Šta je novo?

BeotelNet

Pa ili ti je upaljen ACL (koji dozvoljava pristup samo sa privatne IP) ili je nekako drugacije konfigurisan... Meni traze da ugasim ACL i ekspozujem stranicu rutera na javni IP... I imam priznanje od njih da su svesni da ce tako moci da mi udje bilo ko u ruter... Cak i priznanje da je zbog toga sto je to bio defaultni settings pre par godina (vise nego par, mozda jos dok je postojao VeratNet) vecina njihovih rutera bilo hakovano... Neke skripte isle na javne IP adrese, probavale admin:admin i menjale DNS servere u njihove neke...

Nije mi ukjučen ACL, čak su mi kad sam prvi put podešavao šifru i ime za DSL, rekli da ga isključim.

Možda ima veze što su nam različiti modemi, moj je za ADSL a tvoj VDSL.

Al ono što je glupo kod mog modema, je što kad izabereš radio button od neke funkcije da se aktivira, on to odma aktivira, bez obzira što nisi kliknuo dole na Save. Tako mi je guest network bio bez šifre ko zna koliko dugo... Sećam se da sam hteo da vidim šta ima od podešavanja, pa sam išo na Enable, posle samo prešo na drugi tab, ne očekujući da je Guest mreža već aktivirana.

EDIT: A kolko vidim za ACL, može sem opsega IP adresa da se izabere i interfejs, LAN/WAN/Both

Poslednja izmena:
Evo i indirektno priznanje da svako moze uci ako se samo ugasi ACL (a i proverio sam, preko telefona na 4G mogu da udjem u ruter kada ugasim ACL)...

Otvaranje rutera.png

Samo stavi lan bez podešavanja IP ranga, njima ne bih dao da čačkaju bilo šta, jer su te već zeznuli i živce si pogubio oko gluposti, samo interfejs da bude lan bez novog ACL rule index-a za WAN.

Sve to se odnosi na ovaj post:
Imao sam TP-Link TD-W8901N ADSL ruter te su mi poslali TP-Link VN020-F3 VDSL ruter da bi proverili tehnicke mogucnosti za VDSL prikljucak... Line Attenuation se drasticno razlikuje izmedju ta dva rutera, kako je to moguce?

VDSL ruter:
Pogledajte prilog 367123

ADSL ruter:
Pogledajte prilog 367124
Trazio sam im da mi posalju novi VDSL ruter, oni kazu da ugasim ACL, bla, bla... Reko poslao sam vam vec parametre, itd... Ali hajd' uradicu sta trazite ili cu vam poslati skrinsot iz rutera cega zelite... Pa su se javili sa tim mejlom od gore... Na pitanje koji ruter da ukljucim (ADSL ili VDSL), tj na kom da sredim ACL i da ga povezem - odgovor ne dobijam...

Hteo sam namerno da komunikacija ide preko mejla da imam napismeno... Ali nista, to je to... Ne znam sta ocekuju, koji ruter da im otvorim i koji da povezem... Ne znam vise sta da radim...

Dobili su skrinsotove detalja o ruterima, zahtev za novi ruter i jedino sta sam dobio "otvorite ruter (koji?) za pristup"...

Kakva je situacija sa Beotelom u Nišu i optikom. Da li ima neko da koristi i prenese utiske?
Hvala

Ne sećam se da je neko ovde javio da ima optiku kod Beotel-a.

Koristim već par godina, radi vrlo dobro. Brzina je padala prošle nedelje uveče, ali izgleda da su to rešili jer je sada uvek ista. Ako i dođe do kvarova, brzo se rešava i daju tačne informacije.

@RASMC
Koja je lokacija u pitanju, i koju optičku infrastrukturu koriste (neku svoju)?

Ne znam kakva im je pokrivenost, a nije isključeno da koriste NetNet infrastrukturu (mislim da je barem bilo tako ranije).

• Like
Reagovanja: EMF
Koliko se čeka na aktivaciju neta kad se montira oprema za ADSL? Tehničku podršku je nemoguće dobiti...

Sjajno... Jutrošnji mail je veoma koristan.

Postovani,
BeotelNet Vas sa zadovoljstvom obavestava da je xDSL usluga realizovana po prijavljenoj telefonskoj liniji.
Molimo Vas da povezete xDSL opremu koju ste dobili od nas i uzivate u Internetu!

