Šta je novo?

Big upgrade

zdravko

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
02.02.2003
Poena
349
Drug upgrade-uje komp, pa me pitao za savet. Hoce da uzme konfig baziran na amd procesoru (nece da se igra sa overclockom). Hoce da uzme procesor, plochu, graficku i napajanje, a da sve ukupno bude ispod 600 evra. Ja sam mu preporuchio sledece (sa cenovnika jedne firme):

AMD Athlon 64 X2 5000+ Dual-Core BOX (AM2) 12438.38
ASUS M2N-E 6561.98
ASUS EN8800GTS/HTDP/320M DDR3/DVI/TV-OUT/PCIe 23505.6
LC Power LC6550GP 550W SilentGiant Green Power 4750.09

Graficka i procesor su mislim odlichni tako da ce to gotovo sigurno uzeti.
Plocha:
Problem je plocha, ja sam ovu stavio. Koja plocha bi mogla da se stavi u konfiguraciju (a da kosta ~ 80 evra) i da ima noviji chipset, chini mi se da ove Asus-ove malo starije. Sad vidim Gigabyte GA-M55S-S3 nforce550 (6450 dinara). Kakva je ova plocha, jel bolja od Asus-ove ? Dajte josh neki komentar i josh neke predloge za plochu ako se setite.
Napajanje:
On je imao u planu da ovakav procesor i graficku stavi u mislim Anj ili tako neko kuciste koje sada ima sa budjavim napajanjem. Kad sam mu reako da ce morati da kupi posebno i napajanje, nije ocekivao da ce morati da doda josh para, tako da mislim da nema svrhe da mu predlazem neko Antecovo ili TT napajanje, morace ovaj LC to da izgura.
Intel vs AMD (neverending battle):
Ja jurim sebi kofiguraciju ali ce ona biti INTEL INSIDE 🙂 (kako im je nekad bio slogan), pa ne mogu da se snadjem na cenovnicima koje ploche su za Amd (ne pishe na svim AM2, to znam da je za Amd).
Bash me zanima kad budemo kupili komp, koji ce biti jachi. Verovatno cemo uzimati istu graficku 8800GTS, istu memoriju (2x1GB PQI), samo procesore
(i ploche naravno) razlichite: on Athlon X2 5000+, ja Core2Duo E4300. Znam da cu morati da kloknem E4300 samo se pitam na koliko da bi bio brzi od X2 5000+.

Umesto tog x2 5k+ bolje da doda jos neki dinar i da uzme e4300 sa nekom biostar plocom!

Nece covek da se zeza sa overclockovanjem procesora ni graficke, zato sam mu predlozio da uzme ovaj Athlon X2 5000+.

Sto se tice ploce za to sto njemu treba odlicna je a odlicna je i cena kako ja vidim, reci mi gde to ima po toj ceni, jel to mp cena ili sta...po meni je bolja ASUS i to uvek...sto se tice napajanja vidim da su pretezno zadovoljni tim LC-om...graficke tog tipa imas i za manje para, prati malo oglase ovde na Benchu skoro je neko prodavao ili jos prodaje ASUS 8800gts za manje para...

Poslednja izmena:
Sve cene su iz firme A-Maze: www.a-maze.co.yu
ASUS M2N-E SLI 6561.98
MSI K9N SLI-2F NV 570 SLI 6855.80

M2N-E ima jednu manu, a to je sto napon za memoriju ne moze da se digne preko 1.95V iz BIOS-a, i to je prevashodno problem ako se bavis extremnim klokovanjem. Ja sam imao dve M2N-E ploce i na obe sam drzao Athlon-e 3000 na 2.7 bez problema, to jest na jednoj konfi jer sam na drugoj imao neku bez veze NCP memoriju, a tu sam drzao na 2.5 bez dizanja napona za procesor i memoriju. SLI ti ne treba, to jest ne treba njemu, jer sigurno nece uzimati jos jednu 8800gts. Tako da moja ti je preporuka ASUS pa se vi odlucite 🙂

...da te ispravim, sada sam pogledao doticni site, firme A-Maze i ta ASUS je M2N-E SLI a ne M2N-E, i ona nema nForce Ultra 570, vec nForce 4 chipset, zato i jeste 6500din, M2N-E je skuplja malo...

Poslednja izmena:
Covek napise sledece:

Drug upgrade-uje komp, pa me pitao za savet. Hoce da uzme konfig baziran na amd procesoru (nece da se igra sa overclockom).

A ti mu odgovaras:

M2N-E ima jednu manu, a to je sto napon za memoriju ne moze da se digne preko 1.95V iz BIOS-a, i to je prevashodno problem ako se bavis extremnim klokovanjem. ...

Znaci u drugoj recenici je napisao da ga ne zanima OC.
Iako vecina ljudi koji ovde dolaze znaju da je potpuno isto da li kupis sporiji procesor i OC ili kupis skuplji i ne diras nista. Oba ce potpuno isto raditi, a ti si ustedeo, ali to ovde nije slucaj.

