Šta je novo?

BIOS AORUS M B450 problem / freeze

f.markovic

Zapažen
Učlanjen(a)
27.10.2022
Poena
12
Pozdrav,

Relativno davno sam koristio ovaj forum, za mene su ovo vrata pre pakla, ako ovde ne rešim problem, to je to.

Imam problem sa BIOS-om. Prilikom boota pojavi mi se aorus logo neskladne rezolucije, koji se frizuje kada pokusam da pristupim biosu. Napomena: da se to desava od kada sam fleshovao bios sa najnovijom verzijom F63d za tu ploču koja "ne zahteva prethodna flešovanja bios-a", pre toga je bila verzija f40 ili f42 ne mogu baš da se setim. Zna li neko kako to da rešim, dok nisam samostalno brickovao ploču?

Vadio sam bateriju da ocistim cmos - 10 minuta je bila napolju, ništa, ostao f63d.
Spajao sam pinove na ploči da resetujem cmos - opet ništa, ne mogu da resetujem bios na staru verziju.
Update biosa iz Windowsa mi poručuje "BIOS vendor incorrect"...

Hvala na odgovorima, ako ih bude.

Navedi ostatak konfiguracije da imamo ideju sta bi moglo biti.

Navedi ostatak konfiguracije da imamo ideju sta bi moglo biti.
Gigabyte B450 AORUS M
Ryzen3 2300x 🤮
MSI GTX 1660 Super OC
Hyper Fury 8 GB DDR4 2666MHZ 🤮
M.2 500GB + SSD 1TB
I-ARENA 650W

Dosta toga planiram da nadogradim jer mi je istekla garancija pre neki mesec 😁 zato sam i fleshovao bios, da vidim gde sam. I bolje što sam tako uradio.

Maticna ima DualBIOS opciju tj dva BIOS cipa na sebi, ali ne vidim u uputstvu maticne da li manuelno moze da se prebacis na drugi BIOS cip. Imajuci u vidu da je Gigabyte u pitanju, verovatno je samo "automatika" ta koja moze da odluci da se prebaci na drugi BIOS.

Bitno je koju si verziju BIOSa imao pre fleshovanja najnovije verzije, ako je bila ranija od F40 mozda bude problema.

Koliko vidim, prilikom boot-a imas opciju da stisnes End taster za Q-flash opciju. Skini F42 na usb, ubodi ga u komp, restartuj i probaj Q-flash

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    32.2 KB · Pregleda: 7
Maticna ima DualBIOS opciju tj dva BIOS cipa na sebi, ali ne vidim u uputstvu maticne da li manuelno moze da se prebacis na drugi BIOS cip. Imajuci u vidu da je Gigabyte u pitanju, verovatno je samo "automatika" ta koja moze da odluci da se prebaci na drugi BIOS.

Bitno je koju si verziju BIOSa imao pre fleshovanja najnovije verzije, ako je bila ranija od F40 mozda bude problema.

Koliko vidim, prilikom boot-a imas opciju da stisnes End taster za Q-flash opciju. Skini F42 na usb, ubodi ga u komp, restartuj i probaj Q-flash
Druže, ne reaguje ni na jedan taster... Tako se makar čini. Samo se freezuje, tj ne prikazuje sta se realno dešava na ekranu 😂. Evo 3:40am i tek sada sam uspeo da vozdignem bios iz mrtvih. Zakljucio sam da se ipak nesto desava (ali ja to ne vidim) kada sam prilikom boot-a pritisnuo F9 (sys info) i umesto freezovanja dobio crnu sliku.... Ustvari sve vreme je tražio da promenim ulaz na grafičkoj, verovao ili da. A bios nije hteo da mi pusti preko monitora, nego sam na kraju u kombinaciji da mi TV bude vezan kao display1, uspeo da pustim signal na TV. Ne verujem ni ja sta se tu zbrckalo. Vracam ga na f42. Ili je graficka u problemu ili je taj novi bios katastrofa, javljam rezultate. Nešto se tu ne rimuje. Hvala tebi u svakom slucaju.

Ja imam istu ploču i bios f63d i sve mi normalno šljaka. I kod svakog apdejta mi je sve sljakalo, a ima ih preko 10, od f1. S tim što mi je rezolucija monitora 4k a tv-a full hd, pa tako mi uvek pretpostavi da mi je monitor, zbog veće rezolucije, primarni display. Mada, sad se i ja prisećam da sam imao sličnih problema kad mi je monitor bio 1680x1050, onda sam mislim isključivao hdmi izlaz za tv kad ga ne koristim, da mi ne bi na njega prebacivao display. To malo smara, ali ne mogu da se setim da li je bilo neko drugo rešenje za to.

Gigabyte ima jako jako loš software i bios, po meni i mnogima druguim čak i najgori od svih. Imao sam iskustva i sa MSI I ASUS pločama, niko nema toliko loš bios i software kao aorus. Žalim što sam uzeo ploču iste serije samo elite model. Koji su srećnici moji prijatelji što nisu uzeli gigabyte.

Nazad
Vrh Dno