Šta je novo?

Benq FP202WA

chuckd

Slavan
Učlanjen(a)
01.03.2008
Poena
304
Treba mi savet...
Kupio sam Benq fp202wa, doneo ga kuci, ukljucio, namestio, bio zadovoljan, i stigao da ga koristim/testiram tek posle par dana kada sam primetio da pozadinsko svetlo treperi ali na nekih 40-70Hz jer ovako golim okom se nista skoro ne primecuje, sem blagog pulsiranja ekrana... problem je sto vec posle par minuta rada za kompom i gledanja u taj monitor pocinje glavobolja i oci peku/bole... ovo treperenje nestane kada se brightness na monitoru podesi preko 80 (sto duze radi monitor to vise mora da se dize brightness da se ne bi videlo treperenje) ali u monitor jednostavno ne moze da se gleda sa ovako velikim brightnessom.. pomislio sam da nije mozda graficka/komp ili struja, pa sam probao da povezem komp i monitor preko ups-a, probao na drugom kompu i kod ortaka ali svuda je isti problem...
odneo sam u servis gde su nakon dve nedelje javili da je sa monitorom sve u redu... posto sam otisao da pogledam i popricam sa serviserom, objasnio sam mu problem i rekao je da ce pogledati.... dve nedelje kasnije javljaju se opet i kazu da je sa monitorom sve u redu...
sada ne znam kako da im objasnim/pokazem da monitor ne radi kako bi trebao da radi...

evo i kako to izgleda:

monitor1at5.gif

Ja imam isti monitor jos nije navrsio nedelju dana :D
Stvarno ne moze da se gleda u njega ako se pojaca brajtnes,onda ubija,mozes li malo bolje da objasnis kako to izgleda?
Koju rezoluciju si stavio?

native 1680x1050 @ 60hz (probao i 75 i josh neke vrednosti koje nudi :) ) - mada i u bilo kojoj drugoj rezoluciji imam isti problem
kada se podesi brightness kontrast da odgovaraju boje (mislim da je brightness oko 40-50 a contrast isto tako oko 40-50 - nije mi tu monitor opet sam ga odneo u servis) onda posle 10-20min koriscenja pocinje glavobolja i bol u ocima... ako se uzme fotoaparat na kome mozes da podesis ekspoziciju, podesavanjem ekspozicije od 1/30 do 1/100 sekundi mozes na displeju fotoaparata da vidis da ceo ekran pulsira tj. treperi pozadinsko svetlo - sve ovo naravno na statickoj slici tj. otvorish npr. notepad i maksimizujes ga...
isto ovako sam, sa fotoaparatom, pogledao i par izlozenih monitora, medju kojima je i ovaj isti benq fp202wa, i nisu trepereli uopste....

Poslednja izmena:
native 1680x1050 @ 60hz (probao i 75 i josh neke vrednosti koje nudi :) ) - mada i u bilo kojoj drugoj rezoluciji imam isti problem
kada se podesi brightness kontrast da odgovaraju boje (mislim da je brightness oko 40-50 a contrast isto tako oko 40-50 - nije mi tu monitor opet sam ga odneo u servis) onda posle 10-20min koriscenja pocinje glavobolja i bol u ocima... ako se uzme fotoaparat na kome mozes da podesis ekspoziciju, podesavanjem ekspozicije od 1/30 do 1/100 sekundi mozes na displeju fotoaparata da vidis da ceo ekran pulsira tj. treperi pozadinsko svetlo - sve ovo naravno na statickoj slici tj. otvorish npr. notepad i maksimizujes ga...
isto ovako sam, sa fotoaparatom, pogledao i par izlozenih monitora, medju kojima je i ovaj isti benq fp202wa, i nisu trepereli uopste....
Hehe,i ja sam juce probao sa foto aparatom i kod mene je da kucnem u drvo sve ok,ja sliku drzim na standard brajtnes mi je na 60 a kontrast na 40,mada verovatno cu ja to malo stelovati jos,ocigledno da monitoru nesto fali,a da mu nesto ne smeta,esi probao da ga premestis u drugu sobu ili na drugo mesto...

