Šta je novo?

BENQ-SIEMENS EF81 - sve na jednom mestu

Ovaj... kako se podesava MMS za telenor, v58? GPRS podesio uz pomoc fore za java settings, cak i interni browser koji radi kada je protokol http. MMS je misterija, kada je wap u profilu nece da mrdne, kada je http prebaci kilobajte ali na kraju izbaci poruku 'failed to send mms'.

Da li je neko resio bag sa 'mirror' fotografijama kada je telefon otvoren?

E da, jos jedna stvar, mnogo me nervira. Mislio sam da je do mog telefona ali izgleda da je tako kod svih 58. Kada se udje u internet, baguju meniji tj. razmrljane su boje, tako je sa default temom, i vecinom drugih...

Moram priznati da ozbiljno razmisljam da prodam telefon za neke sitne pare, kao i mp3 plejer, i uzmem W950i. Iscimao sam se oko ovog simensa kao da je ne znam sta... Star je manje od mesec dana, i prosto mi je zao da ga poklanjam za 60-tak evra.

Nema je ni ovde, mislim na precicu Contacts, na levom ili desnom soft key-u.

Sam podešavaš na slijedeći način:
Settings ( Postavke ) -> Shortcuts ( Prečice ) -> Left soft key -> Change - ODABERI ŠTO ŽELIŠ!
Ovdje mijenjaš i Right soft key, Navigation keys kao i Number keys.

Nema je ni ovde, mislim na precicu Contacts, na levom ili desnom soft key-u.
Alfa, da li si procitao moj post sa 55-te stranice? Ukoliko ne vidis prikacene slike prilikom surfanja (jer ja ih ne vidim!), snimi tu stranicu na disk, pa je pregledaj u off-line modu. Ne radi se o fotomontazi u Pejntu, vec sam to uspio da napravim posle dva-tri dana istrazivanja. Ali, to je samo "jednokratno" rjesenje koje postizem pomocu BMC-a. Nakon ponovnog postavljanja precice za kontakte iz menija telefona opet "iskace" stara ikonica sa dvostrukim krstom umjesto rijeci Kontakti. Imam instalisanu njemacku verziju 58 i podrsku za srpski i hrvatski jezik. Ovih dana trazim fajl unutar kojeg su "skrivene" "komande" koje se dodjeljuju tim precicama iz odeljka brew/cfg/settings/shortcuts, kako bih mogao definisati permanentno rjesenje za slucaj opcije Kontakti!

Poslednja izmena:
A gde da ga uzmem po preporuci... tipa da mu ne seta tastatura, da ima v48 ili v58 firmware i da je ok za garanciju???

Molim da mi pisete na PM!!!

Poslednja izmena:
Alfa, da li si procitao moj post sa 55-te stranice? Ukoliko ne vidis prikacene slike prilikom surfanja (jer ja ih ne vidim!), snimi tu stranicu na disk, pa je pregledaj u off-line modu. Ne radi se o fotomontazi u Pejntu, vec sam to uspio da napravim posle dva-tri dana istrazivanja. Ali, to je samo "jednokratno" rjesenje koje postizem pomocu BMC-a. Nakon ponovnog postavljanja precice za kontakte iz menija telefona opet "iskace" stara ikonica sa dvostrukim krstom umjesto rijeci Kontakti. Imam instalisanu njemacku verziju 58 i podrsku za srpski i hrvatski jezik. Ovih dana trazim fajl unutar kojeg su "skrivene" "komande" koje se dodjeljuju tim precicama iz odeljka brew/cfg/settings/shortcuts, kako bih mogao definisati permanentno rjesenje za slucaj opcije Kontakti!

Ja imam isto nemacku v 58 koju sam ubacio umesto originalne 48-ce. E sad na staroj 48-ci imao sam po default-u, nisam siguran da li pod desni ili levi soft key, upisan "Contacts" i to bas tako a ne sa ovom smesnom ikonicom koja ima istu funkciju samo tupavo izgleda i ne pise sta je. Na 58-ci sam pregledao sve precice, mislim da ih ima 17 i nijednoj nije dodeljena funkcija Contacts. Znaci da bi resenje bio fajl "rsk" ili "lsk" iz odeljka brew/cfg/settings/shortcuts sa verzije 48 na kojoj na phonu na levom ili desnom soft key pise Contacts.
Verujem da bi to bilo resenje samo mi je potreban taj fajl.

Poslednja izmena:
Za Alfu i ostale koji žele maknuti zelenu ikonu ( lijeva soft. tipka - lsk ) i dobiti tekst prečice Kontakti evo rješenja:

Kopiraj lsk u brew/cfg/settings/shortcuts, restart i uživaj!

