Šta je novo?

BIOS ROM checksum error

staxm

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2003
Poena
619
AWARD BIOS Text Error Messages:

BIOS ROM checksum error - System halted The checksum of the BIOS code in the BIOS chip is incorrect, indicating the BIOS code may have become corrupt. Replace the BIOS

ovo sam nasao na net-u

gigabyte ploca ga-8ie533
nije htela ni u bios....tek posle nekog 30-og restarta udje u bios(samo vrti ventilatore)...
uradjen update biosa i intaliran xp...ostavljen preko noci bez napajanja i pri ponovnom startu sutradan prijavi "BIOS ROM checksum error".....i posle par restarta udje u bios...prijavi ponekad flopy drive error....ali na kraju ipak proradi

e sad pitanje...

dali bi neki drugi bios update pomogao....ima na zvanicnom sajtu neka beta verzija.....i da nije mozda problem do baterije na ploci,mada ne gubi "time & date" u biosu

Nije nikako do baterije na ploci. Ako je masina overklokovana ume da se zbuni BIOS. Ako si preterao, smanji malo ili vrati na difolt, pa probaj da li radi kako treba. Ako i na difoltu pravi probleme onda cip treba zameniti ili probati taj obrisati i na programatoru ponovo napuniti.

Aca je napisao(la):
Nije nikako do baterije na ploci. Ako je masina overklokovana ume da se zbuni BIOS. Ako si preterao, smanji malo ili vrati na difolt, pa probaj da li radi kako treba. Ako i na difoltu pravi probleme onda cip treba zameniti ili probati taj obrisati i na programatoru ponovo napuniti.

nije overklokovana...sve stoji na difoltu....bios prepoznaje p4 1.7ghz (17*100)
skidao sam kuler i pise na procesoru da je 1.7/400fsb/256....

da li ga je dobro prepoznao,posto nemam bas puno iskustva sa intelom

flesovan bios i sa beta verzijom....bios cip zalemljen,ne moze da se skida....i ne mora da se ostavlja preko noci da se vidi greska pri startu,dovoljno je samo par minuta bez napajanja i prijavljuje istu gresku

Poslednja izmena:
probaj da klirujes bios,
ako si probao izvadi bateriju i vrati,
ili izvadi procesor pa ga vrati, meni je nekada to pomoglo

KIBLA`s je napisao(la):
probaj da klirujes bios,
ako si probao izvadi bateriju i vrati,
ili izvadi procesor pa ga vrati, meni je nekada to pomoglo

sve probano i na kraju zamenjena ploca...nestadose svi problemi...jos samo da napomenem da su neki kondenzatori na staroj ploci,koja je skinuta,poceli da "bubre" na vrhovima

Sanyo kondenz. da crknu!?

staxm je napisao(la):
flesovan bios i sa beta verzijom....bios cip zalemljen,ne moze da se skida....i ne mora da se ostavlja preko noci da se vidi greska pri startu,dovoljno je samo par minuta bez napajanja i prijavljuje istu gresku

Moze da se skine zatim se ugradi podnozje i teraj dalje.

Nazad
Vrh Dno