Šta je novo?

Benq FP93G vs. FP93GX

DAS

Slavan
Učlanjen(a)
12.10.2006
Poena
450
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i7-13700F / Arctic Liquid Freezer II 280
Matična ploča
ASRock Z790 PG Riptide
RAM
Kingston Fury Renegade RGB DDR5 32GB 6400MHz CL32
GPU
Palit GeForce RTX 4080 GameRock OC
Storage
Lexar NM790 2TB
PSU
Seasonic Prime Snowsilent 750W Titanium
Kućište
Thermaltake Level 20 GT
Monitor
Dell Alienware AW3423DW
Miš & tastatura
Corsair K63 Wireless / Dark Core RGB Pro SE
Ne znam da li je o ovome vec raspravljano.
Evo o cemu se radi:pre par meseci na Benq-ovom sajtu su mogle da se vide specifikacije za oba ova modela pojedinacno:specifikacije su bile iste osim za brzinu odziva,FP93G je bio deklarisan kao 6ms,a FP93GX kao 2ms(gray to gray).
Pre oko mesec,dva ,model FP93G je nestao sa Benq-ovog sajta i sad stoji samo FP93GX,ali sad ima specifikaciju 6ms (2ms GTG).Nesto sam se pitao,posto je i FP93G isto 'pravih' 6ms,da nije mozda i on 2ms GTG,tj. da nisu mozda isti modeli? Razlika u ceni je sada samo oko 1000din.Mozda je Benq isti monitor razdvojio u dve varijante da pokrije dve klase monitora?

Suvishe lepo da bi bilo istinito...
Ili mozda ne?

:wave:

Ne znam da li je o ovome vec raspravljano.
Evo o cemu se radi:pre par meseci na Benq-ovom sajtu su mogle da se vide specifikacije za oba ova modela pojedinacno:specifikacije su bile iste osim za brzinu odziva,FP93G je bio deklarisan kao 6ms,a FP93GX kao 2ms(gray to gray).
Pre oko mesec,dva ,model FP93G je nestao sa Benq-ovog sajta i sad stoji samo FP93GX,ali sad ima specifikaciju 6ms (2ms GTG).Nesto sam se pitao,posto je i FP93G isto 'pravih' 6ms,da nije mozda i on 2ms GTG,tj. da nisu mozda isti modeli? Razlika u ceni je sada samo oko 1000din.Mozda je Benq isti monitor razdvojio u dve varijante da pokrije dve klase monitora?

Ne, monitori nisu CPU, pa da im prostim isključivanjem keša, promene oznaku. GX modeli imaju poboljšanu elektroniku i samim tim bolji odziv. Ima još tu nekih tehnikalija, ali ako hoćeš do detalja, to već moraš da vidiš sa nekim ovde za to zaduženim memberima. Imao sam 93G, sada imam 93GX, i veruj mi vredeo je tih par 1000 razlike.;)
PS. Ovaj thread ide u podforum šta da kupim. NHF, ali bolje da te opomenem ja, nego da ti se "nakači" neko od modova.:D
Pozdrav.:wave:

Ne, monitori nisu CPU, pa da im prostim isključivanjem keša, promene oznaku. GX modeli imaju poboljšanu elektroniku i samim tim bolji odziv. Ima još tu nekih tehnikalija, ali ako hoćeš do detalja, to već moraš da vidiš sa nekim ovde za to zaduženim memberima. Imao sam 93G, sada imam 93GX, i veruj mi vredeo je tih par 1000 razlike.;)
PS. Ovaj thread ide u podforum šta da kupim. NHF, ali bolje da te opomenem ja, nego da ti se "nakači" neko od modova.:D

To je samo bila moja prva pretpostavka,svestan sam bio da je 90% netacna.
A odziv im je isti 6ms i kod jednog i kod drugog modela.Kazem ti da model FP93G vise ne postoji na Benq-ovom sajtu,a model Fp93GX je tamo sa malo promenjenom specifikacijom.
Ja imam FP93G i u igri ili filmu nisam primetio 'duhove' ili slicne anomalije tako da mi ne pada na pamet da ga menjam.Ali ovu temu nisam otvorio iz razloga sta da se kupi pa nema razloga da prelazi u podforum "sta da kupim..."

Znaci temu sam okacio jer imam pitanje u vezi monitora a ne sta da kupim.
Samo me zanima istina u vezi toga.

Poslednja izmena od urednika:
Ljudi,jel zna neko nesto vise o ovome? Da me uputi na neki link npr...

Ljudi,jel zna neko nesto vise o ovome? Da me uputi na neki link npr...