Ako hoćeš da je desno, preimenuj lsk u rsk i kopiraj u mob!

Prilozi

• shortcuts_lsk.rar
    343 bajta · Pregleda: 122
  • Glavna_1.jpg
    Glavna_1.jpg
    164.1 KB · Pregleda: 146
  • Glavna_eng.jpg
    Glavna_eng.jpg
    164.1 KB · Pregleda: 138
Poslednja izmena:
Heh, iako bi trebalo da je onaj preklopni mehanizam (sasija) od nekog jakog metala, ja sam uspeo da ga slomim. Ispao mi je telefon (po 5-ti put za 3 meseca) tacno na onaj okrugli deo kod sarkice i sada je tu pukao, drzi se samo sa druge strane na oko 3mm metala, a i to ce puci sigurno kada ga jos par puta otvorim. Eto kako ubiti telefon... Da ne pricam sto sam ga kupio pre nego sto je pojeftinio, odnosno platio sam ga 140 EUR...

I inace nisam bas zadovoljan izdrzljivoscu telefona, znaci ogulila se farba svuda gde je bilo moguce po coskovima, cak je i plastika krenula da se haba, a nije bas da ga "smirglam" kljucevima u dzepu ili tako nesto, drzim ga u torbici, u posebnom dzepcicu.

:(

Poslednja izmena:
@alfa
Gornja verzija lsk blokira prečac od novih promjena!
Ako želiš prečac kojeg možeš mijenjati evo i njega. Napominjem da ćeš time nakon promjene prečaca Kontakti u "nešto drugo", pa ponovo nazad na Kontakte, opet dobiti zelenu ikonu!

Prilozi

• shortcuts_lsk_promjenjiv.rar
    355 bajta · Pregleda: 61
Ima li neko podesavanja MMS za Telekom ?

I mogu li se programi igre i teme instalirati na memoriju Micro SD kartice, a ne na internu ?

Hvala

Heh, iako bi trebalo da je onaj preklopni mehanizam (sasija) od nekog jakog metala, ja sam uspeo da ga slomim. Ispao mi je telefon (po 5-ti put za 3 meseca) tacno na onaj okrugli deo kod sarkice i sada je tu pukao, drzi se samo sa druge strane na oko 3mm metala, a i to ce puci sigurno kada ga jos par puta otvorim. Eto kako ubiti telefon... Da ne pricam sto sam ga kupio pre nego sto je pojeftinio, odnosno platio sam ga 140 EUR...

I inace nisam bas zadovoljan izdrzljivoscu telefona, znaci ogulila se farba svuda gde je bilo moguce po coskovima, cak je i plastika krenula da se haba, a nije bas da ga "smirglam" kljucevima u dzepu ili tako nesto, drzim ga u torbici, u posebnom dzepcicu.

:(
imam telefon takodje par meseci ali sve radi beprekorno.Padao mije vise puta a nosim ga u djepu sa kljucevima i nije se tako izgrebao kao sto ti kazes .Telefon je po meni sasvim ok

kako se iskljuchuje zvuk na kameri kad se slika???
ima li nachina?
neko ce me nalupati jer po ulici slikam noge :p

Ma ima neki hack i za to, sigurno :)

A gde da ga uzmem po preporuci... tipa da mu ne seta tastatura, da ima v48 ili v58 firmware i da je ok za garanciju???

Setanje tastature uopste nije toliko strasno, a mozes da trazis, tamo gde kupis, da ti flesuju na 58 u njihovom servisu, onda ti napisu na garantnom listu da je flesovan softver... Ne brini, neces biti jedini koji to trazi, prodavac ce znati o cemu se radi posto svi flesuju ovaj telefon na 58.

Pre neki dan je kupio drugar telefon na terazijama, i poslali ga u servis u cumicevo da se odradi flesovanje, za 200 din. Napisali mu pozadi na garanciji da je flesovan i sve je bilo ok!

Cak mi se vise svidja telefon, pise mu model ef 81 ispod spoljasnjeg displeja, i pozadi je mnogo lepsi logo T-mobile + srebrnim slovima Benq-Siemens, a ne kao kod mene, neupadljivo vodafone...

Iako je fantastican materijal, i dosta cvrst, ipak je ovo fin telefon i treba ga cuvati od ogrebotina i padova. Tebi je ispao 5 puta za 3 meseca...

Ima li neko podesavanja MMS za Telekom ?

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1136255&postcount=830

Za Telekom rade podesavanja, da li je neko uspeo da podesi Telenor MMS?

