Šta je novo?

best buy?

Mikky

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
619
nameravam da ovog leta nadogradim komp
trenutno imam p1 @ 166 mhz, 32mb edo rama, s3 virge (preziveli dinosaurus)
pa kao sto se vidi iz navedene konfiguracije sa koje kucam ovo, nadogradjivanje mi nije bas cest hobi (citaj svake prestupne godine,
barem dok nepocnem sam da zaradjujem)
hteo bih da uzmem neku masinu koja bi mi pouzdano radila narednih godina

ovako zanima me sta je trenutno best buy ili jos bolje sta ce biti za jedno mesec dana posto tada planiram da pazarim
prvo sam hteo da uzmem neku amd masinu jer ona nudi vise za iste pare od intel-a ali cini mi se da nije bas toliko pouzdana i da nije za duge staze (ko zna kad cu ponovo nadogradjivati)

takodje budzet mi je ogranicen na oko 500-600 eura za celu konfiguraciju (bez monitora)
posto znam da su ploca i procesor najvazniji sto se tice perfomansi molio bih guru-e sa foruma da mi predloze best buy kombinacije ploce i procesora u amd i intel varijanti koje su prednosti jedne a koje druge
(btw hocu da uzmem ddr memoriju)

racunar ce biti koriscen uglavnom za programiranje, igre, multimediju (dvd, divx, muzika) i internet
dakle pre svega mi je najvaznije da bude najbolji odnos cena/performanse i da sistem moze da radi godinu-2-3 ili kolko vec treba
bez problema (kao ovaj stari dobri p1 sa kojim nikad nisam imao problema) ali ako recimo postoji neka bitnija razlika u performansama za nekih 20-30 euro slobodno recite i to

ps. molim vas bez prepucavanja amd i intel fanova, ako mozete samo ciste argumente da iznosite za jednu odnosno drugu konfiguraciju
pozdrav

Ja bih ti trenutno preporucio nesto ovako!

AMD Athlon XP 1600+ 1400MHz, FSB 266MHz, Socket A 100
M/B Gigabyte GA-7VRX, VIA KT333, Audio,ATA133, ATX 122
256MB, DDR DRAM, 133MHz, NCP 46
HDD 40 GB Maxtor D740X-6L,7200rpm,ATA133,2MB cache 96
Asus AGP-7100 Pro SE, GeForce2, MX-400, 64MB,TVout 95
Cooler Thermaltake Volcano 7 (A1124), variab.speed 23
DVD-ROM Pioneer DVD-116S 71
FDD 3.5" 1.44MB Teac 15
ATX MidiTower Case Leadman 300W 36

600

Ostaju ti tastatura, mis i zvucnici da se snadjes! Ja bih uvek doplatio i za rezac! Cene su dilerske i sklopljene iz poslednjih cenovnika sa pcberza.co.yu!

Sa ovime bi trebao da budes miran narednih 5 godina!

Samo umesto GF2MX400 uzmi GF2Ti za par evra vise!

ok a recimo kako bi izgledala intel kombinacija za te pare
koliko bi ovaj gore amd bio bolji u performansama u odnosu na nju
sta mislite da li je mozda bolje uzeti gf4 mx umesto gf2 ti?

takodje me zanima koliku bi buku stvarao ovaj kuler i koja je radna temp. sistema i procesora za onaj gore amd

hvala

Intel Celeron 1300MHz BOX, FSB 100, FCPGA2 103
M/B Asus TUSL2-C, i815EP (B0 stepp.),ATA100,SB,ATX 110

Ostane ti jos 10e + za cooler ili vise ako uzmes neku losiju plocu!

Bolje cekaj avgust mozda se P4 DDR kombinacije spuste ovaj nivo!

Best bang for the bucks bi ti bilo nesto vrlo blizu kao sto te je noname posavetovao... imam minimalne primedbe:

1. Ako koristis stari monitor, onda nikako Asus graficka nego neki eagle. U principu graficku kupi na kraju kad vidis koliko ti je para ostalo, i nemoras mnogo da cuvas za nju, to je stvar koja najbrze zastareva... uzmi neki MX400 ili GF2Ti, a ako bas hoces da se isprsis GF4MX440 :D zavisi od cene. Ako ti ne treba TV-out to je dodatna usteda...

2. Cooler... mnogo ti je Vulcano 7, uzmi Titan TTC-D5T dosta je tisi a i jeftiniji je... sta te briga za 2-3 stepena nece procesoru nista faliti.