Mislio sam da hoćeš da menjaš kao i ja. NHF. ;)
Inače, to što je povučen sa tržišta, pa to je u neku ruku i normalno. Tako je bilo i sa 91cama. X serije su malo duže bile na tržištu, i td. Verovatno se sprema prelazak na "95ce" ili ko zna kakko označene modele. Ovo govorim za inostrano tržište a ne kod nas. Kod nas nalageruju pa posle prodaju iako nema nigde drugde da se nađe u okolnim zemljama. :S:
Žao mi je što se ne umeša neki prekaljeniji član da da neko malo opširnije objašnjenje.

Mislio sam da hoćeš da menjaš kao i ja. NHF. ;)
Inače, to što je povučen sa tržišta, pa to je u neku ruku i normalno. Tako je bilo i sa 91cama. X serije su malo duže bile na tržištu, i td. Verovatno se sprema prelazak na "95ce" ili ko zna kakko označene modele. Ovo govorim za inostrano tržište a ne kod nas. Kod nas nalageruju pa posle prodaju iako nema nigde drugde da se nađe u okolnim zemljama. :S:
Žao mi je što se ne umeša neki prekaljeniji član da da neko malo opširnije objašnjenje.

Hvala u svakom slucaju,valjda ce se javiti neko. :)

Oba monitora su iz serije 93. 93GX je xtreme verzija sa implementiranim AMA sistemom (Advanced Motion Accelerator) koji ima zadatak da između svakog frame-a ubaci tamnu pozadinu i time poboljša kvalitet prikaza slike tj da malo pojasni boje. Fizički su monitori isti i spadaju u gamer klasu, čak su im i karakteristike iste izuzev ubačenog AMA sistema u 93GX. Panel je isti, dakle samo je elektronika drugačija.

Oba monitora su iz serije 93. 93GX je xtreme verzija sa implementiranim AMA sistemom (Advanced Motion Accelerator) koji ima zadatak da između svakog frame-a ubaci tamnu pozadinu i time poboljša kvalitet prikaza slike tj da malo pojasni boje. Fizički su monitori isti i spadaju u gamer klasu, čak su im i karakteristike iste izuzev ubačenog AMA sistema u 93GX. Panel je isti, dakle samo je elektronika drugačija.

Jel to znaci i da su im kristali iste brzine?

Da. GTG test je ipak marketinška stvar, pa još taj AMA. Mislim da je njegov zadatak da pobije duhove sa tom tamnom pozadinom koju ubacuje ispod svakog frame-a, jer ako posle toga dođe neka slika biće čista zbog ravnomerne pozadine. Seti se kako se brisala audio kaseta - ravnomernim namagnetisavanjem. I ovo je sličan postupak.

Sretna Nova.

Da. GTG test je ipak marketinška stvar, pa još taj AMA. Mislim da je njegov zadatak da pobije duhove sa tom tamnom pozadinom koju ubacuje ispod svakog frame-a, jer ako posle toga dođe neka slika biće čista zbog ravnomerne pozadine. Seti se kako se brisala audio kaseta - ravnomernim namagnetisavanjem. I ovo je sličan postupak.

Sretna Nova.

A ja sa mislio da je prednost LCD monitora u odnosu na CRT to sto nemaju crnu sliku izmedju frejmova.

A ja sa mislio da je prednost LCD monitora u odnosu na CRT to sto nemaju crnu sliku izmedju frejmova.

Eto sad imaju, inače pošto je ovaj GX moj dobar prijatelj kupio pre nekih mesec dana i omogućio mi da se duže družim sa njim, mogu da kažem da ima malo problema sa uglom gledanja, dok ste ispred njega sve je super, ali kad se malo pomerite u stranu onda mi se čini da slika blago požuti, valjda je to zbog onih crnih podloga. Za filmove i igre je odličan, čak ni blurovanje ne primećujem (možda malo), ali mi ipak malko smeta to žućkasto (na svetlijim pozadinama se primeti) kad se malo pomerim u stranu. Pa dobro, bar su iskreni kad su naveli da je ugao gledanja 140/135, kontrast mu je dobar - 700:1, osvetlenje 300 cd/m.

Pa jel bolje onda uzet 93G, skuplji je oko 1000 din ali ima 160/160 uglove?

Imam ja GX, vrlo zadovljan i slicno tome. Elem. ako ti sedis ravno ispred monitora, i jos po jedan ortak sa svake strane nece niko nishta primetiti. Nije to toliko mali ugao(horizontalni). A sa vertikalnim je totalno druga stvar na zalost. Imao sam obicaj da na staroj 17ici legnem na patos, malo oborim monitor i uzivam. A sada mi jako potamni sliku, (mnogo je manji vertikalni ugao nego horizontalni.) tako da uz jaka osvetljenja slike tek uspem da se smirim. Naravno, u normalnom, sedecem polozaju, u pravcu monitora, sve shljaka kao satic. Nisam se susretao sa G varijantom, ali ja ovaj ne bih menjao...

Ima li ko sa G varijantom da da svoje mišljenje o uglovima gledanja?

Nazad
Vrh Dno