Šta je novo?

Besplatan JPG EXIF editor za Windows 7 x64 sa Unicode podrškom?

canejr

Slavan
Učlanjen(a)
27.09.2005
Poena
320
Vrlo jednostavno, tražim (besplatan) program koji:
1. Može da edituje autora, opis i kopirajt kao minimum (exif, iptc, xmp).
2. Provereno podržava Unicode.
3. Radi pod Windows 7 x64.
4. NE upisuje svojevoljno i krišom nikakve dodatne meta podatke; recimo da potpiše sebe kao Kreatora, što radi 99 % programa (Zoner, Picasa, Photoshop).

Poželjno je da je program istovremeno i image browser, tipa ACDSee, jer je teško opisati sliku bez gledanja. :) ACDSee ne podržava Unicode u meta podacima.
Savršeno bi bilo ako program, na edit strani, prikazuje na mapi i gde je slika snimljena (prema EXIF GPS podacima), kao Zoner.

Ne čudi me da nema ideja, ja već 3 noći ne spavam tražeći program.
Elem, našao sam način da Diffractor upiše "Artist" podatak, ali nije to baš to što sam hteo (autor).
Najbolja kombinacija koju imam jeste Zoner (besplatan?) za unos podataka (slika, custom podaci i mapa na jednom ekranu!). Onda sa ExifTool obrišem "Software" podatak koji on ubaci bez pitanja.

Gnjavaža:
1. Izgleda da Zoner nema batch edit (mada može da se selektuje više slika odjednom). Onda bih prvo koristio Diffractor, pa Zoner samo za opis i autora.
2. ExifTool je najmoćniji alat tog tipa (besplatan), ali je command-line, kao arj. :) Ahaha, slatko me nasmeja lista parametara od 30ak ekrana. Ipak, to što mi je potrebno je trivijalno, a mogu i da napravim bat fajl.
3. Za Zoner na sajtu piše da je trial 30 dana, ali u programu postoji izbor FULL, TRIAL i FREE, a meni stoji na FREE. I nigde ne piše neki broj dana. Čudno.

Btw, koga zanima, komanda je exiftool -Software= *.jpg ("=" bez vrednosti znači da se vrednost parametra briše iz fajla)

FastStone ima sve to, osim podesavanja unicode, bar ja nisam to nasao. Koristim ga bar 10 godina i odlican je, radi i na 64. Za watermark treba promeniti slicicu u njegovom folderu u program files (x86).

Probao sam i FastStone, dosta ga preporučuju, ali kad pola foldera sa slikama ne može da otvori... Meni je zbog toga Zoner bolji.
Inače, za ExifTool postoji GUI i jedino sa njim sam uspeo da upišem naša slova. Nažalost, za GUI izgleda više nema podrške ni daljeg razvoja.
Takođe, ni GUI, ni ExifTool, ne podržavaju Unicode u nazivima fajlova i foldera. U ExifTool to može da se reši sa 8.3 nazivima, ali iz njega ne mogu da upisujem naša slova u meta podatke.
Začarani krug.

EDIT: Da se dopunim, ExifTool (iz komandne linije) može pravilno da upiše naša slova pod uslovom da mu se prosleđuju kao HTML kodovi i uz parametar -E.
Nisam pominjao ranije, jer htedoh da izbegnem takvu nebulozu, ali nemam snage za još jednu neprospavanu noć.

Poslednja izmena:
Mogu u settings da se selektuju i druge ekstenzije. Ja doduse i nemam slika sa nekim levim ekstenzijama koje se retko pojavljuju.

Nisam razumeo kakve veze imaju ekstenzije?

A sto ti je bitno da podaci budu upisani cirilicom ?

Nije ćirilica (bar trenutno), nego naša latinica. Ono - š, đ, č, ć, ž. Ranije sam imao naviku da koristim ascii, ali sam shvatio da i mi treba da poštujemo svoj jezik i pismo barem koliko i drugi svoje, pa sam počeo da koristim naša slova. Zanimljivo je koliko se brzo čovek navikne. Sad mi jako smeta kad su npr titlovi u filmovima bez naših slova. I mislim da je baš to normalno. Stavi Englezima vv umesto w, mislili bi da si lud. :) Čak sam naučio kodove nekih znakova (@, apostrof), da što manje menjam raspored na tastaturi.

Za slike zadržavam originalne nazive iz aparata. Ipak, za foldere koristim naša slova. Sada mi bez njih deluje golo i pogrešno (ne da je golotinja pogrešna, nisam na to mislio ;)). Sećam se kad sam, u jednom od svojih filmova, preneo naziv mesta "Icici", u engleskom tekstu. Kao, da stranci lakše pročitaju. Budalaština. Inače, pravi naziv je "Ičići". Rado bih koristio ćirilicu (ево, имам је :)), ali ona i dalje izaziva previše problema. U svakom slučaju, smatram da programi, u radu sa folderima i fajlovima, moraju da podržavaju opcije koje podržava operativni sistem (i to unazad podosta godina).

A jesi li probao irfanview, pa da mu instaliras srpski i plugIn za metadata ?
Nekad je stvarno nezgodno bez nasih slova. Ali bez obzira na to, mi kao narod inace malo vodimo racuna o ocuvanju jezika i pisma. Za to si u pravu. Ono sa folderima te nisam bas dobro razumeo, ucinilo mi se da sadrzaj nekih foldera ne moze da otvori faststone, ali ja to nisam primetio kad su slike u pitanju.

Nazad
Vrh Dno