3. Nemoj da stedis na kucistu (napajanje)! Bolje ustedi na grafickoj ako treba.

4. Vidi ako ti ostane ima jeftinih optickih miseva ali to nije prioritet.

Intel se u ovom trenutku ne isplati... za celeron nemas plocu sa DDR memorijom i sve imaju bedne memory performanse sa Sdramom. P4 ne znam tacno koliko kosta (neki sporiji) ali ploce su nesto malo skuplje i procesor je dosta sporiji od Athlona XP. Ovo ti govori intelovac pa ti vidi... to je realan odnos snaga.

sta podrazumevas pod starim monitorom?
imam daewoo 511b, 15' iz '97 koji me jako dobro sluzi (digitalne kontrole, rezoluciju moze da tera do 1280x1024 sto ni samsung 15' nemoze mislim)
i zar taj eagle nije krsh kartica koju treba izbegavati?

da tv out mi je potreban (zbog gledanja dvd na tv-u) ali zar je GF2Ti bolja od GF4MX440 ?

sto se tice procesora zanima me da li se ti amd-ovi vise "trose" jer imaju vecu radnu temp pa ce samim tim i manje da traju?
jer mi treba sistem koji ce raditi duzi vremenski period (par god.) bez nadogradnje (ovo mi je mozda najvaznija stavka)

Ma ne brini se, radice AMD bez problema godinama. A u sustini, na 15" monitorima se ne primeti razlika izmedju Eagle i boljih kartica (sad ce neko da me bije). A kako sam cuo, sve GF4 imaju odlicnu 2d sliku, cak i od slabih proizvodjaca. AKo su lagali mene, ja lazem vas.

Mikky je napisao(la):
i zar taj eagle nije krsh kartica koju treba izbegavati?

To je relativno, ali u principu nisi u pravu. Na tvom monitoru neces primetiti razliku.

Mikky je napisao(la):
sta podrazumevas pod starim monitorom?

To sto vec imas :D

Mikky je napisao(la):
sto se tice procesora zanima me da li se ti amd-ovi vise "trose" jer imaju vecu radnu temp pa ce samim tim i manje da traju?

Ne

Moj savet...

CPU AMD Athlon Thunderbird 1333Mhz + Cooler
M/B Asus A7V266-M Micro ATX VIA KT-266A Chipset
256Mb DDRAM PC-2100
HDD Maxtor 40Gb 7200rpm
Combo DVD/RW LG 12xCDR/8xCD-RW/32CD/8xDVD
Video Gainward GeForce4 MX440 TVOut
Midi ATX Tower
Mouse PS/2
Keyboard PS/2
Modem Lucent/Agere 56000 PCI Internal
Sound Intergrated AC97

Cena ~640 EURO

Ako zelis da ustedis i odes <=600 EURO, onda skreses na video kartici.

Re: Moj savet...

laxduke je napisao(la):
CPU AMD Athlon Thunderbird 1333Mhz + Cooler
M/B Asus A7V266-M Micro ATX VIA KT-266A Chipset

Combo DVD/RW LG 12xCDR/8xCD-RW/32CD/8xDVD

Nije bas toliko velika razlika u ceni izmedju thundera i athlona XP, stim sto se ovaj drugi dosta manje greje pa ce moci da ustedi na cooleru koji ce zbog toga i biti manje bucan.

Po meni je bezveze kupovati Micro ATX plocu ali mozda i to moze da dodje u obzir. KT266A se ne isplati jer kako sada stvari stoje ploce sa KT333 su jeftinije (opet, mozda nesto moze da se nadje drugacije)

Combo DVD/CDRW uredjaji nisu bas pouzdani na duze staze, izbegavaj ih.

Re: Re: Moj savet...

Geek_master je napisao(la):
Nije bas toliko velika razlika u ceni izmedju thundera i athlona XP, stim sto se ovaj drugi dosta manje greje pa ce moci da ustedi na cooleru koji ce zbog toga i biti manje bucan.

Po meni je bezveze kupovati Micro ATX plocu ali mozda i to moze da dodje u obzir. KT266A se ne isplati jer kako sada stvari stoje ploce sa KT333 su jeftinije (opet, mozda nesto moze da se nadje drugacije)

Combo DVD/CDRW uredjaji nisu bas pouzdani na duze staze, izbegavaj ih.

Razlika u ceni izmedju CPU-a.
AMD Athlon 1333 85 EURO
AMD Athlon XP 1800+ 110 EURO

Tu je usteda 25 EURO za 66Mhz, i koliko sam merio, znace ne programi nego TEMP sondom, XP se greje za oko 10c vise.

Micro ATX jeste glupo kupovati, ali je covek izrazio svoje zelje, i po njima nema sta da se ubaci sem modem-a, posto je zvuk manje bitan, a integrisan je...
Inace Asus A7V266-M kosta 86.4 EURO, a najjeftinija FULL KT-333 ploca i to GigaByte je GA-7VRX KT333, SOC A,ATX,SB,ATA133,3xDDR,5xPCI
i ona je 115 EURO, znaci jos 30 EURO ustede, a razlika sem u broju PCI slotova je smesna.

Sto se tice COMBO pisaca, imam iskustva sa njima preko 2 godine, tako da mogu da kazem/napisem da rade besprekorno, jos su i DVD Zone-0.

Nazad
Vrh Dno