Šta je novo?

BIOS ne prepoznaje vise HDD

na12

Slavan
Učlanjen(a)
04.10.2008
Poena
309
Imam HP laptop i od pre neki dan mi hitaci hard disk jednostavno prestao da postoji u BIOS-u. Prilikom ukljucivanja laptopa kad BIOS treba da ponudi uredjaj sa kog cu da podignem sistem cuje se jedno klik iz dela laptopa gde je hard disk i vise se nista ne cuje,ili je suvise tiho a ja ne cujem zbog ventilatora koji radi punom brzinom sve dok se ne pocne podizati sistem. Sa livecd-a se podigne sistem normalno i radi,ali i tu se ne vidi hard disk. Interesuje me da li je neko imao slican problem,i sta bi moglo da bude? Da li je stvarno hard disk otisao ili je problem do maticne ploce ili nekog kontakta? Buni me to klik koje pre nisam cuo. Da li na osnovu ovih podataka neko moze da nasluti o kojem se kvaru hard diska radi(elektronika,mehanika,motor,glava...)? Mozda se samo zaglavila glava. Citao sam na internetu da u tom slucaju treba izvaditi hard disk i blago ga na krajevima saviti,posto su mikrometri u pitanju. Da li na taj nacin mogu da ostetim hard disk. Imam neke snimke i fotografije na njemu i pokusavam na sve moguce nacine da ih ne izgubim.

Ako je SATA HDD, njega mozes da povezes na desktop racunar pa da vidis kako se ponasa

Jeste sata,ali ne znam kako da povezem,a i nemam dodatne kablove.

Ako je SATA HDD, njega mozes da povezes na desktop racunar pa da vidis kako se ponasa

A zašto PATA disk ne bi mogao da poveže?

Jeste sata,ali ne znam kako da povezem,a i nemam dodatne kablove.

Treba ti samo adapter sa sata na usb, nije skup ali ga je malo teže naći.

Takođe možeš da probaš sa nekim od bootabilnih programa za testiranje diska, možda ti otkriju nešto više o tome koji je problem u pitanju

Poslednja izmena:

Takođe možeš da probaš sa nekim od bootabilnih programa za testiranje diska, možda ti otkriju nešto više o tome koji je problem u pitanju

Ali kako da testiram kad ga BIOS ne vidi. U samom BIOS-u ima opcija za testiranje hard diska koju sam pre koristio ali je sad posivljena i ne moze se pokrenuti test,valjda zato sto BIOS misli da nema hard diska. Da li ce ti programi moci premostiti ovu prepreku?

Bootabilni programi se sa dvd ili cd diska podignu "umesto" sistema i sa njima možeš da testiraš razne stvari: hdd, memoriju, itd.... Naravno može ti se desiti da se ni u tom programu ne vidi hard disk ali svakako možeš da probaš.

Pokusacu,mada mislim da je BIOS kao neka vrsta mosta između hardvera i softvera,i ako ga BIOS ne vidi nema sanse nijedan program da ga vidi.

Ne znam da li uopšte nema šanse ali svakako se ne bih mnogo oslanjao na to. :)
Samo dajem predloge šta bi mogao da uradiš, mada moj prvi izbor bi svakako bio priključivanje diska na neki drugi računar...

Naravno da moze da poveze i PATA disk, ali mu treba adapter posto PATA za laptop i desktop nisu isti, dok SATA disk povezes isto kao i onaj od 3.5"
direktno na maticnu plocu

@na12
Ako ga povezes na neki desktop racunar i bios ga ne vidi, znaci da je gotov.

Poslednja izmena:
Istina, ja sam se toliko navikao da kačim sve preko usb adaptera da mi nije ni palo na pamet da može samo da otvori komp i zakači ga na ploču. :d

Ne znam da li uopšte nema šanse ali svakako se ne bih mnogo oslanjao na to. :)
Samo dajem predloge šta bi mogao da uradiš, mada moj prvi izbor bi svakako bio priključivanje diska na neki drugi računar...

Ima sanse, veruj. :)

Jako cudna stvar, od kad sam uboo SSD u SATA3 port i prebacio na AHCI u BIOSu mi vise ne prepoznaje HDD koji je na SATA2, a evo ga uredno radi bez ikakvih problema. Mrzi me da cackam i izvaljujem ZASTO kad u radu nema problema. :)

Ima sanse, veruj. :)

Jako cudna stvar, od kad sam uboo SSD u SATA3 port i prebacio na AHCI u BIOSu mi vise ne prepoznaje HDD koji je na SATA2, a evo ga uredno radi bez ikakvih problema. Mrzi me da cackam i izvaljujem ZASTO kad u radu nema problema. :)
Isto i kod mene, SSD se ne pojavljuje u Satandard setup-u ni na spisku diskova pri BOOTu ali ga ima dublje u BIOSu kod nameštanja za BOOT device ako je namešteno na AHCI. Presekao sam se živ kada sam stavio SSD prvi put jer nisam upotrebljavao AHCI na HDD ima, samo RAID. Raspitivao sam se kod Gigabyta ali nisam dobio odgovor, sve je u redu na Ga-990 ploči.

Problem je sto ja nista nisam cackao oko hardvera niti dodavao komponente.

Ne bih da te plasim,ali taj "klik" koji si cuo,obicno znaci da je mehanika hdd-a u kvaru (bar sam ja imao takva iskustva na vise hardova). Ali ipak,ako mozes,proveri ga na drugom kompu.

Isto i kod mene, SSD se ne pojavljuje u Satandard setup-u ni na spisku diskova pri BOOTu ali ga ima dublje u BIOSu kod nameštanja za BOOT device ako je namešteno na AHCI. Presekao sam se živ kada sam stavio SSD prvi put jer nisam upotrebljavao AHCI na HDD ima, samo RAID. Raspitivao sam se kod Gigabyta ali nisam dobio odgovor, sve je u redu na Ga-990 ploči.

Kod mene isto tako, ima ga i kad biras prvenstvo boot uredjaja. S tim sto mi je SSD uboden u marvell, HDD u SATA2. U BIOSu vidi samo SSD, na POSTu ispisuje samo HDD. Pa ti sad budi pametan.. :D

Samo da napisem da sam kupio drugi hard i laptop radi kao nov. Ipak je otisao prethodni hard disk. Sacuvacu ga za vreme kad vracanje podataka bude malo jeftinije,nadam se da vreme nece ostetiti podatke.

Neće ali ne bih ja mnogo računao na pad cene izvlačenja podataka da sam na tvom mestu, to je skupo već godinama...

Citao sam da se sad eksperimentise sa diskovima za skladistenje podataka koji se nikad ne kvare. Mislim ako ne budu imali sta da rade bice daj sta das.

Sve je kvarljivo. :)
Ali ako se nešto proglasi za nekvarljivo, pa se pokvari, biće apsolutno nemoguće popraviti ga (i izvući podatke sa "nekvarljivog" u ovom slučaju). :-devil-:

Mislim da već postoji u Murphijevim zakonima o tome. :)

PS. a ako nema onda dajem svoj doprinos primenjenoj Murphologiji :p

Poslednja izmena:
Vrh Dno