Šta je novo?

BIOS help

Clamaran

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
U poslednje vreme imam jedan iritantan problem sa BIOS-om. Naime, svaki put kada dodje do naglog prekida napajanja (nestanka struje, iskakanja osiguraca), BIOS mi se resetuje na default vrednosti, sto mi sistem uredno saopsti nakon paljenja racunara. Sta je uzrok ovome i kako da resim ovaj problem?
Ploca je Chainetech CT-6OJA3 (i815EP cipset), a na njoj je Coppermine na 933MHz, kao i 256MB sdrama (u jednom modulu).

Kada smo vec kod BIOS-a, voleo bih da mi neko pojasni sledece opcije, te da me posavetuje kako da ih podesim:

SDRAM CAS LATENCY TIME
SDRAM CYCLE TIME TRAS/TRC
SDRAM RAS-to-CAS DELAY
SDRAM RAS PRECHARGE TIME

Unapred zahvalan

Jel si proverio bateriju ? Baterija drzi BIOS pod naponom u slucaju nestanka struju odnosno cim komp iskljucis iz struje...sad sledece pitanje je da li ti se to desava samo kad dodje do naglog prekida napajanja ili i kad komp redovno ugasis i izcupas kabl za napajanje ? Ako se BIOS resetuje samo u onom prvom slucaju, onda je nesto drugo u pitanju...

Da ne ulazimo u veliku teoriju oko setovanja memorije, ukratko i pojednostavljeno - te cetiri stavke su osnovni parametri rada memorije. Sto su postavljeni brojevi manji to memorija radi, sto kazemo, "agresivnije" - i obrnuto, sto su brojevi visi setovanja su "labavija".

Ne moze se generalno dati savet sta da stavis jer u to potpunosti zavisi od kakvoce i kvaliteta memorije i zavisi od jos mnogo faktora, npr. brzine na kojoj memorija radi itd... Probas, teoretski sto su brojevi manji - to je u principu bolje, ali je i veca verovatnoca da naletis na nestabilnosti. Zavisi i sta hoces da postignes - ako spustis setovanja obicno neces moci da podignes brzinu i obrnuto...sve u svemu jedna klackalica koja zahteva mnogo eksperimentisanja i znanja i iskustva jer treba najbolje moguce uskladiti nesto sto ima prakticno 5 varijabila !

Mada treba imati u vidu da su za neke cipsetove sto agresivnija setovanja bitna za poboljsanje performansi (VIA npr.) dok kod drugih (Intel npr.) to i nije toliko bitno.

Posto je kod tebe konkretno u pitanji 815, moj bi predlog bio da setovanja spustis sto vise (veci brojevi) pa dizes magistralu sto vise (overclock-ujes, ako ti je to uopste cilj i zelja), pa eventulano malo povecas setovanja (manji brojevi) da vidis da li ce memorija da izdrzi. Pri prvoj nestabilnostio sistema - znas da si preterao, pa se vracas unazad...jednostavno, zar ne ? :)

Sto se memorijskih setovanja tice, tako sam i predpostavljao, hvala.
Sto se baterije tice, nije ona, jer mi sistemski sat savrseno radi (kasnio bi da je crkla), a problem se desava samo pri naglom prekidu napajanja.

Pozdrav!

Jesi li ti fleshovao plocu jer se meni nesto slicno desavalo pre flashovanaj, a posle je sve radilo ok. A kakve to veze ima sa reset biosom e to stvarno ne znam. Probaj pa se javi da vidimo sta je.

Clamaran je napisao(la):
...
Sto se baterije tice, nije ona, jer mi sistemski sat savrseno radi (kasnio bi da je crkla...

Pozdrav!

Ne mora da znaci, atx ploca je i dalje pod naponom i kada je racunar ugasen, osim ako nije iskljucen na prekidac, na napajanju ili produznom kablu.

Ja ipak mislim da je baterija, to je najjednostavnije promeniti i videti

Nazad
Vrh Dno