Šta je novo?

Benchmark uporedni test: Monitori više klase sa IPS panelima

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Uporedni test: Monitori više klase sa IPS panelima

1.jpg

Kada spomenemo monitore više klase, pre svega mislimo na dosta kvalitetnije modele od onih na koje je većina nas navikla, a to su uglavnom bili nešto jeftiniji monitori sa TN (Twisted Nematic) panelima, koji su posedovali ne baš tako dobre karakteristike. Nije samo u pitanju cena, koja svakako može da bude značajan faktor u kupovini monitora, već tu je u pitanju bila i činjenica da skupljih i kvalitetnijih modela na našem tržištu do nedavno jednostavno nije bilo. Srećom po nas, a naravno i vas, ta situacija je polako počela da se popravlja, a mi smo je iskoristili kako bi vam ponudili opcije, ukoliko smatrate da vam kvalitetan monitor igra bitnu ulogu u svakodnevnom životu ili poslu kojim se bavite...

465156a.jpg

Kao što je već rečeno više puta na Benchmark sajtu, verovatno vam je dosadilo da čitate o nekvalitetnim TN (Twisted Nematic) tipovima monitora, čiji su modeli bukvalno preplavili naše tržište. Njihova cena se zaista pokazala pristupačnom, ali upravo toliko i vrede, jer njihove karakteristike nisu baš sjajne. Bilo da su u pitanju prilično loši uglovi gledanja, probijanje pozadinskog osvetljenja po ćoškovima ili duž celih ivica, pojava mura efekta ili loša tačnost boja - sve te negativne stvari su uticale na opšte nezadovoljstvo TN tehnologijom. Ukoliko vam ovi problemi smetaju i često vas čine frustriranim, znajte da je vreme da pređete na nešto kvalitetnije.

standard%20default%20factory%20crop.jpg

Taj kvalitet vam upravo nudimo ovde u uporednom testu, u vidu pet modela sa IPS tehnologijom ekrana. IPS tehnologija je uvek glasila za jednu od boljih i direktan je rival VA (Vertical Alignment) tehnologiji, naravno sa svojim manama, jer ni jedna ni druga tehnologija nisu savršene, ali se trude da to postanu.

http://multimedia.benchmark.rs/monitori/uporedni_test_monitori_vishe_klase_sa_IPS_panelima

Fantastičan test, zaista ste ispunili navedeno da će te podići standard u testiranju monitora! ;)

Jedna zamerka... izostavili ste 2 monitora, koja bi možda bili bolji izbor od nekih na testu.
Npr, u2311h, verujem, najpopularniji IPS panel kod nas.
u2711, kao nešto između 24" i 30". Takođe, u odnosu na u2410, nema niti jedan od njegovih problema.

Pozdrav

U2311H nije visa, nego niza klasa IPS

Potrudicemo se da ga nabavimo za jedinacan prikaz, u trenucima testa ga nije bilo na raspolaganju

btw odlican review!

Primećujem da kod dva LG-a u uvodu piše 72% NTSC-a, a dole u tabeli 96%.

ima i ono
malo pise h-ips malo e-ips
Ali to sve nije bitno, testovi su superiska! Pise sve sto me zanima.

Dobro ste primetili :) . Hvala, ispravljeno. Problem je što smo tabele kopirali, pa se desi da ostane deo teksta koji nismo izmenili.

@DusaN

Oduzelo bi nam dobar deo vremena jer nismo imali neki izbor instaliranih igara, a gaming stavka kod IPS monitora i nije previše bitna, mada se u poslednje vreme poboljšava situacija sa vremenom odziva. Videćemo da ubacimo gaming pasus u sledećim testovima.

Da li su ova dva LG-a bolja kupovina od Dell-a pošto imaju 8-bitne panele dok Dell ima 6-bitni (sa raznim magičnim metodama povećanja broja boja).

U teoriji bi trebalo da jesu, ali dok ne dobijemo Dell U2311 na test, nećemo tačno znati koja ja razlika u dobijenim vrednostima. Od ova dva LG modela, po meni je bolji izbor IPS231P, zbog podešavanja po visini i pivot opcije i izgleda profesionalnije, dok je IPS236v više fensi sa glossy plastikom.

Trebalo bi da i LG-ovi imaju 6-bitni panel, pošto LG IPS231P, IPS236v i Dell U2311H imaju iste panele. Negde sam to pročitao, ali sad ne mogu da nađem.

