Šta je novo?

Biostar 690G, moguci problem

Asteriks

Slavan
Učlanjen(a)
14.02.2007
Poena
319
U stvari ne znam gde bih postavio ovu temu.
Racunar koji radi na platformi pomenute ploce, sa Sempron procesorom posle nekoliko dana rada krene otezano da cita podatke sa diska. HDD je SATA, dok je DVD ATA (mozda je ovo znacajno za kasniji rasplet).

Par puta sam reinstalirao razlicite verzije Windowsa i reinstalacija je prosla OK. Medjutim, posle nekoliko dana krene isto.

Stavio sam HDD na test. Na tom istom racunaru krene da ocitava bad sectore, medjutim kada ga stavim na drugi racunar ceo test prodje bez bad sectora. Takodje, kada ga vratim na njegovu prvobitnu konfiguraciju, prodje bez bad sectora.
Nisam hteo ishitreno da donosim odluku da je HDD neispravan, pa sam potrosio dva dana na njegovo testiranje i cini mi se da je OK.
Testirao sam i memoriju. I ona je OK. DVD cita i narezuje kako treba.
Ploca i procesor deluju da rade stabilno, sto se tice temperatura. Napajanje je CM.

Ne znam sta bih na kraju zakljucio. Jedino sto mi pada na pamet jeste to da je u pitanju neki ATA-SATA konflikt, jer se problem manifestuje tako sto podaci posle izvesnog vremena rada ne mogu da se citaju sa HDD-a.
Ovo kazem jer sam na jednoj starijoj ploci imao slicnu situaciju, gde je HDD bio SATA, a DVD ATA. Tu se HDD povremeno gubio, a kada se ukljuci i iskljuci SATA kabl on se opet vidi.

Biostar ima nesto bogatiji BIOS, pa je mozda tu neophodno uraditi neko podesavanje koje ne spada u default. Opcija za HDD je Native IDE, sto bi mislim i trebalo da bude.

Ima li neko resenje ili nekakvo slicno iskustvo?
Probao bih da stavim SATA DVD RW i tako eleminisem ATA, odnosno IDE iz sistema.

Uh brate ne znam šta da ti kažem.Nije naivna situacija.Po meni,ipak probaj sa novim HDD-om.Čisto da rasčistiš tu neke stvari.Od nečega moraš krenuti jel tako.;)

takodje bi ti i ja to preporucio,cisto da budes siguran da nije hdd:type:

Pa zar je moguce da hard disk ne moze pouzdano da se dijagnostikuje da li je ispravan ili ne?
I ako uzmem novi hard disk treba da ga ostavim neko vreme da radi i tek onda vidim da li je sve OK. Jer, problem koji sam opisao pojavljuje se tek posle nekoliko dana upotrebe racunara.
Pa ako se uspostavi da je OK, onda imam visak HDD i nepotrebnu investiciju. Onda opet sledi kupovina nove komponente i isprobavanje (recimo maticne ploce), itd.

sad malo da nagadjamo

Taj hard je bio u nekoj starijoj konfi? Proveri da li slucajno ne radi u SATA1 modu, pa da zbog toga pocne da brlja na biostaru. Mozda ima dzamper koji treba skinuti. Proveri za konkretni model HDa (nisi ni naveo koji je disk) da li je jos neko imao problema u toj kombinaciji.

Poslednja izmena:
ljudi imam slican problem, ploca isto biostar (iz potpisa),ali za intel platformu. Sistem se posle odredjenog vremena pocne kociti,do potpunog zamrzavanja.Kad restartujem komp, ploca ne prepoznaje hard disk, tek nakon ubadanja u drugi sata konektor na ploci,sve ponovo radi ok,do harda nije, jer sam bio ubedjen da je hard u pitanju. otisao kupio novi i posle 10ak dana isti problem.
takodje imam ata dvd rezac.malo malo pa cupam sata kablic i vracam da bi sve radilo. nemam pojma sta da radim

Pa zar je moguce da hard disk ne moze pouzdano da se dijagnostikuje da li je ispravan ili ne?
I ako uzmem novi hard disk treba da ga ostavim neko vreme da radi i tek onda vidim da li je sve OK. Jer, problem koji sam opisao pojavljuje se tek posle nekoliko dana upotrebe racunara.
Pa ako se uspostavi da je OK, onda imam visak HDD i nepotrebnu investiciju. Onda opet sledi kupovina nove komponente i isprobavanje (recimo maticne ploce), itd.

Pa ti ako ne možeš da nađeš neki HDD koji je ispravan da se poslužiš,onda ti je najbolje da poneseš računar u neki proveren servis,pa će tamo već naći načina da reše problem.
P.S.Uvek sam bio rezervisan prema mladim firmama,naročito kada su ploče u pitanju.Ploča mora proverena da bude,da bi računar imao šanse da radi korektno.
Da se niko ne uvredi,ali kakav bre Biostar.Mene je toliko čuveni Asus zimus zatrpao od problema,i samo mi fali još o Biostaru da razmišljam.Kada se dokaže jakom statistikom,pa ćemo razmisliti.