Neka mu on objasni da OC ne boli, ali ovaj deo tvoje price nema veze sa onim sto covek trazi.

Pozdrav.

P.S. Bilo koja ploca koja podrzava odredjeni procesor ce apsolutno odraditi posao ako se nista ne overklokuje. Dakle, sve su dobre za default. U tom slucaju gledaj sta ti treba od "dodatne" opreme koju nudi ploca i kupuj prema tome.

Poslednja izmena:
Znaci u drugoj recenici je napisao da ga ne zanima OC.
Iako vecina ljudi koji ovde dolaze znaju da je potpuno isto da li kupis sporiji procesor i OC ili kupis skuplji i ne diras nista. Oba ce potpuno isto raditi, a ti si ustedeo, ali to ovde nije slucaj.

Dobro, lepo si to rekao, ali si ti taj koji je omasio. Ja sam upravo hteo da kazem da za cenu koju je on napisao (ispostavilo se izgleda da to ipak nije M2N-E...) M2N-E je bolja kupovina, i to sto sam istakao da ima "manu" oko podizanja napona za memoriju je upravo nesto sto mu dakle nece nedostajati kao osobi koja i ne zeli da klokuje, dalje ono sto je napisano je vise bilo za "svaki slucaj", znaci da i ukoliko nekad pozeli da je klokuje moze to da uradi, itd, itd...a prica da ukoliko ne zelis da klokujes procesor pa ti je stoga sve jedno koju ces plocu da uzmes nije bas tacna, naravno da nije sve jedno...

Evo jos samo ovo da rechem, ne bih da pomisle ljudi da se svadjamo ili da imam nesto protiv tebe, a to je da ces onda da kupis plocu koja ima OC potencijal i platices je skuplje, a mozda nikad neces to da iskoristis. Bolje je po meni za razliku u ceni kupiti vise memorije ili jacu graficku ili, jos bolje, jaci procesor.

Ma kakva crna svadja, nego opet me ne kontas, pominjanje "mane" sa dizanjem napona je iz razloga sto mu to dizanje napona nece ni trebati, a opet iz razloga jer se pisano ovde o tome, a opet iz razloga sto i ako bude trebao da klokuje moci ce. On uzima X2 5000 i to je super procesor, a razlika izmedju dve ploce koje je on pomenuo je bila nikakva kako sam ja video. Ne radi se o svadji i prepirci vec o razlicitim misljenjima, licno ne slazem se da je isto uzeti "bilo kakvu" plocu za rad masine na default-u. Zasto ti nisi uzeo umesto Abit ploce neku PC Chips ili Matsonic, ili umesto TwinMos memorije NCP...znaci tako ja kontam 🙂, i da ponovim, samo sam hteo da mu kazem da je ASUS ploca bolja po toj ceni iako je "prozivana" cesto za to dizanje naponja, koje mu dakle ni ne treba...valjda sam pojasnio...:type:

@Obi van:
Znachi tvoja preporuka je M2N-E, ali je ona malo vishe skuplja, oko 100 evra chini mi se. Znachi da je onda bolje uzeti MSI K9N SLI-2F NV 570 SLI zа око 85 evra, nego M2N-E SLI. Znam da mu ne treba sli, ali nema MSI K9N Ultra-2F u A-maze-u (mozda ce biti kasnije).
Jel imate josh neki predlog za plochu sa nforce 550, 570 chipset-om, osim M2N-E. Sta kazete za ovu MSI-jevu.

@Obi van:
Znachi tvoja preporuka je M2N-E, ali je ona malo vishe skuplja, oko 100 evra chini mi se. Znachi da je onda bolje uzeti MSI K9N SLI-2F NV 570 SLI zа око 85 evra, nego M2N-E SLI. Znam da mu ne treba sli, ali nema MSI K9N Ultra-2F u A-maze-u (mozda ce biti kasnije).
Jel imate josh neki predlog za plochu sa nforce 550, 570 chipset-om, osim M2N-E. Sta kazete za ovu MSI-jevu.

Ne, moja preporuka je bila M2N-E Pre svega zbog cene koja mi je bila jako mala, ali sam na kraju shvatio da ne pricas o njoj vec o M2N-E Sli koja je nForce 4 a ne 570, licno nisam je imao niti znam nekoga da je imao, tako da ne znam o njoj nista vise sem toga sto je pisano ovde na Benchu. Opet ti kazem licno vise volim ASUS ali sve te tri su "tu negde" pa mozes u ovom slucaju i da uzmes onu koja je najjeftinija slobodno i neces pogresiti...i jos nesto pa ne moras sve komponente da uzmes na jednom mestu, imas dosta mesta na kojima mozes kupiti hardver...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno