Šta je novo?

Benq Ft791??

• Začetnik teme Začetnik teme golum
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

golum

Čuven
Učlanjen(a)
27.02.2001
Poena
619
Da li je neko od vas video ovaj monitor na delu i kakve su impresije. Evo linka ka jednom testu:
http://www.pcadvisor.co.uk/index.cfm?go=hardware.view&product=1568
Monitor mi se ultra svideo pa razmisljam da se castim sa istim za novu godinu (deda mraz je cudo :mrgreen: )

Pozdrav

Evo jos jenog linka:
http://www.zdnet.com.au/reviews/computers/peripherals/story/0,2000023513,20277123-4,00.htm

Meni je zapao za oko BENQ FP 767 ima jako slicne karakteristike kao hvaljeni Acer AL 712(contrast 500:1 brightnes 260 response time 16ms) a posto su te dve firme bratske zanima me jel to isti monitor samo pod drugim imenom?

Tata za sve je ADI a715. Pozdrav.

Misko jesi li ga napokon pazario,ako jesi kolika mu je cena?

Simpse vide li ti taj Benq na delu??? Ti ipak propustas tone HW kroz sake pa se uzdam u tebe.

Simpsone ajde ti odgovori, u tebe se najvise uzdam, koliko je slican BENQ FP 767 sa Acer 712?

Ma idi... Nije slican, ali je ok... sa FP791 benq se kune da ima 16ms, ali ja ne bih rekao... Eno, neka vam Ceric kaze, on ih testira...

doticni BenQ je sjajan, rekao bih najbolji TFT koji sam video do sada...
a sto se tice tih 16 ms, mislim da je podatak tacan posto nisam uspeo da primetim bilo kakvo kasnjenje u igrama, DVD-jevima, .... osim pri nenormalno brzom skrolovanju teksta.

ima ugradjene zvucnike i citac memorijskih kartica....

eto :mrgreen:

Na zalost,zaista nisam imao prilike da ozbiljnije pogledam taj BENQ.
Prava je steta sto nema vise Acer AL712.Ovaj 718 nije los ali nema DVI.
Sto se ADI-ja tice,ja sam se kleo u njihove CRT monitore i serija G710 i G910 je stajala rame uz rame sa najacim Sony i NEC modelima iz tog vremena.Meni licno se model A715 nije nesto narocito dopao.Dizajn je odlican,lepa opcija je i 2xUSB ali stekao sam utisak da je kod Acer-a AL712 dosta ostrija slika.Cak mi se i LG1710B vise svideo.
Jedno je sigurno.Kao i kod CRT monitora ,izbegavajte da se previse udubljujete u specifikacije.Razlika izmedju 25 i 16ms NEMA!!!!!!Zasto??
Zato sto bre svi lazu da je vreme odziva 16ms vec je 16+4.Dolazimo na prostu matematiku, 20ms vs 25ms,sto je zaista zanemarljivo.Prema tome,pogledajte sto vise monitora i odaberite onaj koji ima najbolju sliku.

e da , zaboravih na sliku :mrgreen:
slika je savrsena, jedino sto crna ponekad nije bas sasvim crna, ali tome sluze preset-i.

a sto se vremena odziva tice, proizvodjaci masovno ne navode vreme koje je potrebno da piksel promeni boju od crne do bele vec od crvene do zelene, od zelene do plave, itd (cini mi se da je to slucaj sa samsungom, ili mozda gresim) ctp;

u svakom slucaju treba procitati i specifikaciju na sajtu proizvodjaca, a ne samo na osnovu gomile testova donositi zakljucke. :rtfm:

jedina zamerka ovoj spravi je izuzetno mali ugao okretanja, mozda 30-ak stepeni i nemogucnost rotiranja (uspravljanja) ctp;

simpson H je napisao(la):
.
Jedno je sigurno.Kao i kod CRT monitora ,izbegavajte da se previse udubljujete u specifikacije.Razlika izmedju 25 i 16ms NEMA!!!!!!Zasto??
Zato sto bre svi lazu da je vreme odziva 16ms vec je 16+4.Dolazimo na prostu matematiku, 20ms vs 25ms,sto je zaista zanemarljivo.Prema tome,pogledajte sto vise monitora i odaberite onaj koji ima najbolju sliku.

