Šta je novo?

Besplatne mape Beograda za S60v3 i WM5

jddipqd

Čuven
Učlanjen(a)
17.10.2000
Poena
725
Skinete Smart2Go, zatim MapLoader sa istog sajta, i iz njega mape za Bugarsku.
E sad, nisam siguran zašto oni misle da je Beograd u Bugarskoj :d, ali u mi, svakom slučaju, mapa na prvi pogled izgleda prilično kompletna...

A ima li neka mapa Beograda za Nokiu 6630 (dakle, bez GPS-a)?

Skinete Smart2Go, zatim MapLoader sa istog sajta, i iz njega mape za Bugarsku.
E sad, nisam siguran zašto oni misle da je Beograd u Bugarskoj :d, ali u mi, svakom slučaju, mapa na prvi pogled izgleda prilično kompletna...

Skinuo sam mapu po njihovom uputstvu na karticu, ali je ne vidim preko programa? U cemu je fora, jel imas ideju? Imam E61 i nokia GPS.

Mape inace savrseno rade preko EDGE konekcije, potrosih tri mega za par minuta, dakle, moguce je skidati mapu on line za dzabe, ali nije mi jasno bas to sa mapom? Kako da je ucitam sa kartice?

Cisto kao informacija, mape su Navteq-ove, pa su samim tim iste kao i one za TomTom 6.
Dakle, ko ima TomTom 6 sa east europe mapom, ne treba da se cima sa ovim.

Skinuo sam mapu po njihovom uputstvu na karticu, ali je ne vidim preko programa? U cemu je fora, jel imas ideju? Imam E61 i nokia GPS.

Mape inace savrseno rade preko EDGE konekcije, potrosih tri mega za par minuta, dakle, moguce je skidati mapu on line za dzabe, ali nije mi jasno bas to sa mapom? Kako da je ucitam sa kartice?
Ne znam, meni na E50 (koja zvanično nije ni podržana) sve lepo radi. A išao sam tačno po njihovom uputstvu... Znači instaliram Smart2Go, upalim ga i ugasim, izvadim karticu iz telefona, ubacim je u čitač na PCju, pokrenem MapLoader i downloadujem mape, vratim karticu u telefon :)
Smart2Go-u je zabranjen izlaz na net, tako da je definitivno učitao mapu sa kartice.

OK, ali kako to izgleda? Sta se desava kada vratis karticu u telefon i pokrenes program? Kako pristupis mapi???

Nisam nigde video map select recimo?

Poslednja izmena:
Nema map select. Samo zumiraš onaj globus.

Hm.. istripovao si se ti tu nesto debelo.

Probao sam to sto si rekao, i jesi u pravu, kliknem na globus i vidim bugarsku, neke gradove sa malo detalja do nivoa ulica, ali samo centar, a znam da tu nisam bio preko EDGE-a, tako da su to te mape koje mi je ucitao, ali Beograda nema u mojoj mapi!

A i zaista je nelogicno da stave Beogradu okviru mape za Bugarsku!!!

Hm.. istripovao si se ti tu nesto debelo.

Probao sam to sto si rekao, i jesi u pravu, kliknem na globus i vidim bugarsku, neke gradove sa malo detalja do nivoa ulica, ali samo centar, a znam da tu nisam bio preko EDGE-a, tako da su to te mape koje mi je ucitao, ali Beograda nema u mojoj mapi!

A i zaista je nelogicno da stave Beogradu okviru mape za Bugarsku!!!
Da li se MapLoader istripovao, ne znam, ali ja sam u paketu za Bugarsku dobio i Srbiju, doduše osim Beograda, jedino sam još Suboticu našao da ima ucrtana imena ulica. Čak štaviše, tu su i delovi Mađarske; recimo Segedin je detaljan (dok Budimpešte nema). Još jednom ponavljam da program sigurno nije sam svukao mape sa neta, pošto je prva stvar koju sam uradio po instaliranju zabrana pristupa netu, a i kao potvrda toga pri svakom pokretanju kaže network usage disabled (da ne pričam o tome da bih na prepaidu definitivno primetio nekoliko MB protoka :) )

Ne znam, meni na E50 (koja zvanično nije ni podržana) sve lepo radi. A išao sam tačno po njihovom uputstvu... Znači instaliram Smart2Go, upalim ga i ugasim, izvadim karticu iz telefona, ubacim je u čitač na PCju, pokrenem MapLoader i downloadujem mape, vratim karticu u telefon :)
Smart2Go-u je zabranjen izlaz na net, tako da je definitivno učitao mapu sa kartice.

Jel se smart2go instalira na telefon ili na karticu? :wave:

Instaliraj ga gde hoces.... Ja sam ga stavio na mem karticu.

