Šta je novo?

Bezicna mreza-naj jednostavno objasnenje

nikola2004mkd

Čuven
Učlanjen(a)
08.07.2004
Poena
620
Sa mojim prijateljom zelimo da postavimo wireless lan kako bi mogli da delimo internet konekciju. Do sada nismo imali nikakvo iskustvo sa ovu tematiku niti pak znamo neko ko je imao (tako da sada trazim pomos od vas). Zato bih zelio da mi odgovorite na nekoliko pitanja (jeste da sam video da ima poseban topic o ovome ali bas i nisam razbrao mnogo od njega).
On je povrzani na internet preko adsl modem (usb). Nase kuce su odaleceni kako smo smetali maksimum 160m vazdusnoj liniji.
Koja oprema nam treba za da postavimo wireless lan? Dali meni osem posebnu PCI karticu (wireless lan) trebace mi i neka posebna antena? Dali osim acces-point trebace nam i neki wireless hub. Koliko bih nas to kostao?
Unapred Hvala

Dali je moguce samo preko adapter

Meni sada jedino interesuje dali mozemo da postavimo mrezu samo preku PCI WLAN adapter. Konkretno mislimo da uzmemo ASUS WL-130b. Dali je ovo moguce ili treba da kupujemo i AcessPoint ili neki ruter. Dali bi nam trebalo i neku nadvoresnu antenu i sl. Kako sto sam rekao nase kuce su odaleceni max 160m vazdusnoj liniji.

Moze i sa karticama samo

Mozete u ad hok rezimu da se povezete, postoje dva nacina infrastrukturni i ad hok povezivanja, za infrastrukturni u mrezi treba a point, za ad hok treba samo mrezne kartice u ovom slucaju dve su dovoljne.
Trebalo bi da imate pored kartica i neku eksternu antenu za tu udaljenost je dovoljna kantena (antena od konzerve) i mislim da ce sve raditi ok vec za konfigurisanje cete se sami snaci, onneka seruje isdn konekciju da bi i ti mogao da je koristis, kad podesis adrese na karticama stavi da ti je gateway njegova mrezna kartica i to je to.

A sta je sa bluetooth? Kako sam vidio ovdje ima neke adaptere koje bi trebalo da imaju domet do 200m a kostaju vrlo malo (20-30eur). U specifikaciju vidio sam da su bile pogodne sa stvaranje bezicnu mrezu? Jel je neko radio mrezu preko bluetooth?

Pokusali smo mi u stanu, al nije uspelo... Iako smo imali deklarisane bt adaptere klase 1, sve je radilo samo do prvog zida...

Nazad
Vrh Dno