ako ti nije tesko, samo objasni sta znaci to 16+4?

pozdrav cheers

boggyman je napisao(la):
...

ako ti nije tesko, samo objasni sta znaci to 16+4?

pozdrav cheers
Naravno da mi nije tesko.To je vreme ukupnog odziva ,tj. fall+rise time.I jos samo nesto.Kod Acera je to vreme po specifikaciji proizvodjaca cak i 15+5,ali na vise sajtova se nalazi 16+4

Detaljno:

http://www.acer.com.sg/products/monitoral712/p_monitoral712.asp

ja sam za neku emisiju na 3K uzeo Fujitsu Siemens, i drzao ga na stolu pola sata, i vratio u kutiju. Ceric kaze da je dobar monitor, a ja kazem - OCAJNO bre. Donja polovina monitora je svetlija, izrazito, kao kod loshih laptopova, boje su nerealne, vidi se i u igrama a kamoli kada gledate slike... ne pomaze nikakva kalibracija... Odziv je prosecan, a monitor kosta oko 500e... Tada sam sebi rekao, jos necu da menjam CRT zbog boja... i samo zbog boja... Odziv mi je i na ovom bio ok, ne znam sto se svi tripuju oko toga...

Calibra 4WD je napisao(la):
Misko jesi li ga napokon pazario,ako jesi kolika mu je cena?

Zovem vec dva dana pet firmi koje ga imaju (su ga imale) i svi su otisli, cak su ih skidali sa showroom-a i prodavali!!! Cena mu je 440€ najeftinije, ja sam moj rezervisao i sutra idem da ga pokupim.

Sto se tice perfomansi nema jos monitora ispod 20ms, ustvari ima NEC, al kosta djavo i po, takodje sto se tice brightness-a pa najbolji CRT ovi jedva imaju preko 150, tako da sve preko 200 nema svrhe, treba se juriti sto bolji kontrast, najbolji CRT-i imaju preko 700! i onda su svi prelazi iznijansirani kao na CRT-u. Inace preko DVI-a ne moze preko 60hz-a 🙁🙁🙁, a klasican moze i na 75Hz-a.

Sto se tice LG-ja 1710B monitor je odlican, Acer takodje (samo njega vise nema) al su brate, ruzni nemaju hub i nemaju tri godine garanciju, pa kao best b. ide ADI. Mada su sve matrice iste i na Hyndaiju i na Adiju i na Aceru i na jos pola TFT-ova.

A gde ima taj ADI? Njega nisam video...

Misko je napisao(la):
...

Sto se tice LG-ja 1710B monitor je odlican, Acer takodje (samo njega vise nema) al su brate, ruzni nemaju hub i nemaju tri godine garanciju...

Odakle ti ta informacija? Evo ja imam LG1510 i pune tri godine garancije.
Ovlasceni distributeri: Cores, Sinteh i PIN daju pune tri godine dok ovi ostali AN i sl. samo godinu.

A da li ste videli LG 1720? Samo sto nije i konacno su poradili na dizajnu!

boggyman je napisao(la):
a sto se vremena odziva tice, proizvodjaci masovno ne navode vreme koje je potrebno da piksel promeni boju od crne do bele vec od crvene do zelene, od zelene do plave, itd
to ti dodje na isto jer tft ustvari nema piksele (ako cemo gledati precizno 😉), nego sub piksele. tako da je isto vreme potrebno da upalis jedan subpiksel za, recimo, plavu i sva tri za belu. 😉