pa, napisao sam u prvom postu...
prakticno sve cega mogu da se setim sam probao:
1. ups
2. druga graficka, drugi komp
3. premestanje na drugi kraj sobe, pa drugi kraj stana
4. probanje monitora kod ortaka - dakle drugi stan u istoj zgradi, i u totalno drugoj zgradi kod drugog ortaka :(

p.s. nasao sam i na par foruma da su ljudi imali identican problem, slali u servis i naravno u servisu im to popravili i rekli da je bilo do napajanja... ali naravno ne u nasoj zemlji sa nasim firmama :(

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,
hej Chuckd i ja imam sličan problem kao ti. Uzeo sam Benq T221WA i primećujem blago treperenje. Ono je izraženije na nijansama sive. Nekada se više primeti nekada ga nema...
Intresantno je to da kada sam ga kupovao od momka preko oglasa, nisam ništa primetio u vezi sa blagim treperenjem.
Uzeo sam ga kao sekundarni monitor, pored njega imam lg l1932p. Lg je povezan na DVI a Benq preko konvertora (DVI in D-sub) na D-sub.
Monitor je star samo 4 meseca i ima garanciju još 32 meseca, tako da ne znam šta da radim... Iz koje firme je tvoj primerak? Moj je iz PcC....r....
Ako nešto znači imam 2600xt asus.

Ima li još neko slična iskustva?

A sto ne biste proverili graficke karte?!
Moj ortak ima isti problem sa monitorom i treperenjem, ali kada smo probali drugi tft monitor problem je bio isti. kao da je na grafi otisao refresh rate.
p.s. Nismo probali CRT monitore.

Moj ortak ima isti problem sa monitorom i treperenjem, ali kada smo probali drugi tft monitor problem je bio isti. kao da je na grafi otisao refresh rate.
Pa reko je covek da je probo i na drugoj grafickoj!:d

pa vec je rekao

edit: u vec me preduhitrili
chuckd je napisao(la):
prakticno sve cega mogu da se setim sam probao:
1. ups
2. druga graficka, drugi komp
3. premestanje na drugi kraj sobe, pa drugi kraj stana
4. probanje monitora kod ortaka - dakle drugi stan u istoj zgradi, i u totalno drugoj zgradi kod drugog ortaka.

Poslednja izmena:
Evo upravo sam menjao rezoluciju i refresh. Ispade da ne treperi na 1280x800@75hz ali na defaultu 1680x1050@60hz...Čudo jedno od treperenja...Možda je predviđen za niže rezolucije :-devil-: Ne znam zaista, možda je u mom slučaju grafička u pitanju...moram to da proverim.....Pozzz i hvala

P.S. U vezi sa ovim gore napisanim, da li ovaj monitor može da potera 1680x1050@75hz? Meni to ne polazi za rukom...

Poslednja izmena:
Hajde sam sebi da odgovorim.... :smoke:
Čačkao sam, pokušao da snimim kamerom ''treperenje'' na 1680x1050@60hz, međutim ništa! Izgleda da to ''treperenje'' nije isto kod mene i chuckd-a. Nešto mi to smrdi na grafičku u mom slučaju... jer u nižoj rezoluciji od 1280x800@75 radi perfektno, i ne samo to. Kod mene treperenje nije konstantno, već zavisi od promene pozadine, primer za to bi bilo prevlačenje belog prozora sa tekstom na plavom desktopu. Kada ga prevučem desktop krene da blago treperi....Sa DVI na LG l 1932p toga nema.

prvo da ponovim da se treperenje ne vidi direktno ali izaziva glavobolju i bol u ocima...
vidi se samo preko digitalne kamere tj. fotoaparata kada se ekspozicija namesti na 1/30 do 1/100 sekundi (30 do 100Hz) i to razlicite je frekvencije treperenje za razlicite vrednosti brightnessa (od 0 do 80 se vidi konstantno treperenje ekrana, a preko 80 ne treperi, mada vremenom mora da se podize brightness preko 90 jer se pojavi treperenje posle duzeg rada i za vrednosti brightnessa ispod 90)
i gledao samo staticku sliku (otvorish npr. notepad preko celog ekrana) jer tada ne sme da bude nikakvog treperenja na TFT monitoru jer je pozadinsko osvetljenje konstantno tj. radi na oko 200Hz...

sto se tice Benq monitora servisira ih samo jedna firma u srbiji, tj. sve ostale firme salju njima...

