Šta je novo?

Bios

• Začetnik teme Djino
  • Datum pokretanja
D

Djino

Guest
Bio sam kod ortaka koji ima gigabyte bx plocu(ga-6bx7),posle pola gajbe piva odlucili smo flashovat bios i naravno zeznuli stvar.Verovatno je otisao bios chip,pa da li ima tu pomoci ili da baci plocu.
Hvala

nadjes nekog ko ima istu plocu, tamo iscupas bios dok komp radi, ubacis tvoj i flesujes ga. vrati onaj stari...

Miroslav je napisao(la):
nadjes nekog ko ima istu plocu, tamo iscupas bios dok komp radi, ubacis tvoj i flesujes ga. vrati onaj stari...

Ja ovo NE BIH poslusao...

Raspitaj se za nekog ko ima EPROM programator (probaj na forumu u "Malim oglasima") - ako je chip ispravan, samo ce da se upise novi sadrzaj, ali nije problem da se nadje i odgovarajuci nov chip...

Nadji na maticnoj ploci jumper koji regulise rad Bios-a, skini ga pa ga vrati posle jedno 15 sekundi. a zatim prilikom podizanja masine udji odmah u Bios i odaberi opciju Load default settings.

NIkako , na zivo nista ne vadi iz kompa.Tako je , treba ti eprom programator.Samo pitanje, zar ta ploca nema dual bios?Pazi imali su iosti na P3, a na P4 nemaju?!

Ovo razmisljanje koje je izneo Miroslav je interesnatno, ali i deluje pomalo sumanuto!
Na ovu temu se pre par meseci vodila rasprava, bez nekog zakljucka, ali ako je neko probao ovu gimnastiku neka javi kako je proslo!
Pazdrav!

Ne bih da izgleda kao reklama

...ali obrati se ovom tipu:
Uros
[email protected]
064 1101-959

ortak mi je sredio bios na mojoj ploci, evo je jos uvek shljaka

Hvala grgi za post, a sada da razjasnimo flesovanje bios-a na zivo.
Da bi to uradio, potrebno je imati dve ploce, ne moraju da budu iste.
Treba podici ispravnu plocu do cistog dos prompta, i onda spremiti award/ami flash util sa bios rom-om.
Odkucas sve sto je potrebno, ali ne pritiskas enter.
E sada posto BIOS cip dobija struju samo za vreme POST-a, znaci kada se uradi njegov "shadow to ram", znaci iskopira se u ram, radi brzeg izvrsavanja, dotok struje se prekida.
Sada se on vadi, i stavlja cip koji zeli da se puni.
Znaci ubacis cip za punjenje, i pritiskas enter.
Medju setom komandi za flesher mora da stoji forsirano setovanje koje zaobilazi chipset, bios cod, m/b cod, block size, i.t.d.

Posto se cip napuni, kompjuter se iskljuci, izvadi bios iz zdrave ploce i prebaci u "bolesnu".

To je to, a evo stvari koje mogu da krenu naopako:

-Los BIOS cod (Ima vise verzija ploce, vise verzija BIOS-a)

-Lose vadjenje (osteti se pin, ili se iskrivi)

-Lose stavljanje (skoro najgora opcija, ako se okrene cip za 180 stepeni, pin za VCC core od 5v/12v dolazi na GND signal, i cip se spaljuje u pola sekunde, a ako se ovo ne provali, ode i CMOS I/O, mozda stampa ispod BIOS-a, a mozda i Chipset, posto BIOS chip moze da dostigne i do 200C)

-Los set komandi za fleshovanje

-Losa verzija BIOS Flash programa

Ovo uputstvo sto sam naveo radi, i radio sam ga preko 300 puta, ali sa profesionalnim kljestima za to, sa serijom BIOS flashera, i znanjem svih komadni vezanih za BIOS E(E)PROM programiranje.
Naravno bilo je slucajeva i da omanem, ali programator je tu, kao i dzak BIOS cipova :)

Ne bih da plasim nikoga ovde, ali bilo je ljudi koji su hteli da urade sami, i uspeli, ali bilo je i onih koji nisu, pa imam oko ~60 maticnih na servisu
:(

Opciju na zivo bi preporucijo samo profesionalcima. Imao sam problema sa Bios -om i nesto me je sprecilo da odradim operaciju na zivo. Bolje 7.5 Eura za flash -ovanje nego posle 100 Eura za novu plocu.

Ja radio na zivo davno davno kao klinac i potpuni amater i sve je bilo OK (Ali su i BIOS-i bili fizicki veci i laksi za vadjenje i vracanje u plocu ;-) ). Svakako ne bih preporucio ovu operaciju na novijim plocama, jer flash BIOS-a i nije nesto skup.

Kad smo kod toga, ko radi za 7,5e flash. Imam par ploca za flash i trazili su mi izmedju 10 i 15e po ploci, a bas sam mislio kako je 7,5e odmerena cifra za operaciju od par minuta uz odgovarajucu opremu.

Ako moze dajte neki kontakt.

Pozdrav

e da, 2002... citam kao nije mi jasno ... i tek onda provalim datum :)

mada moram da zahvalim mdobri za ovaj up, stvarno nisam znao da moze da se odradi flash na ovaj nacin

kakva je situacija kod aktuelnih ploca?

Poslednja izmena:
Uf uf uf... Bas sam ga iskopao :d . :wall:

Sorry svima koje sam bespotrebno iscimao.

Sto se tice novijih (vrednijih) ploca, mislim da je mnogo bolje platiti 10-15e i resiti problem sa programatorom nego rizikovati jos jedan spaljen bios ili cak i gore plocu.

Pozdrav.

evo nabavio sam shemu od jednog prijatelja za bios programator, ako neko zeli...

Prilozi

• BIOSprogramator.zip
    437.9 KB · Pregleda: 100
A koje ste pivo pili,ako je Jelen ja mislim da tu pomoci nema :)))
Gigabyt ploce imaju dual bios!
Ziveli Lave!

Garant se seca sta je pio pre 4 godine!!!

Vrh Dno