 MB memorije na ploči koja će biti rezervisane za „frame buffer“ potrebe integrisane grafike. Naravno, upotrebljeno je i novo ime za ovo već poznato rešenje – “Performance Cache“. Dodatkom ove memorije (može biti korišćena i DDR2 i DDR3 memorija), povećavaju se performanse IGP-a za nekih pet procenata, što uz rast radnog takta omogućava primetan skok performansi u odnosu na 780G čipset.

Znacice samo korisnicima integrisane grafike.

I dalje ne shvatam. :)
To mu dođe kao širina magistrale na "normalnim" grafikama?
Ili količina memorije za frame buffer? Šta je frame buffer?

I dalje ne shvatam. :)
To mu dođe kao širina magistrale na "normalnim" grafikama?
Ili količina memorije za frame buffer? Šta je frame buffer?

To ti dodje dodatna memorija za grafichku. Znachi onih 64/128 koristi samo grafichka. Pored tih 64/128 moze josh koristiti sistemsku memoriju kao svaka obichna integrusha... Jel razumesh sad ?? :)

Poslednja izmena:
@kull Athlon LE, ništa od rekorda :)

Thunderdrome ajde bre daj mu ga po testiranju :crash:
Nemoj da nas mucis, daj nam makar opste utiske...

Ploča i memorija su tu a sutra stiže ostalo.
U guzvi sam, strpljenja molim.

Koliko je realni dobitak sa 128 mb ddr2/ddr3 side port memory??? Isplati li se dati 1000-2000 dinara više?

Pa naravno da je bolje DDR3. Npr, kod starih 780G plocha ako je bio side port ddr2 u 3dmarku 06 bi se dobijalo oko 2000 markova. A kad je side port ddr3, dobija se oko 2800 markova.

Poslednja izmena:
Ma ok, svima je jasno da je više-bolje :D mislio sam da li je i koliko to primetno prilikom korišćenja ovakve ploče u čisto multimedijalne svrhe? Znači, ništa ozbiljno od računara, net, office, muzika filmovi, pre svega HD i HD ripovi! Vredi li zbog ove namene dati više novca za recimo GB MA78GPM-DS2H sa 128mb DDR3 (ili neku sa 790 čipsetom), ili uzeti jeftiniji biostar ili gb bez side-port memorije?

Zar nije malo samo 128Mb VRAM-a?

+ "povuče" još 512Mb sistemske memorije i sasvim dosta.

I kad iskombinuje DDR3 i DDR2 onda su rezultati k'o u onom linku gore što je Thunderdome okačio, neprimetno poboljšanje...

Evo stiglo sve, trenutno se instalira Vista (po želji korisnika). Box cooler Athlon-a LE-1640 prilično zuji (sve je na stolu). Bios je AMI-jev, neobično mi je jer sam navikao na Award-ov.
Temp. proc. je 30 a ploče 28 stepeni nakon pola sata rada. Ubaciću napred 1 vent da malo piri jer ovaj plek na NB izgleda slabo. Sata konektori su okrenuti za 90 stepeni.
Nakon instalacije sistema ću pročešljati Bios i pusti malo Orthos-a i 3dmark.

WD400BB 40GB je iz stare mašine i nekako je lenj. Prilično čekam na prikaz određenih menija tokom instalacije. Nakon prvog reseta u toku instalacije ostao je na boot-u. Prethodno je bio Windows ME i sa njim je boot-ovao. Eto za početak.

Edit: Pustio sam instalaciju Server-a 2008 i ovaj put ide boot sa HDD-a.

Poslednja izmena:
Orthos test, uz blagi OC na 3.1 GHz, posle 1h skoro da nije zagrejao ploču. Drop je na 1.216 V i stoji kao zakucan. Jeste da je test pao ali temperture su stvarno fine. NB cooler je mlak a od procesora hladan.
Videćemo situaciju u zatvorenom kućištu. Pustiću još 3Dmark na brzinu, sestra je nestrpljiva.

Prilozi

• Orthos-test1.jpg
    Orthos-test1.jpg
    182.5 KB · Pregleda: 155
Nije loše.
Ali to može i sa svakom AMD 690G pločom.
Bilo bi lepo da vidimo rezultate sa Phenom-om.

Thunderdome ajde odvrti 3DMARK 05, bas me zanima koji su rezultati na toj konfiguraciji...

Nazad
Vrh Dno