Šta je novo?

Bios pamti podesavanja samo kad je pod naponom?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

maddog74

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2006
Poena
320
Moja oprema  
Laptop
Samsung np350e5c-a02hs 01.2015.
Tablet
/
Mobilni telefon
XIAOMI Redmi-Note 8 Pro
Pametni uređaji
XIAOMI Smart Band 4
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dakle ploca je Biostar P4M900-M4,na doticnom racunaru riknulo je napajanje i uzeto je novo,ali....
Podesim sva setovanja u BIOS-u i udjem u Win bez problema,restartujem racunar sve ok nema problema,ugasim racunar,posle nekog vremena ga upalim,sve ok nema problema.
ALI kad skinem napojni kabl ,pa ga vratim na napajanje,ukljucim racunar i cvrc,vraceno sve na fabricke vrednosti,standardna poruka,tipa,menjao si procesor,proveri setovanja i CMOS checksum error,defoult settings loaded.
Na sta vam ovo lici,menjao sam tri baterije,ali isto,jedino da probam jos sa mojom iz racunara za koju sam 100% siguran da radi,ali da je prazna baterija,vracao bi ,valjda,fabricke vrednosti i posle restarta i gasenja dok je napajanje pod naponom...

Problem

Da li ti i datum resetuje ili samo podesavanja? Ako datum ostaje onda nije do baterije.

Provericu kontakt,resetuje se sve ,pa i datum...

PROBLEM

Kao sto Cupo kaze, proveri podnozje za bateriju. Ako je moguce, dok je racunar izgasen iz struje, izmeri voltmetrom bateriju dok je u podnozju. Ima i drugih elektronskih kvarova koji prave takve smetnje ali prvo probaj ovo.

I meni se desilo jednom da je kontakt za bateriju pravio problem. Iskrivio se tako da nije dodirivao bateriju, pa se BIOS stalno resetovao.

Na sta vam ovo lici,menjao sam tri baterije,ali isto,jedino da probam jos sa mojom iz racunara za koju sam 100% siguran da radi,ali da je prazna baterija,vracao bi ,valjda,fabricke vrednosti i posle restarta i gasenja dok je napajanje pod naponom...

Gresis, kad je pod naponom nece resetovati BIOS iako je baterija losa.

kupi novu bateriju (~50din)

Sad sam stavio i četvrtu bateriju po redu i izdignuo kontakt na podnožju za bateriju i nije se resetovao BIOS! :)
Probaću ponovo ujutru,kad prenoći ;)

???

Samo datum i vreme? U stvari se resetuje kompletan bios ali tebi verovatno i nije nista menjano od default vrednosti pa primecujes samo vreme i datum da su resetovani. Vecina problema tog tipa potice od baterije i/ili kontakta u podnozju, kao sto smo videli iz ovog primera.

Pa drugari nece da bidne :D
SAMO vreme i datum se resetuju, sva druga podesavanja ostanu ok, i nije baterija jer je menjana.

brate, nova baterija je 50din

Ipak nije sve gotovo,sad mi uredno kasni sat,podesavanja u BIOSU se ne resetuju,ali mi kasni sat.U winu je sve namesteno kako treba,vremenske zone itd,ali kasni,nije valjda ,opet, slaba baterija?

Kasni?

Mislis npr. na sat vremena kasni 5 minuta? Da li ti kasni i dok je ukljucen u struju?
Bios se dok je racunar pod naponom napaja sa +3VSB i nema veze sa baterijom. Ako i tu kasni onda probaj da flesnes taj bios. A flesni ga i ako ne kasni:)

treci put: nova baterija je 50din

Baterije su bile sa ploca koje su rashodovane zbog nekih drugih kvarova,ali sad odoh po novu!

Au bratela :smash: , pa mora nova , skroz nova, potpuno nova. Pa javi sta biva.

HM,pazi sad ,nova kosta 70 din.!Mrzelo me da se cimam do radnje,ali RADI!!!

Hvala Bogu da si konacno poslusao.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno