Šta je novo?

Bezicni prenos TV signala?

milas

Cenjen
Učlanjen(a)
07.01.2011
Poena
154
Imam jedan problem sa povezivanjem Plasma tv-a i digitalnog dekodera, naime, prikljucak za antenu sa nalazi na jednom kraju dnevne sobe, a tv ce stajati na drugom (udaljen nekih 4-5m). Da li postoji mogucnost povezivanja bezicnim putem ili ne?

Postoji, ali u tvom slučaju je nepraktičan, da ne kažem besmislen.

Bilo je ranije takvih uređaja po buvljaku... utakneš kompozitni i audio signal, a on emituje PAL na nekoj frekvenciji koju nađeš na TV-u, međutim... U slučaju plazma displeja i digitalnog dekodera to je suludo raditi jer ćeš degradirati kvalitet signala i totalno obesmisliti svu tu opremu koju imaš.

Najbolje rešenje je da kvalitetno nastaviš kabl (odgovarajuća muško-ženska terminacija) i premestiš dekoder ispod TV-a, gde mu je i mesto. 4-5m vazdušne linije ne bi trebalo da zahteva više od 10-15m kabla, koji elegantno možeš provući uz ili ispod parket i/ili pervajz lajsne (oko vrata). Investicija je manja nego u PAL transmiter, a kvalitet slike mnogo bolji, naročito ako dekoder podržava HD.

Moze . Video sam u Nemackoj tu spravicu kod sestre oni su to koristili da posalju signal iz jedne sobe u drugu na njihov televizor. Bas je ovako izgledalo.

marmitek-invisible-scart-300-lg1.jpg

Marmitek_Invisible_Scart_300_schematic.jpg

Tebi bi trebao dekoder da stoji blizu tog antenskog prikljucka, poveze se posle sa ovim transmiterom i to je to. Eto pretece me magick dok sam trazio slike :)

Ovaj navedeni uređaj je namenjen klasičnoj PAL televiziji. Slabo će to raditi sa digitalnim receiverom i televizorom.

Poslednja izmena:
Slican model ovome koji sam video u Nemackoj kod sestre je upravo bas sluzio za slanje SD slike sa digitalnog satelitskog DBOX risivera kroz zid u drugu sobu do LCD televizora, tako da ne vidim razlog zasto ne bi radilo, licno sam se uverio u to. Menjanje kanala je isto savrseno radilo, signal od daljinskog se slao iz jedne sobe kroz IR risiver ka A/V tranmiteru do DBOX-a u drugoj sobi. HD rezolucija verovatno ne bi mogla ovako da se salje ali kao sto rekoh SD digitalni kanali su radili savrseno ovom metodom.

Nije da neće raditi, nego nema baš mnogo smisla. Plazma TV, digitalni dekoder... i na kraju koristiš jeftini PAL transiver. :S:

Kod analognog signala kvalitet slike se definiše video linijama. Ako VHS daje teoretski 240 video linija horizontalne rezolucije, a sam PAL signal koji ide u etar ne više od 400 linija, taj jeftini transiver ne verujem da može da izvuče ni 350, ako i toliko, dok DVD pruža čitavih 500! Daklem, ni SD nije prosto SD - barem ne kada je u pitanju analogni signal.

Sve to ne može da se poredi sa kvalitetnim digitalnim signalom koji dekoder raspakuje i šalje u displej preko odgovarajuće komponente video interkonekcije. Ako pak preko tog dekodera prima HD signal to je tek suludo raditi. Ja se samo pitam čemu to sve kad' 10-15m kabla reši sve probleme.

Predpostavljam da će se uskoro pojaviti (ako već i nisu) slični uređaji koji će moći da rade isto što i navedeni uređaj ali če prenositi i HD signal tj. kačiće ih na HDMI. Ali takođe predpostavljam da uopšte neće biti jeftini.

10-15m kabela ne rešava problem komandovanja daljincem. Doduše, to se jako lako rešava kineskim IR transmiterima.

Predpostavljam da će se uskoro pojaviti (ako već i nisu) slični uređaji koji će moći da rade isto što i navedeni uređaj ali če prenositi i HD signal tj. kačiće ih na HDMI. Ali takođe predpostavljam da uopšte neće biti jeftini.
Teško... Egal tome bi bio uređaj koji bi prihvatao analogne i digitalne video signale, konvertovato ih u MPEG-2 strim i emitovao preko DVB-T predajnika. Prijemnik bi opet bio DVB-T dekoder sa HDMI transmiterom.

Takav uređaj bi mnogo koštao i ne bi imao veliko tržište.

10-15m kabela ne rešava problem komandovanja daljincem. Doduše, to se jako lako rešava kineskim IR transmiterima.
10-15m kabla rešava sve probleme. Nisi ti to dobro shvatio.

... prikljucak za antenu sa nalazi na jednom kraju dnevne sobe, a tv ce stajati na drugom (udaljen nekih 4-5m).
Dakle, nastaviti antenski kabl i dovući ga do TV-a, gde će stajati i dekoder.

meni bi trebala ovakva stvarčica ( ne iz istog razloga kao kolegi jer je šteta da on to koristi u datim uslovima ) pa me zanuma da li neko zna gde ima ovako nešto da se kupi u beogradu i ako zna još nešto oko cene i slično ( kada sam poslednji put tražio na buvaljaku nisam našao )

Za DVB-T(2), odnosno HD, nisam siguran ni da postoji. Što se ovog analognog (PAL) tiče, to je bilo po pijacama jedno vreme. Ako nisi našao na buvljaku, pogledaj po raznim tehno marketima i manijama, ali i po prodavnicama elektronske i AV opreme, a vidim i da ga je često bilo na Limundu.

Stvar se zove TV transmiter i nije je čak ni teško napraviti, a ako televizor hvata signal, ne treba ti onda ni nikakav poseban prijemnik/adapter jer ga on već ima u sebi.

Nazad
Vrh Dno