Hvala grgi za post, a sada da razjasnimo flesovanje bios-a na zivo.
Da bi to uradio, potrebno je imati dve ploce, ne moraju da budu iste.
Treba podici ispravnu plocu do cistog dos prompta, i onda spremiti award/ami flash util sa bios rom-om.
Odkucas sve sto je potrebno, ali ne pritiskas enter.
E sada posto BIOS cip dobija struju samo za vreme POST-a, znaci kada se uradi njegov "shadow to ram", znaci iskopira se u ram, radi brzeg izvrsavanja, dotok struje se prekida.
Sada se on vadi, i stavlja cip koji zeli da se puni.
Znaci ubacis cip za punjenje, i pritiskas enter.
Medju setom komandi za flesher mora da stoji forsirano setovanje koje zaobilazi chipset, bios cod, m/b cod, block size, i.t.d.
Posto se cip napuni, kompjuter se iskljuci, izvadi bios iz zdrave ploce i prebaci u "bolesnu".
To je to, a evo stvari koje mogu da krenu naopako:
-Los BIOS cod (Ima vise verzija ploce, vise verzija BIOS-a)
-Lose vadjenje (osteti se pin, ili se iskrivi)
-Lose stavljanje (skoro najgora opcija, ako se okrene cip za 180 stepeni, pin za VCC core od 5v/12v dolazi na GND signal, i cip se spaljuje u pola sekunde, a ako se ovo ne provali, ode i CMOS I/O, mozda stampa ispod BIOS-a, a mozda i Chipset, posto BIOS chip moze da dostigne i do 200C)
-Los set komandi za fleshovanje
-Losa verzija BIOS Flash programa
Ovo uputstvo sto sam naveo radi, i radio sam ga preko 300 puta, ali sa profesionalnim kljestima za to, sa serijom BIOS flashera, i znanjem svih komadni vezanih za BIOS E(E)PROM programiranje.
Naravno bilo je slucajeva i da omanem, ali programator je tu, kao i dzak BIOS cipova
Ne bih da plasim nikoga ovde, ali bilo je ljudi koji su hteli da urade sami, i uspeli, ali bilo je i onih koji nisu, pa imam oko ~60 maticnih na servisu