Misko je napisao(la):
i onda su svi prelazi iznijansirani kao na CRT-u. Inace preko DVI-a ne moze preko 60hz-a 🙁🙁🙁, a klasican moze i na 75Hz-a.
kolicina kontrasta ne govori puno o tome dal su nijansirani prelazi, nemozes po tome da gledas. a i prelazi su diskutabilna stvar. evo imao sam pre neki dan samsung 213t (1600x1200) i na testu mi se pojavi sitan banding. al onda se setim da je patern podeljen na cetri vertikalna dela i u svakom boja ide od crne pa do r,g,b i bele. to mu dodje 1600/4 = 400, a u 24 bitnoj paleti mozes imati samo 256 razlicitih nijansi izmedju crne i npr crvene. onda napravim u ps-u prelaz sa 256 nijanse u 256 piksela i bude k'o bog.
e sad, na crt-u bi bio gladak i u 1600x1200. pouka cele price je - kad se tft dobro napravi nema bolje stvari za boje, jer ce uvek biti onakva kakva treba da bude, a prelaz ce na crtu uvek izgledati glatko jer nema vremena da podesi snop tako da napravi razliku izmedju dve tako bliske nijnse.

Bahati [SiD] je napisao(la):
...
kad se tft dobro napravi nema bolje stvari za boje, jer ce uvek biti onakva kakva treba da bude, a prelaz ce na crtu uvek izgledati glatko jer nema vremena da podesi snop tako da napravi razliku izmedju dve tako bliske nijnse.

hoces da kazes da je "banding" u stvari posledica savrsenstva tft tehnologije? 🙂 a da su nase oci nesavrsene jer su analogne pa im smeta digitalna preciznost ?
Neka, neka ostacu ja na CRT-u i "hardwerskom antialliasingu" bar do prvih LEP ekrana (ili kako se vec zvase) ako ne i kasnije...

Pozdrav...

Kakaroth je napisao(la):
...

Odakle ti ta informacija? Evo ja imam LG1510 i pune tri godine garancije.
Ovlasceni distributeri: Cores, Sinteh i PIN daju pune tri godine dok ovi ostali AN i sl. samo godinu.

Ovlasceni daju, to sam tek juce saznao, ali ADI-ja gde god da ga kupis dobijes 3 godine garanciju.

mmarky je napisao(la):
hoces da kazes da je "banding" u stvari posledica savrsenstva tft tehnologije? 🙂 a da su nase oci nesavrsene jer su analogne pa im smeta digitalna preciznost ?
Neka, neka ostacu ja na CRT-u i "hardwerskom antialliasingu" bar do prvih LEP ekrana (ili kako se vec zvase) ako ne i kasnije...

Pozdrav...
nisi dobro procitao/razumeo. a ostani na cemu 'oces, sto se mene tice. 😉

ps. i to je dithering, ne antialising. 😉

...

to ti dodje na isto jer tft ustvari nema piksele (ako cemo gledati precizno 😉), nego sub piksele. tako da je isto vreme potrebno da upalis jedan subpiksel za, recimo, plavu i sva tri za belu. 😉

Ovo za sub pixele nije tacno, merili ljudi na x-bit-u

http://www.xbitlabs.com/articles/other/display/response-2.html

Misko je napisao(la):
...

Ovo za sub pixele nije tacno, merili ljudi na x-bit-u

http://www.xbitlabs.com/articles/other/display/response-2.html

First of all, some readers expressed a supposition that different colors on the screen may switch not simultaneously because of certain peculiarities of the display electronics (although physically all sub-pixels are absolutely identical in this respect). Furthermore, odd and even pixels may also switch not simultaneously. So, as I measure the rise time for an entire (white-colored!) line, the measured response time would be overestimated from the start. I took these considerations into account and performed the measurements on both: white and red lines and on a dotted line of red pixels (next nearest). But I discovered that the result shown by each of the displays reviewed today was the same whatever the color or the shape of the line was. As the signal-to-noise ratio is the highest for the measurements taken on a white line, all oscillograms shown in this article are taken for this particular line.

samo sam ovo procitao. jel u daljem tekstu uskace sebi u usta, il' si dao pogresan link, lose procitao/preveo/razumeo?