Beograd zaista postoji, rutiranje kroz grad radi, moze cak i da govori gde i kada da skrenes.
Malo sam se namucio dok sam sve instalirao. Sama instalacija programa je prosla bez problema, ali instalacija mape nije. Maploader prokazuje da je velicina mape za Srbiju u Crnu Goru 0 MB. Ja sam namerno izabrao SCG i napisao je da pokusava da ustanovi da li mape uopste postoje i tako je stajao 10min!? Za to vreme kolicina slobodne memorije na kartici se smanjivala i na kraju je program napisao da je SCG mapa uspesno instalirana (!?) iako nije nista skidao (sudeci po progress-baru koji je ostao zakucan na 0%).

Smart2go ce pristupiti netu samo kad mu zatreba. Sad sam otpratio autoput do granice sa Makedonijom gde su svi putevi nestali. Kada sam mu dozvolio da izadje na net skinuo je mape Makedonije i Grcke. Inace.. svi gradovi pored autoputa imaju ucrtane ulice. Neki nemaju imena ulica (npr. Lapovo) ali zato Nis ima imena ulica. Jos samo da nadjem neki GPS uredjaj pa da vidim kako ce to da radi zajedno.

Izgleda da oni konstantno dopunjuju MapLoader, jer mape koje sam ja onda dobio očigledno nisu bile kompletne (recimo nije bilo Niša). Evo sada sam obrisao postojeće mape, i pokušao da ih ponovo skinem. Za Srbiju i Crnu Goru i dalje piše da su 0 MB, ali, za razliku od yooyo-a, kada sam pustio download, progress bar je uredno počeo da odbrojava i završio za nekih 4-5 minuta.

Ovo cudo radi :d

Juce sam instalirao i za SCG pise da je mapa "teska" 6.5MB. Skinuo, instalirao, isprobao iiii.... Sad gledam neku kombinaciju za GPS da iskoristim do kraja ovu stvarcicu :D

Izgleda da oni konstantno dopunjuju MapLoader, jer mape koje sam ja onda dobio očigledno nisu bile kompletne (recimo nije bilo Niša). Evo sada sam obrisao postojeće mape, i pokušao da ih ponovo skinem. Za Srbiju i Crnu Goru i dalje piše da su 0 MB, ali, za razliku od yooyo-a, kada sam pustio download, progress bar je uredno počeo da odbrojava i završio za nekih 4-5 minuta.

Da, mape se stalno dopunjuju, zato je i preporuka da se u smart2go ostavi uključen pristup Internetu, kako bi mogao da proverava da li ima apdejtovanih mapa. Međutim, mene je ceo koncept prilično smorio iz više razloga:

1. sve je još uvek prilično bagovito.
Recimo MapLoader je totalno sr*nje. Prvo što smori je što ne prikazuje koje mape su već skinute. Drugo, istovremeno sam skidao više mapa, i kada je stigao do poslednje, stajalo je da je skinuo 100%, a "remaining time" je otišao u minus. Čekao sam -15 minuta potrebnih za transfer :wall: Naravno, morao sam ručno da ga prekinem, pri čemu poslednja mapa sa spiska nije skinuta.

2. Zauzeće memorije.
Skinuo sam mapa za nekih 200 MB, a na kartici mi je zauzeto preko 700 MB :zgran: Razlog je što mape nisu u komadu, već su rascepkane na jako male delove.

3. Nemoguće je selektivno brisati mape i tako po potrebi oslobađati memoriju na kartici.
Recimo da vam treba mapa Srbije po defaultu (jer, jelte, tu živite). Ako zbog odlaska u inostranstvo dodate još npr. mapu Grčke, po povratku sa puta osuđeni ste da mapu Grčke ostavite na telefonu iako vam verovatno neće trebati do sledećeg letovanja. Drugo rešenje je da brišete sve što ste skinuli, pa da opet skidate samo ono što vam je po defaultu potrebno.

4. Srbija je kriminalno odrađena. Naravno, nazivi ulica (tamo gde ih ima) nemaju naša slova, ne postoje brojevi zgrada. U gradu je obeleženo samo nekoliko lokacija. Autoput je loše odrađen i u pojedinim delovima je prikazan kao regionalni put... Naravno, nama je to ok, ali koliko bi nekom strancu trebalo da se snađe na takvoj mapi, mogu samo da pretpostavljam.

A možda i ja preterujem... Koliko košta, dabro da uopšte radi :d

Da, mape se stalno dopunjuju...

Hmm...ja sam juce instalirao i prebacio mape.Za SCG je pisalo da su 6.1Mb.A vidi sta je rekao Falcon pre desetak dana...

Falcon je napisao(la):
Juce sam instalirao i za SCG pise da je mapa "teska" 6.5MB.

Izgleda da svima dopunjuju a nama nesto izbacuju!?:smash: :d

Inace koliko sam gledao mapa Beograda je dosta netacna kao i cela mapa SCG po kojoj Herceg Novi ima aerodrom!:D :D :D Mapa Novog Sada ne postoji i tako...