Poslednja izmena:
P.S.Uvek sam bio rezervisan prema mladim firmama,naročito kada su ploče u pitanju.Ploča mora proverena da bude,da bi računar imao šanse da radi korektno.
Da se niko ne uvredi,ali kakav bre Biostar.Mene je toliko čuveni Asus zimus zatrpao od problema,i samo mi fali još o Biostaru da razmišljam.Kada se dokaže jakom statistikom,pa ćemo razmisliti.

Ovom prilikom zelim da prikazem par cinjenica iz proslosti IT industrije kako neki ovde ne bi svasta pricali tj pisali.

"History

In 1980, the IT industry was growing at a breathtaking rate. The founder of BIOSTAR GROUP, equipped with accumulated experiences in electronic parts buying and selling and with a careful study of the future demand for mainboards and add-on cards, established BIOSTAR MICROTECH INTERNATIONAL CORP in 1986.
In the early years, BIOSTAR was concentrating on the manufacturing of mainboard built for XT form factor. To maintain steady business growth, BIOSTAR managed to keep investing large portion of capitals and manpower in new products design and development, which at the same time has been enabling us to stay in competitive rank in the rapid evolution of computer industry.

To meet the demands of market development by providing more integrated solutions to customers, BIOSTAR has enriched our competence in the designing and manufacturing of products such as add-on cards, multi-media and system products.
In 1990, in order to expand our capacity to meet demands of global customers, BIOSTAR was the first to establish our manufacturing premises in China. In 1998, our sales revenues exceeded 130 million US dollars and we ranked 227th among the top 1000 enterprises in Taiwan. Furthermore, in 1999 we obtained the ISO 9001 certification and became a publicly listed company in the same year. The future of BIOSTAR is unlimited."

Tako da je ta mladjana firma mladja godinu dana od mene:d znaci ipak postoje dovoljno dugo da za to vreme postignu neke rezultate i kvalitet da njihovi proizvodi steknu fanove, a cene nema potrebe da komentarisemo posto su stvarno fer za ponudjeni kvalitet.

A da umalo da zaboravim...slucajno sam pogledao i kad je Asus osnovan i mogu reci da nije puno madji od Biostar-a, svega par godinica.

"ASUS was founded in 1989 in Taipei, Taiwan by TH Tung, Ted Hsu, Wayne Hsieh, and MT Liao - all four were computer engineers from Acer. The name ASUS originated from Pegasus, the winged horse of Greek mythology.[5] The first three letters of the word were dropped to give the resulting name a high position in alphabetical listings."

Poslednja izmena:
Masterokrata:

To kada je on počeo sa radom,nema ama baš nikakve veze sa ovim što ja pričam.Bio je i ostao batal!!!.Za mene su mladi i ne samo za mene.Nikada ni u jednom brendu recimo nisam naišao na Biostar.A o čemu ja govorim biće ti jasnije kada budeš sklopio preko 1000 mašina i odservisirao nekoliko hiljada,uglavnom tuđih.:)

Elem,da se vratimo na temu.Mislim da nije isključeno da ploča nije u redu,sa tim čipom 690 sam imao dosta problema,pa flešovanja po celu noć,pa reinstalacije,pa zamene koje čega...sve uzaludno.Brljavi to samo tako.Ali najpre mislim da treba da raskrstiš sa hardovima.Kako god moraš krenuti od nečega.Pozajmi neki disk negde bre!!!:)

Ja sam imao tu plocu u kombinaciji sa SATA HD WD od 250gb i ATA rezacem i sve je radilo ok.Prodam je drugaru stavim SATA HD WD od 320gb i ATA rezac - sve bilo ok neko vreme.A onda poce da ga zeza nece da ucita windows.Reinstaliram OS radi kod mene ok 3 dana pa kod njega 3 dana pa opet nece.Tako par puta , racunam ima 3 sina koji svasta rade pa sjebu nesto , iznova reinstalacija - opet isto.
Evo je opet kod mene pa cu je testirati malo duze da vidim sta je muci.

Poslednja izmena:
Jos nesto - mozda zeza SATA kabal meni se desavalo bas na toj ploci - bench HD mi je bio los dok nisam promenio sata kabal!

pisalo se vec na ovom forumu o sata kablovima koji se dobijaju uz biostar ploche.
otprilike iskache BSOD i slicne gluposti sa kablom koji dobijete sa plochom.
zamenom sata kabla sve se resava.

tako da bi i ti mogao to da probas pa da nam javis ima li poboljshanja.