GPRS i MMS za Telenor

Za Telekom rade podesavanja, da li je neko uspeo da podesi Telenor MMS?

I za MMS i za GPRS rade automatska podešavanja sa Telenorovog sajta! Treba samo prethodno izbrisati sve pre-definisane profile iz telefona.

Dakle, Settings -> Connectivity -> Connection profiles, pa obrisati sve profile.
Zatim Settings -> Connectivity -> Internet profiles, pa opet obrisati sve.
Onda, iz glavnog menija, Internet -> Browser settings -> Browser profiles, pa isto sve izbrisati.
Konačno, opet iz glavnog menija, Messages -> MMS -> MMS Profiles i sve izbrisati.

Onda, odeš na
http://www.telenor.co.yu/?section=private&page=103
izabereš BS-EF81 i prvo pošalješ podešavanja za GPRS, pa resetuješ telefon. Kada se telefon uključi, pošalješ podešavanja za MMS i opet reset.

Još jednom, ovo provereno radi!

Dodatno pitanje jer sam malo zbunjen... moze ili ne moze definitivno sa nemacke v58 da se vrati na fabricku v48... jer vidim ima kontradiktornih izjava???

Neko???

Poslednja izmena:
Iako je fantastican materijal, i dosta cvrst, ipak je ovo fin telefon i treba ga cuvati od ogrebotina i padova. Tebi je ispao 5 puta za 3 meseca...

Naravno da je u redu sto se razbio posle padanja (inace sklopio sam ga super lepkom i sada je OK :smoke:) ali nije u tome stvar, vec sto se ogulila siva farba po coskovima i ispod ostaje belo, a ponavljam, drzim ga u pregradi u kojoj nema nicega osim tog telefona.

Nasuprot tome, spoljni ekran se uopste nije izgrebao...

Poslednja izmena:
e hvala za odgovore, jos samo da nadjem taj motherfucking USB i sve ce biti super.

A gde da ga nadjem sad kad je propalo sve...

Ne razumem, sta je propalo? Odes u bilo koju prodavnicu i trazis USB data kabl za Ef81.

I za MMS i za GPRS rade automatska podešavanja sa Telenorovog sajta! Treba samo prethodno izbrisati sve pre-definisane profile iz telefona.

Dakle, Settings -> Connectivity -> Connection profiles, pa obrisati sve profile.
Zatim Settings -> Connectivity -> Internet profiles, pa opet obrisati sve.
Onda, iz glavnog menija, Internet -> Browser settings -> Browser profiles, pa isto sve izbrisati.
Konačno, opet iz glavnog menija, Messages -> MMS -> MMS Profiles i sve izbrisati.

Onda, odeš na
http://www.telenor.co.yu/?section=private&page=103
izabereš BS-EF81 i prvo pošalješ podešavanja za GPRS, pa resetuješ telefon. Kada se telefon uključi, pošalješ podešavanja za MMS i opet reset.

Još jednom, ovo provereno radi!

Ma nece... Probao sam sve kombinacije. Sta smetaju drugi profili, ako nisu aktivni? Probao sam i tako kao sto si napisao, opet posalje kilobajte, sending message failed. MMS je aktiviran na broju. Mislim, ne treba mi, ali iskreno me nervira. Stvarno ne znam sta je u pitanju... Sredicu nekako, nebitno, mozda treba samo da se resetuje MMS na broju.

Nego, danas sam kupio sestri nokiu 5200... Ako je EF81 sigurno najbolji telefon za te pare (jos mu je pala cena na 85), 5200 je mozda najgori telefon za 120e. Ekran je ocajan, ima jako los odziv. Zvuk previse tih za jedan telefon koji se reklamira kao muzicki uredjaj. Jedino FM odlicno hvata stanice. Kameru nisam smeo ni da probam.

Obigrao sam sve prodavnice u balkanskoj da pronadjem plavo-beli model, svuda iskljucivo crvena varijanta, dok mi nije iz nekog budzaka, kada sam vec digao ruke, zena izvukla jedan jedini preostali plavi model... Mora da ga je cuvala za nekoga, pa se sazalila.

Kada vidite sta sve prodaju za tu cenu, onda shvatite sta dobijate za 85-90e u EF81.

