Šta je novo?

BIOS ne prepoznaje HDD

themacor

Slavan
Učlanjen(a)
26.02.2009
Poruke
17
Poena
304
Pre svega nije moj kompjuter i ja kompjuter nisam ni video (jos). Znam da je vlasnik totalni noob sto se kompjutera tice, ali zove me i prica mi sledece:

Komp je radio normalno, ali je hteo da ubaci nova 2 RAM modula. Zbog toga me je i zvao. Nakon sto sam mu objasnio kako se ubacuju u slotove, skapirao je da je kupio pogresan ram ali ja nisam uspeo da izvucem od njega sta je kupio - uglavnom skapirao je da to ne moze da se ubaci.

Hteo je da vrati stari modul, i nekako ga ubacio, medjutim ocigledno nije ga ubacio kako treba. Rekoh mu da to lepo ubaci dok kocnice ne 'skljocnu' on tako uradi. Medjutim nakon sledeceg restarta trazi mu boot cd, navedem ga nekako da udje u BIOS i podesi boot prioritete ali kroz setnju po biosu saznam da mu ploca ne prepoznaje hard disk vise...

Pokusao sam sta sam mogao telefonom :) ali nisam uspeo da tako na daljinu omogucim hdd da radi. Kako covek ima 2 kompa, poveze on taj problematicni hdd na ispravan komp medjutim ne moze ni ta ploca da prepozna hdd.

Gotovo izvesno je da je hdd crk'o, ali mene zanima sta je moglo da izazove taj problem? Naravno pod uslovom da je sve ovako kao sto mi je rekao. Dok sam ne probam nista nije sigurno :D

Edit: U pitanju je SATA WD
 
Poslednja izmena:
Nije on to lepo povezao 100% Ili nije sata kabl ubacio u plocu,ili napajanje u hdd :D Da nije ddr3 ubacio u ddr2 slot? :D
 
To za kablove sam eliminisao tako sto sam ga naterao da poveze na drugi komp. Znaci kablovi nisu. A nemam pojma sta je gurao i u koji slot :) LOL
 
Tesko da nesto mozes da uradis dok ne vidis racunar jer informacije koje ti on daje su 50% netacne preko telefona :). Batali forum i idi do njega.
 
Ova tema je nova definicija igre gluvih telefona :D
 
Sad sam doneo komp. Prvo sto sam uradio je: skinuo sam hdd i prikacio na moje kablove i moj komp i ne prepoznaje ga ni moja ploca. :)
Nije mi jasno sta mu je samo uradio ako je vec bio ispravan pre 'zamene' RAM :)
 
Nije morao baš ništa da mu uradi. Došlo mu vreme da crkne i to je to. Nije za pohvalu ali TRI harda su crkla kod mene i to moja. Treća sreća je u garanciji.
Prvi slučaj prilikom uključivanja. Drugi slučaj u toku rada i treći opet prilikom uključivanja. Sve na različitim računarima. "Struja" dobra jer nalazim se u industrijskoj zoni.
Šta reći nego samo događa se i to sve češće.
 
Poslednja izmena:
Ja sam problem sa riknjavanjem hard-diskova resio na 2 nacina: sredio struju u kuci, kupio APC :D i vec godinama sam presrecan ;)

Najcesci problemi prilikom riknjavanja HD-ova je nestabilna struja. Mislim da na HDD postoji neki chip u kome su upisani podaci o HDD, pa mozda je to riknulo. Pitanje je i da li cujes da zavrti HD kad je povezan na masinu, dal daje bilo-kakve signale?
 
Poslednja izmena:
Na moju žalost instalacija je nova od sata tako da to nije razlog. Možda kinez ili kungfu napajanje ne mogu baš da se setim jesam li prvo promenio ispravno napajanje ili je zvekno HDD (onaj drugi po redu).
Prvi beše davno još kad je 3,2 Gb bilo nezamislivo veliko za narodne mase. sledeći je bio neki polovan kupljen od 80Gb (ne kupovati polovne stvari više) i ovaj novi 500Gb pod garancijom (ne treba izgleda kupovati ni nove stvari)
Šta reći osim kvalitet proizvoda opada.
 
Nazad
Vrh Dno