Šta je novo?

Beznadezan slucaj...

• Začetnik teme 7words
  • Datum pokretanja
7

7words

Guest
Pozdrav svima!
Uskoro kupujem novi racunar pa sam pre nekoliko dana, kada sam poceo da se zanimam za to "sta kupiti", shvatio da nemam blage veze s' tim sta valja a sta ne valja - pa evo, trazim pomoc.

Racunar cu pre svega koristiti za neku "umerenu" obradu slika, nista previse zahtevno, konverzija iz formata u format, resemplovanje itd. Ovo sve radim u programima tipa IrfanView/GraphicMagick, nije neki titanski Photoshop posao. Tu i tamo se bavim i optimizacijom pdf fajlova [Acrobat/Apago/...].

Pored ovoga, voleo bih malo i da se igram, da me mine zelja pa sam spreman da odvojim koji dinar vise za taj luksuz. :)

Malo sam se igrao Frankenstajna po forumu pa sam napakovao ovo:

AMD PhenomII X4 920, 2.8GHz/8MB 64Bit BOX
16.543,00 din
ili
AMD PhenomII X3 710
10.600,00 din

Gigabyte MB - SOCKET AM2 - GA-MA790X-UD4
9.303,00 din

DDR2 2048MB PC1066 KINGMAX x2

2.120,00 din

ASUS Midi ATX TA-863 Air Duct
2.157,00 din

LC POWER SUPERSILENT 600W LC6600 V2.2B
4.434,00 din

Da li ovo gore valja?

Koliko cu osetiti razliku izmedju procesora ako sve ostalo ostane isto?

Sto se ostalih komponenti tice, fale mi HD, grafika i monitor. Sa HD-om bi da pristedim, ne treba mi nista posebno, nesto bas malo jer imam neke silne WD-ove eksterne diskove za skladistenje.

Grafika - ne znam. Voleo bih nesto sto bi me pokrilo na vec postojecim igrama i nekim novim koje ce se uskoro pojaviti.

Monitor - mislim da cu se tu opredeliti za najsirotinjskiji 22-incni model.

DVD rezac imam iz starog racunara tako da ne moram da ga uzimam.

Sve gornje komponente sam preuzeo, sa cenama, iz jedne firme u Beogradu. Buduci da cu racunar uzeti na kredit (ne gotovinski), ogranicen sam na jednu radnju (koja radi sa Reiffeisen bankom). Tako da sto vise alternativa - to bolje.

Okvirna cena: bilo bi super do 55k. Mozda i do 60k, ali tu se vec izlazem riziku da me zena zadavi pa samo ako mora. ;)

Puno hvala unapred!

Odmah da ti kazem, ne mozes da uklopis X4 procesor, dobru graficku i 22" monitor u 60k, znaci ides na taj X3 koji si naveo i koji je tebi apsolutno dovoljan, ploca i RAM su OK,
alternativa je Biostar TA790GXB A2+, koja je nesto jeftinija, gledaj da taj Kingmax bude CL5 ili 6, da ne bude bas CL7,
alternative su Kingston HyperX ili Geil Black Dragon,
napajanje je ok, mada mozes da vidis da li imaju LC6550GP2, skuplje je nekih 300-400 din, kuciste zavrsava posao, a ako hoces malo da ustedis na tome, mozes da uzmes kuciste sa napajanjem od 550W LC Power 914B za ~5000 din, ako ga imaju u toj radnji.
Trenutni best-buy od grafickih je Radeon 4770, trebalo bi da moze da se nadje za 9000-10000 din, mada ces mozda morati da ga rezervises, rasproda se cim stigne. Hard moze WD od 320GB, on je malo vise od 4000 din.
Od jeftinijih monitora preporucio bih ti Acer V223Wab ili za nijansu skuplji V233HB, ako hoces fullHD recoluciju. Oni su oko 12500, odnosno 12800 din. Alternativa je Asus VW221D.
Rezac moze Samsung SH-S223F za ~1800din, ako njega nema, uzmi bilo sta, nema tu neke razlike danas.
Uz to uzmes neku jeftinu tastaturu i misa, i to je to.

Poslednja izmena:
Odmah da ti kazem, ne mozes da uklopis X4 procesor, dobru graficku i 22" monitor u 60k, znaci ides na taj X3 koji si naveo i koji je tebi apsolutno dovoljan, ploca i RAM su OK,
alternativa je Biostar TA790GXB A2+, koja je nesto jeftinija, gledaj da taj Kingmax bude CL5 ili 6, da ne bude bas CL7,
alternative su Kingston HyperX ili Geil Black Dragon,
napajanje je ok, mada mozes da vidis da li imaju LC6550GP2, skuplje je nekih 300-400 din, kuciste zavrsava posao, a ako hoces malo da ustedis na tome, mozes da uzmes kuciste sa napajanjem od 550W LC Power 914B za ~5000 din, ako ga imaju u toj radnji.
Trenutni best-buy od grafickih je Radeon 4770, trebalo bi da moze da se nadje za 9000-10000 din, mada ces mozda morati da ga rezervises, rasproda se cim stigne. Hard moze WD od 320GB, on je malo vise od 4000 din.
Od jeftinijih monitora preporucio bih ti Acer V223Wab ili za nijansu skuplji V233HB, ako hoces fullHD recoluciju. Oni su oko 12500, odnosno 12800 din. Alternativa je Asus VW221D.
Rezac moze Samsung SH-S223F za ~1800din, ako njega nema, uzmi bilo sta, nema tu neke razlike danas.
Uz to uzmes neku jeftinu tastaturu i misa, i to je to.

Hvala jos jednom!

Iduce nedelje pazarim ovu kombinaciju, nadam se da cu imati srece sa lagerom.
Javljam kako sljaka cim je naspanujem. ;)

Vrh Dno