Šta je novo?

Bios, matična ploča ili nešto treće?

Sibil

Slavan
Učlanjen(a)
10.07.2006
Poena
301
Imala sam sledeći problem s računarom - odjednom su mi otkazali i tastatura i miš, tj. povremeno su radili, a povremeno nisu, dok na kraju tastatura nije u potpunosti otkazala, odnosno nisam mogla da podignem ni sistem jer bih odmah dobijala poruku Keyboard error or keyboard missing. Ispostavilo se da nije bio problem ni u tastaturi, ni u mišu, jer su na drugim računarima lepo radili. Pomislila sam da su otišli PS/2 ulazi, pa sam kupila adapter i prebacila ih na USB. Kada sam prvi put tako uključila računar, radio je OK 10 min i nakon toga je blokirao. Kad sam ga ponovo uključila, ekran je ostao crn, a čulo se bip na svakih par sekundi. Takođe, više nije reagovao ni na dugme za uključivanje/isključivanje, pa sam morala da ga isključim vađenjem kabla iz struje. Inače, svi ventilatori rade kad ga uključim, a i sve ostalo stoji na svom mestu (memorija, grafička,..). Šta mislite da je u pitanju?

Malo vise informacija od hardware-u ne bi bilo lose.Da li sada uopste moze da se upali racunar?
E da...dobro dosla na forum.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Mozda se dogodilo da se desio josh neki kvar, onako slucajno.
Neshto od "klasika", los kontakt izmedju graficke i agp slota, pci kartica i pci slota, memorije i mem. slota...
Gumica za brisanje tu pomaze.
Ako si vicna srafcigeru, otvori makinu, izvadi graficku, prebrisi kontakte gumicom, vrati, probaj...i tako redom, ili nadji nekog da to odradi umesto tebe.
I definitivno vise informacija o makini.
'Ajd i ja da kazem, dobrodosla medj geekove:)

Vidi da li se okrece cooler na cpu?
Ocisti unutrasnjost kucista.
Povadi memorije i sve kartice i gumicom ocisti kontakte.
Na kraju uradi clear cmosa ( imas u dokumentaciji mat.ploce kako se radi), a pre toka skini naponski kabl iz napajanja.

Isprobaću ove savete, pa ću da vam javim šta sam uradila. U svakom slučaju, hvala na pomoći, a i na dobrodošlici.

Dodatak:U BIOSU umesto default HALT ON ALL ERRORS stavi ALL BUT KEYBOARD...Mozda pomogne...

u knjižici od ploče nađi gde se na ploči nalaze JBAT1 konektori za CMOS Clear skini Jumper (mala plastična spojnica sa bakarnim mostom) sačekaj 10s i vrati je nazad ("fizički" resetuješ BIOS na normalno podešavanje)
Mislim da si nešto čačka-LA po BIOS-u.

Poslednja izmena:
Uradila sam clear CMOS-a i očistila kontakte na memoriji. Prvi put kad sam posle toga upalila komp, dobila sam poruku CMOS checksum error, da bi se pri sledećem restartovanju promenila u CPU has been changed or unworkable - Check CPU Soft Menu . Pošto se ova poruka javljala i pri sledećem restartovanju, ušla sam u CPU Soft meni, kao sačuvala promene, jer zapravo ništa nisam menjala i od tad nema više nikakve poruke. Da li to onda znači da je sve u redu?

Ako radi, to je to.
Svaka cas' na prvom otklonjenom kvaru:)
Poruka posle Clear CMOSa je normalna.
"Zaglupela" se ploca...nego koja je to ploca?Abit?
Pozz.

svaka cast na popravci... za svaki slucaj mozda ne bi bilo lose da pogledas da te ne zeza baterija za bios memoriju tako sto ces da iskljucis racunar iz zida preko noci i da ga ukljucis ujutru ...

Sibil je napisao(la):
Uradila sam clear CMOS-a i očistila kontakte na memoriji. Prvi put kad sam posle toga upalila komp, dobila sam poruku CMOS checksum error, da bi se pri sledećem restartovanju promenila u CPU has been changed or unworkable - Check CPU Soft Menu . Pošto se ova poruka javljala i pri sledećem restartovanju, ušla sam u CPU Soft meni, kao sačuvala promene, jer zapravo ništa nisam menjala i od tad nema više nikakve poruke. Da li to onda znači da je sve u redu?
То да мораш да уђеш у BIOS и сачуваш подешавања сам заборавио да ти напишем али ето снашла си се.

SOCOM je napisao(la):
Ako radi, to je to.
Svaka cas' na prvom otklonjenom kvaru:)
Poruka posle Clear CMOSa je normalna.
"Zaglupela" se ploca...nego koja je to ploca?Abit?
Pozz.

Jeste, Abit je.

Nazad
Vrh Dno