Hvala na informaciji.

Budi uporan za tehničku službu pa vidi sa njima. Meni su kada sam ih pozvao pomogli oko podešavanja modema i dali mi šifru sasvim drugačiju od one koju sam prethodno dobio od kurira u ugovoru koji je trebalo potpisati.

Koji model rutera se dobija prilikom optičke konekcije?

Celih pet poziv tehničkoj službi, dolazio i čovek iz Telekoma, danas najzad pušteno sve u rad nakon dosta izmena u podešavanjima. Download brzina oko 16 Mbps, upload 0.8... Kada se reklamirali novogodišnju akciju video sam da je upload 4 Mbps.

Pre par dana sam isao da se raspitam o trio optickom paketu i zamolio sam sluzbenicu poslovnice Nis da mi pokaze sta koriste od opreme za internet/televiziju. Ono sto me buni je to sto nigde ne vidim prikljucak za koaksijalni kabli. Da li pre rutera postoji jos neki uredjaj gde se dovodi optika i odatle salje neki tv signal / telefonski signal? Nemojte mi reci da se lankablom/wifijem salje signal na ovaj android box i da tako imam tv kanale?

Prilozi

• IMG_20230207_145247.jpg
    IMG_20230207_145247.jpg
    105.6 KB · Pregleda: 63
  • IMG_20230207_145239.jpg
    IMG_20230207_145239.jpg
    131.3 KB · Pregleda: 63
Tako je, lan kablom iz rutera u box (eventualno i WiFi-jem) pa iz box-a na HDMI. Otprilike isto kao bilo koji drugi IPTV box.

Javi kakav je njihov IPTV kada isprobaš. Potrebna mi je neki zamena sad kada Jotel nema Arene.

Jos uvek nisam siguran da cu da isprobam. Trazio sam bolje resenje od Jotela, ali i ova prica sa SK mi trenutno pije vodu jer mi pruzaju EuroLigu i prava na prenos kosarkaske reprezentacije do 2030 (rts nema prava).

Sto se Beotela tice, mislim da ima dobru ponudu na ugovor na 3 godine, ali mi je deal breaker to sto moram novu instalaciju da provlacim kroz kucu tj postojece koaksijalne kablove moram da izvadim da bih napravio mesta lan kablovima. Ali ako se budem odlucio, svakako cu da javim utiske.

Pre par dana sam isao da se raspitam o trio optickom paketu i zamolio sam sluzbenicu poslovnice Nis da mi pokaze sta koriste od opreme za internet/televiziju. Ono sto me buni je to sto nigde ne vidim prikljucak za koaksijalni kabli. Da li pre rutera postoji jos neki uredjaj gde se dovodi optika i odatle salje neki tv signal / telefonski signal? Nemojte mi reci da se lankablom/wifijem salje signal na ovaj android box i da tako imam tv kanale?
Nema koaksijalca ide tv preko neta. Doduše ja koristim vdsl, a android box je upravo taj sa slike. Mogu reći perfektan, ako ne i najbolji na tržištu. Plus sam dobio još jedan box koji nije pametan. Ja sam prezadovoljan.

Danas sam uveo njihovu optiku ovde u Nisu, prezadovoljan sam. Izgleda da koriste optiku od ninet-a, nedge cak i netnet-ovu.
Ruter koji se dobija uz ugovor (Mercusys ac1300) je stvarno premium ruter sa odlicnim signalom, bolji u odnosu na one sto daju drugi operateri.

I Jotel daje taj ruter, a signal je dobar jer je 5GHz. Nego koji si paket uzeo? Koliki je upload pošto ne navode na sajtu?

Danas sam uveo njihovu optiku ovde u Nisu, prezadovoljan sam. Izgleda da koriste optiku od ninet-a, nedge cak i netnet-ovu.
Ruter koji se dobija uz ugovor (Mercusys ac1300) je stvarno premium ruter sa odlicnim signalom, bolji u odnosu na one sto daju drugi operateri.
Koliko izlaza ima ruter? Ako mi tri izlaza zauzmu lan kablovi za tv, kolko mi ostaje za kućnu lan mrežu?

Vrh Dno