ja verujem da postoji neka akademska razlika, ipak treba struji nesto vise vremena da dodje do jednog subikslela, nego do susednog. 😀

byMaX je napisao(la):
ja sam za neku emisiju na 3K uzeo Fujitsu Siemens, i drzao ga na stolu pola sata, i vratio u kutiju. Ceric kaze da je dobar monitor, a ja kazem - OCAJNO bre. Donja polovina monitora je svetlija, izrazito, kao kod loshih laptopova, boje su nerealne, vidi se i u igrama a kamoli kada gledate slike... ne pomaze nikakva kalibracija... Odziv je prosecan, a monitor kosta oko 500e... Tada sam sebi rekao, jos necu da menjam CRT zbog boja... i samo zbog boja... Odziv mi je i na ovom bio ok, ne znam sto se svi tripuju oko toga...

Elem, daklem, khm. Taj FSC je jedan od najboljih iz prethodne generacije TFT-ova koja je imala vidljiv problem sa osvetljenošću (nisi ti video još starije modele). Ovi noviji modeli nemaju taj problem, koji je ostao samo kod 15-ica. Ako su ti boje nerealne onda definitivno ne treba nikad da prelaziš na TFT, jer je taj FSC za jedan TFT prilično dobar. A da nema kašnjenja u igrama, nema. Ako u 3D Mark-u ne kasni u punoj rezoluciji sa preko 100 fps, onda je to sasvim u redu.
No, da se vratim na osnovnu temu a to je BenQ FP791. Jedino što mogu da kažem je - zaboravi. Ja ne znam šta je boggyman gledao, ali ono što ja videh je suv krš. Taman je, ima loš kontrast i blede boje. Jedino što ne kasni u igrama, ali izuzetno secka kada skroluješ u Commander-u, što nikako nije za pohvalu. Kako preko 100 evra jefitniji Acer ne secka? Tu podržavam Simpsona - Acer AL718 je sasvim OK za sve namene.

...

samo sam ovo procitao. jel u daljem tekstu uskace sebi u usta, il' si dao pogresan link, lose procitao/preveo/razumeo?

Ma da napisao je tako, pa je posle dobio dosta kritika za isti od strane membera, pa se sad ne zna? al kapiram posto meri ceo opseg (bela) da je to to. Nesto mi malo i smrdi u tom testu, monitor koji nije DVI da pobedi???

Misko je napisao(la):
Ma da napisao je tako, pa je posle dobio dosta kritika za isti od strane membera, pa se sad ne zna? al kapiram posto meri ceo opseg (bela) da je to to. Nesto mi malo i smrdi u tom testu, monitor koji nije DVI da pobedi???
ja bih rekao da bi drugaciji rezultat pokazao da je metod testiranja los. njihova naprava meri intenzitet svetla tako da nije bitno dal je linija bela ili plava, kad on samo gleda koliko vremena na grafiku prodje od minimalnog (crnog) do nekog maksimalnog (r,g,b ili bela). nemogu sad da mucim glavu racunnjem kojom bi se velicinom merio delay izmedju dva subpiksela, al' svakako upada u marginu greske instrumenta. 😉
enivej, dobar je dvi, al' cini mi se da ga ljudi precenjuju. ako je razlika izmedju dvi i d-sub prikaza na nekom dual monitoru zaista ocigledna, pre ce biti da je u pitanju skart a/d nego bilo sta drugo.
uostalom, sto dajes link u fazonu "ajde ne pricaj gluposti, ludi rusi izmerili", ako ti smrdi!? 😉

supernova je napisao(la):
...
No, da se vratim na osnovnu temu a to je BenQ FP791. Jedino što mogu da kažem je - zaboravi. Ja ne znam šta je boggyman gledao, ali ono što ja videh je suv krš. Taman je, ima loš kontrast i blede boje. Jedino što ne kasni u igrama, ali izuzetno secka kada skroluješ u Commander-u, što nikako nije za pohvalu. Kako preko 100 evra jefitniji Acer ne secka? Tu podržavam Simpsona - Acer AL718 je sasvim OK za sve namene.

pa ako se malo potrudis sve sto si pobrojao moze da se sredi za 10-ak minuta ceprkanja po meniju. ctp;

Nazad
Vrh Dno