Hvala ljudi na odgovorima.
Izvinjavam se sto nisam bio tu par dana, ali sam vec pomislio da je ova tema zamrla.
Dacu i malo detaljnija objasnjenja.

ja sam do sad u zivotu imao 2 Biostar ploce od kojih su samo obe pravile problem....

ljudi imam slican problem, ploca isto biostar (iz potpisa),ali za intel platformu. Sistem se posle odredjenog vremena pocne kociti,do potpunog zamrzavanja.Kad restartujem komp, ploca ne prepoznaje hard disk, tek nakon ubadanja u drugi sata konektor na ploci,sve ponovo radi ok,do harda nije, jer sam bio ubedjen da je hard u pitanju. otisao kupio novi i posle 10ak dana isti problem.
takodje imam ata dvd rezac.malo malo pa cupam sata kablic i vracam da bi sve radilo. nemam pojma sta da radim

Upravo isti slucaj je i kod mene. Taj racunar je jos kod mene i sve sada radi OK. Ali posle nekoliko dana rada on ce sigurno poceti da brljavi. Hard disk je WD 160GB SATA, model AAJS. Probao sam i drugi hard (isti model) i on radi OK, ali kao sto kazem i ovaj prvobitni radi OK neko vreme, tako da pretpostavljam da bi i novi hard radio OK neko vreme. Tacno je da kada se SATA kabl izvuce i ponovo vrati, komp opet radi dobro nekoliko dana. Kabl sam takodje menjao.

Utvrdio sam jos jedan simptom koji je verovatno vezan za rad pomenute ploce.

Kada na racunar povezem struju, monitor, PS2 tastaturu i USB misa, startujem komp, podigne se windows, usb mis ne radi. Ostavim ja tako da stoji u windowsu 5-6 minuta, kako bih, kao, dao windowsu vremena da prepozna misa, ali mis i dalje ne mrda.
Kada izvucem misa (bez gasenja racunara) i vratim ga u isti ili bilo koji drugi USB sa zadnje strane, mis momentalno proradi.
Ponovio sam postupak vise puta i isto se desava uvek.
Windows je XP Pro SP3 i za njega mogu da garantujem da je OK, s obzirom da je instaliran na dosta masina i radi stabilno u tom pogledu.

Po meni je Biostar skroz ok, za malo para dobija se pristojna ploca, naravno ne bas savrsena ali sve mora negde da se plati. Evo ova moja me sluzi preko godinu dana savrseno, a imam nekoliko sata hardova, sata dvd-rw, a imao sam pre toga i ide i nemam problema.
Inace Asteriks jel si probao update biosa, Biostar biosi u prvim revizijama nisu bas nesto, ali kasnije se sve popravi. A imas i one modovane varijante na rebels haven forumu pa pogledaj i tu...

Update biosa je realna opcija koja mi preostaje. Jedino sto ne mogu odmah znati da li je to popravilo stvar.
Inace vrlo sam blizu odluke da zamenim plocu, a da se ja posle zezam sa ovom plocom.
Moze li se taj update naci na biostar sajtu i zna li neko da me uputi. Nekoliko puta sam radio update, doduse uvek na laptopu. Postoji verovatno i program pomocu koga se to uradi iz windowsa?

Obicno uvek postoji bios verzija sa kojom se moze flesovati iz Windowsa i zove se Winflash.Ja sam flesovao bios dosta puta i uvek mi je dobro radio bios posle toga.

NAPOMENA: Pre flesovanja bios-a uvek usnimi stari bios za svaki slucaj,ako ti se srusi bios kod flesovanja,da mozes vratiti stari bios nazad da bi ti ploca bila u funkciji!

Imas na biostar sajtu sve sto ti je potrebno za flash.

Ako kod tebe radi ok a kod vlasnika ne radi onda je verovatno ovo:

Prodam je drugaru stavim SATA HD WD od 320gb i ATA rezac - sve bilo ok neko vreme.A onda poce da ga zeza nece da ucita windows.Reinstaliram OS radi kod mene ok 3 dana pa kod njega 3 dana pa opet nece.Tako par puta , racunam ima 3 sina koji svasta rade pa sjebu nesto , iznova reinstalacija - opet isto.
Evo je opet kod mene pa cu je testirati malo duze da vidim sta je muci.

Imam dosta ovakvih situacija. Par dana racunar bude kod mene i radi ok. Vratim ga vlasniku a on me zove drugi dan i kaze da ne radi :wall:

Ja sam sa biostarom imao problema samo kad sam spojio SATA DVD-RW, pa sam imao konflikt izmedju HDD i rezaca. Mada mislim da se poslije ispostavilo da rezac nije bio u redu.

Samo da kazem da sam sa tom plocom bio prezadovoljan sve je radilo iz prve bez problema i dobro se klokovala a platio sam je manje od 70e. Zatim useo ASUS za 95e i problemi od prvog dana :mad:

Ne bi bilo lose da kontaktiras nekog od prodavca Biostar ploca,sa pitanjem da li je na nekoj Biostar ploci imao taj problem,ako jeste u cemu je bio i kako ga je resio.Ljudi koji naveliko rade sa Biostar-om uglavnom su upoznati sa njegovim problemima i oni ce ti dati najbolji savet za resenje problema!

Vrh Dno