Šta je novo?

Bios graficke-pitanje

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Ako je nvidia napravila graficki chip, a proizvodjaci grafickih bios, da li to znaci da ako editujemo bios npr: MSi u Asusov znaci da ce to biti nova kartica, ili ne?

ej bre sto niko ne odgovori coveku pitanje zvuci glupo ali nije glupo...ja bih reko da ne moze to tako(ma sigurno ne moze tako a evo mojeg misljenj zasto...). Iako su procesori isti nvidiini i mnoge stavri su SLICNE ali ne iste, znaci razlikuje se sama organizacija kartice bla bla kondezatori flip-flopovi i t d pa mislim da kad bi stavio bios od MSI-ja na recimo ELsu to ne bi radilo mozda i bi ali opet bi MSI ostao MSI i sl ...to je moja teorija

Sam BIOS čip je ( EEPROM ) programabilna memorija, a njegov sadržaj puni ( piše ) projektant i proizvođač grafičke kartice. Ako je kod obe kartice besprekorno poštovan referentni dizajn, koji preporučuje Nvidia, onda bi to još i moglo da radi, ali je u svakom slučaju vrlo sumnjivo. U BIOS-u su predefinisani i takvi parametri kao što je latencija memorije, naponski nivoi, i.t.d. tako da je dovoljno da se razlikuje brzina memorije pa da kartica neće da radi kako treba ili čak uopšte.

Svakako da to nikako ne treba da se radi, a i šta bi time dobio? Misliš da Asus ima bolje optimizovan BIOS pa ćeš da dobiješ 1fps više? :) Nemoje se nadati, Asus je oduvek kuburio sa BIOS kodom. :D

inace mene interesuje koji software da koristim da bih prepravio bios i graficke i ploce - ocu ako moze na ct-7vjda da podignemnapon na 2.0v recimo...

borab je napisao(la):
Ako je nvidia napravila graficki chip, a proizvodjaci grafickih bios, da li to znaci da ako editujemo bios npr: MSi u Asusov znaci da ce to biti nova kartica, ili ne?

Ne, time bi samo zeznuo grafiču, taj bios je optimizovan za taj GPU na toj karti (izvedba elektronike), već kod istog proizvođača za isti GPU za različite varijante karte (oslabljena, pro, itd...), ponekad se koristi drugi Bios... ;)

zagortenej je napisao(la):
inace mene interesuje koji software da koristim da bih prepravio bios i graficke i ploce - ocu ako moze na ct-7vjda da podignemnapon na 2.0v recimo...

Za prepravku BIOSa koliko se ja secam program se zove cbrom, a za plochu ne znam, a za grfiku mislim da se zove GF1,2,3 edit

Koliko ja znam pomocu cbroma mozes da prepravish BIOS logo i da uradish extrakciju mocro coda mada stavrno ne vidim potrebu za tim

Vrh Dno