@metatron
to treperenje nije konstantno ? samo kratko vreme kada pomeris prozor ?
ako se ne vidi preko fotoaparata pri gore navedenim ekspozicijama onda najverovatnije nije do pozadinskog osvetljenja, sto je problem u mom slucaju, vec nesto drugo

Poslednja izmena:
prvo da ponovim da se treperenje ne vidi direktno ali izaziva glavobolju i bol u ocima...
vidi se samo preko digitalne kamere tj. fotoaparata kada se ekspozicija namesti na 1/30 do 1/100 sekundi (30 do 100Hz) i to razlicite je frekvencije treperenje za razlicite vrednosti brightnessa (od 0 do 80 se vidi konstantno treperenje ekrana, a preko 80 ne treperi, mada vremenom mora da se podize brightness preko 90 jer se pojavi treperenje posle duzeg rada i za vrednosti brightnessa ispod 90)
i gledao samo staticku sliku (otvorish npr. notepad preko celog ekrana) jer tada ne sme da bude nikakvog treperenja na TFT monitoru jer je pozadinsko osvetljenje konstantno tj. radi na oko 200Hz...

sto se tice Benq monitora servisira ih samo jedna firma u srbiji, tj. sve ostale firme salju njima...

@metatron
to treperenje nije konstantno ? samo kratko vreme kada pomeris prozor ?

Pa konstantno je, nije samo kada se pomera prozor, ali varira učestanost tj. 7-8 sekundi je vrlo primetno pa onda nije. Na nekim bojama je izraženije negde se i ne vidi. Nije toliko pravilno kao na tvojoj slici i vidi se golim okom. Sada sam ponovo probao aparat i on ništa ne registruje.... Kod mene je to više kao blago podrhtavanje, kao da recimo neka komponenta pravi interferenciju....Pozzzz

Poslednja izmena:
pa probaj:
1. ukljuci se monitor u drugu uticnicu ili na ups
2. pomeri se na drugi kraj sobe :)
3. druga graficka kartica

ako se preko kamere ne vidi (ekspozicija 1/30 do 1/100 sekundi) onda nije u pitanju svetlo... (ponavljam se :)

najverovatnije je problem do struje, podrhtavanje slike sam video na mnogo monitora (i crt i tft) i u 90% slucajeva je bio problem sa strujom tj. nije bio sam monitor problem
mada, naisao sam na forumima da ljudi imaju problema jer imaju TV tuner karticu koja je povezana na kablovsku i imaju podrhtavanje slike kada je kabl od kablovske prikljucen na tv tuner

Poslednja izmena:
Počeću post sa sledećom rečenicom.

:wave:Chuckd, HVALA TI!!! :wave:​

U pitanju je bila TV-karta i 75kabl. Čim sam izvadio priključak kablovske, sve je nestalo... Ovo stvarno nisam znao da signal iz kablovske mreže utiče na grafičku i monitor, pogotovo što preko DVI-a tih smetnji nema. Očigledno da ih na analognoj vezi sa monitorom ima...

A sad opet novi izdatak, eksterna usb tv karta....

@Madness
Brze kucam nego sto citam!!!;)

Pa ljudi ovo je šou! Znači ja otkačim kablovsku i ono kao sve ok. Međutim posle 5 minuta opet krene da igra. Ja u šoookuuuu. :hair:
Elem, posle petljanja zaključim u čemu je problem. Nije u tv karti i kablovskoj već u motorolinom surfboard modemu!!! Kako modem prikačim na usb ili lan od ploče nastane talasanje. A u majkumu, a monitor je savršen čak mislim da ima bolju i prirodniju sliku od mog LG-a L1932p sa Dvi. :banana:
E sada pitanje za koljege: šta da radim?
1. Da prodam monitor ali mi je malo žao jer je stvarno perfekcija...
2. Da nekako drugačije regulišem internet....
3. ......
I‚m :,,:

Poslednja izmena:
pretpostavljam da je kablovski modem, mozda je isti problem kao i sa TV tunerom, mozda vredi probati sa tim galvanskim elementom....

Rešio sam sve probleme sa PF8VNT3-GR.... :banana:
Znači modem i cable preko njega, svi problemi nestaju.

Pozzz

:wave:

Nazad
Vrh Dno