Ali posto je besplatno necu im zameriti...:)

Poslednja izmena:
pa ljudi jos je beta. pise i na samom site-u. trebalo bi naravno sve da se popravi a ja se nadam i da ce uvesti 176x208 rezoluciju :)(imam 3250)

@Srđan

O tome pričam, nisam baš detaljno studirao mapu SCG, evo sad bacih pogled i stvarno nema Novog Sada :zgran:
U stvari cela Vojvodina je prazna, a prvi grad severno od Beograda je Segedin. Tako da Lale, džaba skidate mapu, bar za sada...
Što se Beograda tiče, jedva sam prepoznao svoj komšiluk... Čini mi se da nisu sve uličice ucrtane ili su ih crtali preko nekih bajatih snimaka dok naselje još nije bilo završeno (a završeno je pre 10-tak godina).

Stvarno je ucrtan aerodrom u Herceg Novom, kao i na Žabljaku :wall: E sad ili je crnogorcima baš krenulo, pa grade ko blesavi a da mi ne znamo, ili su se ovi opako zeznuli.

Inače Budimpešta, po kojoj nešto cunjam ovih dana, je odlično odrađena. Koliko sam uspeo da provalim, ucrtani su svi kafići, klubovi, šoping centri itd. Čak i brojevi u ulicama odgovaraju stvarnim lokacijama.
Ovo napominjem jer mi se u jednom manjem mestu desilo da je recimo broj 18 u ulici u kojoj se nalazi hotel potpuno pogrešno smešten nekih 300-400 metara niz ulicu,što je ipak 'malko' neprecizno.

Sad gledam nešto i zaključujem da su stvarno korišćeni neki bajati podaci, pošto je Užice i dalje Titovo, a Jagodina se zove Svetozarevo.

Od manjih gradova, vidim da su odrađeni recimo Kragujevac, Ćuprija i Niš do nivoa naziva ulica, dok su u recimo Valjevu, Užicu i Loznici ucrtane ulice bez naziva.

Da dodam spiska mana iz mog prethodnog posta i to da:

5. Pretraživač (Search) ne radi lepo (ili ja ne znam da ga koristim). Npr. ne možete se locirati na određeni grad unešenjem naziva grada i države, što smatram da je prilično glupo.

6. Manuelno pretraživanje određene zemlje ili grada je užasno zamorno, jer morate pretraživati sa prilično velikim zumom. Npr. ako vam je zum takav da (po odokativnoj proceni) vidite 10-tak kilometara po širini ekrana (Nokia N73), više se ne vide nazivi gradova, a ako pokušate još malo da se udaljite (tako da po širini ekrana može da se vidi oko 100 km) više se ne vide ni nazivi glavnih gradova, što prilično otežava orijentaciju.

Poslednja izmena:
5. Pretraživač (Search) ne radi lepo (ili ja ne znam da ga koristim). Npr. ne možete se locirati na određeni grad unešenjem naziva grada i države, što smatram da je prilično glupo.
Mislim da to i voice navigaciju dobiješ kad platiš onaj navigation upgrade.

@jddipqd

Search bi trebao da radi i u ovoj osnovnoj varijanti, bar sudeći po priloženom helpu.

a jel probao na kraju neko ovo sa nekim gps uredjajem.
Koliko su mape uopste bazdarene i da li radi route planer?

Route planer mozes probati i bez GPS uredjaja, mada nije bas najpametniji. Izgleda da ne obraca paznju na jednosmerne ulice i/ili zabrane skretanja. Mada, jesam mu trazio da mi prikaze najkrace rute, a ne najbrze :d

Da li je neko probao ovaj full servis sto se placa ? Ako jeste, koliko je bolji u odnosu na besplatan i da li vredi tih 60 eur godisnje ?
Btw Ako je bitno, telefon na koji bi ishao taj placeni servis je N95, pa me zanima da li je dovoljna kartica od 1 gb ? ili treba veca ?
Unapred hvala.

Koliko je bolji najviše zavisi od toga šta ti treba. Ako hoćeš da ti radi navigacija, nemaš izbora; moraš da platiš. Ukoliko si zadovoljan mogućnošću da samo vidiš gde se trenutno nalaziš ili da na karti vidiš kuda bi trebalo da se krećeš ali bez mogućnosti navođenja, ne treba ti pretplata. Drugih razlika nema. Mape neće biti detaljnije zato što si platio pretplatu, ako si na to mislio.

Što se kartice tiče, opet sve zavisi šta ćeš na njoj da držiš. Meni je istočna Evropa pojela dosta mesta, ali u principu 1GB je dovoljno. Naravno višak prostora ne može da škodi, a s obzirom da nabavljaš N95, pretpostavljam da možeš da se pružiš još za 500-700 dindži kolika je razlika u ceni kartice od 1 i 2 giga.

thnx sale, uzeo sam fon , pa cu probati i jednu i drugu opciju.

A da znate sto radi dobro preko WiFi-ja na N80 ;)

Nisam te razumeo baš najbolje, šta to radi dobro preko WiFi-ja?

Nazad
Vrh Dno