Šta je novo?

Bezicni internet

Dexxi

Slavan
Učlanjen(a)
28.10.2008
Poena
304
Potrebna mi je mala pomoc oko odabiranja opreme za bezicni internet.Imam losa iskustva s prodavacima magle.Dakle,provajder je ok samo jos oprema. Konkretno me interesuje kako funkcionise veza tj. koji uredjaji su potrebni, od spoljne antene ( karakteristike), preko kabla za povezivanje (75 ili 50 ohma) do uredjaja koji prima signal tj. access point (karakteristike,wirelles+lan) za vise kompjutera.Na koje stvari bih trebao da obratim paznju ?

Ako je provajder već OK, najbolju info ćeš od njih i dobiti. Oni znaju koja oprema najbolje sarađuje sa njihovom rmežom. Najbolja varijanta je čak da se od njih oprema i uzme. Na taj način izbegavaš situaciju u kojoj za loš signal biva optužen tvoja oprema i "nestručnost" u postavljanju iste.

Sve je to uredu ali bih voleo vise da znam o tome, jer kao sto sam napisao imam losa iskustva s prodavcima magle.

A koja te oprema zanima, za 2.4GHz ili 5GHz?

Ako je 2.4GHz, meni su se dobro pokazali:

Od routera:

1. Ovislink 5460 - ima 2 LAN konektora i WISP mode tako da mozes kaciti vise racunara na net
2. Ovislink 5470 - slicno kao 5460 samo sto ima 4 LAN konektora
3. TP-Link TL-WA5110G

Od wireless kartica:

1. REink Jet WL-150G-C (sa Ralink chipom)
2. Gigabyte GN-WP01GT

Od antena sam u poslednje vreme koristio REINKJET Antena 2.4GHz 20dbi 75om uz koju se vec dobija 15m kabla i dosta dobro se pokazala.

---------------------------------

Za 5GHz koristion sam samo NanoStation Loco5 i radi odlicno!

Zaboravi 2.4GHz.

Kao sto je Wizz napisao NanoStation Loco5 je odlican uredjaj (za neke krace udaljenosti). Odlican je i NanoStation 5 (malo skuplji) i tu je naravno Bullet5 za vece udaljenosti (najskuplja varijanta).

+1 za 5460 radi odlicno imam ga dve godine ni da stucne

Nazad
Vrh Dno