Nego rece mi prodavacica, koja je bilo jako ljubazna iako je bila strahovita guzva, neku vrlo cudnu pricu. Dosli momci posle mene, oce da kupe EF81... I tako se povede prica i rece zena da njen brat, koji je ako sam dobro razumeo. radio u simensu, ili zna nekoga ko je tamo radio, ima neku noviju, fabricku verziju softvera, posle ove 48, koje nema apsolutno nigde na netu, samo na njegovom laptopu, i radi flesovanje za 600 din! Ja se bas zainteresovao, rekoh bas je slupo flesovanje, ona kaze, ali to nije obican, neoficijalni softver... :trust: Bila uzasna guzva i nisam mogao nista vise da saznam. Idem sutra po CD, koji mi nije mogla tada da mi nadje (nema veze, nasla mi je plavi model), prica mi je naravno krajnje sumnjiva, treba to proveriti. Prodavnica je sasa & stevan, btw.

Samo jos jedno pitanje - gde kupiti citac microsd kartica? Posto je upis neverovatno spor i treba mu 4-5 minuta za pesmu od par megabajta. Kingston 1Gb microsd, kartica je neupotrebljiva ako je stvarno tako sporo... Probao sam u EF81 ali sam kupio za Nokiu 5200.

Samo jos jedno pitanje - gde kupiti citac microsd kartica? Posto je upis neverovatno spor i treba mu 4-5 minuta za pesmu od par megabajta. Kingston 1Gb microsd, kartica je neupotrebljiva ako je stvarno tako sporo... Probao sam u EF81 ali sam kupio za Nokiu 5200.

Pa zar se sve microSD kartice ne dobijaju sa SD adapterom? Ubaciš je u taj adapter i možeš da koristiš bilo koji čitač SD kartica.

Odnedavno sad korisnik ovog telefona i mogu samo reći reči hvale za njega.Imam pitanje u vezi njega: Zasto je Phone Explorer (Mobile Phone manager) tako spor kad otvara foldere na telefonu (inace brz je kad kopira - pesma ~ 3MB ~ 35 sec.)

Poslednja izmena:
Nego rece mi prodavacica, koja je bilo jako ljubazna iako je bila strahovita guzva, neku vrlo cudnu pricu. Dosli momci posle mene, oce da kupe EF81... I tako se povede prica i rece zena da njen brat, koji je ako sam dobro razumeo. radio u simensu, ili zna nekoga ko je tamo radio, ima neku noviju, fabricku verziju softvera, posle ove 48, koje nema apsolutno nigde na netu, samo na njegovom laptopu, i radi flesovanje za 600 din! Ja se bas zainteresovao, rekoh bas je slupo flesovanje, ona kaze, ali to nije obican, neoficijalni softver... :trust: Bila uzasna guzva i nisam mogao nista vise da saznam. Idem sutra po CD, koji mi nije mogla tada da mi nadje (nema veze, nasla mi je plavi model), prica mi je naravno krajnje sumnjiva, treba to proveriti. Prodavnica je sasa & stevan, btw.

ja sam skoro bio u toj radnji, raspitivao se za ef81, kupio mem. karticu. Bio je tu jedan od dvojice (sasa ili stevan;)) i rekao mi da oni flashuju na v58 za 600 din. Mislim da je ta prica sa tom ``novom`` verzijom fw-a bezvezarija. Ali bas bih voleo da gresim...

Odnedavno sad korisnik ovog telefona i mogu samo reći reči hvale za njega.Imam pitanje u vezi njega: Zasto je Phone Explorer (Mobile Phone manager) tako spor kad otvara foldere na telefonu (inace brz je kad kopira - pesma ~ 3MB ~ 35 sec.)

ne znam zasto je tako, ali ti preporucujem da skines Brew mobile commander i donekle se resis tih muka.

QPST i EF81.qcn

Ne mogu da download-ujem QPCT i EF81.qcn, pa ako neko ima neki link na kome je download laksi od onih registracija i citanja ceskog ili kog vec jezika???:wall:

ne znam zasto je tako, ali ti preporucujem da skines Brew mobile commander i donekle se resis tih muka.
Tako sam i ja mislio druze - u pravu si - Brew commander mi dosta brze otvara foldere ,cak i vidi systemske foldere i fajlove ali sta je problem:Mnogo sporije kopira tipa ~ 5 puta! i kasnije se fajlovi ne vide na telefonu a Brew ih ocitava. Sa Brew-om mogu samo da instaliram java aplikacije i to je to (uz obex nece ni da radi)

@jole9
meni na brew comanderu radi obex protocol: preko njega ubacujem pesme, video... i sve to ide mnogo brze nego sa MPM(5 mb za 30 sec), a te probleme koje si ti naveo nisam imao. medjutim brew protoklol mi ne radi, tako da ne mogu da vidim sys. fajlove. Taj problem sam resio koristeci BitPim.

Vrh Dno