Šta je novo?

Bezbedna particija

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
Da li se, recimo, na eksternom hard disku može napraviti posebna "bezbedna" particija (slicno Acronis secure zoni) na koju bi se sistemom copy-paste mogli prebacivati više raznih instalacija, istog ili različitih operativnih sistema, a koja bi bila bezbedna od virusa i ostalih "napasti", tako da se i u slučaju zaraze diska, ostatak diska jednostavno preformatira (očisti od zaraze), a "bezbedna" particija zadrži "dragocene" imidže, a možda i još po neke "važne" podatke? Koliko ja znam Acronis u svoju bezbednu zonu može da smesti samo jedan imidž. Ne znam da li je to slučaj i kod ostalih programa iste, odnosno, slične namene?

Particija se može smatrati bezbednom samo i ukoliko nije mauntovana od strane OS-a, niti se može montirati nekom rutinom. Akronisova particija ne da se ne montira po difoltu već je i skrivena. Nije to bez razloga...

Računar ne pravi razliku između korisnikovih i akcija koje izvršava virus. Kojim će se to zaštitnim mehanizmom služiti ta particija ako je montirana kao rw? :trust:

Poslednja izmena:
Ovo bash htedoh da kazem, iako je to prilicno fina zastita, ako je neki virus pravljen sa znanjem o takvim particijama, nema tu zastite ;)

Samo je pitanje paranoje i koliko zelimo da nesto bude bezbedno.

Vrh Dno