Poslednja izmena:
Da, izgleda da jeste 6bit+AFRC, iako je na više mesta pisalo da je 8bit.

23"WS LG.Display e-IPS (LM230WF2) - U2311H (CCFL)

23"WS LG.Display e-IPS (LM230WF3) - IPS231P (LED)

Našao sam ovo: "The Polariser on the LG is similar to the A-TW polariser on the old NEC WUXi panels. "

Koliko ja vidim, izgleda da su svi TN paneli 6-bitni sa dithering-om. Što valjda znači da ko prelazi sa TN-a na neki od ovih jeftinih IPS-ova ne može da dobije lošiji ekran od onog koji je imao do sada.

Evo jedan lep video na koji sam naišao juče. Lik poredi svoj novi IPS panel sa njegovim starim TN monitorom.

[YOUTUBE]yjmCKbhARJg[/YOUTUBE]

Pretpostavljam da se neće pojavljivati IPS 120Hz monitori?

Ql! :)
Još kada bi bilo ovih monitora kod nas...

Sve dobre stvari ostaju u Japanu, stvarno nije fer :)

Ispadne da taj Mitsubishi i nije 120hz monitor, već ga samo tako reklamiraju.

""Clear picture speed" of 60 frames per second image interpolation to be displayed at 120 frames per second smooth" . Počeli smo prerano da slavimo :(

Poslednja izmena:
U novom SK imate test cetri ips modela da kazem nize klase /lg 231p-bn, lg 236v-pn , viewsonic 2365wb, dell u2311h/,gde dell po njihovom misljenju podedjuje .

@Gizmor

jel u planu uskoro test dell-a u2311h ?

Može se reći da je u planu, ali dobijanje istog na test opet ne zavisi od mene. Trenutno se radi na prikupljanju modela za uporedni test gejming monitora, pa možda posle toga, mada nema šanse da će ostati vremena ovog meseca, biću zatrpan ovim drugim monitorima.

Inače, ovaj model je popularan pa je popularan, neće Benchmark test tu mnogo promeniti stvari, jer se na kraju ipak gleda pristupačna cena ovog modela i činjenica da je IPS, to je dovoljno ljudima da se odluče na kupovinu.

Znači sprema se test gaming monitora?super. Da li će biti i ViewSonic 2453mh da li znaš? Pošto mi je to favorit za kupovinu uskoro, bilo bi mi interesantno i korisno da vidim kako se nosi sa nekim drugim modelima...

Odlucio sam se za kupovinu novog monitora jer mi je "stari" Benq 21,5 hda crk`o usled strujnog udara pa bih voleo da me neko ko ima vise iskustva posavetuje u vezi kupovine:smoke:
Izdvojio bih od 150-200 (+20-30) evrejaca.
Izbor je:
1. LG IPS236v.............(ips-led, angle 178/178, vernije boje)
2. VX2453mh-LED........(pohvaljen od vlasnika)
3. DELL UltraSharp U2311H.......(kao i prethodni)
4. BENQ G2420HD.........(nije led, jeftin, ok)

Monitor mi treba za gejming (sve na max) i filmove
Ovo je neki moj izbor ali nije odlucujuci (slobodno predlozite neki drugi model), planiram da pazarim za dan-dva pa molim za brze sugestije. Hvala unapred :wall:

Poslednja izmena:
Odlucio sam se za kupovinu novog monitora jer mi je "stari" Benq 21,5 hda crk`o usled strujnog udara pa bih voleo da me neko ko ima vise iskustva posavetuje u vezi kupovine:smoke:
Izdvojio bih od 150-200 (+20-30) evrejaca.
Izbor je:
1. LG IPS236v.............(ips-led, angle 178/178, vernije boje)
2. VX2453mh-LED........(pohvaljen od vlasnika)
3. DELL UltraSharp U2311H.......(kao i prethodni)
4. BENQ G2420HD.........(nije led, jeftin, ok)

Monitor mi treba za gejming (sve na max) i filmove
Ovo je neki moj izbor ali nije odlucujuci (slobodno predlozite neki drugi model), planiram da pazarim za dan-dva pa molim za brze sugestije. Hvala unapred :wall:

DELL bre ,) po mom misljenju se ne isplati vise uzimati TN panele pored ovako povoljnih IPS panela :) ...za 160 eura dobijes IPS, solidnu dijagonalu,i perfektnu sliku sto ide uz IPS, nema duhova ni igrama ni u filmovima, nzm sta ces vise :D

Vrh Dno